TEMAT: Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :)

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 23 Paź 2018 21:49 #628402

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9099
  • Otrzymane dziękuję: 12226
Kotleciki z dyni i kaszy bulgur
1,5 szklanki pure ziemniaczane
2 szklanki ugotowanej i odsączonej kaszy bulgur
2 szklanki pure dyniowe najlepiej z dyni typu Hokaido, Buternut
bułka tarta.
przyprawy
3 jajka.
łyżka maki ziemniaczanej
Olej do smażenia( ja używam olej chilli)

Pure ziemniaczane, dyniowe, kaszę, jajka mąkę ziemniaczana + przyprawy wymieszać dodając 3-4 łyżki bułki tartej do ciasta. Formować kotleciki obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju.
Podawać z sosem paprykowym, grzybowym, pomidorowym.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Armasza, Betula


Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 24 Paź 2018 12:38 #628446

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 3322
  • Otrzymane dziękuję: 8266
Kopytka ziemniaczano dyniowe

Gotujemy ziemniaki a następnie przeciskamy je przez praskę lub mielemy przez maszynkę. Kawałek dyni wielkością równy ilości ziemniaków pieczemy w piekarniku do miękkości czyli około 20-30 min. Upieczoną dynię również przeciskamy przez praskę. Do dyni i ziemniaków dodajemy jedno jajko, sól i mąkę pszenną. Ilość mąki zależy od tego jakich ziemniaków użyliśmy (ile mają skrobi). Ja zawsze na początku daję nie wielką ilość mąki i dodaję więcej dopóki ciasto nie daje się zagnieść. Dalej postępujemy jak ze zwykłymi kopytkami, czyli robimy cienkie wałki i kroimy na skos. Kopytka gotujemy. Po ugotowaniu polewamy palonym masłem i posypujemy parmezanem.
Na kopytka najlepiej wybierać dynie o suchym miąższu, co pozwala dodać mniej mąki do ciasta.
Pozdrawiam
Bea
Ostatnio zmieniany: 24 Paź 2018 12:38 przez Betula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 03 Lis 2018 14:06 #629211

  • koma
  • koma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1008
  • Otrzymane dziękuję: 5176
Upiekłam dzisiaj pasztet z dyni.Spróbowałam jeszcze ciepły i muszę przyznać jest bardzo smaczny

1 kg obranej dyni/nie znam nazwy tej którą użyłam/
30 dkg pieczarek
2 duże cebule
25 dkg serka mozzarella
5 ząbków czosnku
2 łyzki tartej bułki
2 łyżki otrębów pszennych
2 jajka
natka pietruszki,sól,pieprz.gałka muszkatołowa

Dynię,pieczarki zetrzeć na grubych oczkach.Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć z przeciśniętym czosnkiem na leju+łyżka masła.Dodać dynię,pieczarki i dusić ok 15_20 min.Kiedy przestygnie dodać pozostałe składniki,dobrze wymieszać.Piec w nagrzanym piekarniku-180 stop.45 min.Można dodać paprykę słodką lud ostrą
Życzę miłego dnia Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Betula, Jaedda

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 03 Lis 2018 14:08 #629212

  • koma
  • koma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1008
  • Otrzymane dziękuję: 5176
Zapomniałam o zdjęciu
20181103_110722.jpg


20181103_123025.jpg
Życzę miłego dnia Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Emalia112, Armasza, pszczolka

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 03 Gru 2018 15:57 #631960

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9099
  • Otrzymane dziękuję: 12226
Dynia w syropie ( udająca brzoskwinie)

Skład: 2 l dyni pokrojonej w kostkę. tylko odmiany gatunku Mochate Muscat de Provence Lunga de Napoli ewentualnie Kareta.
sok z 1/2 kg cytryny
cukier ja dałam 20 dkg, ale to zależy jak słodka chcemy zalewę.

Kostkę z dyni zasypać cukrem i odstawić na 3-4 godziny. Puści sok , wtedy dodać sok z cytryny i gotować ok 40 minut. Przełożyć do słoików. zamknąć mozna jeszcze krótko pasteryzować. Ja tego na razie nie robiłam. Moze następna partię bo ta juz sie kończy.

Dynie koniecznie gotować z sokiem z cytryny wtedy jest chrupka.
IMG_20181113_112615-2.jpg
IMG_20181114_071827.jpg
Ostatnio zmieniany: 04 Gru 2018 11:46 przez Emalia112.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Kaja, Betula, koma, pszczolka, Ada, Maggie

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 09 Gru 2018 18:14 #632559

  • Ada
  • Ada's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 424
  • Otrzymane dziękuję: 1214
Dynia Lunga di Napoli wg. powyższego przepisu Emalii jest już zamknięta w słoikach.
Zrobiłam z małymi zmianami, dodałam więcej soku z cytryny wtedy dla mnie smak był bardziej wyrazisty, poza tym gotowałam tylko 5 minut i była już mięciutka. Przełożyłam do słoików i pasteryzowałam 20 minut. Jest miękka ale chrupka i przepyszna.
Następnym będzie pasztet z dyni wg. przepisu Komy. Robiłam już nie raz jako, że jestem wege.. ale z innego przepisu i zawsze z kaszą. Ten jest ciekawszy. :)

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 09 Gru 2018 19:58 #632570

  • mandorla
  • mandorla's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
  • Posty: 846
  • Otrzymane dziękuję: 1905
Bardzo ciekawy przepis, Lunga di Napoli obecna w moim markecie (w piątek robiłam placuszki), ale chyba już się czasowo nie wyrobię w tym roku z żadnymi przetworami... :flower: Muszę zapisać na następną jesień!
Nic nie napełnia serca takim smutkiem, jak symetria. Symetria bowiem to nuda; nuda zaś to dno smutku. - V. Hugo

Gdzie by to upchnąć?

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 04 Lut 2019 19:24 #640898

  • Łasiowa
  • Łasiowa's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 47
  • Otrzymane dziękuję: 103
Na uroczystość rodzinną upiekłam ciasto z dyni (wzorowałam się przepisem z internetu) w postaci "prawie" sernika. Wykorzystałam małą dynię Galeaux, właściwie nada się każda o gładkim miąższu, byle nie wodnista.
Tort - sernik - z dyni
800 g już obranej dyni
150 g cukru + cukier waniliowy
2 czubate łyżki miodu
100 ml kwaśnej śmietany
4 jajka
180 g mąki kukurydzianej
sok z 2 pomarańczy (można dodać skórkę, ja nie dawałam)
60 g masła
Dynię pokrojoną w kostkę,dusić pod przykryciem do miękkości wraz z sokiem z pomarańczy - odparować, następnie lekko przestudzić. Do ciepłej dyni dodać masło i wanilię, zmiksować blenderem na mus. Jajka ubić na pienistą masę. Miksując, dodawać też kolejno: cukier, miód, śmietanę, ubite jajka i mąkę. Piekarnik ustawić na 180 st. Formę wyłożyć folią aluminiową. Włożyć ciasto do nagrzanego pieca na ok. 1 godz. Po wystudzeniu, polać rozpuszczoną czekoladą lub inną polewą. Schłodzić w lodówce (koniecznie), co najmniej przez noc. Przybrałam migdałami.
sernikzdyni-Lasiowa.jpg
Danusia
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula, Jaedda, Maggie

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 05 Mar 2019 12:14 #646623

  • lee_magda
  • lee_magda's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 6
  • Otrzymane dziękuję: 3
Ja piekę dynię z papryką, pomidorami, cebulą i czosnkiem. Potem wszystko obiera, wrzucam do bulionu, przyprawiam i blenduję. Pyszny krem!
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 28 Maj 2019 21:42 #659752

  • zdravko
  • zdravko's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 398
  • Otrzymane dziękuję: 323
Teraz jest czas na młodą kapustę, fanie łączy się z tartą dynią dodaną na koniec (zamiast marchewki),
jutro przetestuje to z kiszoną dynią.
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 05 Sie 2019 10:18 #670547

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 3322
  • Otrzymane dziękuję: 8266
Keczup z cukinii

1.5 kg cukinii, 0.5kg cebuli, 2 szkl cukru, 1szkl octu 10%, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1 łyżeczka papryki słodkiej i 1 pieprzu, 250 g koncentratu pomidorowego 30%, garść soli

Cebulę pokroić w kostkę i zasypać solą wymieszać i odstawić na kilka godzin. Soku nie wylewać. Cukinie obrać, usunąć nasiona. Zetrzeć na tarce. Wymieszać z cebulą i gotować 30 minut aż warzywa będą miękkie. Następnie dodać pozostałe składniki i gotować kolejne 15 minut. Całość zmiksować, przelać do słoików i zapasteryzować .

Na ten keczup przeznaczam bardzo wyrośnięte cukinie. Co roku jak wyjeżdżamy, to co najmniej kilka zdąży przerosnąć i te idealnie się na keczup nadają.
Do zrobienia tego keczupu można też użyć dyni, tylko kolor będzie trochę bardziej pomarańczowy.
P.S.Zgodnie z sugestią Zdravko ilość cukru można zmniejszyć. Ja daję szklankę.
Pozdrawiam
Bea
Ostatnio zmieniany: 05 Sie 2019 16:41 przez Betula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobej, Armasza, Zygowa

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 05 Sie 2019 14:25 #670575

  • zdravko
  • zdravko's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 398
  • Otrzymane dziękuję: 323
Strasznie dużo tego cukru, my dajemy jakieś pół szklanki i jest ok.

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 05 Sie 2019 14:30 #670576

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 3322
  • Otrzymane dziękuję: 8266
Ja też daję mniej, bo szklankę i nam pasuje. Ale tak było w oryginalnym przepisie dlatego tak podałam.
Pozdrawiam
Bea

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 05 Sie 2019 16:36 #670579

  • zdravko
  • zdravko's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 398
  • Otrzymane dziękuję: 323
Nie wyobrażam sobie takiej ilości cukru, to coś bardziej jak konfitura by wyszło,
ale jak ktoś konsumuje te sklepowe to chyba dla takiej osoby nie jest to dziwne ;)

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 05 Sie 2019 16:40 #670580

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 3322
  • Otrzymane dziękuję: 8266
Pierwszy raz jak robiłam, to dałam właśnie taką ilość i nie było bardzo słodkie. Smakowało bardzo podobnie do sklepowego keczupu. Potem zmniejszyłam ilość głównie ze względów zdroworozsądkowych.
Pozdrawiam
Bea

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 05 Sie 2019 17:21 #670584

  • rpilski
  • rpilski's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 17
  • Otrzymane dziękuję: 23
Czy w przepisie na keczup rzeczywiście ma być garść soli (wydaje się za dużo) czy szczypta (wydaje się za mało)? Ile mniej więcej soli trzeba dać w przeliczeniu na łyżki lub łyżeczki?
Pozdrawiam, Radek
Ostatnio zmieniany: 05 Sie 2019 17:22 przez rpilski.

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 05 Sie 2019 21:30 #670612

  • zdravko
  • zdravko's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 398
  • Otrzymane dziękuję: 323
Daj 1,5 łyżki, a najlepiej dosalaj powoli i próbuj.
Za tę wiadomość podziękował(a): rpilski

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 06 Sie 2019 08:47 #670660

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 3322
  • Otrzymane dziękuję: 8266
Też robię podobnie. Daje 2 łyżki do cebuli, żeby puściła sok i zmiękła. Potem po dodaniu wszystkich składników i zmiksowaniu, jeśli trzeba to dosalam.
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Zygowa, rpilski, anaka

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.342 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum