TEMAT: WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 02 Mar 2016 04:44 #440417

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9877
Moje sałaty: masłowa - Królowa Majowych i krucha - Juleczka wysiane 27 lutego wzeszły po 2 dniach... Już wczorajszy dzień cały spędziły w osłonkach na balkonie,na noc wzięłam do domku, ale rano znów powędrują na balkonik. Mam nadzieję,że się nie zjarowizują :jeez:
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Zielone okna z estimeble.pl

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 02 Mar 2016 18:56 #440651

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Dziewczyny, a w jakiej fazie rozwoju przesadzacie siewki do większych pojemników/doniczek ? Robię taką rozsadę pierwszy raz i chciałabym uniknąć uśmiercenia roślinek .... Sałaty siedzą na parapecie zewnętrznym, ale podczas przymrozków w nocy przenoszę całe towarzystwo do mieszkania.

Tymczasem mają do dyspozycji poniższe "opakowanie" : Lollo Rosso i May King

Sałaty Mescher i Red Deer Tongue wysiałam w kuwecie; po dwóch - trzech dniach wzeszły. W poczekalni na swoją kolejkę czekają zielono-czerwoneJoker i Dubya Dapple Density.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 02 Mar 2016 19:06 #440655

• BlueAnna
  • BlueAnna's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 126
Moja sałatka masłowa wybujała jak szalona. Nigdy jeszcze nie robiłam rozsady sałaty. W dzień w szklarence na balkonie, ale i tak niepokojąco rośnie wzwyż :unsure:
Aniu, Twoja na pierwszym zdjęciu też wydaje mi się wysoka. Niestety sama wiem, czy już można by ją przesadzić głębiej. Papryki, pomidory, kwiatki pikuję jak już mają listki właściwe, ale przeczytałam teraz na forum o pikowaniu papryki w fazie liścieni.

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 02 Mar 2016 19:14 #440659

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43745
U siebie pikowałem tej wielkości co wybiegnięta u Ani.Ta pikowana ma się dobrze i rośnie. :garden1: :drink1:
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): BlueAnna

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 02 Mar 2016 19:19 #440661

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Wszystko się zgadza :) Nie wiedząc wcześniej, że sałata ta szybko kiełkuje, wstrzymałabym się z wysiewem; teraz już "po ptokach"; ta wybiegnięta zbyt długo stała w mieszkaniu, jako że na zewnątrz temperatura nie pozwalała na przeprowadzkę. ta niższa właściwie od razu po skiełkowaniu została wyniesiona na parapet.
Józiu, jaka jest wielkość pojemników do przepikowania sałaty ?
Anulko, to co? Pikujemy ;-)?
Za tę wiadomość podziękował(a): BlueAnna

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 02 Mar 2016 19:32 #440672

• BlueAnna
  • BlueAnna's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 126
Ok :wink4: Jutro w takim razie pikuję, i tak mi niewiele wzeszło, nie stracę :silly:
Jutro wysieję jeszcze nową sałatę, wcześniej gdzieś zapodziałam nasionka i miałam tylko tę jedną :cool3:

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 02 Mar 2016 19:38 #440677

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu swoje pikowałem nie do doniczek,a do większych donic prostokątnych.Sałaty sadziłem ok.2 cm.od siebie w rządkach krzyżowo.Obrazowo: jeśli w jednym rządku wstawiłem 5 sadzonek,to w drugim w odległości jw.było 4 sadzone
nie na przeciwko i znów 5 i 4. :garden1: :garden1:
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 02 Mar 2016 19:39 przez Krecik stary.

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 02 Mar 2016 19:48 #440683

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Józiu, wrzuć, bardzo Cię proszę , zdjęcie poglądowe :happy: Pietruszkę też pikowałbyś w fazie liścieni ?
Anulka, u mnie wszelkie "roboty ziemne" w weekend, mam nadzieję, że siewki wytrzymają...
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, BlueAnna

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 02 Mar 2016 19:51 #440690

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu jutro jak nie zapomnę. :garden1: :drink1:
Pozdrawiam Józek!!

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 02 Mar 2016 20:30 #440704

• PaulaPola
  • PaulaPola's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3709
Postaram sie pokazać jak to jest u mnie.
technika zawsze ta sama, tylko pojemniki różnej wielkośći.
Tak wyglądała sałata jakiś czas po wzejściu. Ten pojemnij został zaatakowany przez mojego szczura, dlatego sałaty te 2 jaśniejsze zmaltretowane.

DSC_1421.jpg

W razie potrzeby robie tak

DSC_1423.jpg

Albo mam zrobioną opisywaną juz szklerenkę z pojemników po mięsie.

Tu po lewej przed pikowaniem, po prawej już po.

SAM_1082.jpg

I tu przed pikowaniem

SAM_2088-2.jpg

SAM_1083-2.jpg

SAM_1080-2.jpg

Po pikowaniu

SAM_1081-2.jpg

SAM_1086-2.jpg

to z lewej przed pikowaniem.
Ostatnio zmieniany: 02 Mar 2016 20:31 przez PaulaPola.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Adasiowa, Marysia80

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 02 Mar 2016 21:25 #440734

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu mam podobne pojemniki jak Paula,tyle,że gliniane i plastikowe nie przeźroczyste.No i mniejszą sałatę: :rotfl1: flower1: :drink1: :drink1:
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 02 Mar 2016 21:26 przez Krecik stary.

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 02 Mar 2016 21:29 #440739

• PaulaPola
  • PaulaPola's Avatar
  • Platinum Boarder
To z tamtego roku :happy:

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 02 Mar 2016 22:55 #440792

• otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3766
Ja dzisiaj przepikowałam sałatę pojedynczo do wielodoniczki. Taka maleńka jeszcze.
Pozdrawiam. Jolka.

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 02 Mar 2016 23:50 #440808

• Mariola54
  • Mariola54's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 140
Moja dopiero zaczyna kiełkować.
Jutro posieję tak jak Paula z minimalną ilością ziemi.
Dobry pomysł.

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 03 Mar 2016 17:11 #440973

• PaulaPola
  • PaulaPola's Avatar
  • Platinum Boarder
Miłośników sałaty pozwole sobie zaprosić do działu bazarków charytatywnych, znajdziecie tam nowości sałatowe i będziecie mogli wesprzeć zwierzaki.

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 04 Mar 2016 20:48 #441398

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Paulinko, jaka jest Twoim zdaniem najlepsza pora na pikowanie siewek sałaty ? Mam na myśli wielkość siewki - w fazie liści właściwych czy mogę zaryzykować z samymi liścieniami ? Niektóre zaczynają niebezpiecznie się wydłużać, mimo, że trzymane są na zewnątrz, ale światło jest fatalne :(

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 05 Mar 2016 05:00 #441530

• Slavo67
  • Slavo67's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 256
Aniu, zanim odpowie Paula, powiem Ci jak było z moją rzymską.Siewki poszły w górę jak na sterydach, bo oczywiście bałem się wystawić na zewnątrz takie rozkoszne maleństwa, wiesz, legendarne serce ojca, które każe chronić swoje dzieci. ;)
W końcu jednak rozsądek zwyciężył i przepikowałem ją w fazie liścieni:

DSCN0178.jpg

Po zabiegu powędrowała natychmiast na zewnątrz.Wyjątkowo, w razie nocnych przymrozków zabieram ją do domu.W temp. 4-5*C zaczęła po dwóch dniach wypuszczać liście właściwe, czyli klimat jej służy.

DSCN0192.jpg

Pikuj małe siewki, one na pewno sobie poradzą.

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 05 Mar 2016 10:13 #441561

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9877
Tylko,że te siewki popikowane są za płytko, za chwilę zaczną się " gibać". Trzeba pikować po same liścienie,uważając na stożek wzrostu. Ja swoją wysianą sałatę która wzeszła 1 marca od razu wystawiłam na balkon - siewki tam również nocują i nic im się nie dzieje.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Krecik stary, Adasiowa, Marysia80, Slavo67

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.634 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum