TEMAT: <ID> Elki foliak, warzywa i zioła

<ID> Elki foliak, warzywa i zioła 12 Lut 2025 17:22 #871493

• Lilu
  • Lilu's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 809
Ciasteczka i dania główne palce lizać aż ślinka leci.Bardzo mi się spodobał sposób sklejania pierogów następnym razem i ja spróbuję w ten sposób zwłaszcza te ze szpinakiem.
Twoje opowieści o uprawie warzyw są ogromnie zajmujące, dziękuję i pozdrawiam.
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka

Zielone okna z estimeble.pl

<ID> Elki foliak, warzywa i zioła 09 Mar 2025 19:38 #873111

• tija
  • tija's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3287
Lilu, pięknie dziękuję za wizytę i miłe słowo :flower2:
Pisać by dużo ale trzeba też odpocząć, jutro dniówka w szpitalu a skrobię dzisiaj bo internet jako tako, ale ja nie jako tako więc nie wiem jak to się skończy ,normalnie zgrać nam się trudno :jeez: będę wpadać od święta , zniechęca właśnie ten śmigający internet , szkoda czasu i nerwów. Klepiesz godzinę potem stracisz potem znowu a potem idziesz sobie ...w każdym razie, chodź słowo ku pamięci .
Cebule które miałam sobie zapisać jakie wsadziłam to Snowball, Wolska o której już pisałam i Centurion , reszta z głowy uciekła :coffe: Papryka rośnie , pomidorki do doniczek też i do foliaka niektóre odmiany które chciałam odnowić, bo stare, myślałam, że z miesiąc będą wychodzić a one już dawno rosną :hammer: Najbardziej zależało mi na JR/18/1 F3 nasionka kiedyś dostałam od cantati , mam 4 roślinki , cieszę się ogromnie :happy4: Oprócz JR wysiane jakieś mikrusy doniczkowe, nasionka kupione w jakimś ogrodniczym , wysiane też Snow Fairytale, San Marzano mini, Mongolian, Kas/18 F3, kiedyś dostałam ze wschodu czerwone, rosną do metra, ogrom owoców , jeden okrągłe spore, drugi podłużne, wysiałam do odnowienia dla się , K/41 też do odzyskania ,Sugar Baby ,Bosque blue plum żółte i czerwone z krzyżówki , więcej na tę chwile nie pamiętam. W tym roku zabawa , dużo nowości dla mnie oczywista , co z tego wyrośnie? okaże się w praniu. Nie będę serwować listy , za dużo tego i nie sądzę by kogoś to interesowało co też ta Elka sadzi :rotfl1: Napiszę tylko , że pierwszy raz sieję 10 odmian Sofii Sakoweej , na próbę po jednym krzaczku , mam lepsze by sadzić więcej a te sadzę bo ciekawie wyglądają .
Miałam wstawić jakąś fotkę , pokazać jak aktualnie wygląda warzywnik , pokazać co w nim robię ale nie mam siły :oops: nie chcę kasować tego co już nabazgrałam, szkoda, innym razem może coś więcej teraz idę odpoczywać , sorki :hearts:
Zdrówka dla Was :flower1:
Elki foliak, warzywa i zioła
Pozdrawiam cieplutko
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Marlenka, del, ewakatarzyna, Babcia Ala

<ID> Elki foliak, warzywa i zioła 09 Mar 2025 23:51 #873121

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 31516
Elu, ponieważ też mi się zdarza, że moje wypociny forumowe idą w kosmos, dobrze jest wyrobić sobie nawyk skopiowania napisanej treści przed wysłaniem do notatnika. Warto :bye:
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, Marlenka, ewakatarzyna

<ID> Elki foliak, warzywa i zioła 11 Mar 2025 19:02 #873203

• tija
  • tija's Avatar
  • Platinum Boarder
Alu, z tymi nawykami różnie bywa, przedwczoraj na ten przykład "zgubiłam" okulary w warzywniaku :club2: po długich poszukiwaniach znalazłam ale już troszkę zdeformowane , długo by opowiadać a dobijając do brzegu...wyrabiałam sobie nawyk, w okularach na nosie idę robić zdjęcia , na nosie z nimi wracam , nie pomogło jak widać z kopiowaniem to samo , raz robię potem zapominam albo mi się nie chce albo coś odwróci uwagę albo nie mam aż tyle czasu na siedzenie , wpadam na chwilkę . Tłumaczenia mogą się wydać głupie ale są jak najbardziej prawdziwe. Dzisiaj nie mam weny, po wczorajszym wypadzie zawsze kilka dni wyjęte z życiorysu , nie mam weny za to internet jako tako więc może słowo ...
Warzywniak do kolejnego sezonu zawsze przygotowuję rok wcześniej , kiedyś to było przekopywanie ziemi, teraz robię to bardzo rzadko i tylko w miejscach gdzie rozkładałam kompost, kopię by wybrać opuchlaki .W ubiegłym roku między rządki plus w truskawki rozniesiona i rozłożona została duża sterta słomy tak ponad 20 cm wyszło . Zabawa przednia , po takiej robocie , schylaniu cała droga mleczna przed oczami ale warto było. Ziemia się ubogaca a co najważniejsze nie przesusza . Przed rozłożeniem kilka rządków truskawek jednorazowo 300 litrów szło , ręce do ziemi , po rozłożeniu nie wiem czy raz podlałam . To co pielę , wąsy z truskawek a uwiercie , potrafią :jeez: coś się wyrwie coś wykopie itd składałam w pryzmę do tego kupki z ostatniego przedzimowego pielenia i wiosną mam kolejne zabezpieczenie przed przesuszaniem i dodatkowo papu się robi a ile robaczków pod słomą w rządkach. W ubiegłym tygodniu warzywnik został opielony z tego co zdążyło już wzejść , teraz czeka mnie inne zajęcie, do rozniesienia została mi pryzma plus resztka kupek z pielenia , muszę się śpieszyć by przygotować miejsca na kolejne nasadzenia arbuzowo dyniowe. Rozsadę sadzę w takie wały , okopuję krzaczki by było latwiej podlewać do tego ziemia tak szybko nie przesycha no i na ten rok muszę przesunąć te kupy ziemi by nie sadzić w to samo miejsce . W tym roku zmniejszam ilość krzaków arbuzów bo pomimo najszczerszych chęci nie byliśmy w stanie tego wszamać :rotfl1: a co ciekawe, zmniejszam ale dokupiłam kolejne 6 odmian :happy4: i koniecznie dynia bezpestkowa będzie , co więcej? na razie nie wiem , przyjdzie czas siewu , zadecyduję ....i żeby nie było , mam też wielki kompostownik do rozniesienia :supr3: Zapomniała bym, jesienią szykuję sobie rządki, wypielone cacy co by wiosną zrobić rowek , zasiać co ma się zasiać , nie zarobić jak koń . Aktualnie tak wygląda mój warzywniak , reszta kupek do ogarnięcia , rządki starałam się sfocić jak aktualnie wyglądają , większość już obsiane i obsadzone czosnkiem , cebulą . Tu tyci tyci wycinek .
a2-10.jpg

Na rozłożenie czeka foliak , zamki w drugim nadal nie wszyte :jeez: muszę spiąć to i owo , trzeba będzie gdzieś rozsady wynosić a póki co, na te kilka ciepłych słonecznych dni skleciłam z kawałka folii zabezpieczenie dla rozsad i codziennie je tam wynosiłam . Wczoraj wieczorem papryki z kubeczków powędrowały do doniczek, dzisiaj wysiałam resztę pomidorów znaczy się 49 odmian , w sumie wysiane 60 :think: więcej nie mogę , niektóre odmiany będę po 2-4 sztuki , na papryki już szykuję miejsce poza foliakiem :whistle: że niby , przydał by się trzeci foliak :rotfl1:
Na koniec odmiany Sofii i spadam , i tak długo wytrzymałam :tongue2:
Chupa Chups
Jskusheniye Temptation
Sofias Red Comet
Orange Mango
Sweet Truffle Heart Słodkoye
Sergeant Peppers Bronze Pear
sgt Sergeant Peppers Bronze Fingers
Ognista Kometa Sofii
Countrast Flanders
Emerald Caramel Eleny
Może cos przekręciłam a może i nie :think: następnym razem zapodam kolejne wysiane .
Zdrówka :flower2: i do następnego :comp:
Pozdrawiam cieplutko
Ostatnio zmieniany: 11 Mar 2025 19:31 przez tija.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka

<ID> Elki foliak, warzywa i zioła 13 Mar 2025 18:48 #873350

• tija
  • tija's Avatar
  • Platinum Boarder
Miałam ogromną ochotę dzisiaj zamknąć się w pokoju, zakryć po koniuszki włosów kocem i tak przewegetować do wieczora :oops: nie udało się , swoje trzeba było odpracować nawet kilka wiaderek kompostu rozniosłam a potem już tak na serio , padłam :jeez: jakby się ktoś pytał, u nas pada stąd to wspaniałe samopoczucie.
Jakiś czas temu przeprosiłam się ze swoją maszyną do szycia , przeczyściłam, uruchomiłam a potem przeprowadziłam kurs krawiecki córce , uczy się szyć a wiecie od czego zaczęła ? ja zaczynałam od fartuszka, pościeli , potem już poleciało a ona zaczyna od razu z grubej rury... gorset szyje :supr3:
Maszyna stara ale jara a co wyjdzie z szycia , pokażę jak skończy ;) ktoś jeszcze na takich szyje :think:
a8-4.jpg

I żeby nie było, dzisiaj jestem znowu bo mózg mi się wyłączył, nie wiem co robić no i nic mi się nie chce robić , jakie to pokręcone :club2: no a po drugie, internet ruszył ,nie znam dnia ani godziny kiedy znowu wyłączą bo u nas tydzień w miesiącu to norma a reszta czasu się ślimaczy a płacę jak za masło :rotfl1:
Zielonego nie fociłam więc nie wkleję, czekam na wschody pomidorów , kiełki tuż tuż pod ziemią , może jutro się doczekam :hearts: reszta se rośnie i ma się ok a dzisiaj wklepię kolejne 10 odmian a maniana kolejne i tak do wyczerpania .
1. Variegata moja
2. Red Pear Abruzesse
3. Golden Rain
4. Ślivka Gurman
5. Golden Sword
6. K/141 F5 czerwono żółta pasiasta sakiewka
7. Malinowa sakiewka b stara odmiana
8. Taps
9. Cuore del Ponente
10. Black Dragon
Kolejna dyszka przy następnym :comp: a teraz uwaga , ciekawostka...zarzekałam się , żadnych dwarfów i ok , w tym roku żadnego ale na przyszły będą bo po pierwsze fajnie mieć świeże nasionka , jak już się ma szkoda zaprzepaścić a dwa , wyglądają naprawdę wyjątkowo i nawet mam takiego opisanego jako , smaczny słodki :supr3: no bo siedzę , czystki robię na dysku , trafiłam na dwarfy i tyle w temacie...a nie nie koniec, tak sobie pomyślałam, że jak mi starczy samozaparcia i chęci to co jakiś czas wkleję te co uprawiałam a było ich coś koło 30 :think:
Alfabecik się pamięta zaczynamy więc od A
Antho Striped urocze pomidorki , ładny plon
aa1-7.jpg

Awesome pierwszy dojrzały nie był duży za to reszta :supr3:
aa2-2.jpg

Beauty King bardzo ładne, duże i masa na krzaku
aa3beautyking.jpg

Big Green przyznam bez bicia, że jakoś szczególnie mnie nie zachwycił , zdjęć ładnych pokazowych brak :think:
aa4-4.jpg

Chocolate lighting nie jakoś mega ale plon ok , pomidorki od małych po duże
aa5.jpg

Na koniec Dainty Isabel małe pomidorki za to mega plenny , na takich krzaczkach miło oko zawiesić a do tego o dziwo smak ok
aa6.jpg

aa7.jpg

Miłego i do następnego :comp:
Pozdrawiam cieplutko
Ostatnio zmieniany: 13 Mar 2025 19:03 przez tija.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, JaNina, ewakatarzyna, Grzebuła

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.412 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum