Moje przepisy przekopiowane z innego FO.
Barszcz
Przygotowanie kwasu buraczanego ( przygotowują go około 15 grudnia)
1,5 kg buraczków
3,4 ząbki czosnku
skórkę razowca (albo 1 kromkę)
Umyte i obrane buraczki pokroić i ułożyć w słoju
Zalać przegotowaną wodą
dodać czosnek i kromkę razową
Przykryć i odstawić w ciepłym miejscu na 6 dni
po tym terminie zlać do butelki i przechowywać w lodówce.
Barszcz (gotuję 22 i 23-12)
1,5 kg buraczków
3 ząbki czosnku( ja daję nawet 5)
ok 30gr suszonych grzybów
cebula
włoszczyzna
sól,pieprz,liść laurowy( u nas na to mówi się listek bobkowy )
ziele angielskie( my mówimy kubaba )
sok z cytryny, cukier
2-3 szklanki kwasu buraczanego
Surowe buraki obrać i zetrzeć na grubej tarce i skropić sokiem z połowy cytryny
zalać buraki wrzącą wodą i trzymać na bardzo małym ogniu ok 3 godz, uważać aby się nie gotowały ( to robię 22-12)
odstawić to na noc do wystygnięcia. Następnie odcedzić.
Grzyby umyć ,namoczyć i także odstawić na noc lub na kilka godzin.
Następnego dnia
Obrać włoszczyznę zalać 3 litrami wody, dodać grzyby wraz z wodą w której się moczyły oraz pozostałe przyprawy.Gotować około 30 min p, po czym odcedzić.
Wywar połączyć z barszczem,dodać kwas buraczany doprawić wg uznania solą, pieprzem cytryną i cukrem.Ja dodaję jeszcze trochę majeranku.
Zupa grzybowa
Usmażyć kilka naleśników,po wystudzeniu zwinąć w rulon i zamrozić.( można to zrobić nawet teraz)
10 dkg suszonych grzybów
1 średnia cebula
4 kostki rosołowe
3 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1 żółtko
sok z 1/2 cytryny
sól,pieprz
Suszone grzyby namoczyć w wodzie na całą noc a następnie wraz z cebulą przepuścić przez maszynkę.
Masło stopić,dodać grzyby oprószyć mąką,podlać wodą i dusić do miękkości.W wodzie rozpuścić kostki rosołowe. dodać podduszone grzyby,zagotować.Żółtko zmieszać ze śmietaną i sokiem z cytryny,wlać do zupy,nie gotować, przyprawić do smaku.
podawać z pokrojonymi naleśnikami. (zupę gotuję 23-12 naleśniki rozmrażam również 23-12)
Śledzie korzenne
1/2 kg filetów śledziowych
3 średnie cebule
1 łyżka koncentratu pomidorowego
3 łyżki oleju
mielone: cynamon,goździki,pieprz,ziele angielskie
drobno posiekany korzeń imbiru( wielkość orzecha włoskiego)
4-5 pokruszonych liści laurowych
2 łyżeczki cukru pudru
cukier,sól,pieprz i natka pietruszki do dekoracji.
wszystkie przyprawy korzenne dokładnie utrzeć z pudrem cukrem i posypać nimi pokrojone na kawałki śledzie i wymieszać.
Przykryć folią i wstawić na noc do lodówki
Następnego dnia ,obrać cebulę, pokroić w cienkie plasterki i zeszklić na oleju.
Dodać koncentrat pomidorowy,sól,pieprz i cukier,dokładnie wymieszać, ostudzić.
Na półmisku układać na przemian śledzie i cebulę,przystroić natką pietruszki.
Śledź po szwedzku
8 filetów śledziowych
1-2 czerwone cebule
1 por
1/2 szklanki octu winnego
5 łyżek cukru
1 łyżka ziaren ziela angielskiego
Do rondelka wlać ocet oraz 3/4 szklanki wody
dodać cukier i ziele angielskie,krótko zagotować.
Odstawić do wystygnięcia
Opłukane i osuszone śledzie pokroić na kawałki.
Cebulę i por pokroić w krążki
W szklanym naczyniu układać warstwami przygotowane składniki i zalać marynatą.Wstawić na noc do lodówki.
Śledzie z majonezem i keczupem
4 matjasy
5 łyżek majonezu
2 łyżki śmietany
2 łyżki keczupu
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka przyprawy maggi
1/2 litra mleka
cytryna,cukier,sól
Śledzie zalać mlekiem i odstawić na 2 godziny
osączyć,pokroić na kawałki
ułożyć na półmisku,skropić sokiem z cytryny, posypać szczyptą cukru.
Majonez wymieszać ze śmietaną,musztardą i keczupem,dodać maggi
przyprawi do smaku,solą,cukrem, sokiem z cytryny i tak przygotowanym sosem zalać śledzie.
Przynajmniej na godzinę wstawić do lodówki.
Pilaw
1 szklanka ryżu
1 kostka bulionowa
20 dkg. pieczarek
2 marchewki
1/2 średniego selera
1 korzeń pietruszki
1 por
25 dkg żółtego twardego sera
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
sól, pieprz do smaku
Opłukany i osączony ryż podsmażamy na oliwie na złoty kolor
warzywa szatkujemy na grubej tarce i podsmażamy na maśle razem z pieczarkami
wszystkie produkty wkładamy do garnka zalewamy dwoma szklankami bulionu i gotujemy na bardzo małym ogniu ok 15-20 min.
doprawiamy do smaku,solą i pieprzem.
Następnie dodajemy połowę potartego sera,wymieszamy,zawijamy garnek w ręczniki i na 2,5 godziny wstawiamy pod kołdrę.
Przed podaniem na stół posypujemy resztą sera i zapiekamy aż ser się rozpuści.
Pierogi gotowane z pieczarkami
ciasto:
40 dkg mąki pszennej
żółtko
2 łyżki rozpuszczonej margaryny
1/2 szklanki letniej wody
farsz
40 dkg pieczarek
cebula
jajko
2 łyżki masła
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki tartej bułki
sól,pieprz
Pieczarki i cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle,
doprawić solą i pieprzem,po przestudzeniu połączyć i wyrobić z natką,jajkiem i bułką tartą.
Na stolnicy przesiać mąkę, zrobić wgłębienie, dodać żółtko,margarynę,posolić i wyrobić ciasto dolewając ciepłą wodę
Gładkie, wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 min.
Po tym czasie rozwałkować na cienkie placki,szklanką wykroić krążek, na środek każdego krążka nakładać farsz i dokładnie zlepić brzegi.
Ja takie pierogi robię już na początku grudnia, zamrażam rozłożone na blaszce a potem przekładam do woreczka i tym sposobem nigdy mi się nie sklejają.
Pierogi pieczone z grzybami
ciasto
50 dkg ugotowanych w mundurkach ziemniaków
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
1 łyżka margaryny
sól
Frsz
50 dkg świeżych (mrożonych) grzybów różnych w ostateczności mogą być pieczarki
2 cebule
2 łyżki białego wytrawnego wina
2 łyżki margaryny
2 łyżki startego żółtego sera
sól,pieprz,tymianek
oczyszczone grzyby i obrane cebule, drobno pokroić.
W rondlu stopić margarynę, zeszklić na niej cebulę,do dać grzyby i chwilę smażyć mieszając, skropić winem,dodać pieprz, sól, tymianek, wymieszać i dusić pod przykryciem ok 30 min
Odparować, przestudzić, wymieszać z serem, doprawić do smaku
Ziemniaki obrać, zemleć ,ostudzić, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną,
wlać stopioną margarynę,wbić jajka, lekko osolić, dokładnie zagnieść ciasto.
Stolnicę posypać mąką. uformować wałek z ciasta.
Odcinać plasterki, rozgniatać na dłoni, nadziewać farszem, starannie skleić.
ułożyć na blasze wysmarowanej margaryną
piec w nagrzanym piekarniku 200st. na złoty kolor.
Po wystygnięciu zamrażam i czekają sobie na święta.
Pierożki z ciasta francuskiego-do barszczu
30 dkg ciasta francuskiego.
Farsz:
2 puszki koreczków holenderskich
4 łyżki drobno startego żółtego sera
1 łyżka margaryny.
Lekko rozmrożone ciasto pokroić na małe kwadraty.
Na każdym ułożyć kawałek filecika, ciasto zwinąć
Każdy kawałek obtoczyć w startym serze, ułożyć w formie nasmarowanej margaryną
Wstawić do gorącego piekarnika 200st.
Piec do zarumienienia.
doskonałe do barszczu lub innych czystych zup