TEMAT: Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :)

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 29 Lis 2015 13:52 #416071

  • nusia
  • nusia's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 120
  • Otrzymane dziękuję: 111
Aniu, ten słoik bakalii dyniowych to...
No, nie dodam nic więcej. Nie zrobię, nie zrobię, nie zrobię ...bo mi zaraz wyjedzą.
A może zrobię?...

Ciekawy pomysł z suszeniem w suszarce do grzybów. Tylko czy potem nie zostaje przyklejony na amen słodki sok do siteczek?


Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 29 Lis 2015 14:24 #416078

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 13857
  • Otrzymane dziękuję: 24938
Nuśku :)
Słodkiego soczku nie ma w ogóle, ponieważ - jak wcześniej napisałam - robiłam owe bakalie wg znalezionego w sieci przepisu; w myśl tej receptury spore kawałki dyni gotuję w syropie na maleńkim gazie przez 2 godziny, a potem wyjmuję łychą cedzakową na talerzyk i zostawiam do obsuszenia na całą noc. Syrop pozostały z gotowania odstawiam ( robię go z 250 g cukru i 250 g wody ). Nazajutrz rozpoczynam suszenie w suszarce.

Ta metoda to trochę mniej pracy niż ta z codziennym gotowaniem w syropie przez kilka dni, wybrałam jednak tą "swoją" ze względu na oszczędność czasu właśnie. Chociaż ... przyznam szczerze ...., że te kawałeczki zatopione w syropie, które pokazałyście, są warte grzechu. Wielkiego grzechu ;-) W sumie dyńki jeszcze mam .... czemu więc nie spróbować :jeez: ?
Na razie jednak mam na kuchence wielki sagan keczupu :dance:

p.s. zrób Nusieńko, zrób ... rodzinka będzie wniebowzięta !
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Za tę wiadomość podziękował(a): nusia

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 30 Lis 2015 16:49 #416327

  • nusia
  • nusia's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 120
  • Otrzymane dziękuję: 111
U nas skończyły się już niedobitki "zieleniny" z działki, zaczyna się wyjadanie przetworów. Dzis przyniosłam z piwnicy ogórki kiszone i cukinię w curry.


Przetwory.jpg


Przepis na cukinię przyniósł mój przybrany syn od koleżanki, posmakowała nam wszystkim.

Cukinia na zimę w zalewie curry

Na ok. 4 kg cukinii bierzemy 0,5 - 1 kg cebuli.
Zalewa:
- 6 szkl. wody
- 1 szkl. octu 10%
- 2 ząbki czosnku
- 2 szkl. cukru
- 1 czubata łyżka curry
- 1 płaska łyżka soli

Cukinię i cebulę kroimy w plastry i układamy w słoikach. Gotujemy zalewę, wlewamy do słoików i pasteryzujemy 10 min. Można dodać gałązkę kopru.
Za tę wiadomość podziękował(a): nati6

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 01 Gru 2015 17:50 #416516

  • tilia66
  • tilia66's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1916
  • Otrzymane dziękuję: 2305
Aniu, ja się zabieram za bakalie ;) i to już zaraz


Moje ugotowane w syropie dyńki obsychają do jutra i pójdą do suszarki, łapki swędzą takie to pyszności :dance:
Po odcieknięciu zostaje pyszny słodziutki dyniowo-cynamonowy mus, dodałam więc do niego agar-agar, przegotowałam i wylałam do pojemniczka, jutro pokroję w kostkę i też do suszarki włożę, będą galaretki/marmoladki :)
Ostatnio zmieniany: 01 Gru 2015 22:29 przez Hiacynta. Powód: połączenie treści 2 postów

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 01 Gru 2015 20:07 #416555

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 13857
  • Otrzymane dziękuję: 24938
Jagódko, znając Twoje wyczyny kulinarne, jestem bardzo spokojna o efekt - trzymam kciuki za dyniowe wariacje i czekam na opinię :)
A'propos Twoich pomysłów - muszę powrócić do robienia serów podpuszczkowych :woohoo:

Tymczasem informuję Szanowne Grono, że do spiżarki powędrowała kolejna partia słoików z dyniowym keczupem wg przepisu Nusi z moimi modyfikacjami - odmiana "niby Bambino" spisała się nawet dobrze, konieczne było jedynie dodanie większej ilości korzennych przypraw i mniejszej niż zaleca Nusia ilości octu. Rewelacja!
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 01 Gru 2015 21:44 #416591

  • nusia
  • nusia's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 120
  • Otrzymane dziękuję: 111
Aniu, ja też dodaję zwykle mniej octu niż w przepisie, który gdzieś tam w necie wygrzebałam 2 lata temu i troszkę zmieniłam. Zwykle zostawiam na noc ugotowany gar keczupu, rano miksuję i próbuję. Gdy tak postoi przez noc, to nabiera smaku, tzn. wiem, czy ma być taki czy jeszcze coś dodać. Zwykle coś tam innego dodaję i mam troszkę różne smaki w słoiczkach. Mojej rodzince tak smakuje, ze już nie robię keczupu z pomidorów, nie chcą go.

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 01 Gru 2015 22:15 #416600

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 13103
  • Otrzymane dziękuję: 8289
Dynia z czerwoną soczewicą

Dynia 200 g
Soczewica 4 łyżki
Suszone pomidory 3-4 sztuk
Czosnek 1-2 ząbki
Woda 90-100 ml
Olej roślinny do smażenia
Sól i pieprz do smaku.

Soczewicę lekko poddusić, gdy jest jeszcze twardawa dorzucić pokrojoną w słupki dynię, posiekane suszone pomidory z czosnkiem.

Trudność polega na uchwyceniu momentu, gdy soczewica jest miękka a jeszcze się nie rozpada. Czasami udaje się mi to, ale częściej jest to dynia w puree z soczewicy :happy:

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 01 Gru 2015 22:35 #416609

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 8397
  • Otrzymane dziękuję: 10198
Brdzo mi się ten przepis podoba, ale powiedz mi w którym momencie daje sie olej. Jak wszystko jest miękkie na patelnie olej i dynie z soczewicą,? bo rozumiem, że soczewica wchłonie wodę? Dobrze myślę?

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 01 Gru 2015 23:48 #416622

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 13103
  • Otrzymane dziękuję: 8289
Na patelnię wlewa się olej, rozprowadza po całej powierzchni cieniuteńką warstwą, lekko rozgrzewa, wrzuca się soczewicę, miesza, potrząsa patelnią, aby ziarna lekko się natłuściły, następnie dodaje się, wodę, gdy soczewica wodę wypije, trochę jeszcze trzeba dolać taką ilość, żeby soczewica była mokra, ale nie pływająca. Gdy wrzuci się pokrojoną dynię, podczas duszenia też lekko puści sok.

Ogólnie danie to przygotowuje się szybciutko, najdłużej trwa krojenie dyni :)

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 02 Gru 2015 00:04 #416624

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 8397
  • Otrzymane dziękuję: 10198
Widzę, że to szybkie danie, dlatego mi się podoba. Czerwona soczewica faktycznie szybko się gotuje.

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 02 Gru 2015 14:37 #416676

  • nusia
  • nusia's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 120
  • Otrzymane dziękuję: 111
Patisony w łagodnej zalewie


Przetwory-2.jpg


4 szkl. wody
1/3 szkl. octu 10%
1 łyżka soli
4 łyżki cukru
pieprz, ziele ang., listek laurowy, gorczyca (jeśli ktoś lubi może być i czosnek i cebulka i marchewka, ja dodałam dla dekoracji malutkie słodkie papryczki).
Pasteryzować 10 min.
Jeśli ktoś lubi ostrzejsze smaki, to zwiększyć ilość octu.
Robiłam z malutkich patisonków Scallopini, gdy nie dopilnowałam i wyrosły większe, to dzieliłam na cząstki.
Ostatnio zmieniany: 02 Gru 2015 14:39 przez nusia. Powód: poprawki

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 03 Gru 2015 09:45 #416772

  • tilia66
  • tilia66's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1916
  • Otrzymane dziękuję: 2305
Mi również bardzo podoba się ten przepis, dla mnie to pełnowartościowe danie, a dla eMa na dokładkę drobiowe udko i wszyscy zadowoleni :)

A to poprodukcyjny odpad przy produkcji dyniowych bakalii, jak wyżej już napisałam, do aromatycznego, pysznego, soku/musu po gotowaniu dyni dodałam agar-agar i wyszły marmoladki/galaretki :)





Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 03 Gru 2015 21:27 #416830

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 13103
  • Otrzymane dziękuję: 8289
To moje bakaliowe kosteczki z dyni nn lekko podłużnej przygotowane wg przepisu:
Pokrojone w kosteczkę dynie wrzuciłam do słoja i zalałam gorącym nasyconym roztworem cukru - 1 kg na 1 litr. Następnego dnia płyn zlałam, podgrzałam, dosypałam cukier, aż roztwór zrobił się nasycony (cukier wtedy już się nie rozpuszcza), zalałam kostki. I tak przez tydzień.

Na końcu kostki odsączyłam z roztworu na sicie. Rozłożyłam pojedynczą warstwą na pergaminie i uszyłam w piekarniku lekko nagrzanym do skutku.


bakalie-dynia.jpg


Mocno je wysuszyłam, są bardzo słodkie i lekko anyżowe, bo podczas suszenia poprószyłam je mielonym anyżem.
Boki zrobiły się lekko wklęsłe, taka ich uroda :)
Pozostały syrop był lekko żółtawy, przezroczysty, dosłodziłam nim jeden z letnich soków.
Ostatnio zmieniany: 06 Gru 2015 11:20 przez Hiacynta.
Za tę wiadomość podziękował(a): tilia66

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 06 Gru 2015 11:14 #417076

  • r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 7981
  • Otrzymane dziękuję: 2602
Moja ostatnio ulubiona potrawa z dyni ;)

Dynia pieczona z marchewką

Kroję całą dynię Hokkaido w kostkę (ze skórką), do tego dodaję kilka marchewek i jedną większą cebulę, albo 2-3 małe. Przygotowuję marynatę: 3-4 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżeczki musztardy ziarnistej i 3 łyżki miodu mieszam razem, doprawiam solą i pieprzem, mieszam z przygotowaną mieszanką. Odstawiam na przynajmniej pół godziny.
Przygotowana do pieczenia


DSC_8448.jpg


Piekę w 190* około 45 minut, od czasu do czasu mieszam. Można piec dłużej, ja lubię lekko chrupiące warzywa ;)
Podajemy posypane prażonymi pestkami słonecznika i świeżą natką :drool:


DSC_8454.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): tilia66

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 06 Gru 2015 12:26 #417087

  • dudaAsia
  • dudaAsia's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 1
ja ostatnio zrobiłam swoją pierwsze zupę dyniową
dostałam gotową pulpę dyniową od mamy i cały proces polecał na wrzuceniu pulpy na 05, wody z kostką rosołową, podsmażenie cebuli i czosnku, doprawieniu i dodaniu 2 łyżek śmietany:D

zupa była pyszna!

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 06 Gru 2015 13:02 #417091

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 8397
  • Otrzymane dziękuję: 10198
Marta , ale to musi być słodziutkie!!Zrobię jutro, mam wściekle ostry gulasz na jutro, została mi ćwiartka butternuta dodam marchewkę będzie więcej.
Asiu wpadnij się przywitać i opowiedz coś o sobie.

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 07 Gru 2015 15:12 #417229

  • nusia
  • nusia's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 120
  • Otrzymane dziękuję: 111
Dziś na obiad pieczony acorn Jet, pokrojony na kawałki, posypany ziołami, pieczony na blasze wyłożonej papierem. I tyle, bez oliwy i żadnych sosów, bo jestem na diecie. Smak trochę słodkawy, nie wyczuwa się już tego orzechowego smaku jak w surowym, ale je się z przyjemnością.

Poniżej na talerzu chwilę po wyjęciu z piekarnika.


Dynie025.jpg

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 12 Gru 2015 12:40 #417867

  • tilia66
  • tilia66's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1916
  • Otrzymane dziękuję: 2305
:bye: Witam sobotnio miłośników dyni i cukinii. Patrzę, patrzę i nie widzę przepisu na syrop, a wydawało mi się że go tu wstawiałam :ouch:
W każdym bądź razie, miłośnik dyni musi mieć w sezonie dyniowym syrop dyniowy :whistle:
Ja robię od razu więcej i po prostu wekuję w małych słoiczkach. Fotki niestety zeszłoroczne ale tegoroczny syrop stoi w lodówce, a obok w kubku dyniowe latte którym się właśnie delektuję :coffe:
Nie będę dublowała przepisu, ten jest moim wyjściowym a modyfikuję wedle własnego uznania, zamiast esencji - laska wanilii, czasem jednego dodaję więcej a czasem mniej, wariacje smakowe jak najbardziej wskazane :bye: www.pasjasmaku.com/syrop-dyniowy-do-kawy/





Trochę kulawo mi to wyszło ale smak na tym nie stracił :P
Ostatnio zmieniany: 12 Gru 2015 12:41 przez tilia66.

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.149 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum