TEMAT: SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 28 Wrz 2017 22:46 #566870

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 12739
  • Otrzymane dziękuję: 7920
Tutaj jest mój ulubiony przepis na sos słodko-kwaśny :)
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/4...gness?start=18#61580
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame


SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 04 Paź 2017 09:46 #567739

  • Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2359
  • Otrzymane dziękuję: 3322
Spieszę donieść że mus z dyni z przepisu Ali jest pyszny. Z połowy muskata wyszło mi 40 słoiczków po koncentratach. Dziś pierwszy degustowany w pracy z płatkami owsianymi i jogurtem, mniam... :kiss3: Marchewki nie dodawałam ani wody, dodałam do pierwszej partii imbiru ale chyba nie potrzebnie bo za bardzo dominuje. Rada dla robiących ten mus: przygotujcie wcześniej słoiczki bo robi się ekspresowo :)

TEN post Aga przeniołsem TU
Pozdrawiam
Aga
Ostatnio zmieniany: 04 Paź 2017 10:39 przez pszczelarz5.
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5, Betula

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 12 Paź 2017 21:51 #569311

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 12159
  • Otrzymane dziękuję: 20154
Baptysja wrote:
Mój przepis na żurawinę do mięsa.

1 kg żurawiny
30 dkg cukru trzcinowego,
1 duża łyżka stewii w proszku,
70 dkg słodkich jabłek lub gruszek.

DSC07349-2.jpg


DSC07354.jpg


DSC07360.jpg



Żurawinę zasypuję cukrem, lekko podgrzewam i miksuję blenderem. Gotuję ok. pół godziny, ciągle mieszając. Następnie rozgotowuję jabłka uprzednio pokrojone w kostkę, też miksuję i dodaję do żurawiny. Dosładzam stewią i jeszcze gotuję ok. pół godziny. Żurawina ma dużo pektyn, od razu jest dosyć gęsta, nie wymaga długiego odparowywania. Ładuję do słoiczków, które pasteryzuję 20-30 min.
Dżemik jest dosyć kwaśny, kto woli słodszy, może dodać więcej cukru. W przepisach z okresu, kiedy "cukier krzepił" na 1 kg żurawiny zalecano 2 kg cukru. :jeez: :teach: :yummi:
Bardzo dobra jest też naleweczka z żurawiny.:drink1:
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Za tę wiadomość podziękował(a): Forumowa Żabula, Armasza, lucysia, Agusiak

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 29 Paź 2017 12:52 #571945

  • Rosnij
  • Rosnij's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 18
  • Otrzymane dziękuję: 20
Czy każda dzika róża nadaje się do jedzenia, tzn na przetwory? Posadziłem ostatnio u siebie dziką różę, nie wiem niestety co to za odmiana. Chodzi mi głównie o konfiturę ale też o nalewkę ;)
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga ogrodniczego www.rosnij.pl
Ostatnio zmieniany: 29 Paź 2017 13:53 przez Forumowa Żabula.

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 29 Paź 2017 13:04 #571948

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 12739
  • Otrzymane dziękuję: 7920
Każda dzika róża nadaje się na nalewki i konfitury. Problem w tym, że niektóre owoce są małe i ciężko skrobać z nich nasiona.
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak, Rosnij

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 29 Paź 2017 17:15 #572003

  • Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2359
  • Otrzymane dziękuję: 3322
Ja w tym roku natknęłam się na grzybach na dorodne owoce dzikiej róży zebrałam ponad 5 l. No ale niestety nic z niej nie wyszło miała iść na przetwory, bez ziarnek to sama skóra a jak ugotowałam w całości to wyszła jedna zbita pulpa. Więc już teraz mam z tyłu głowy że konfiturę mam robić tylko z płatków. Nalewkę też kiedyś robiłam i nie była smaczna ale piłam gdzieś na targach chyba w Kielcach to była bardzo fajna ale gospodynie nie zdradziły przepisu. Gdzieś na sieciach wyczytałam że dodają wodę różaną lub olejki eteryczne żeby była typowo różana.
Pozdrawiam
Aga
Za tę wiadomość podziękował(a): Rosnij

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 01 Lis 2017 12:44 #572546

  • Rosnij
  • Rosnij's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 18
  • Otrzymane dziękuję: 20
Moja ma duże owoce o kształcie lekko spłaszczonych kul. Tzn. jeszcze nie miała owoców ale z takiej pobierałem odrosty do sadzenia więc takie owoce będę zbierał. Fotorelacja z sadzenia dzikiej róży. Jeśli się nie nadaje to wciąż jeszcze mogę wykopać i poszukać innej...
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga ogrodniczego www.rosnij.pl
Ostatnio zmieniany: 01 Lis 2017 12:45 przez Rosnij.
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 01 Lis 2017 13:27 #572548

  • Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 8248
  • Otrzymane dziękuję: 2959
whitedame wrote:
Gdzie jest ten przepis na sos słodko kwaśny Mirdem?
Szukam i albo oślepłam albo diabeł ogonem nakrył.

Przepraszam że tak późno podsyłam link, ale trochę mnie w tym wątku nie było. Proszę bardzo, jest przepyszny w szczególności z duszonym drobiem forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/4...-do-sloikow?start=18
Pozdrawiam. Krystyna.

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 13 Gru 2017 15:58 #578564

  • Maks-ogrodnik
  • Maks-ogrodnik's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 172
  • Otrzymane dziękuję: 129
Pierwszy raz robiłem przetwory na zimę a dokladne sałatkę z ogórków w zalewie octowej. Coś jednak źle zrobiłem bo nie wszedzie wieczko na słoiku jest wklęsniete i po potrząśnięciu słoikiem słychać szum.
Spróbowałem takiej salatki jest bardzo ostra i kwaśna... ale mi smakuje. I nie wiem czy to mozna jeść... wiadomo pleśni nie ma. Wydaje mi się, że wyszedł ten sam proces co przy kiszeniu ogórków albo kapusty
Ostatnio zmieniany: 13 Gru 2017 15:59 przez Maks-ogrodnik.

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 13 Gru 2017 19:27 #578600

  • pszczelarz5
  • pszczelarz5's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 571
  • Otrzymane dziękuję: 618
Maks-ogrodnik witam ,wiesz ja wyznję zasadę że jesli mi coś smakuje to znaczy że jest dobre ;) poz krzys :bye:
Acha u mnie też nie wszystkie wieczka są wklęsłe ,a przetwory są dobre.
Kocha się za nić, nie istnieje żaden powód do miłości
Pszczelastwo i budowle własne na działce
Poz.Krzys

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 13 Gru 2017 20:56 #578614

  • Maks-ogrodnik
  • Maks-ogrodnik's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 172
  • Otrzymane dziękuję: 129
Dzisiaj, otworzyłem kilka słoików tej sałatki, nawet przy wklęsłym wieczku, potrafiła sałatka wykipić, ale jest smaczna, ostra, bardzo kwaśna. Żona mi uświadomiła, że jak robiłem sałatki do dopiero po tygodniu zniosłem je do piwnicy, robiłem to w czasie upałów, słoiki były przy oknie, może od podwyższonej temperatury taka reakcja zaszła? Muszę ustalić, co zrobiłem źle aby w przyszłym sezonie tego samego błędu nie powtórzyć.

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 14 Gru 2017 00:28 #578630

  • Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 8248
  • Otrzymane dziękuję: 2959
Maks-ogrodnik, czasami zdarza się że powodem braku wklęśnięcia wieczka jest jego nieznaczny defekt, nie widoczny na pierwszy rzut oka. Jeśli ogórki były dobre, to wszystko ok. Winy doszukiwałabym się w wadzie wieczka i spróbowałabym dany przetwór słoikowy zapasteryzować ponownie ale z wymienionym już wieczkiem na nowy. U mnie to zdawało egzamin.
Pozdrawiam. Krystyna.

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 10 Maj 2018 18:50 #605556

  • Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 518
  • Otrzymane dziękuję: 621
Na północy dopiero zacznie kwitnąć bez-lilak.Kwiaty lilaka są jadalne.Jak ktoś lubi jego zapach może zrobić syrop i cieszyć się aromatem bzu zimą.
1 szklanka samych kwiatków
1 szkalanka cukru
1 szklanka wody
Wodę z cukrem zagotować do rozpuszczenia się cukru.Wrzucić kwiatki bzu.Gotować 10 minut.Przecedzić i wlać do słoika.Ja nie pasteryzowałam i dobrze się przechowywał przez dwa lata.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, pszczelarz5

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 10 Maj 2018 19:02 #605559

  • koma
  • koma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 410
  • Otrzymane dziękuję: 1087
W wątku pogodowym podałam przepis na "miód"-syrop z mniszka lekarskiego.Może ktoś skorzysta?
Życzę miłego dnia Maria
Zaczynam od zimy,potem wiosna lato...i nie tylko
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 11 Maj 2018 07:49 #605648

  • Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 518
  • Otrzymane dziękuję: 621
Zapomniałam napisać,że kwiatki zanim się doda do syropu trzeba umyć.Kaja wrote:
Na północy dopiero zacznie kwitnąć bez-lilak.Kwiaty lilaka są jadalne.Jak ktoś lubi jego zapach może zrobić syrop i cieszyć się aromatem bzu zimą.
1 szklanka samych kwiatków
1 szkalanka cukru
1 szklanka wody
Wodę z cukrem zagotować do rozpuszczenia się cukru.Wrzucić kwiatki bzu.Gotować 10 minut.Przecedzić i wlać do słoika.Ja nie pasteryzowałam i dobrze się przechowywał przez dwa lata.
Za tę wiadomość podziękował(a): Forumowa Żabula

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.262 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum