TEMAT: SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 28 Wrz 2017 22:30 #566868

  • whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 415
  • Otrzymane dziękuję: 894
Gdzie jest ten przepis na sos słodko kwaśny Mirdem?
Szukam i albo oślepłam albo diabeł ogonem nakrył.
Beata


SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 28 Wrz 2017 22:46 #566870

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 11703
  • Otrzymane dziękuję: 7070
Tutaj jest mój ulubiony przepis na sos słodko-kwaśny :)
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/4...gness?start=18#61580
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 04 Paź 2017 09:46 #567739

  • Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1991
  • Otrzymane dziękuję: 1895
Spieszę donieść że mus z dyni z przepisu Ali jest pyszny. Z połowy muskata wyszło mi 40 słoiczków po koncentratach. Dziś pierwszy degustowany w pracy z płatkami owsianymi i jogurtem, mniam... :kiss3: Marchewki nie dodawałam ani wody, dodałam do pierwszej partii imbiru ale chyba nie potrzebnie bo za bardzo dominuje. Rada dla robiących ten mus: przygotujcie wcześniej słoiczki bo robi się ekspresowo :)

TEN post Aga przeniołsem TU
Pozdrawiam
Aga
Ostatnio zmieniany: 04 Paź 2017 10:39 przez pszczelarz5.
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5, Betula

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 12 Paź 2017 21:51 #569311

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8538
  • Otrzymane dziękuję: 12231
Baptysja wrote:
Mój przepis na żurawinę do mięsa.

1 kg żurawiny
30 dkg cukru trzcinowego,
1 duża łyżka stewii w proszku,
70 dkg słodkich jabłek lub gruszek.

DSC07349-2.jpg


DSC07354.jpg


DSC07360.jpg



Żurawinę zasypuję cukrem, lekko podgrzewam i miksuję blenderem. Gotuję ok. pół godziny, ciągle mieszając. Następnie rozgotowuję jabłka uprzednio pokrojone w kostkę, też miksuję i dodaję do żurawiny. Dosładzam stewią i jeszcze gotuję ok. pół godziny. Żurawina ma dużo pektyn, od razu jest dosyć gęsta, nie wymaga długiego odparowywania. Ładuję do słoiczków, które pasteryzuję 20-30 min.
Dżemik jest dosyć kwaśny, kto woli słodszy, może dodać więcej cukru. W przepisach z okresu, kiedy "cukier krzepił" na 1 kg żurawiny zalecano 2 kg cukru. :jeez: :teach: :yummi:
Bardzo dobra jest też naleweczka z żurawiny.:drink1:
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, lucysia, Agusiak

Moderatorzy: TeBe, pszczelarz5
Wygenerowano w 0.135 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum