TEMAT: WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 14 Lut 2016 15:40 #435167

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Anusiu , wg wskazówek na opakowaniu producenta, musztardowca na zbiór wiosenny wysiewamy pod osłony w marcu/kwietniu, a po miesiącu sadzonki wędrują do gruntu. Ponieważ będę wysiewać jegomościa pierwszy raz, posiłkuję się opisem na torebce :happy: Podobno znosi lekkie przymrozki, a one poprawiają smak i wzmacniają kolor - kupiłam odmianę Red Giant o pieprzno-musztardowym smaku. Wymaga żyznej gleby, słoneczka i zacisza ;-)
Nasiona przeznaczone na zbiór jesienią wysiewamy w lipcu/sierpniu wprost do gruntu.
Osobiście wysieję go niebawem, do kubeczków i postawię w słonecznym miejscu. Jak twierdzi producent, pierwszy zbiór następuje po 3-4 tygodniach - ano zobaczymy :)

Paulinko, moje pierwsze w życiu endywie to Tosca ( wyglądem bardzo przypomina Twoją ze zdjęcia, ma jednak grubsze i bardziej "masywne" liście ) oraz Batavian Green. Ale one muszą trochę poczekać na wysiew ...
Tymczasem dzisiaj posiałam trochę nasionek sałaty Lollo Rosso - tej, o którą kiedyś Ciebie pytałam ...

Józiu - wyobrażam sobie Twoje zmartwienie na widok omdlałych listków ... podziwiam staranność i takie czyściutkie pojemniczki :bravo: czy skrzyneczki są pochylone do okna ?
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary

Zielone okna z estimeble.pl

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 14 Lut 2016 15:50 #435170

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43745
Aniu są pochylone,dlatego też zdjęcia są niepełne i ostatnie przymglone.Nie chciałem więcej je odwracać. :flower1: :flower2:
Pozdrawiam Józek!!

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 14 Lut 2016 18:23 #435217

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53243
Dziś byłem odwiedzić swoją sałatę w Domu Działkowca. Rośnie bez niespodzianek w temperaturze 8* w dzień i 6 * w nocy. Myślę, że dzięki temu pomysłowi będzie mogła być wysadzona miesiąc wcześniej do gruntu. Ponieważ nie mam tunelu, będzie początkowo rosła pod kloszami z butli 5 l PET. Ciepło i z dala od ślimaków.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Emalia112, rozalia

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 14 Lut 2016 18:27 #435218

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Ja też wiekrzość roślin wsadzam pod PET. TYlko to gromadzenie i przetrzymywanie zapasów butelek jest dla mnie upiorne.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 14 Lut 2016 18:34 #435220

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Mnie się mieszczą akurat 3 worki w wędzarni i problemu nie ma. W razie czego mam jeszcze multum miejsca na strychu altany.

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 19 Lut 2016 18:24 #436732

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Po czterech dniach nerwowego oczekiwania sałata Lollo Rosso zaczęła kiełkować :) Coraz więcej maleńkich liścieni, na razie jeszcze złożonych razem, wystaje ponad powierzchnię. W miejscu, w którym stoją palety, jest średnio 17 stopni.
W jakim miejscu powinnam ustawić teraz siewki ? Mietek wspominał, że podobnie jak sałatę traktujemy pietruszkę, czyli stawiamy w chłodnym, jasnym miejscu, ale czy temperatura na zewnątrz ( w Poznaniu w dzień 5-7 stopni, w nocy 2-4 stopni ) nie jest zbyt niska ? Oczywiście siewki sałaty byłyby w "szklarence".
Czy raczej przenieść paletę z sałatą w najchłodniejsze miejsce w mieszkaniu ?

Mam też nasiona sałaty May King - w niedzielę powędruje do kilku paletek :)

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 19 Lut 2016 19:01 #436742

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu

Jak zaczniesz roztrząsać temat, to ani się obejrzysz, a będziesz mieć rozsadę wysokopienną ;) . Pisałem wyraźnie, że natychmiast po wykiełkowaniu ekspediujemy na zewnątrz jeśli tylko temperatura jest powyżej O * C
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, camellia

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 21 Lut 2016 10:37 #437158

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Z ciężkim sercem ( no, nie przesadzajmy, temperatura 6 stopni na plusie ) wystawiłam paletki z sałatą na zewnątrz, oczywiście w szklarence.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 23 Lut 2016 20:43 #437970

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
Czy ktoś widział szpinak w donicy? Parę dni temu posiałam w kubkach . Dosyć tłumnie skiełkował. Maiłam go posadzić w miejsce, przygotowane pod dynie, ale zimno i nie pójdę na działkę. Stoja mi natomiast donice w których będą pomidory i papryka Teraz sa puste zapełniam ziemią i pewnie popikuje tam szpinak.Zanim przyjdzie sadzić pomidory to go zjem.
Nie mogę sie doczekać makaronu ze szpinakiem. Mrożony to nie to.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Marysia80

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 24 Lut 2016 19:23 #438213

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
Paula ja mam pytanie do Ciebie . Chodzi mi o odmiane Forellen Schulus, nie wiem od kogo ja mam, albo od Ciebie , albo od Amanity.Bardzo ładnie ta sałata mi zeszła, ale jest bardzo jasna, tak jasnej sałaty nie miałam nigdy. I nie wiem czy to cecha gatunkowa czy jest zagłodzona. Bardzo gęsto zeszła, a ziemia nie bogata.Jeszcze trochę mała na przesadzanie. Ma już co prawda tydzień, ale siedzi na zewnątrz i powoli rośnie.

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 24 Lut 2016 20:30 #438237

• PaulaPola
  • PaulaPola's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3709
Lucynko, to salata od Amanity. Z tego co pamiętam to ona jest jasno zielona, wiec możliwe ze jest taka już od fazy siewek. Liscienie ogólnie są jaśniejsze niż liście właściwe. A druga sprawa jest to ze liście nabierają koloru z "wiekiem ". Liscie wewnętrzne czyli najmlodsze zawsze są jaśniejsze od liści starszych. Sałata ma małe wymagania pokarmowe.

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 24 Lut 2016 20:50 #438244

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
To dobrze, niech się jeszcze trochę wzmocni, zanim ją rozsadzę. Bardzo mi gęsto zeszła, az się sama sobie dziwię, że ja tak gęsto posiałam.
Ostatnio zmieniany: 24 Lut 2016 20:50 przez Emalia112.

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 24 Lut 2016 21:04 #438249

• PaulaPola
  • PaulaPola's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3709
Sposobem amanity mozesz najslabsze i najmniejsze siewki powyrywac. Z sałatą jest jak z bazylią, jak w fazie rozsady ma więcej miejsca na korzenie to szybciej rośnie, dlatego wskazane jest niezbyt geste sianie jednaj i drugiej. :)

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 24 Lut 2016 21:06 #438250

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
PaulaPola wrote:
Sałata ma małe wymagania pokarmowe.

Tak wygląda porównanie wymagań sałaty w stosunku do pomidora- na przykład :

pomidor

azot- 90 - 120 mg/l; fosfor - 60 - 80 mg/l; potas- 200-250 mg/l

sałata głowiasta

azot- 50 - 70 mg/l; fosfor - 50 - 70 mg/l; potas - 150 - 200 mg/l
Ostatnio zmieniany: 24 Lut 2016 21:08 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, rozalia

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 24 Lut 2016 21:31 #438256

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
Wygląda na to, że azotu faktycznie potrzebuje mniej, ale fosforu i potasu to nie tak bardzo. Jutro rozsadzam, bo o tej porze na wyrywanie siewek to mnie nikt nie namówi. Wyrywać to będę w maju.

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 25 Lut 2016 19:14 #438491

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Kolejne wysiane nasiona sałaty ( tym razem May King ) kiełkują - po zaledwie 4 dniach :)
Te wcześniejsze, Lollo Rosso, od kilku dni spędzają żywot w szklarence na zewnątrz, ale od wczoraj zabieram je na noc do mieszkania ( temperatura spada do -2 stopni ). W dzień, o ile domownicy nie zapomną, siewki wędrują na powietrze.

Dzisiaj wysiałam kolejną partię sałat: od Amanity :kiss3: - do kuwetki ze Sterluxem; wybrałam wiosenne odmiany: Mescher i Red Deer Tongue.

Zobaczcie, do tej pory sądziłam, że warzywa liściaste potrzebują do produkcji masy przede wszystkim azotu, a tymczasem z wpisu Mietka wynika, że niekoniecznie .... :jeez:

Uzupełniam wpis: 28 lutego - po niespełna 3 dniach zaczyna kiełkować Mescher !!!!!
Ostatnio zmieniany: 28 Lut 2016 13:49 przez Adasiowa.

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 01 Mar 2016 22:59 #440386

• Dozer
  • Dozer's Avatar
  • Expert Boarder
  • Howdy partner
  • Otrzymane dziękuję: 51
Nie wiedziałem, że sałatę się tak wcześnie sieje. Czy mogę już wysiewać do doniczek wszystkie gatunki - wczesne i późne?

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 01 Mar 2016 23:13 #440396

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
No jasne, gdyby zima była mroźna, to nie bardzo by było wysiewać. Sałata nie lubi parapetów. Tzn mogą być ale zewnętrzne. Najlepiej się czuje w temperaturze do + 10st. A późne sałaty mają po prostu dłuższy okres wegetacji.
Za tę wiadomość podziękował(a): Mariola54

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.711 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum