TEMAT: <D> Cebula dymka i sianka

<D> Cebula dymka i sianka 07 Lut 2022 12:35 #792071

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43762
Ja planuję wysadzić dymkę do doniczek gdzieś koło 15.02.Zimowa rośnie,choć nie tak duża jaką miałem w ub.roku.Szczypior zamrażarkowy już się kończy.Mam posadzoną kilkanaście cebulek dymkę swojską cebuli zimowej jest ładna i ta jest przeznaczona na szczypior. :bye: :bye: :coffe: :coffe: :) :)
Pozdrawiam Józek!!
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, rozalia, Marlenka, Miragoral, bietkae, JaNina, del, Prządka, ewakatarzyna, Babcia Ala

Zielone okna z estimeble.pl

<D> Cebula dymka i sianka 07 Lut 2022 12:36 #792072

• Prządka
  • Prządka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2445
Aniu, mi się Twoje dymkowe szczypiorki bardzo podobają. Takie soczyście zielone i ładnie stoją na baczność. Widać, że zdrowo rosną :)
Wstyd się przyznać, ale w zeszłym roku na trzy siatki wsadzonej dymki miałam własnej cebuli... zero :whistle: Jakoś mi z dymki niezbyt chce wychodzić. Może to kwestia zimnej i ciężkiej ziemi, a może ogrodnika.
Inna sprawa, że straciłam dużo siewek na etapie rozsady. Z nieznanych mi przyczyn niektóre zasychały, choć inne, tuż obok, miały się wyśmienicie. Ani szkodnika, ani śladów choroby nie znalazłam. To było trochę frustrujące - na szczęście nieco roślinek udało się przy życiu utrzymać.

Dobry pomysł z tą sklepową cebulą :drink1:
'Z punktu widzenia Drogi Mlecznej wszyscy jesteśmy ze wsi' Loesje

<D> Cebula dymka i sianka 07 Lut 2022 12:37 #792073

• olegowa
  • olegowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1841
Wczoraj "odkryłam" małą skrzyneczkę cebuli. Nie wiem jak ona się nazywa, jest w rodzinie od wielu lat - grubo ponad 60. My ja nazywamy czosnkową, bo rośnie w luźnych głowkach i ma niewielkie pazurki troche jak czonek,jest delikatna w smaku. Niestety obieranie tych cebulek to zadanie dla wyjątkowo cierpliwych.
Największą jej zaletą jest jej szczypiorek. Jest trochę cieńszy niż u zwykłej cebuli, ale jest go znacznie więcej.
Świetnie nadaje się do pędzenia w domu.
Mogę zrobić kilka paczek i wysłać chetnym.
Pozdrawiam Zosia

<D> Cebula dymka i sianka 07 Lut 2022 14:09 #792087

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54421
Śnieg z grządek zniknął, to podreptałam zobaczyć swoją zimującą. Jest dobrze :)

20220207_133922.jpg

I w truskawkach

20220207_133837.jpg

Też mam jeszcze trochę szczypioru zamrożonego. Mam też jeszcze trochę cebuli, którą po upieczeniu wysuszyłam. Jednak główki muszę już od jakiegoś czasu jeść ze sklepu. Niestety :(
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem

<D> Cebula dymka i sianka 07 Lut 2022 14:45 #792096

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Też podreptałam ... ale do sklepu :happy:

Adasiowa wrote:
Jedyny problem to ten, że cebula sprzedawana w większości sklepów jest czymś "nafaszerowana", bo rzadko kiedy puszcza szczypiorek; czasami można taką znaleźć na straganach na rynku lub w małych, lokalnych sklepikach i warzywniakach.
Ale warto poszukać, bo zapach takiego szczypiorku ... to poezja :)

Nawet nie musiałam szukać daleko; w malutkim sklepiku ( z "mydłem i powidłem" ) wybrałam 9 niezgorszych cebul z zaczątkami szczypioru, a ponieważ nie mam jeszcze podłoża, to wykorzystałam pozostałość kokosowej kostki - po nasiąknięciu wodą i zmieszaniu z perlitem powinna wystarczyć do uprawy zimowej nowalijki, a parapet zyska zielonego lokatora.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 07 Lut 2022 14:47 przez Adasiowa.

<D> Cebula dymka i sianka 07 Lut 2022 17:09 #792116

• olegowa
  • olegowa's Avatar
  • Platinum Boarder
IMG_20220207_171031.jpg

Zrobiłam zdjęcie mojej "czosnkowej" cebuli. Wysadzam pojedyncze cebulki jak dymkę, a one rosną w takie peczki.
U mnie są drobne bo ziemię mam kiepską, piaszczystą. U mojej siostry rośnie lepiej - pojedyncze cebulki są dużo większe ale ona ma glebę gliniastą i taka chyba jest dla tej cebuli bardziej odpowiednia.
IMG_20220207_165710.jpg
Pozdrawiam Zosia
Ostatnio zmieniany: 07 Lut 2022 17:12 przez olegowa.

<D> Cebula dymka i sianka 07 Lut 2022 17:13 #792118

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
Tak przypuszczałam, że to szalotka :) .
"Rodzaj cebuli popularnie nazywany szalotką lub cebuloczosnkiem. Fachowo nazywany czosnkiem askalońskim. Bulwy rosną w pęczkach po kilka sztuk. Wyglądem i zapachem przypominają czosnek. Króluje w kuchni francuskiej."
Cytat z tej strony
www.sadowniczy.pl/Szalotka-co-rozni-ja-o...-pol-1582118086.html
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 07 Lut 2022 17:14 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Marlenka, bietkae, Prządka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Babcia Ala

<D> Cebula dymka i sianka 07 Lut 2022 17:16 #792119

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
olegowa wrote:
Mogę zrobić kilka paczek i wysłać chetnym.
Byłabym chętna i to bardzo :)
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, Prządka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Babcia Ala

<D> Cebula dymka i sianka 07 Lut 2022 17:18 #792120

• olegowa
  • olegowa's Avatar
  • Platinum Boarder
Wyglądem przypomina czosnek, ale zapachu czosnku ja nie wyczuwam.
Chyba że nie do końca odzyskałam węch po covidzie. :P
Pozdrawiam Zosia
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, Pestka, Mandorla, JaNina, Prządka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Babcia Ala

<D> Cebula dymka i sianka 07 Lut 2022 17:29 #792122

• olegowa
  • olegowa's Avatar
  • Platinum Boarder
Janinko, oczywiście zrobię paczuszkę dla Ciebie.
Podaj adres na pw.
Pozdrawiam Zosia
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, JaNina, Prządka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Babcia Ala

<D> Cebula dymka i sianka 07 Lut 2022 17:39 #792124

• pszczolka
  • pszczolka's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 697
Też mam te cebulki, kiedyś wysyłałam na straganik. Posadzona teraz w perlit lub ziemię bardzo szybko daje bujny szczypiorek.
Pozdrawiam Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, Pestka, Mandorla, Prządka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Babcia Ala

<D> Cebula dymka i sianka 07 Lut 2022 17:41 #792125

• Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
  • Otrzymane dziękuję: 7780
Zosiu, mogłabym i ja się uśmiechnąć o 3-4 takie malutkie? :oops: Oczywiście mam na myśli pojedyncze malutkie, nie gniazda :teach:
Nic nie napełnia serca takim smutkiem, jak symetria. Symetria bowiem to nuda; nuda zaś to dno smutku. - V. Hugo

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, Prządka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Babcia Ala

<D> Cebula dymka i sianka 07 Lut 2022 17:53 #792129

• przemek1136
  • przemek1136's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11848
To być może wcale nie jest szalotka A. ascalonicum L. tylko kartoflanka A.cepa var. aggregatum ale pewności nie mam. Ja też jestem chętny do przyjęcia cebulek. W zamian mogę zaproponować nasiona ciekawych odmian warzyw. :flower1:
Ostatnio zmieniany: 07 Lut 2022 17:57 przez przemek1136.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, Pestka, olegowa, Mandorla, JaNina, Prządka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Babcia Ala

<D> Cebula dymka i sianka 07 Lut 2022 17:54 #792130

• olegowa
  • olegowa's Avatar
  • Platinum Boarder
Oczywiście, że możesz, tylko co Ty zrobisz z 4 malutkimi cebulkami? :ohmy:
Proponuję chociaż ze dwa pęczki, podzielę na drobne żeby łatwiej było wysłać ;)
Pozdrawiam Zosia
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, Mandorla, Prządka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Babcia Ala

<D> Cebula dymka i sianka 07 Lut 2022 17:59 #792133

• Zefirka
  • Zefirka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1652
przemek1136 wrote:
To być może wcale nie jest szalotka A. ascalonicum L. tylko kartoflanka A.cepa var. aggregatum a

Też tak pomyślałam. Sadziłam w zeszłym roku i też mi taka porosła. Pierwszy raz słyszałam o kartoflance właśnie tutaj. Sadziłam wiosną. Teraz posadziłam na jesieni. Zobaczymy co z tego będzie.
Wiedźmowata
Ostatnio zmieniany: 07 Lut 2022 18:00 przez Zefirka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, Pestka, JaNina, Prządka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Babcia Ala

<D> Cebula dymka i sianka 07 Lut 2022 18:02 #792134

• czarna2066
  • czarna2066's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7321
Przemku, moja kartoflanka miała podłużne cebulki :think: Dostałam ją pod nazwą "rodzinna".
Zosiu, czy zostało Ci ich choć kilka? Byłabym chętna bo moja kartoflanka ugniła :jeez:
Pozdrawiam Beata
Ostatnio zmieniany: 07 Lut 2022 18:03 przez czarna2066.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, Prządka, ewakatarzyna, Babcia Ala

<D> Cebula dymka i sianka 07 Lut 2022 18:10 #792136

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
Kiedyś uprawiałam szalotki, ale szczerze mówiąc nie wiem dokładnie co to było. Z jednej wyrastało kilka i dla mnie to była szalotka :oops:
Teraz sobie trochę poczytałam min to:
"Podobna do szalotki jest cebula kartoflanka. Tworzy gniazda składające się z kilku, kilkunastu cebul o łagodnym smaku. Rośnie w jednym miejscu kilka lat, jeśli po jej wyrwaniu pozostawimy jedną z cebulek przybyszowych. Cebula kartoflanka, jak sama nazwa wskazuje, ma dość mączystą strukturę. Używa jej się głównie do sałatek."
i to
" Swój szczególny smak i zapach szalotka zawdzięcza obecności olejków, których jest więcej niż w cebuli zwyczajnej. Co ważne – olejki pachną tak samo nawet po usmażeniu, dlatego warto używać jej w potrawach smażonych i nie zamieniać na zwykłą cebulę."
Zosiu może skosztuj ;)
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 07 Lut 2022 18:11 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, Mandorla, Prządka, ewakatarzyna, Babcia Ala, czarna2066

<D> Cebula dymka i sianka 07 Lut 2022 18:15 #792137

• Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
  • Otrzymane dziękuję: 7780
Jak to, co zrobię? Będę czekać, aż się rozmnoży :lol: Sama widzisz, ilu chętnych na taką ciekawostkę. Gdyby ewentualnie ktoś z Wawy jeszcze chciał, to możesz nas "załatwić" jedną przesyłką, podzielimy się na miejscu :)
Nic nie napełnia serca takim smutkiem, jak symetria. Symetria bowiem to nuda; nuda zaś to dno smutku. - V. Hugo

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, Prządka, ewakatarzyna, Babcia Ala, Aurora Borealis

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.918 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum