TEMAT: Rozmnażanie hortensji, sadzenie do gruntu

Rozmnażanie hortensji, sadzenie do gruntu 04 Paź 2013 19:04 #196516

• mewa
  • mewa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 209
Paula mnie się o tej porze nie udalo , ale nie wiem czy ze względu na termin czy na odkręcone kaloryfery ( nie było mnie wtedy w domciu) . Natomiast z patyczków w lutym bardzo dużo się ukorzeniło

Elu , Gosiu czy teraz chcecie próbować ?
Pozdrawiam, Ewa.

Zielone okna z estimeble.pl

Rozmnażanie hortensji, sadzenie do gruntu 04 Paź 2013 19:42 #196522

• Elżbieta
  • Elżbieta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 580
Ewuniu , oglądałam na początku tego wątku zdjęcia z Twojego ukorzeniania , świetna lekcja poglądowa. Ale to był grudzień, styczeń.Wiadomo , chęć mam olbrzymią , aby to było już już :happy: , ale rozsądek podpowiada , aby zrobic to wtedy , gdy będzie dobry efekt. Próbowałabym teraz , ale czy się patyczki nie zmarnują? Ewciu , a masz różową Anabelkę? Bo biała juz prawie w drodze do mnie.

Rozmnażanie hortensji, sadzenie do gruntu 06 Paź 2013 07:45 #196799

• Steasi
  • Steasi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 50
Dziękuje za podpowiedź. Sąsiadka mi dała to wzięłam, stoją w wodzie ale faktycznie nic się nie dzieję. Dam jej jeszcze z miesiąc i jak coś wyrzucę, bo szkoda mi tylko miejsca na regale.

Rozmnażanie hortensji, sadzenie do gruntu 06 Paź 2013 21:29 #196906

• TOMEX
  • TOMEX's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 512
Witam mam kilka ukorzenionych od czerwca sadzonek hortensji ogrodowych i zastanawiam się jak je bezpiecznie przezimować ,myślałem o tym żeby ja wkopać z doniczkami do ziemi i dobrze okryć ,ale nie wiem czy przetrwją zimę :( .Myslę nad takim rozwiązaniem bo w altanie mam rózne temperatury w zimie, od minus do 30 stopni :P
DSC01498.JPG

Rozmnażanie hortensji, sadzenie do gruntu 06 Paź 2013 22:04 #196924

• mewa
  • mewa's Avatar
  • Platinum Boarder
ja bym zrobila tak jak piszesz z tym że trochę głębiej do ziemi z doniczka ,a na wierzch kora, liście gałazki lub nawet ziemia
Pozdrawiam, Ewa.

Rozmnażanie hortensji, sadzenie do gruntu 06 Paź 2013 22:14 #196931

• TOMEX
  • TOMEX's Avatar
  • Platinum Boarder
mewa Tak właśnie zabezpieczam swoje hortensje na działce, tyko boję się o sadzonki że im to może nie wystarczyć pierwszej zimy mam nadzieje że wypowie się ktoś kto już zimował sadzonki w ten sposób i nic im się nie stało :think:

Rozmnażanie hortensji, sadzenie do gruntu 06 Paź 2013 22:27 #196936

• mewa
  • mewa's Avatar
  • Platinum Boarder
Z tego co piszesz i tak nie masz innego wyjścia. U mnie przezimowała w ten sposób together i nawet zadołowana nie była, ale w tym roku dużo śniegu było
Pozdrawiam, Ewa.

Rozmnażanie hortensji, sadzenie do gruntu 12 Paź 2013 15:07 #197962

• TOMEX
  • TOMEX's Avatar
  • Platinum Boarder
No to chyba zrobię tak jak piszesz i jak zimuję inne młode roslinki zakopię doniczki do ziemi tyko że jeszcze nakryję je korą i mam nadzieje że nic im nie będzie :bye:

Rozmnażanie hortensji, sadzenie do gruntu 10 Lis 2013 13:59 #203472

• hortensja
  • hortensja's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 31
Witam! Tak bardzo podoba mi się rozmnażanie że postanowiłam powiększyć swoją kolekcję hortensji o nowe 5 sadzonek nowych. W zeszłym roku wyhodowałam 7 i już są na działce w gruncie. W tym roku mam 5 i stoją w domu na parapecie.

23858721_2013-11-10.jpg

Rozmnażanie hortensji, sadzenie do gruntu 10 Lis 2013 22:52 #203681

• Elżbieta
  • Elżbieta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 580
Czy to aktualne zdjęcie hortensji? Kiedy ją ukorzeniałaś? Jakie hortensje ukorzeniasz - ogrodowe , bukietowe?

Rozmnażanie hortensji, sadzenie do gruntu 11 Lis 2013 13:42 #203778

• hortensja
  • hortensja's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 31
Hortensje są bukietowe. Sadzonka jest z zeszłego roku, ale w tym roku tak samo zrobiłam sadzonki. W czerwcu przy plewieniu oberwałam niechcący łodyżki z hortensji i szkoda było mi wyrzucić. Sekatorem pokroiłam na części i wsadziłam do pojemników małych. Było ciepło więc zostawiłam ich na działce i tak stały sobie do jesieni.

img4.garnek.pl/a.garnek.pl/027/146/27146...1794.jpg/zdjecie.jpg
teraz są w domu na parapecie do wiosny. Od czasu, do czasu podlewam je florowitem.

Rozmnażanie hortensji, sadzenie do gruntu 20 Lis 2013 16:43 #205500

• Steasi
  • Steasi's Avatar
  • Platinum Boarder
Tej jesieni zbierałam grzybki dla sąsiadki. Dostałam od niej 5 patyczków hortensji. Pisaliście, że raczej będzie problem z ich ukorzenieniem. Wsadziłam do wody i muszę się pochwalić, że 3 sztuki puszczają pączki i korzonki. Ze dwa miesiące im to zajęło, więc nie ma co się za szybko poddawać. Bardzo się cieszę i nie mogę doczekać się efektu na wiosnę.

Rozmnażanie hortensji, sadzenie do gruntu 01 Gru 2013 16:51 #207539

• Paulina Kot
  • Paulina Kot's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1
Witam wszystkich :) W tamtym roku udało mi się rozmnozyć hortensję różową z patyka, oczywiście dzięki wskazówkom na tym forum. Niestety miałam tylko 1 patyk hortensji różowej. W tym roku "ukradłam" od ciotki więcej patyczków. Mam nadzieję, że coś z tego wyjdzie. Podrawiam.

Rozmnażanie hortensji, sadzenie do gruntu 01 Gru 2013 18:30 #207556

• mrówa
  • mrówa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Zarejestrowana dzisiaj. :-)
Witam wszystkich zakręconych hortensjowo.
Właśnie skończyłam, a mianowicie: pocięłam dwie odmiany hortensji, umoczyłam końcówki w ukorzeniaczu, powtykałam do ziemi. Korytko ustawiłam w garażu gdzie mam około 15 stopni.
Nie wiem czy z tego coś będzie. Zaispirowały mnie Wasze udane eksperymenty. Może to trochę za wcześnie, ale nie mogłam już doczekać się tej pracy.:-) Mam nadzieję, że jeżeli patyczki zdołają się ukorzenić, to potem jakoś przetrwają do wiosny.
Pozdrawiam.Beata

Rozmnażanie hortensji, sadzenie do gruntu 01 Gru 2013 18:52 #207560

• mrówa
  • mrówa's Avatar
  • Platinum Boarder
Oto moje dzisiejsze wypociny. :garden:

IMAG0812.jpg
Ostatnio zmieniany: 01 Gru 2013 19:49 przez Hiacynta.

Rozmnażanie hortensji, sadzenie do gruntu 01 Gru 2013 21:26 #207615

• Paulina Kot
  • Paulina Kot's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1
Fajnie :) Ja też dopiero co się zarejestrowałam. Ja moje patyczki włożyłam do słoika z wodą i narazie sobie tak stoją na parapecie, dopiero z tydzień :)

Rozmnażanie hortensji, sadzenie do gruntu 01 Gru 2013 21:48 #207630

• mrówa
  • mrówa's Avatar
  • Platinum Boarder
Miło mi Cię poznać. :)
W słoiku też mam kilka gałązek. Zamierzam również poszukać nasionek, może coś wysieję :P
Mój słoiczek nie będzie miał zbyt ciepło, z tego co wcześniej znalazłam w postach wnioskuję, że w wodzie łatwiej się ukorzeniają jeśli pod oknem grzeje kaloryferek. :cool3:
Ostatnio zmieniany: 01 Gru 2013 21:49 przez mrówa.

Rozmnażanie hortensji, sadzenie do gruntu 01 Gru 2013 23:01 #207650

• Steasi
  • Steasi's Avatar
  • Platinum Boarder
Dziewczyny trzeba do nich cierpliwości, moim to chyba 2 miesiące zajęło puszczenie pierwszych korzonków. Bym dawno się ich pozbyła, bo rokowałam, że nic już z nich nie będzie ale zapomniałam i na moje szczęście :)

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.616 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum