TEMAT: WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 24 Cze 2016 18:10 #484197

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Rzymska ... niech będzie rzymska :), dzięki Mieciu.... pisałam z pamięci, a że pierwszy raz mam na grządkach i lodową, i rzymską, więc o pomyłkę łatwo - na szczęście w realu, na ogrodzie powbijałam tabliczki z nazwami.

Poplon - czyli po jakich warzywach wysadzisz sałaty ? Rozsadę robisz zwyczajowo w domu czy na rozsadniku ? Wstyd przyznać, ale kolejne rozsady robię w ziemi kompostowej :oops:

Paulinko, w kwiat wybiły Mescher, Lollo Rossa, musztardowce z drugiego terminu siewu ( więc nie warto uprawiać teraz ). Bardzo długo trzymają fason sałata Joker, Dubya, Red Tongue.
Na grządkach dorastają z nowych rozsad Mescher, Joker, Red Tongue, rzymska, lodowa, endywia ( także pierwszy raz u mnie ) i .... jutro sprawdzę ;-)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Marysia80

Zielone okna z estimeble.pl

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 24 Cze 2016 18:58 #484204

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53243
Dwa poplony. Jeden to fasola szparagowa karłowa po rzodkiewce. Dwa tygodnie wstecz przykopałem kurzeniec i jutro sieję wprost do gruntu. Drugi poplon to właśnie sałata lodowa. Ta sama co wiosną, czyli Bakata. Ostatnie 4 główki ścinam jutro. Co ja mówię główki ?. Głowy ! Nowa rozsada wysiana już do kuwety i wystawiona na balkon. Będzie wysadzana po cebuli z dymki.

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 24 Cze 2016 19:13 #484207

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
O! Mietku, super! Dzięki Marysi :kiss3: mam jeszcze i lodową i rzymską .... skoro można robić rozsady ... to Adasiowa bierze się do roboty :) Kurczę, mam jeszcze nasiona szpinaku, co prawda prikaz głosi, aby wysiewać w lipcu, ale tydzień różnicy nie powinien mu zaszkodzić. Chyba, że chodzi o różnice temperatur i długość dnia ?

Ja ucieszę się na byle główkę :happy:

Maniu, ślicznie dziękuję za chęć podziału .... na razie muszę wykorzystać własne :supr3:

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 24 Cze 2016 19:38 #484210

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Adasiowa wrote:
Ja ucieszę się na byle główkę :happy:

Aniu Pyszna jest sałatka ze świeżych warzyw. Sałata lodowa+ pomidor+ świeży ogórek/ oba pokrajane w kostkę/ + cebulka ze szczypiorem lub szczypiorek i do tego majonez dekoracyjny. Można jeszcze dodać pokrajaną rzodkiewkę, jeśli jest. Kolorowo i b. smacznie.
Ostatnio zmieniany: 24 Cze 2016 19:39 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 24 Cze 2016 19:53 #484217

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Pycha! W innej wersji dodaję posiekany koperek i natkę pietruszki, pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i ogóreczka małosolnego ( jutro nastawiam na kiszenie :) ), trochę uprażonych pestek dyni, a w ramach dostarczenia porcji białka - kostki białego, wędzonego sera, fety lub koziego, jeśli mam. Zdrowe, smaczne i pożywne :)
Kiedyś marzyło mi się uprawiać taką czerwoną cykorię ( wchodzi w skład mixu sałat z Biedr *** ), ale to wykracza poza moje umiejętności :happy: Szkoda, bo jest wspaniała ...

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 25 Cze 2016 10:54 #484309

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Do wysiewu sałaty zakupiłem małe opakowanie podłoża z włóknem kokosowym. Zobaczę jak w tym mi będzie rosła rozsada, bo poprzednia z wiosny, przepikowana do Sterlux'a miała kłopoty się zebrać. Była, bo była , ale w zasadzie dopiero po wysadzeniu na miejsce stałe zaczęła na poważnie śmigać. Ale już postanowione, że przyszłej wiosny rozsady u mnie będą rosły w czystym torfie z domieszką piasku rzecznego.
Mietku przepraszam wydawało mi się, że się post dubluje i usunęłam . Upał mi na oczy padł.
Ostatnio zmieniany: 25 Cze 2016 11:50 przez Emalia112.

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 25 Cze 2016 15:23 #484380

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Emalko, taki upał pada nie tylko na oczy - jest masakrycznie gorąco :mad2:

Mieciu, miałeś rację - to oczywiście rzymska :oops:

Moje wszystkie rozsady ( tj. wszystkich warzyw ) po przesadzeniu do gruntu piękniały w oczach, chociaż początkowy okres bywał krytyczny. Kurczę, generalnie byłam zadowolona ze Sterluxa.

Zerwałam dzisiaj ostatniego Jokera ( sałatę ), a w gruncie jest jeszcze Dubya i Lollo Rosso, bez zapędów do kwitnienia.
Joker ma piękną, zgrabną, zwartą główkę, średniej wielkości, liście delikatne, kruche, tworzą gęstą rozetę. W smaku bardzo dobra.
Regularnie przyrastają lodowe i rzymskie - jestem ciekawa ich smaku, nigdy nie próbowałam ....

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 27 Cze 2016 18:15 #485044

• XYZ
  • XYZ's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Błądzę we mgle...
  • Otrzymane dziękuję: 7401
Lodowa dla nas do obiadu, a jej ogromniaste dolne listki dla kaczek:

27.06.16w.jpg

27.06.16014.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Marysia80, Lana, Maniaa

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 30 Cze 2016 17:18 #486216

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Maniu, słoneczko kochane :)
Bardzo dziękuję za wspaniałą niespodziankę .... chyba nie muszę pisać, że największą radość sprawił mi Twój własnoręcznie napisany list , a za nasionka bardzo serdecznie dziękuję. Naprawdę, można odzyskać wiarę w ludzi, zwłaszcza, że w dzisiejszych czasach trudno o zwykłą, bezinteresowną życzliwość.
Zapraszam do naszych warzywnych wątków "wymiany nasion", zaopatrzonych obficie przez równie życzliwych i pomocnych darczyńców ....

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 30 Cze 2016 18:24 #486244

• Maniaa
  • Maniaa's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 82
Oj Aniu :oops: Cieszę się że się usmiechnęłaś na tą moją bazgraninę :)

Donoszę że Samba usłyszała pochwały i natychmiast ruszyła w kwiat :hammer:

Jak się tylko uporam z dodatkowymi obowiązkami (które sobie musiałam na własne życzenie zafundować, w sobotę będę już wolna :dance:), zajmę się wreszcie porządniej ogródkiem, dosiewaniem zieleniny żeby było co skubać i dokształcaniem na forum :woohoo: żeby móc dorzucić coś do puli nasion do wymiany :)
Pozdrawiam,
Ania
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 30 Cze 2016 19:05 #486253

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
A ja z przyjemnością będę kibicować Twoim podopiecznym Anusiu :kiss3: Wspomnę tylko nieśmiało o fotkach z Twojego ogródka .... może dałoby radę zamieścić kilka obrazków?
Za tę wiadomość podziękował(a): Maniaa

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 30 Cze 2016 20:05 #486266

• Maniaa
  • Maniaa's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 82
Anuś, chętnie wrzucę, chociaż trochę mam tremę (mój pierwszy raz w końcu! ;) ), ale myślę że będziecie wyrozumiali... Byle po sobocie - próbuję się przebranżowić na księgową, w sobotę egzamin, trzymaj kciuki! Jeśli zdam przyzwoicie to w nagrodę ruszam w ogród :woohoo:
Pozdrawiam,
Ania
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Marysia80

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 30 Cze 2016 20:20 #486270

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Dla Ciebie - na szczęście i powodzenie :) Wszyscy będziemy trzymać za Ciebie kciuki!
Pamiętaj Anula - nigdy się nie bój - strach tylko ma wielkie oczy ...

Za tę wiadomość podziękował(a): Maniaa

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 02 Lip 2016 08:22 #486637

• XYZ
  • XYZ's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Błądzę we mgle...
Jeszcze kilka lodowych i niedobitki postrzępionej fioletowej. W miejsca po sałacie wysieję roszponkę.

2.07.16s005.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Marysia80, Maniaa

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 02 Lip 2016 21:34 #486827

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Endywia ( z własnej rozsady )

Za tę wiadomość podziękował(a): Lana, patrycja, Maniaa

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 02 Lip 2016 22:06 #486855

• XYZ
  • XYZ's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Błądzę we mgle...
Endywia (?) nigdy nie sadziłam... widziałam taką bardziej strzępiastą, smaczna?
Czy ktoś ma ochotę na fioletową sałatę?

2.07.16w001.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): otojolka, Lana, patrycja, Maniaa

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 03 Lip 2016 06:01 #486892

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Z oczami? przyszła po ślimaki.

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 03 Lip 2016 09:51 #486922

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Tej endywii jeszcze nie jadłam ( taką strzępiastą i owszem, bardzo smaczna :) ), ale natychmiast po zerwaniu podzielę się wrażeniami.
Ropucha !!!!! Ale masz szczęście, Dorka, kocham ropuchy .... a jaki z nich pożytek :hearts:

Rzymska sałata rozwija się całkiem dobrze, ale z lodowej nic nie będzie.
Musztardowiec Red Giant powędrował do suchego miejsca, aby nasionka dobrze przeschły i będzie kolejne warzywko do AWN.

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.760 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum