TEMAT: <D> Uprawa pomidorów w pojemnikach

<D> Uprawa pomidorów w pojemnikach 28 Maj 2017 14:03 #544402

• Anjuszka
  • Anjuszka's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 137
Uff, ulżyło mi bo już legło nade mną widmo likwidacji połowy pomidorów w donicach, a tyle się ich na pieściłam, ogromnie by mnie zabolało. Bardzo Wam dziękuję. Czyli zostawiam je w spokoju. A jeszcze zapytam, te liście obrywać czy zostawiać?
pozdrawiam Ania
Mój Blog: www.balkonowywarzywnik.pl
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

<D> Uprawa pomidorów w pojemnikach 28 Maj 2017 14:49 #544413

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14475
Takie uszkodzone liście to furtka dla szarej pleśni.
Za tę wiadomość podziękował(a): Anjuszka

<D> Uprawa pomidorów w pojemnikach 28 Maj 2017 15:37 #544419

• KAndrzejewski
  • KAndrzejewski's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 68
Pol wrote:
...roslina w pewnych warunkach potrzebuje np. litr wody dziennie niezależnie od tego w jakim podłożu są korzenie.
- sęk w tym, że jest dokładnie odwrotnie, bo to w zależnosci od tego w jakim podłożu posadzimy, roślina wyksztalci tak a nie inaczej rozwinięty system korzeniowy. Przed laty uczestniczyłem już w podobnej dyskusji odnośnie uprawy storczyków z rodzaju obuwik Cypripedium. Firmy czy hodowcy specjalizujący się w produkcji takowych, używają mieszanin całkowicie sztucznych skladników, nie zawierających w swoim składzie kompletnie nic poza 'budulcem struktury' jak to nazywam. Aby całość dawała szanse na przetrwanie i wzrost, kontrolowane są warunki zewnętrzne (wilgotność, nawodnienie, temperatura) oraz obowiązkowo dostarczane substancje odżywcze - czyli chemia. Efekt jest taki, że obuwik wytwarza przepięknie rozwinięty system korzeniowy, zupełnie odmienny od tego w warunkach naturalnych. Z tej prostej przyczyny, że aby przetrwać MUSI wielokrotnie zwiększyć powierzchnie pozyskiwania składników niezbędnych do wzrostu. Obserwowałem to zjawisko również w mini-ogrodkach przydomowych, gdzie na relatywnie niewielkiej i ograniczonej powierzchni uprawy (np. w betonowych korytach) sadzone były krzewy ozdobne w podłożu typu 'komposty uniwersalne z marketów' - czyli w totalnym gównie (nie przepraszam za słownictwo - bo inaczej tego badziewiarstwa określić się nie da), stanowiącym mieszaniny torfowo-piaszczysto-trociniarsko-perlitowo-cholera-wie-czego. W panicznym poszukiwaniu szansy na przeżycie, system korzeniowy w krótkim odstępie czasowym całkowicie wypełniał dostepną przestrzen. W przypadku pomidorów - nie dziwi absolutnie potrzeba regularnego podlewania w upalnie dni, skoro tzw."kompost sklepowy" wysycha na wiór w 24 godziny i przy temperaturach na dworze w granicach 25°C szanse na przetrwanie mają jedynie donice objętosci betoniarki.

P.S. Plastikowe doniczki ktore przedstawiłem na zdjęciu, to objetość od ok.1,5 do 3l - wymienię na 5-8l pojemniki po osiągnięciu przez rośliny rozmiaru jednego metra. Odradzam stosowanie gliny jako takiej, bo nie jest to żadna gleba ale rodzaj skały osadowej - poza tym w formie wyschniętej urabiać się daje jedynie za pomoca młotka i przecinaka...
Za tę wiadomość podziękował(a): Lucas

<D> Uprawa pomidorów w pojemnikach 28 Maj 2017 18:07 #544426

• lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Otrzymane dziękuję: 13272
Moja "mini"donica po obsadzeniu wygląda tak

20170528_155536.jpg
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………
Ostatnio zmieniany: 28 Maj 2017 18:28 przez lucysia.
Za tę wiadomość podziękował(a): koniczynka, Adasiowa, rozalia

<D> Uprawa pomidorów w pojemnikach 28 Maj 2017 20:38 #544463

• Anjuszka
  • Anjuszka's Avatar
  • Senior Boarder
Emalia112 wrote:
Takie uszkodzone liście to furtka dla szarej pleśni.
Czyli lepiej oberwać jak sądzę. Rozumiem że przyczyn należy szukać w zbyt wilgotnym podłożu i małym dostępie światła. To by się zgadzało, bo to akurat w większości rośliny, które w dolnej części mają towarzystwo. Zrobię im większy luz w takim razie i troszkę spasuję z podlewaniem.

Kolejne pytanie, jeden z pomidorów donicowych wykazuje niedobory jak sądzę magnezu, to Sweet Israeli. Interwencyjne opryski nie zahamowały problemu, czy wysadzenie go do gruntu jakoś ustabilizuje sprawę? Czy zostawić go jednak w donicy i jakoś podać dodatkowo magnez? Na razie dostawał oprysk z cheltowanego siarczanu magnezu, dwa razy od momentu gdy zauważyłam objawy, czyli jakoś na przestrzeni 3 tygodni. Na butelce jest dość lakoniczna informacja dotycząca dawkowania, wynika z niego, że interwencyjnie należy podać 5 do 15ml na 5l wody. Troszkę obawiałam się tej najwyższej dawki, pozostałam na 5ml, może to był błąd. Teraz nie bardzo wiem jak go potraktować by kompletnie mu nie pomieszać w nawożeniu. Posadzony jest w mieszance kompostu (ale takiego prawdziwego kompostu) z torfem wysokim. Donica 10l
A może się mylę i nie magnezu mu brak? Stojący obok Black Sea Man ma również kilka takich liści

DSC_1551-2.jpg
DSC_1554-2.jpg

DSC_1557.jpg
Załączniki:
pozdrawiam Ania
Ostatnio zmieniany: 28 Maj 2017 21:20 przez Emalia112.

<D> Uprawa pomidorów w pojemnikach 28 Maj 2017 22:50 #544506

• Marysia80
  • Marysia80's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1568
To brak magnezu, ale te liście już takie pozostaną i nie masz co się przejmować. Obserwuj nowe liście :bye:
Pozdrawiam, Ania.
Za tę wiadomość podziękował(a): Anjuszka

<D> Uprawa pomidorów w pojemnikach 29 Maj 2017 17:45 #544643

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 68083
W tym sezonie zostałam niejako zmuszona ;-) do posadzenia trzech pomidorków do donic: omawianą w innym wątku Szapkę Monomakha reanimowaną w perlicie oraz dwie odmiany z pewnością kozulkowe, ale które konkretnie, nie wiem, bo zniknęły znaczniki. Będą w Poznaniu na wschodnich i południowych parapetach, więc codziennie rzucę na nie okiem.

Dostały pojemniki 7,5 oraz 10l z podłożem warzywnym Verve ( zawartość nawozów 0,6kg/m3 ) - kiedy i czym najlepiej nawozić ? Wiem tyle tylko, że pomidorki uprawiane w donicach mają większe zapotrzebowanie na substancje pokarmowe ( wg tabeli podesłanej przez Mietka ), ale nie chcę przedobrzyć. Początkowo myślałam, aby rozpocząć nawożenie kiedy zauważę przyrost roślin, ale liczę na Waszą pomoc. Te "kozulkowe" mają pąki kwiatowe.
Żyj tak, jakby jutra miało nie być....

<D> Uprawa pomidorów w pojemnikach 29 Maj 2017 18:22 #544645

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14475
Aniu ja swoje pomidorki zaczynam fertygować od trzeciego podlewania. I potem jak z rozsadą. I tak gdzieś do polowy lipca. Potem to już daje sobie spokój bo rosna takie ze mi siatki brakuje. Sa znacznie większe , maja więcej owoców niż te w gruncie czy tunelu. Donice mam 3 18-20l daje po dwa pomidory.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

<D> Uprawa pomidorów w pojemnikach 29 Maj 2017 18:26 #544646

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 68083
Emalka, dziękuję :) to już wiele mówi. W razie wątpliwości będę pytać, bo przypuszczam, że każda z nas ma inną ziemię w donicach i inny nawóz, no i odmiany, a o doświadczeniu i "ręce" do uprawy nie wspomnę :oops:
Żyj tak, jakby jutra miało nie być....

<D> Uprawa pomidorów w pojemnikach 29 Maj 2017 21:49 #544703

• predii
  • predii's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 54
Które pędy oberwac chciałem prowadzić max na 2pedy
IMG_20170529_202534.jpg
Ostatnio zmieniany: 29 Maj 2017 22:03 przez Emalia112.

<D> Uprawa pomidorów w pojemnikach 29 Maj 2017 22:02 #544709

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 49730
Pozostaw pęd pod pierwszym gronem.Pozostałe usuń. :drink1: :drink1:
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): predii

<D> Uprawa pomidorów w pojemnikach 29 Maj 2017 22:22 #544715

• Anjuszka
  • Anjuszka's Avatar
  • Senior Boarder
Marysia80 wrote:
To brak magnezu, ale te liście już takie pozostaną i nie masz co się przejmować. Obserwuj nowe liście :bye:
Tak, wiem, że takie zostaną :dry: na szczęście ich się nie je :)
Niestety po tych dwóch opryskach nadal pojawiają się plamki, a te które już były są coraz jaśniejsze. Oznacza to, ze magnezu nadal nie dałam wystarczająco. Jak powinnam postąpić? Kolejny oprysk? od poprzedniego nie minęło 5 dni, i jaką dawką? Widziałam gdzieś tabelkę z okresem wchłaniania, po 5h 50% podajże. Jest gorąco, a w moich donicach mimo nikłego podlewania jest wilgotno, podłoże to mieszanka torfu z kompostem pół na pół, nie wiem czy wspominałam, posądzam, że wina za problemy leży właśnie w moim nieumiejętnym obchodzeniu się z nim. Wcześniej sadziłam tylko w ziemi uniwersalnej która inaczej absorbuje wodę. Dziś część pomidorów które poddałam opryskowi siarczanem magnezu dostała wieczorem liściozwoju i wyglądała jak przysuszona na czubkach, był potężny upał. Zobaczę jak to będzie wyglądało rano i zrobię foty, dziś już było zbyt ciemno.
pozdrawiam Ania
Za tę wiadomość podziękował(a): Marysia80

<D> Uprawa pomidorów w pojemnikach 29 Maj 2017 23:11 #544735

• otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3767
Ja mam często w donicach problem z niedoborem magnezu. Podlewam wodą z kranu, a u mnie jest bardzo twarda woda. Wapń jest antagonistą magnezu. Inny problem to stałe mokre podłoże. Nie podlewa się skąpo jeszcze wilgotnej gleby, tylko porządnie taką przeschniętą. W ciągle wilgotnej ziemi korzenie nie pracują tak jak trzeba.
Pozdrawiam. Jolka.
Ostatnio zmieniany: 29 Maj 2017 23:12 przez otojolka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Marysia80, Anjuszka

<D> Uprawa pomidorów w pojemnikach 29 Maj 2017 23:49 #544739

• KAndrzejewski
  • KAndrzejewski's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 68
otojolka wrote:
Podlewam wodą z kranu, a u mnie jest bardzo twarda woda. Wapń jest antagonistą magnezu.
- tam gdzie wapń tam i magnez

<D> Uprawa pomidorów w pojemnikach 30 Maj 2017 06:33 #544747

• predii
  • predii's Avatar
  • Senior Boarder
Krecik stary wrote:
Pozostaw pęd pod pierwszym gronem.Pozostałe usuń. :drink1: :drink1:

Wole dopytać usunąć pęd nr 3, jest to odmiana wielkoowocowa możne warto prowadzić na jeden pęd i osunąć w takim przypadku 2i 3?
2.jpg
Ostatnio zmieniany: 30 Maj 2017 06:42 przez Emalia112.

<D> Uprawa pomidorów w pojemnikach 30 Maj 2017 07:49 #544755

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 56639
Raczej 1 i 3. Pęd 2 wydaje się być mocniejszy niż 1.

<D> Uprawa pomidorów w pojemnikach 30 Maj 2017 08:01 #544759

• predii
  • predii's Avatar
  • Senior Boarder
Nie przejmować się tym ze na 1 sa juz dwa grona? Na 2 i 3 brak

<D> Uprawa pomidorów w pojemnikach 30 Maj 2017 11:32 #544802

• otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3767
KAndrzejewski wrote:
otojolka wrote:
Podlewam wodą z kranu, a u mnie jest bardzo twarda woda. Wapń jest antagonistą magnezu.
- tam gdzie wapń tam i magnez

Jednak nadmiar wapnia utrudnia pobieranie magnezu.
Pozdrawiam. Jolka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marysia80

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.794 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum