TEMAT: Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego

Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 07 Gru 2014 20:21 #319549

  • Roma
  • Roma's Avatar
To na co czekasz? do roboty :teach: >Jak wszystko pójdzie zgodnie z planem to jutro rozpoczynam pieczenie pierników a w sobotę spotkanie rodzinne i dekoracja pierników przez wnuków :)


Zielone okna z estimeble.pl

Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 07 Gru 2014 21:06 #319563

  • Sinthell
  • Sinthell's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Michał
  • Posty: 651
  • Otrzymane dziękuję: 438
No najwyraźniej czeka mnie dokładka :P
więc Roma zakasuj rękawy mąkę w dłoń i do roboty a właśnie nie zapomnij o fot.
:P :P
Michał
___________________________________________________________________


___________________________________________________________________

Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 07 Gru 2014 21:22 #319565

  • Roma
  • Roma's Avatar
Michale-z rękawami nie ma problemu w domu noszę ciuchy z krótkim rękawem :P oczywiście,fotki będą od A-Z :)

Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 08 Gru 2014 23:10 #319787

  • Keram2504
  • Keram2504's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 58
  • Otrzymane dziękuję: 14
Ryba w ananasie.
Składniki:
0,5 do 1 kg filety ryb morskich
Przyprawy; sól, pieprz lub vegeta
składniki do panierki - to każdy wie.
olej do smażenia.
Do sosu;
puszka ananasa w zalewie lub dwie,
2 cebule,
ketchup pikantny Helmansa 450 g (nie inny tylko ten)
ociupinka oleju.
Zadnych przypraw do mikstury nie dajemy.
Filety rżniemy w dzwonka, doprawiamy, w panierkę i smażymy.
Sos;
Kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy,
ananasa kroimy w kostkę ok 1x1 cm i na patelnię do cebulki, chwilę podsmażamy i dodajemy sok z puszki po ananasach i pakujemy ketchup całą zawartość, mieszamy, chwilkę niech się pobulboni i mikstura gotowa.
W salaterce układamy warstwami rybę,(możemy z lekka rozdrobnić) miksturę z ananasem i tak do końca produktów. Najlepiej jak na końcu wyłożymy miksturę. Odstawiamy aż wszystko się przegryzie i możemy próbować.
Pytania? Odpowiem. :comp:
Smacznego
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 08 Gru 2014 23:42 #319795

  • Roma
  • Roma's Avatar
Rękawy zakasane,pierniki upieczone,pozostało tylko je udekorować,jeśli nic nam planów nie pokrzyżuje to w sobotę rodzinne dekorowanie.Zjazd wnuków na Jaśkowej. :)
Pierniczki upieczone według przepisu Michała :)

1-DSCF0001-001_2014-12-08.jpg


2-DSCF0003-003.jpg


3-DSCF0005-003.jpg


4-DSCF0006.jpg

Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 09 Gru 2014 04:52 #319808

  • Sinthell
  • Sinthell's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Michał
  • Posty: 651
  • Otrzymane dziękuję: 438
Romo extra :eek3: ale ta foremka do Aniołków po prostu bomba... szkoda, że ja takiej nie mam :( a nawet nigdzie w sklepie nie widać aby taką znaleźć...

udekorowane będą przecudowne... i za pewne przednia zabawa dla wnuków :)
Michał
___________________________________________________________________


___________________________________________________________________

Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 09 Gru 2014 10:25 #319844

  • Barbaara
  • Barbaara's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 301
  • Otrzymane dziękuję: 474
Romka, pierniczki wyglądają prześlicznie, z jakiego przepisu korzystałaś?
Super pomysł z ta wykałaczką na dziurkę w pierniczku. :happy4:
Pozdrawiam serdecznie - Basia
Ostatnio zmieniany: 09 Gru 2014 10:27 przez Barbaara.

Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 09 Gru 2014 11:26 #319855

  • Roma
  • Roma's Avatar
Basiu-piekłam z przepisu Michała-Sinthell aby były błyszczące to przed wstawieniem do piekarnika przesmarowałam zimną wodą a po wyjęciu z pieca rozbełtanym jajkiem z odrobiną mleka.
Michale-foremki kupiłam tydzień temu w sieci,postaram się znaleźć adres i podrzucę Ci,jeśli jesteś zainteresowany :)

Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 09 Gru 2014 20:06 #319925

  • Sinthell
  • Sinthell's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Michał
  • Posty: 651
  • Otrzymane dziękuję: 438
Roma i powiedz jak Ci ten przepis leży? modyfikowałaś go do swoich potrzeb? jestem bardzo Ciekawy co o nim myślisz ?
pozdrawiam
Michał
___________________________________________________________________


___________________________________________________________________

Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 09 Gru 2014 20:14 #319926

  • Roma
  • Roma's Avatar
Roma wrote:
aby były błyszczące to przed wstawieniem do piekarnika przesmarowałam zimną wodą a po wyjęciu z pieca rozbełtanym jajkiem z odrobiną mleka.
Michale-tak jak już wyżej pisałam moja modyfikacja polegała jedynie na smarowaniu pierniczków :) uważam,że przepis wart wykorzystania.Podczas pieczenia unosił się cudny zapach,próbowałam ciepłe pierniczki i w smaku były wyborne,dzisiaj wiadomo, są już twarde i trzeba poczekać aż zmiękną.

Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 09 Gru 2014 20:21 #319929

  • Sinthell
  • Sinthell's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Michał
  • Posty: 651
  • Otrzymane dziękuję: 438
Ja jutro wykonuję 2 partię pierniczków gdyż moje łakomczuchy pozjadały wszystko no oprócz tych na choinkę :P i do każdego prezenciku bede doczepiał po pierniczku myślę, że tak zapakowane prezenty bedą super sprawą...
Michał
___________________________________________________________________


___________________________________________________________________

Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 09 Gru 2014 20:22 #319930

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Romka, Michał :)

A niech mnie ... lepszej reklamy Waszych pierniczków nie znajdę :) Nie pozostaje mi nic innego, jak wypróbować przepis Babci od Michała i pędzelkowanie wg Romki :)
Mam tylko dwa pytania:
- do Romy: rozbełtane jajko + mleko nakładamy PO UPIECZENIU na gorące pierniczki?
- do Michała: zawsze dodawałam do pierników sodę oczyszczoną, nie proszek do pieczenia .... chyba znajdę kompromis ;-) soda i proszek 50% : 50%

Obojgu gratuluję bardzo udanych wypieków :) mam nadzieję, ze i mnie się powiedzie .
Pozdrawiam pierniczkowo ....
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 09 Gru 2014 20:37 #319934

  • Sinthell
  • Sinthell's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Michał
  • Posty: 651
  • Otrzymane dziękuję: 438
Adasiowa wrote:
Romka, Michał :)

- do Michała: zawsze dodawałam do pierników sodę oczyszczoną, nie proszek do pieczenia .... chyba znajdę kompromis ;-) soda i proszek 50% : 50%

Adasiowa konsultowałem z Babcią Twoją wersję co do sody... ogólnie dowiedziałem się, że można proszek zastąpić sodą i to w niczym nie przeszkadza...
Ponoć proszek zawiera w sobie sodę i składniki ją aktywujące. A sodę używa się do ciast zawierających składniki o kwaśnym odczynie jak śmietana, jogurt, ocet, kwaśne mleko, soki owocowe, które ją aktywują...

Jak zrobisz na sodzie to jestem ciekaw jak wyjdą koniecznie się pochwal...
pozdrawiam pierniczkowo... :)
Michał
___________________________________________________________________


___________________________________________________________________
Za tę wiadomość podziękował(a): Barbaara

Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 09 Gru 2014 20:44 #319937

  • Roma
  • Roma's Avatar
Michał-przy dekoracji proponuję wziąć pod uwagę wypisanie imion na pierniczkach u nas na każdym talerzu będzie położony pierniczek z imieniem.

Aniu-pierniczki rozbełtanym jajkiem smaruję bezpośrednio po wyjęciu z pieca,jeszcze na blasze.Życzę powodzenia z pewnością się uda :)

Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 09 Gru 2014 20:48 #319939

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Dziękuję Romuś ... jeśli się uda, zamieszczę portrety naszego pierniczenia ;-)Dotychczas korzystałam ze starego, wypróbowanego przepisu, ale lubię czasami sięgnąć po nowości.

Michał :)
Słowo Babci - rzecz święta! Jak proszek to proszek :) I tak robię zawsze duże ilości tych ciastek, jedna porcję zrobie z proszkiem, po Babcinemu, a drugą z sodą. I opiszę oba przypadki.
Pozdrów koniecznie Babunię :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 09 Gru 2014 20:52 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 09 Gru 2014 21:00 #319944

  • Sinthell
  • Sinthell's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Michał
  • Posty: 651
  • Otrzymane dziękuję: 438
Adasiowa ja również czekam w takim razie na relację z obserwacji... może będzie trzeba wypróbować te sodę...
Michał
___________________________________________________________________


___________________________________________________________________
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 09 Gru 2014 21:29 #319952

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Michałku, muszę tylko uprzedzić, że będę piekła dopiero w sobotę ... na co dzień wracam późno z pracy :( ale to już niedługo.
Moja Babcia nie lubiła kucharzenia i nie mam od kogo czerpać przepisów ... sztuki "kulinarnej" uczyłam się od Mamy. Jeśli masz taką możliwość, spisuj dokładnie każdą babciną recepturę, takie cudowne przepisy nie mogą ulec zapomnieniu ... Sodę zawsze dodaję do ciast z dodatkiem bananów, dyni, marchewki, do keksu i ... pierników właśnie.
Ciotka z Podlasia też używała sody do wypieku "amoniaczków", które przekładała bitą śmietaną ... prawdziwą, prosto od krówki. Mnóstwo kalorii, ale co tam... było pyszne :)
Michał, oprócz Twoich i Babcinych pierników, wykorzystam także Twój przewodnik robienia wianka z iglaków - łączenie gałązek w pęczki i ich późniejsze dokładanie do wianuszka to bardzo przydatna wskazówka. Dziękuję :)
I ... do zobaczenia :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 10 Gru 2014 10:11 #320059

  • Aleksandra
  • Aleksandra's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 814
  • Otrzymane dziękuję: 534
Wczoraj też popełniłam Michałowo-babcine pierniczki. Schowałam do puszki i na najwyższą półkę w spiżarni . Może eM nie znajdzie :whistle:
Moje wyszły trochę jak na mój gust za jasne, ale w smaku są przez przyprawę, piernikowe. Zastanawiam się czy do następnej partii nie dodać łyżki kakao :think:


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.421 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum