TEMAT: SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 19 Sty 2020 21:26 #688076

  • zwykły_chłop
  • zwykły_chłop's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 292
  • Otrzymane dziękuję: 1301
taki mój mix, żona zawsze wyjada pieczarki :evil:

sałatka z ogórków, papryki i pieczarek
na około 5 słoików 0.5 l lub 8 dżemówek

zalewa
3/4 szkl cukru
250 ml octu 10%
1l wody
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
1 łyżeczka gorczycy
1 łyżeczka suszonego tymianku
4 liście laurowe śr. wielkości)
1 płaska łyżka soli
6 kulek ziela
opcjonalnie kilka plasterków marchewki

przygotowanie
paprykę oczyścić i pokroić, opłukać i przełożyć do większej miski, zalać wrzątkiem, wymieszać i od razu odcedzić(lepiej się układa w słoiku)

ogórki pokroić w plasterki, można użyć malutkich bez krojenia

wodę na zalewę zagotować, wrzucić wszystkie składniki oprócz octu (i marchewki)
gotować około 15 minut pod przykryciem, wlać ocet, zagotować i odstawić

malutkie pieczarki umyć, obgotować z łyżką soli i łyżką octu gotować około 5-10 minut ( zależy od wielkości pieczarek). pieczarki lekko się skurczą, najlepiej pieczarki gotować partiami w małym garneczku( wyjęte z wody czernieją)

do słoików wrzucamy plasterek cebuli, paprykę (kolorowa ładnie wygląda na talerzu), ogórki i opcjonalnie marchewkę, pieczarki łowić łyżką i wrzucać do słoików, zalać gorącą zalewą, pasteryzować 3-5 minut
kiedy ogórki zrobią się zielonożółte można wyjmować słoiki z pasteryzacji



aq.jpg
pozdrawiam Adam
Ostatnio zmieniany: 19 Sty 2020 21:38 przez zwykły_chłop.


Zielone okna z estimeble.pl

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 26 Sty 2020 13:07 #689166

  • zwykły_chłop
  • zwykły_chłop's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 292
  • Otrzymane dziękuję: 1301
Do sezonu paprykowego jeszcze ładnych parę miesięcy, ale mniej pracy w ogrodzie to więcej czasu na dzielenie się pomysłami na pyszne zagospodarowanie naszych plonów :dance:

Papryka w zalewie octowej

wyjdzie około 6 słoików 0,5 l.

-1,5 kg mięsistej papryki (kolorowa mile widziana, zimą cieszy oko :wink4: )
-2 średnie cebule
-2 ząbki czosnku
-pieprz
-gorczyca
-ziele
-liście laurowe
-tymianek


na zalewę:
-400 ml octu 10%
-200 g cukru (243 ml)
-15 g soli (11 ml)

wodę zagotować, dodać sól, cukier, rozpuścić, dolać ocet zagotować i zostawić do przestudzenia

Paprykę oczyścić, pokroić ( najlepiej w kwadraty lub podobne wygodne kształty), wrzucić do miski zalać wrzątkiem, zamieszać i odcedzić.
do słoików wrzucić: 1 liść laurowy, 1/3 łyżeczki gorczycy,5 ziarenek pieprzu, 2 ziarenka ziela, szczypta tymianku, kilka piórek cebuli, kilka plasterków ząbka czosnku.

do słoików włożyć paprykę, ścisło ale nie mocno bo ilość zalewy będzie za mała i papryka nie będzie miała "smaku", zalać zalewą i pasteryzować około 10 minut


pap.jpg
pozdrawiam Adam
Ostatnio zmieniany: 26 Sty 2020 14:06 przez zwykły_chłop.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Kasionek, Betula, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 26 Sty 2020 18:57 #689268

  • zwykły_chłop
  • zwykły_chłop's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 292
  • Otrzymane dziękuję: 1301
Nic tak nie cieszy jak malutkie ogóreczki w słoiku, takie "na raz", moja teściowa takie robi kiszone ja z uwagi na niewielką ilość plonu z ogrodu przeznaczam je na ogóreczki w occie, przepis dostałem od sąsiadki po skosztowaniu ich na pewnym wieczornym spotkaniu.

ogórki konserwowe
około 6 litrowych słoików

- 2szkl. octu 10%
- 8 szkl. wody
- 160 g. cukru
- koper z baldachimami
- korzeń chrzanu
- marchewka
- 6 łyżeczek gorczycy
- 1 łyżeczka pieprzu
- 10 ziarenek ziela
- 6 śr. wielkości listków laurowych
- czosnek
- 50 g. soli
- 2 kilo ogóreczków
- opcjonalnie kawałek ostrej papryczki

zalewa:
wodę zagotować z liśćmi laurowymi,pieprzem,zielem. dodać cukier i sól i gotować 15 minut żeby przyprawy oddały aromat. dodać ocet i odstawić do przestudzenia.

na dno słoika wrzucić około 1/2 łyżeczki gorczycy, 3 plasterki ząbka czosnku, kilka( lub kilkanaście) plasterków marchewki, kawałek chrzanu (kilka wiórków), pocięte łodygi kopru razem z baldachimami nasiennymi, słoik dopełnić ogóreczkami i zalać zalewą.
pasteryzować kilka minut ( zależy od wielkości ogórków), ogórki muszą zmienić kolor na żółtozielony(oliwkowy), pamiętajmy żeby wyjąć ogóreczki jak zaczną "dochodzić" bo w gorącej zalewie będą jeszcze "dolatywały" po wyjęciu z pasteryzacji.

ilość octu to kwestia upodobań, ja dodaję do niektórych słoików kawałek ostrej papryczki, ogóreczek lekko szczypie w język i jest super w kanapeczce.

DSC_0002.jpg
pozdrawiam Adam
Ostatnio zmieniany: 26 Sty 2020 18:58 przez zwykły_chłop.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kasionek, Betula, Jaedda, anaka, Szczypiorek


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.265 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum