Alinko
Dziękuję pięknie
Nuśka
I po co tu zaglądałam o tej godzinie
??? To nieludzkie ... takie pyszności pokazywać głodnemu przed północą
Jeśli smakuje tak wyśmienicie, jak wygląda, to nie zdziwiłabym się, gdyby zniknęło co do okruszka.
Osobiście wcinam butternuty upieczone w plastrach, a na talerzu skropione masłem ( tak, tak, masłem ) i posypane solą i ulubionymi ziołami, ewentualnie piekę plastry razem z oliwą, chilli, czosnkiem, cebulą, ziołami prowansalskimi, zieloną czubrycą ...
Poniższe przepisy też wyglądają smakowicie; oba zaczerpnięte z blogów kulinarnych, ale nie pamiętam, jakich
Przekąska z dyni Butternut i gorgonzoli
1 mała dynia Butternut
gorgonzola lub inny pleśniowy ser
rukola
orzechy włoskie i pestki dyni
oliwa
sól, pieprz
sos vinaigrette
1 cytryna (skórka + 2 łyżki soku)
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka oleju z pestek dyni
¾ łyżki octu balsamicznego
1 łyżka miodu
sól, pieprz
Piekarnik rozgrzać do 180°.
Połówki orzechów oraz pestki dyni zrumienić na suchej patelni.
Składniki sosu dokładnie wymieszać. Rukolę umyć i osuszyć;
Dynię obrać i pokroić na plastry (ok. 1,5 - 2 cm grubości), ułożyć je na blasze wyłożonej papierem, każdy plaster lekko posmarować oliwą, posolić i piec ok. 15-18 minut. Gdy dynia zaczyna już być miękka – na każdy plaster nałożyć nieco gorgonzoli i zapiec jeszcze kilka minut, aż ser się roztopi.
Rukolę wymieszać z sosem (zostawić go odrobinę do ‘dekoracji’), ułożyć na talerzach, następnie nałożyć plastry dyni, posypać je zrumienionymi orzechami i pestkami dyni i skropić jeszcze odrobiną sosu.
Zapiekanka z dyni i mięsa z beszamelem
2 kg dyni (przed obraniem i usunięciem wnętrza)
3/4 kg mielonego mięsa
1 spora cebula
1/2 szklanki rodzynek
4 ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka mielonego kuminu (ostatecznie można go pominąć)
chilli, oregano, suszone pomidory - wg uznania
4 łyżki oleju
sos beszamelowy
1 czubata łyżka masła
2 czubate łyżki pszennej mąki
3 szklanki mleka
świeżo starta gałka muszkatołowa
sól
świeżo starty czarny pieprz
do posypania:
1 szklanka pestek dyni (nie są konieczne)
1 szklanka startego żółtego sera
dodatkowo do formy:
3 łyżki oleju
Przepis
1. Dynię pokrój na kawałki, obierz, usuń miękki środek i pestki. Pokrój na plastry o grubości około 1 cm. Cebulę pokrój na drobną kostkę. Obrane ząbki czosnku pokrój na cienkie plasterki.
2. Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, lekko posól. Smaż minutę cały czas mieszając, aż się zacznie szklić. Dodaj czosnek, wymieszaj, smaż pół minuty.
3. Dodaj mięso, smaż cały czas mieszając (by nie powstały duże grudki), aż zmieni całkowicie kolor. Dodaj rodzynki, kumin i mieszankę przypraw. Dopraw solą i pieprzem. Wlej pół szklanki wody. Smaż na dużym ogniu przez 2-3 minuty, aż płyn prawie całkowicie odparuje. Zestaw z ognia.
4. Dwie trzecie plastrów dyni ułóż w naczyniu wysmarowanym olejem. Lekko posól i spryskaj olejem.
5. Przygotuj sos beszamelowy: w garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i cały czas mieszając smaż przez pół minuty. Zestaw z ognia, wlej mleko, cały czas mieszając. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Postaw ponownie na średnim ogniu i doprowadź do wrzenia - pamiętaj, by cały czas mieszać - dzięki temu w sosie nie powstaną grudki.
6. Na dynie wyłóż mięso, na nim rozłóż pozostałe plastry dni. Wszystko polej sosem.
7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekaj przez 45-55 minut, aż dynia będzie miękka. Na sam koniec posyp zapiekankę serem, zwiększ temperaturę do 220 stopni i zapiekaj przez 3-4 minut, aż ser się rozpuści i miejscami lekko przypali.
8. Zapiekankę podawaj z surówką o wyraźnym smaku - na przykład z pomidorów i cebuli. Zapiekanka świetnie smakuje odgrzana na drugi dzień.