TEMAT: Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :)

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 10 Paź 2014 18:21 #304711

  • Barbaara
  • Barbaara's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 301
  • Otrzymane dziękuję: 474
Aleksandra wrote:
DYNIA ZAPIEKANA Z RYŻEM POD BESZAMELEM:
Dynię utarłam na tarce, cebulę, czosnek , paprykę, pora, pkroiłam w drobną kostkę. Dusiłam całość doprawiając solą, pieprzem i curry. Ryż ugotowałam i ułożyłam go jako pierwszą warstwę w naczyniu żaroodpornym. Drugą warstwą była uduszona dynia z warzywami. Całość polałam beszamelem wymieszanym ze startym żółtym serem. Wszystko do piekarnika na 20min w temp 200*

dyniaduszonabeszamel.JPG
Podoba mi się ten przepis. :dance: :dance:
Jutro zrobię rodzinie niespodziankę, a zwłaszcza siostrze, która mrozi dynię i przyrządza świetną zupę dyniową. Siostra jest rodzinną kucharką, ja raczej podkuchenną. B) Ostatnio zastanawiała się co można jeszcze z dyni smacznego zrobić... ech, chyba ją zaskoczę.
Dzięki Aleksandro :thanks:
Pozdrawiam serdecznie - Basia
Za tę wiadomość podziękował(a): piku


Zielone okna z estimeble.pl

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 10 Paź 2014 23:14 #304860

  • Malkar
  • Malkar's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1197
  • Otrzymane dziękuję: 2342
"Jarzynka" do mięsa z dyni piżmowej

Dynię rozkroić wdłuż, wydrążyć komorę nasienną. Dynię pokroić w kostkę, mniej więcej dwucentymetrową. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę z masłem, wrzucić pokrojoną dynię, mieszać tak aby wszystkie kostki dyniowe pokryły się tłuszczem. Posolić, dodać rozgnieciony w prasce czosnek (wg smaku, ile kto lubi), ostrą paprykę w proszku, trochę zmielonego pieprzu. Przykryć i dusić do odpowiedniej miękkości. w czasie duszenia kilka razy potrząsnąć patelnią albo delikatnie wymieszać. Ostatnim razem dodałam jeszcze starty, świeży imbir- wyszło b.pikantne.

Dynię piżmową (Butternut) używa się razem ze skórką, która przy krojeniu jest dość twarda ale w obróbce fajnie mięknie.

Pierwszy raz posadziłam dynię piżmową. Zebrałam ze dwadzieścia dyniek. To spróbowałam wczoraj zamarynować. Zrobiłam na dwa sposoby: w zalewie musztardowej oraz w zalewie słodko-kwaśnej z goździkami, cynamonem i świeżym imbirem. Degustacja za kilka dni, jak się "przegryzie".
W czasie łowienia ryb trzeba zachować najwyższą ostrożność - szczególnie gdy się jest rybą.
Małgorzata

A u mnie w ogrodzie
Ostatnio zmieniany: 10 Paź 2014 23:22 przez Malkar. Powód: dopisanie tekstu
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 14 Paź 2014 11:04 #305745

  • piku
  • piku's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 6169
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Zafascynowana dyniami próbuję smaków i przepisów :lol:
Podrzucę więc kilka tymczasem wypróbowanych zaczerpniętych z sieci.

Na początek dynia Hokkaido, bo taką na razie wyhodowałam sama :lol:

PIECZONA DYNIA HOKKAIDO

Składniki:
1 dynia Hokkaido
6-8 łyżek oliwy
1-2 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
sól, pieprz

Oliwę wymieszać dokładnie z przetartym czosnkiem i ziołami. Doprawić. Dynię umyć, przekroić na pół, wydrążyć środek z pestkami. Pokroić w paski (razem ze skórą) grubości ok 1 cm. Blachę naoliwić. Kawałki dyni posmarować z obydwu stron oliwą z przyprawami i ułożyć na blasze. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 minut w temp 200 stopni.

Jadam jako dodatek do mięsa zamiast ziemniaków.
pozdrawiam - Wiesia :bye:


"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 14 Paź 2014 18:06 #305820

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Wiesiku :)

Między cząstki dyni poukładaj ćwiartki ziemniaków w łupkach ( tzn. nie obranych ), połówki obranej cebuli, można dodać też ząbki czosnku.
I masz 2 w 1 - obiadek roślinny :)
Super ! :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): piku

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 15 Paź 2014 08:37 #305947

  • piku
  • piku's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 6169
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Dziękuję Aniu :kiss3: , to świetny pomysł, w najbliższym czasie tak zrobię :)

A dziś kolejny wypróbowany przepis, tym razem na dynię makaronową :)

DYNIA MAKARONOWA

Składniki:
1 dynia makaronowa
2 ząbki czosnku
1 cebula
poszatkowana natka pietruszki
kawałek pora
sól, pieprz
oliwa z oliwek

Dynię przekroić na pół, oczyść z pestek i ułożyć na blasze posmarowanej oliwą miąższem do dołu.
Włożyć do nagrzanego piekarnika (do 180′C). do dołu i piec do miękkości ok 30 min.
Ostudzoną dynię wydrapać widelcem tak aby powstały nitki.

Pora, cebulę i czosnek poszatkować i wrzucić na rozgrzaną patelnię z łyżką oliwy. Smażyć chwilę aż się zeszkli.

Dodać dynię i wszystko dobrze podgrzać delikatnie mieszając. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Dorzucić natkę pietruszki i gotowe.

Tak przygotowaną potrawę również jadam do mięsa :)
pozdrawiam - Wiesia :bye:


"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 16 Paź 2014 12:46 #306305

  • piku
  • piku's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 6169
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Kolejna to dynia piżmowa, również ciekawa w smaku. :)

DYNIA PIŻMOWA FASZEROWANA

Składniki:
dynia piżmowa
1 cebula
2 ząbki czosnku
250g mięsa mielonego
1 papryczka chilli
łyżeczka mielonego kminku
1 papryka (dowolnego koloru)
mini słoiczek przecieru pomidorowego
zielona pietruszka
sól, pieprz
oliwa

Wykonanie:
Dynię należy umyć, przekroić wzdłuż, wyjąć nasiona i wykroić środek - tyle aby zmieścił się farsz. Wykrojone resztki dyni drobno pokroić. Połówki posmarować oliwą, posolić i popieprzyć i ułożyć na blasze środkiem w dół. Włożyć do rozgrzanego piekarnika (do 200º ) i piec ok 30-45 min do miękkości. Następnie wyjąć i ostudzić. Podsmażyć cebulę i czosnek na oliwie, dodać mięso mielone, przyprawy i chilli. Po kilku minutach dodać drobno pokrojone pieczarki, paprykę i pozostałą część drobno pokrojonej dyni. Dodać przecier pomidorowy i na sam koniec garść poszatkowanej zielonej pietruszki. Nafaszerować połówki dyni. Posypać delikatnie żółtym serem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać ok. 10 minut.
pozdrawiam - Wiesia :bye:


"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 17 Paź 2014 15:48 #306580

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Faszerowana dynia Hokkaido w dwóch odsłonach :)
Ponieważ Wiesia tak apetycznie zareklamowała tę odmianę dyńki, postanowiłam wypróbować własnych sił w jej przyrządzaniu i oto, co pojawiło się na talerzach...

Najpierw składniki:
- główna bohaterka czyli dość spora dynia Hokkaido
- woreczek ryżu basmati - gotujemy 10 min. w osolonej wodzie, odcedzamy
- sól, pieprz
- olej lub oliwa z oliwek
Farsz warzywny:
- połowa strąka czerwonej papryki
- połówka małej cebuli
- ząbek czosnku
- kawałek, powiedzmy 10-15 dkg sera podpuszczkowego z ziołami prowansalskimi ( to ten robiony własnoręcznie )
- posiekana natka pietruszki
Połowę podgotowanego ryżu dokładnie mieszamy z papryką pokrojoną w kosteczkę, przesmażoną na oliwie posiekaną cebulą i czosnkiem, posiekaną natką pietruszki i kawałeczkami podpuszczkowego sera, dodajemy odrobinę zmielonego pieprzu.

Farsz mięsny:
- 30 dkg mielonego mięsa
- łyżka suszonych grzybów, dałam pokruszoną kanię
- połówka cebuli
- natka pietruszki, także posiekana,
- łyżeczka sproszkowanej, ostrej papryki
- łyżeczka czerwonej czubrycy
Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodajemy przyprawy i chwilę razem smażymy. Dodajemy mielone mięso i pokruszone suszone grzyby, dusimy, aż mięso straci "surowość". Całość mieszamy z drugą połową podgotowanego ryżu i natką pietruszki.

Zaczynamy od przygotowania dyni: umytą przekrawamy na pół, wydrążamy część nasienną ( nasiona możemy wysuszyć ), nie obieramy ze skórki !, smarujemy oliwą, solimy, pieprzymy i wkładamy do piekarnika - 200 stopni - na niecałe 30 minut.
Gdy nasza dyńka siedzi sobie w piecyku, przygotowujemy oba farsze;
Upieczone połówki dyni nadziewamy: jedną farszem mięsnym, drugą warzywnym. Ponownie wkładamy do piekarnika, tym razem na 15 minut. Gotowe danie podajemy z domowym keczupem włoskiej Mammy :)


IMG_9444.jpg



IMG_9447_2014-10-17.jpg
Załączniki:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 17 Paź 2014 15:49 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, ogrodnikowa, Agus

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 17 Paź 2014 16:42 #306593

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1486
  • Otrzymane dziękuję: 897
To i ja się dorzucę.

Zupa dyniowa

Składniki:
ok. 1 kg dyni (brutto, ze skórą i pestkami)
2 średnie marchewki
kawałek świeżego imbiru (po starciu około łyżeczki), lub łyżeczka mielonego imbiru
1,5 litra bulionu (domowy lub ewentualnie w rozpaczy z kostki, najlepiej kostka KNORR z Kurczaka wg przepisu na kostce)
szklanka do półtorej (wg smaku) białego wytrawnego białego wina
pestki dyni obrane i wysuszone
śmietana (do przybrania)
1 cebula
2 łyżki masła klarowanego

Proces:
Dynie obieramy ze skórki i pestek, kroimy w kostkę 2cm.
Marchewkę obieramy, kroimy w plasterki.
Cebule siekamy na drobno.
W dużym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę, dusimy kilka chwil, dodajemy dynię, marchewkę i podsmażamy około 5 minut mieszając.
Dodajemy uprzednio przyrządzony bulion, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, dodajemy imbir i gotujemy na średnim ogniu około pół godziny.
Gdy już dynia i marchewka są miękkie, rozdrabniamy całość blenderem. Zmiksowaną pulpę zagotowujemy jeszcze raz, dodajemy wino i przyprawy wg smaku.

Podawanie:

Zupą napełniamy talerze, nakładamy po łyżce śmietany robiąc esy-floresy na powierzchni zupy, posypujemy pestkami dyni podpieczonymi na suchej patelni na brązowo.
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka
Ostatnio zmieniany: 17 Paź 2014 16:44 przez TeBe.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Adasiowa, Renia03

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 21 Paź 2014 18:13 #307345

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Hiacynto :)
Placuszki dyniowo - twarogowe - wspaniałe! Bardzo dziękuję za ciekawy i niezwykle smakowity przepis. Odstępstwem od oryginału był dodatek drobniutko posiekanej cebuli i pominięcie imbiru. Palce lizać, dosłownie :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 11 Lis 2014 17:44 #312549

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
"PASZTET" Z DYNI, JARMUŻU I KASZY

1,5 szklanki ugotowanej kaszy ( jaglanej, ja użyłam pęczaku )
0,5 kg miąższu dyni startego na grubych oczkach tarki
5-6 dużych liści jarmużu
1 szklanka zmielonych orzechów ( ponieważ sam pasztet jest wilgotny i raczej tłusty, dałam zwykłą mąkę pszenną, istnieje także możliwość dodania tartej bułki )
1/3 szklanki oleju
1 łyżeczka oliwy/masła
3 posiekane czosnkowe ząbki
sól i pieprz do smaku
garść suszonej żurawiny
1 łyżeczka zmielonej kolendry

Liście jarmużu, po oddzieleniu grubego nerwu, siekamy na niezbyt drobne cząstki i razem z czosnkiem podduszamy na łyżeczce oliwy/masła, dodajemy także kolendrę.
W dużym naczyniu dokładnie mieszamy ugotowaną kaszę, dynię, mieszankę jarmużowo-czosnkowo-kolendrową, wlewamy olej i wsypujemy mąkę ( lub tartą bułkę )i żurawinę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość delikatnie i krótko zmiksowałam i przełożyłam do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 1 godziny w 200 stopniach. Pasztet wyjmujemy z foremki po całkowitym wystudzeniu. Jest bardzo dobry zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Smacznego :)

Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, olibabka, piku, Bozi, sierika

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 13 Lis 2014 23:21 #313320

  • kokoryczka
  • kokoryczka's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 126
  • Otrzymane dziękuję: 58
Dynia pomarańczowa :)

W jednym garnku należy rozgotować dynię, w drugim jabłka, mniej więcej w tej samej ilości. Rozgotowaną masę można zmiksować dla pewności, ja używam takiej kopystki (czy może inaczej się to nazywa) do robienia ziemniaczanego pure.

Kolejny krok - to wymieszanie obu przecierów i dodanie 2 rozpuszczonych w gorącej wodzie galaretek pomarańczowych. Najlepiej te galaretki nie rozpusczać zgodnie z przepisem, ale dać wody połowę mniej.

Na końcu dodać parę kropelek olejku pomarańczowego do ciasta. Można też wcinąć trochę pomarańczowego soku i otrzeć parę wiórów ze skórki pomarańczowej.

Po napełnieniu słoików pasteryzować je ok. 20 min.
Ostatnio zmieniany: 28 Sie 2016 10:34 przez Hiacynta. Powód: literówki
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 14 Lis 2014 10:11 #313361

  • kokoryczka
  • kokoryczka's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 126
  • Otrzymane dziękuję: 58
U nas się to nie przechowuje :) Znika do naleśników i kanapek z serem, trochę rozchodzi się po znajomych :) Trochę idzie na aukcje szkolne :)

Do Sylwestra już nic nie ma :)

Ale dlaczego niepokoją Cię galaretki :lol: Skład to agar lub żelatyna, kwas askorbinowy i cytrynowy - wszystko to jest w żelfiksach do robienia konfitur + dodatkowo odrobina barwnika spożywczego i aromatu, który ginie w 10 litrach przecieru :)

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 19 Lis 2014 20:30 #314788

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Nie wiem, czy to jeszcze wyrób z dyni, czy już z jabłek :) Ale właśnie robię dżem z jabłek, które pozbierałam pod drzewami i z kawałka dyni.
Do tego kilka owoców pigwowca, trochę goździków, cynamon, posiekany korzeń imbiru.

Zapach zapowiada się nienajgorszy :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 21 Lis 2014 13:10 #315156

  • Aleksandra
  • Aleksandra's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 814
  • Otrzymane dziękuję: 534
Co prawda tej dyni nie uprawiałam sama, bo kupiłam na straganie, ale wczoraj "przerobiłam" na

Zupa z dyni Muscat de Provance

Składniki : dynia, por, cebula, ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler, imbir świeży,liść laurowy ziele angielskie, pieprz, sól, gałka muszkatałowa.

Warzywa pokroić w kostkę, zalać wodą i gotować doprawiając ziołami. Po ugotowaniu wyjąć ziele angielskie oraz liść laurowy, zmiksować. Jeżeli będzie spożywana bezpośrednio, dodać łyżkę masła lub śmietany. Ja zapakowałam taką zupkę w słoiki i zapasteryzowałam. Dodałam więc do niej kilka łyżek oliwy z oliwek. Wyszło mi 10 słoików 0,9 litra

Zrobiłam także dynię w zalewie octowej:
Składniki : pokrojona dynia w kosteczkę. Niektóre dynie trzeba wcześniej blanszować, ale akurat ten gatunek wkładamy bezpośrednio do słoiczków i zalewamy zalewą. Potem pasteryzujemy 15 minut.

Zalewa : 3/4 szklanki octu jabłkowego, 3 łyżki cukry, odrobina soli, kilka goździków oraz ok 3 laski cynamonu. Całość zagotować. Poczekać aż trochę przestygnie i zalać dynię w słoiczkach.
Ostatnio zmieniany: 21 Lis 2014 13:10 przez Aleksandra.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 21 Lis 2014 17:11 #315173

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Oleńko, z nieba mi spadłaś!
Poszukiwałam sprawdzonego sposobu na marynowaną dynię !!! Co prawda mam hokkaido, ale tak sobie myślę, że skoro sprawdza się w pieczeniu i nie rozpada się/nie rozgotowuje, może zostać wykorzystana i tutaj. Chyba nie popełnię wielkiego błędu używając zwykłego octu 10% ?
Potrafisz określić "na oko" na ile dkg dyni przypadają proporcje tej zalewy ? Rozumiem, że wody nie dodajemy do zalewy ? Wygląda na to, że wyjdą raczej pikle ;-)
Dziękuję Ci bardzo :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 21 Lis 2014 20:15 #315219

  • Aleksandra
  • Aleksandra's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 814
  • Otrzymane dziękuję: 534
Oj Aniu, widzisz jaka ze mnie gapa :oops: Wodę oczywiście, że daję . Dałam 4 szklanki. Wszystko tak na "oko" oraz smak. Dynia drobno pokrojona. Wypełniłam nią 5 słoiczków po dżemie. Zalewy mi zostało trochę, to zalałam jeszcze jeden słoiczek z dynią pokrojoną w plasterki. Będę z tego robiła ozdoby świątecznych potraw.
Myślę, że spirytusowy ocet też będzie ok. Ja sobie gotową zalewę popróbowałam. Było akurat słodkie i octowo przyprawowe .
A tak wygląda półka z dynią w mojej spiżarni

dyniamarynowana2.jpg


A ta z lat poprzednich. Bawiłam się w robienie kuleczek ;)

dynia.jpg


Acha, z przepisu z jakiego kiedyś korzystałam było napisane żeby dynię zblanszować 5 minut. Muscata zaczęłam blanszować i się prawie ugotował. Wrzuciłam to do zupy. Hakkoido pewnie też szybko się gotuje. Możesz ewentualnie zrobić próbę. Muscat jest też dobra na surowo i pasteryzajca jej w zupełności wystarczy.
Ostatnio zmieniany: 21 Lis 2014 20:21 przez Aleksandra.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 21 Lis 2014 20:45 #315229

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Dziękuję raz jeszcze!
Szukałam takiego przepisu, w którym nie trzeba blanszować dyni - też mam złe doświadczenia z rozgotowaną papką w roli głównej :(
Hokkaido ma zwarty miąższ i długo zachowuje "twardość", nawet po długiej obróbce. W niedzielę wykorzystam Twój przepis, bo ... uwielbiam taką dynię :) a zdjęcia Twoich słoiczków tylko umocniły mój zamiar.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 22 Lis 2014 20:26 #315477

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Krem z dyni na ostro ( przepis zaczerpnięty z Centrum Ogrodniczego )

1 kg dyni
1 marchewka
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 szklanki bulionu drobiowego
sól, pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki śmietany 18%
Dynię po obraniu kroimy w kostkę, a marchew, cebulę i czosnek - w mniejsze kawałeczki. Podsmażamy warzywa na oliwie w garnku o grubym dnie przez 2-3 minuty, stale mieszając. Całość zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Gdy warzywa zmiękną, miksujemy blenderem, doprawiamy solą i pieprzem i serwujemy z kleksem śmietany.
Smacznego :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.412 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum