TEMAT: SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 28 Wrz 2017 22:46 #566870

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 11972
  • Otrzymane dziękuję: 7306
Tutaj jest mój ulubiony przepis na sos słodko-kwaśny :)
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/4...gness?start=18#61580
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame


SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 04 Paź 2017 09:46 #567739

  • Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1834
  • Otrzymane dziękuję: 2237
Spieszę donieść że mus z dyni z przepisu Ali jest pyszny. Z połowy muskata wyszło mi 40 słoiczków po koncentratach. Dziś pierwszy degustowany w pracy z płatkami owsianymi i jogurtem, mniam... :kiss3: Marchewki nie dodawałam ani wody, dodałam do pierwszej partii imbiru ale chyba nie potrzebnie bo za bardzo dominuje. Rada dla robiących ten mus: przygotujcie wcześniej słoiczki bo robi się ekspresowo :)

TEN post Aga przeniołsem TU
Pozdrawiam
Aga
Ostatnio zmieniany: 04 Paź 2017 10:39 przez pszczelarz5.
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5, Betula

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 12 Paź 2017 21:51 #569311

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 9399
  • Otrzymane dziękuję: 13909
Baptysja wrote:
Mój przepis na żurawinę do mięsa.

1 kg żurawiny
30 dkg cukru trzcinowego,
1 duża łyżka stewii w proszku,
70 dkg słodkich jabłek lub gruszek.

DSC07349-2.jpg


DSC07354.jpg


DSC07360.jpg



Żurawinę zasypuję cukrem, lekko podgrzewam i miksuję blenderem. Gotuję ok. pół godziny, ciągle mieszając. Następnie rozgotowuję jabłka uprzednio pokrojone w kostkę, też miksuję i dodaję do żurawiny. Dosładzam stewią i jeszcze gotuję ok. pół godziny. Żurawina ma dużo pektyn, od razu jest dosyć gęsta, nie wymaga długiego odparowywania. Ładuję do słoiczków, które pasteryzuję 20-30 min.
Dżemik jest dosyć kwaśny, kto woli słodszy, może dodać więcej cukru. W przepisach z okresu, kiedy "cukier krzepił" na 1 kg żurawiny zalecano 2 kg cukru. :jeez: :teach: :yummi:
Bardzo dobra jest też naleweczka z żurawiny.:drink1:
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Za tę wiadomość podziękował(a): Kerstin2309, Armasza, lucysia, Agusiak

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 29 Paź 2017 12:52 #571945

  • Rosnij
  • Rosnij's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 17
  • Otrzymane dziękuję: 19
Czy każda dzika róża nadaje się do jedzenia, tzn na przetwory? Posadziłem ostatnio u siebie dziką różę, nie wiem niestety co to za odmiana. Chodzi mi głównie o konfiturę ale też o nalewkę ;)
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga ogrodniczego www.rosnij.pl
Ostatnio zmieniany: 29 Paź 2017 13:53 przez Kerstin2309.

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 29 Paź 2017 13:04 #571948

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 11972
  • Otrzymane dziękuję: 7306
Każda dzika róża nadaje się na nalewki i konfitury. Problem w tym, że niektóre owoce są małe i ciężko skrobać z nich nasiona.
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak, Rosnij

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 29 Paź 2017 17:15 #572003

  • Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1834
  • Otrzymane dziękuję: 2237
Ja w tym roku natknęłam się na grzybach na dorodne owoce dzikiej róży zebrałam ponad 5 l. No ale niestety nic z niej nie wyszło miała iść na przetwory, bez ziarnek to sama skóra a jak ugotowałam w całości to wyszła jedna zbita pulpa. Więc już teraz mam z tyłu głowy że konfiturę mam robić tylko z płatków. Nalewkę też kiedyś robiłam i nie była smaczna ale piłam gdzieś na targach chyba w Kielcach to była bardzo fajna ale gospodynie nie zdradziły przepisu. Gdzieś na sieciach wyczytałam że dodają wodę różaną lub olejki eteryczne żeby była typowo różana.
Pozdrawiam
Aga
Za tę wiadomość podziękował(a): Rosnij

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 01 Lis 2017 12:44 #572546

  • Rosnij
  • Rosnij's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 17
  • Otrzymane dziękuję: 19
Moja ma duże owoce o kształcie lekko spłaszczonych kul. Tzn. jeszcze nie miała owoców ale z takiej pobierałem odrosty do sadzenia więc takie owoce będę zbierał. Fotorelacja z sadzenia dzikiej róży. Jeśli się nie nadaje to wciąż jeszcze mogę wykopać i poszukać innej...
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga ogrodniczego www.rosnij.pl
Ostatnio zmieniany: 01 Lis 2017 12:45 przez Rosnij.
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 01 Lis 2017 13:27 #572548

  • Kerstin2309
  • Kerstin2309's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Hoya - moja miłość.
  • Posty: 6720
  • Otrzymane dziękuję: 2171
whitedame wrote:
Gdzie jest ten przepis na sos słodko kwaśny Mirdem?
Szukam i albo oślepłam albo diabeł ogonem nakrył.

Przepraszam że tak późno podsyłam link, ale trochę mnie w tym wątku nie było. Proszę bardzo, jest przepyszny w szczególności z duszonym drobiem forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/4...-do-sloikow?start=18

Moderatorzy: TeBe, pszczelarz5
Wygenerowano w 0.271 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum