TEMAT: WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 17 Cze 2016 20:03 #482106

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Aguś, sama chciałabym wiedzieć, co TO :)? Kupując rozsady kwiatów u zaprzyjaźnionej ogrodniczki dostałam w gratisie dwie takie "cosie" jako kapusty. Posadziłam więc na "Mieciowej" grządce te poobgryzane sadzonki i czekam :)
Na polecenie późnej sałaty musimy poczekać na Paulinkę, bo chwilowo doświadczamy uprawy odmian wczesnych, które obecnie, wysiane ponownie , wybijają w kwiat.

Joliś, byłam, widziałam, zapisałam :) bardzo dziękuję!
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): otojolka, Agus

Zielone okna z estimeble.pl

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 17 Cze 2016 22:42 #482204

• PaulaPola
  • PaulaPola's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3709
SAM_3159.jpg

Jestem, jestem :) Muszę wam powiedzieć że ja szczególnie nie zwracam uwagi na zalecane terminy siewu. U mnie narazie zaczyna iść w kwiat Yugoslavian Red. Ona jest w typie maslowej. reszta się trzyma. Nie są gorzkie, rosną dorodne. Ogólnie obserwuje że odmiany liściowe, nie tworzące główek później idą w kwiat. Np w tamtym roku sadzona w marcu Australische Gele zaczeła kwitnąć koło połowy lipca. Mam też odmiane Maiko. Ta sobie świetnie radziła na jesieni tamtego roku, była aż do przymrozków. Jeśli Pamiętam to na opakowaniu podawali że można ją siać aż do września. :ohmy: Najlepsze u niej jest to że mimo kwiatów nie jest gorzka.
Z Polskich odmian można teraz spróbować posiać np Sabe masłową. U mnie naprawde długo nie kwitła. Jest też taka odmiana jak Salad Bowl i Red Salat Bowl. Liściowe. Podają że można je siać od marca do sierpnia. warto też nie sadzić sałaty w pełnym całodniowym nasłonecznieniu.
Postaram się jutro znależć czas uzupełnić baze :) Wszystkie moje sałaty pyszne w tym roku :)
Ostatnio zmieniany: 17 Cze 2016 22:44 przez PaulaPola.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, otojolka, rozalia, Agus

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 18 Cze 2016 20:18 #482376

• lunatyk
  • lunatyk's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 126
Kilka moich sałat :wink4:
P4240252.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, rozalia, Agus, Wodniczka

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 18 Cze 2016 20:50 #482394

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53243
Dziś mnie żona przywitała przy powrocie z działki wielkimi oczami i zdziwieniem: - " coś ty kapustę przyniósł ? ". A to dwie potężne główki sałaty lodowej Bakata.
Muszę wziąć przepis od Joli na sałatę kiszoną, bo muszę uciekać z tą sałatą z grządek. Raz, że rośnie jak szalona,a po drugie zaczynają ogórki na nią się wspinać.
Ostatnio zmieniany: 18 Cze 2016 20:50 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 18 Cze 2016 20:54 #482398

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Mieciu, Jola zamieściła swój przepis tutaj

Lodową i rzymską wysadziłam dwa tygodnie temu z rozsady z nasion od Marysi; nawet urosły :supr3: , ale do spożycia jeszcze długo się nie nadadzą...
Za tę wiadomość podziękował(a): otojolka

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 18 Cze 2016 21:12 #482409

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Sałata będzie końcem lata i jesienią jak znalazł. Nie groźne są dla niej nawet przymrozki ,a ślimaki są zajęte kopulacją :rotfl1:

Aniu, dzięki za namiar . :thanks:
Ostatnio zmieniany: 18 Cze 2016 21:12 przez pomodoro.

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 19 Cze 2016 22:38 #482826

• PaulaPola
  • PaulaPola's Avatar
  • Platinum Boarder
Moi drodzy sałatowi. Chciałam dzis uzupełniać Baze sałat. Posegregowałam materiał i doszłam do wniosku że trochę to musze uzupełnić. Chce żeby to miało ręce i nogi. Dajcie mi jeszcze jakiś tydzień :comp:
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Kaja

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 20 Cze 2016 19:52 #483059

• XYZ
  • XYZ's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Błądzę we mgle...
  • Otrzymane dziękuję: 7401
Sprawdzę jak smakuje kiszona sałata masłowa, jeżeli będzie smaczna sprawdzę i lodową.

20.06.16012.jpg

20.06.16015.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, otojolka, rozalia, PaulaPola, pouder

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 22 Cze 2016 09:37 #483510

• XYZ
  • XYZ's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Błądzę we mgle...
  • Otrzymane dziękuję: 7401
Pyszna! Codziennie nastawiam nową!
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, otojolka, Marysia80

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 22 Cze 2016 19:07 #483616

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
I właśnie TAKICH przepisów potrzebujemy :) - Dorka, super, że wykorzystałaś i sałatę, i przepis !
Joliś, dziękuję raz jeszcze. :kiss3:
Za tę wiadomość podziękował(a): XYZ

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 22 Cze 2016 19:52 #483633

• otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3766
Bardzo się cieszę, że wam dogodziłam takim niewyszukanym, przedpotopowym przepisem. :happy4:
Pozdrawiam. Jolka.
Za tę wiadomość podziękował(a): XYZ, Adasiowa, Marysia80

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 22 Cze 2016 21:45 #483706

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Też codziennie nastawiam nową, bo bardzo dobra jest do kanapek; a to zostawiona na nasiona Flame:

IMG_0011-8.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, otojolka

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 23 Cze 2016 17:28 #483897

• Maniaa
  • Maniaa's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 82
Dzisiaj zebrałam do obiadu dwie nieduże sałaty odmiany Samba. Obawiałam się że będą gorzkie, pogoda szalona ostatnio a podczas upałów nie podlewałam, tylko od razu po rozsadzeniu latałam przez tydzień codziennie z konewką.
Miła niespodzianka, bardzo smaczna, delikatna, ogonki przy łodydze kruche i słodziutkie, myślę że skoro mi się udała (raczkującej ogrodniczce), to chyba jest warta polecenia :)
Pozdrawiam,
Ania
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, rozalia

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 23 Cze 2016 18:14 #483912

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Lodowa rośnie :dance:

Maniu, jeśli trafię na nasionka, to z pewnością wypróbuję Twojej Samby; gratuluję plonu :happy:
Za tę wiadomość podziękował(a): Lana

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 23 Cze 2016 18:43 #483924

• Maniaa
  • Maniaa's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 82
Aniu, bardzo chętnie się podzielę!
Nie wiem czy się nadaje na zbiór jesienny, na opakowaniu Polan stoi że "Nadaje się przede wszystkim do wczesnej uprawy w gruncie", ale chyba warto spróbować mimo wszystko ;)
Jeśli dobrze pamiętam Paula pisała że nie trzyma się zbyt kurczowo zalecanych terminów siewu, więc planuję popróbować ją jeszcze wysiać, o ile tylko miejsca wystarczy. Odmian sałat mam też za dużo, a warzywnika nie powiększę - w tym roku przewaliliśmy z Mężem szacowaliśmy jakieś 40 ton ziemi+piachu żeby urządzić to co mam teraz do dyspozycji, nie namówię Go na ani pół metra więcej a sama też bym chyba już garba dostała :ouch:
Pozdrawiam,
Ania
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 23 Cze 2016 22:40 #484039

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Adasiowa wrote:
Lodowa rośnie :dance:

:

To mi wygląda na rzymską.

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 24 Cze 2016 11:21 #484108

• PaulaPola
  • PaulaPola's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja z odmian sianych w tym roku moge do wczesnych zaliczyć Yugoslavian Red, Mescher,Visniova Dymka i Emerald Fan W takiej kolejności poszły u mnie w kwiat lub już sie wybierają. Teraz będzie upał i zapowiada sie na kwitnięcie Butter Blushed Oak Reszta sie jeszcze trzyma. ;)
Dodam jeszcze że najszybciej w kwiat ida sałaty w typie masłowych.
Ostatnio zmieniany: 24 Cze 2016 11:23 przez PaulaPola.

WARZYWA LIŚCIOWE - gatunki i uprawa w gruncie i w pojemnikach 24 Cze 2016 12:58 #484127

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Zakupiłem podłoże i dziś będzie siew sałaty lodowej na poplon :garden1:

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.580 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum