TEMAT: SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 13 Lip 2018 19:45 #618025

  • koma
  • koma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3801
  • Otrzymane dziękuję: 32085
Ogórki na zupę
Duże, przerośnięte,niekształtne ogórki obieramy ze skórki.Dzielimy na 4 części,usuwamy gniazda nasienne.Większe części dzielimy na paski ok.1cm i kroimy w kostkę.Zasypujemy niewielką ilością soli i odstawiamy na 1 godz.
Do przygotowanych słoiczków wkładamy koper,liście wiśni,chrzanu,porzeczki czarnej i ząbek czosnku.
Odciśnięte ogórki wkładamy do słoików/dość ścisło/i zalewamy wodą z solą.Na 1l wody łyżka soli.Zakręcamy i odstawiamy do spiżarni.Proszę mi wierzyć zupa wyśmienita
20180712_063624.jpg
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Kaja, Armasza, pszczelarz5, Betula


Zielone okna z estimeble.pl

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 14 Lip 2018 13:33 #618096

  • tadeo68
  • tadeo68's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 383
  • Otrzymane dziękuję: 998
Nie wiem czy to przetwory ale ja dziś wsadziłem do suszarki gruszki, polecam wszystkim. W poprzednich latach robiłem też suszone węgierki i jabłka, super suszą się papierówki, a w tym roku urodzaj nie lada i jabłek i gruszek.

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 14 Lip 2018 17:10 #618118

  • nerina
  • nerina's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 137
  • Otrzymane dziękuję: 57
Koma , a nie psują się, bez pasteryzacji ?

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 14 Lip 2018 20:57 #618158

  • koma
  • koma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3801
  • Otrzymane dziękuję: 32085
Słoiczków z tymi ogórkami nie pasteryzujemy.Nigdy mi się nie zepsuły.Trochę niewyrazne zdjęcie słoika z ubiegłego roku
20180714_203535.jpg
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Forumowa Żabula, Adasiowa, pszczelarz5, Betula

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 20 Lip 2018 19:30 #619020

  • EWA1
  • EWA1's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 129
  • Otrzymane dziękuję: 73
Nie widziałam żadnych przetworów z rabarbaru albo ze mnie gapa .
A ja dzisiaj przez przypadek zrobiłam właśnie z rabarbaru powidła ala śliwka . :think:

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 22 Lip 2018 16:53 #619238

  • edyta js
  • edyta js's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 45
  • Otrzymane dziękuję: 22
To ja na zupę ogórki ze skórką trę na grubych oczkach robotem oczywiście solę odlewam lub wyławiam bez soku soku . Wkładam do słoików ugniatając sok troszkę musi być na wierzchu dodaję przyprawy jak do kiszonych łącznie z czosnkiem i zakręcam. Nie psują się bo normalnie się ukiszą.
Pozdrawiam

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 22 Lip 2018 17:18 #619242

  • Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 3185
  • Otrzymane dziękuję: 5477
Dziewczyny ratujcie. Zagubił mi się przepis sałatki z cukinii, pieczarek i cebuli do słoików.Sałatka wyśmienita. I stąd moja rozpacz - nigdzie nie mogę u nas znaleźć przepisu a wiem , że był. Może ktoś przez przypadek wie , gdzie mogę znaleźć przepis.Będę baaardzo wdzięczna. :kiss3:

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 22 Lip 2018 20:27 #619291

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Kasieńko, jeśli chodzi Ci o TEN PRZEPIS ...:)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 22 Lip 2018 23:04 #619348

  • Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 3185
  • Otrzymane dziękuję: 5477
Anulka Kochana jesteś. :hug: Tak to ten przepis ,zamiast patisonów dodałam cukinie i było pyszne. Jeżeli zalewa po otworzeniu słoika do degustacji jest za słaba, mdła - to należy dodać do słoiczka trochę octu - wg. uznania i po pół godzinie można pałaszować. :devil1:
Potwierdzam ,że ta fasola z koncentratem pomidorowym jest pyszna - smakowała nawet mojemu mężusiowi a to już jest COŚ.
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 29 Lip 2018 10:40 #620075

  • Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 8500
  • Otrzymane dziękuję: 3492
Adasiowa wrote:
Żabulka(...)
Bardzo dziękuję Tobie i Ewie także za buraczkowe przepisy :kiss3:

No właśnie, a propos buraczanych przepisów ; Gdzie się podział mój przepis na buraczki z czosnkiem?
Cztery razy przejrzałam cały wątek i go nie ma. :supr3: :supr3: A teraz mi jest potrzebny!!!!!
Dobrego dnia. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniany: 29 Lip 2018 12:45 przez Forumowa Żabula.

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 31 Lip 2018 02:56 #620342

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Pewnie wpisałaś ten przepis w innym wątku :) Pozostaje tylko pomoc forumowej wyszukiwarki:
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/search

Wystarczy wpisać odpowiednią frazę zgododnie z poniższym wzorem i wyświetlą się posty zawierające poszukiwane słowa:

wyszukiwanie-na-forum.jpg


Trzeba tylko pamiętać, żeby ustawić opcję Znajdź posty od 'dowolnej daty', bo domyślnie wyszukiwarka poszukuje we wpisach z ostatniego roku.
Ostatnio zmieniany: 31 Lip 2018 09:42 przez Hiacynta. Powód: uzupełnienie informacji
Za tę wiadomość podziękował(a): Forumowa Żabula

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 31 Lip 2018 11:41 #620362

  • Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 8500
  • Otrzymane dziękuję: 3492
Pomimo zastosowania się do instrukcji adminki w poszukiwaniu przepisu, lecz nie został on odnaleziony, dlatego ponownie wstawiam przepis na...

BURACZKI Z CZOSNKIEM.

3 kg buraków
3 cebule (ja użyłam czerwonej)
5 ząbków czosnku

Buraczki umyć,ugotować w skórkach do miękkości, zetrzeć na jarzynowej tarce (o grubych oczkach).
Przeciśnięte ząbki czosnku i pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy do buraków,mieszamy dokładnie, i pozostawiamy na ok.2 godziny by się wszystko ze sobą przegryzło.


Na zalewę:

2 szkl.wody
1 szkl.octu 10%
2 płaskie łyzeczki soli
po 7 ziaren: ziela angielskiego,pieprzu,goździków
1,5 szkl.cukru

Składniki zalewy zagotować, przecedzić. Przecedzoną zalewę dodać do buraków, wymieszać i taką mieszanką napełniać słoiki dżemowe. Pasteryzować je 10 minut, większe zaś 20 minut. Naprawdę pyyyychaaaaaaa!!!
Dobrego dnia. Pozdrawiam.
Za tę wiadomość podziękował(a): minohiki

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 31 Lip 2018 12:10 #620364

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Ten przepis jest w wątku:
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/4...roku?start=54#400615

A ten wątek jest pokazywany przez forumową wyszukiwarkę. Naprawdę warto korzystać z zainstalowanych udogodnień :)

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 31 Lip 2018 12:21 #620366

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Sprawdziłam nasza wyszukiwarkę pod kątem tego przepisu i znalazłam.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 31 Lip 2018 14:50 przez Adasiowa.

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 31 Lip 2018 23:03 #620443

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Wczoraj duża torba fasolki szparagowej, dziś zrywanie pomidorów, a jutro fasolka w sosie pomidorowym :)
Część zostanie zjedzona na obiad, a część zostanie zapakowana do słoików, przepasteryzowana, a na koniec powędruje do piwnicy jako ratunek obiadowy :)

Aby przygotować fasolkę szparagową w pomidorach potrzebne są 2 garnki. W jednym gotują się i odparowują pokrojone i lekko osolone pomidory, a w tym czasie obcinam fasolce końcówki, płuczę ją i kroję na mniejsze kawałki. Potem fasolka dusi się chwilę w garnku, aż stanie się odrobinę miękka i odrobinę twardawa. Musi być właśnie taka lekko niedogotowana. Jeśli będzie zbyt miękka, w słoikach rozciapcia się :)
Nie można surowej fasolki wrzucać bezpośrednio do pomidorów, gdyż zawarty w nich kwas uniemożliwi ugotowanie fasoli, pozostanie ona nieapetycznie twarda, dlatego drugi garnek jest bardzo potrzebny :)

Uduszoną fasolkę pakuję do słoików, zapełniając słoik do połowy, dodaję liść lubczyka, oregano, może być też kawałek ostrej papryczki lub inne dowolne przyprawy. Całość zalewam zagęszczonym sosem pomidorowym. Pasteryzuję ok. 25 min.

Kwaśny sos pomidorowy staje się świetnym i zdrowym konserwantem dla fasolki szparagowej.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, Emalia112, Florka, Betula

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 03 Sie 2018 13:01 #620769

  • zdravko
  • zdravko's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 424
  • Otrzymane dziękuję: 396
Można jabłka ze skórą usmażyć ,czy trzeba obrać ?,
plan jest taki ,jabłka bez gniazd nasiennych szatkuje, piekę paręnaście godzin w piecu chlebowym, w międzyczasie rozdrabniam trochę blenderem,czy takie skóry nie zepsują tej pulpy ?.
Robiłem ostatnio bez,ale nie che mi się obierać,no i skra jest najbardziej aromatyczna.

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 03 Sie 2018 13:31 #620772

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Niko, właśnie wyjęłam z piekarnika dwie brytfanny upieczonych jabłek, wraz ze skórką, tyle, ze bez gniazd nasiennych. Pięknie się rozpadły, odparowały, a po ostudzeniu zmiksowałam blenderem.
Smak obłędny !
Śmiało możesz robić.

Przypominam o potrawach z cukinii do chleba ;-)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 03 Sie 2018 13:32 przez Adasiowa.

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 03 Sie 2018 13:38 #620773

  • zdravko
  • zdravko's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 424
  • Otrzymane dziękuję: 396
Dzięki,mam po prostu dziwne jabłka z którymi nie wiedziałem co robić(nawet chciałem je przeszczepić),świetnie pachną,ale są takie suche i szybko przejrzewają,dosłownie pare dni i próchno,okazuje się,że po upieczeniu są masakrycznie dobre,słodkie,piekłem bez cukru kompletnie.

Przepis nacukinie zapodałem kilkanaście dni temu ;)
Od tamtego czasu jeszcze dwa razy robiliśmy berety, zmodyfikowane o fetę i pomidory w kawałkach
i lepiej piec je wcześniej porwane na kawałki a nie w jednym placku, bardziej chrupiące są.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.900 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum