TEMAT: Dyniowy straganik

Dyniowy straganik 27 Sty 2016 20:09 #429340

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Melduję posłusznie, że dotarły nasiona dyni Acorn Table Gold od Małgosi ( Malkar ) - kochana, bardzo dziękuję :kiss3: Pestek jest sporo, więc dla wielu chętnych wystarczy.
Dostałam także dyniowe pestki od Hiacynty ( Alinko dla Ciebie także ogromne podziękowania !): tym sposobem Straganik wzbogacił się o dwie nowe "odmiany" NN, które opiszę w aktualnym spisie nasion.

Do kolejnego terminu wysyłki nasion zostało jeszcze trochę czasu -
planuję ją na :
15 lutego, poniedziałek

Do tego momentu zapraszam wszystkich chętnych o zamawianie nasionek i przysyłanie kopertek :) na adres:

Ania Janiszewska
Salon Kosmetyczny dla psów "Pankracy"
ul. Jarochowskiego 42
60-239 Poznań


Jagusia ( Jaga14 ) jest oczywiście zwolniona z ponownego przysłania koperty i mimo, że do piątku zostały dwa dni ( dead line dla poczty :mad2: ), poproszę Jagusię tylko o adres na PW. Na wszelki wypadek.

pozdrawiam Dyniowe Ludki bardzo cieplutko ...
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jaga14


Zielone okna z estimeble.pl

Dyniowy straganik 27 Sty 2016 20:35 #429349

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
A ja melduje, że nasiona tykwy pozytywnie przeszły test kiełkowania. Niestety nie mogę zrobić zdjęcia bo mi się coś poprzestawiało w aparacie. Na razie nieczynny. W każdym razie po 10 dniach w temperaturze ok 25st puściły kiełki.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Dyniowy straganik 27 Sty 2016 20:45 #429354

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Emalko :bravo:
Podpowiedz, bardzo proszę, w jaki sposób wykonujesz testy kiełkowania ? Waciki, płatki kosmetyczne, czy lignina; w jakiej temperaturze i przy jakim świetle, "podłoże" bardzo wilgotne czy tylko lekko spryskane wodą ?
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.

Dyniowy straganik 27 Sty 2016 21:15 #429371

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Na spód kubka małego, plastikowego daje takie bawełniane troki ( papier toaletowy, lignina nie zdają egzaminu rozmakają się).Te troki luźno ułożone, by woda która jest na dnie kubka podmakała.Na to płatek kosmetyczny, albo chusteczka i ziarenka.Na spód kubka leję wodę, tak by 1/3 troków była zanurzona.Nasionka przykrywam płatkiem chusteczki i czekamy. .
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Jaga14

Dyniowy straganik 31 Sty 2016 12:38 #430271

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Dziękuję Ci bardzo :kiss3:
A'propos tykw - z radością donoszę, że dotarły nasiona od kochanej Eli151 - ( Elżuniu bardzo serdecznie dziękuję ! ); w ten sposób Straganik wzbogacił się o:

- tykwę Snike


- tykwę Kobrę ( której nasionka mamy także od Emalki )


- tykwę Bird House


Dotarły także nasionka dyniek NN od naszej Hiacynty - Alinko, bardzo dziękuję :kiss3:

Z prawdziwą przyjemnością donoszę także, że do naszej dyniowej Rodzinki dołączyli:

Nati6 ( Justynka ) - zgłosiła zapotrzebowanie na odmianę bezłupinową, białego dzika, gomeza, karetę i hokkaido
Beata - do której powędrują lumina F1, hokkaido, piena lunge di napoli, sweet dumpling i jet F1
Zbyszko46 - zamówił butternut orange, australian butter i thelmę sanders
Agapa ( Agnieszka ) - hokkaido, bezłupinowa, buttercup, rouge'd Etampes

Kochani - witam serdecznie !

Obowiązkowo nasiona pojadą także do Jagusi ( Jaga14) - gwoli przypomnienia napiszę ....: biały dzik, piena lunge di napoli, butternut, buttercup, miranda, hokkaido i muskat.

Jagusiu i Zbyszku - dyniowe pestki zapakuję razem z nasionkami pomidorów i wyślę wszystkie razem.

Jeszcze raz dziękuję wszystkim Dyniowym Ludzikom, cieplutko pozdrawiam i życzę spokojnej i miłej niedzieli ...
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 31 Sty 2016 20:46 przez Adasiowa. Powód: uzupełnienie wpisu
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Zbyszko46, Jaga14

Dyniowy straganik 01 Lut 2016 15:53 #430665

  • Zbyszko46
  • Zbyszko46's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 290
  • Otrzymane dziękuję: 485
ANIU
Koperta została dziś wysłana.

Pozdrawiam Zbyszek
Pozdrawiam,Zbyszek
Życie jest naprawdę proste, lecz upieramy się by je komplikować” Konfucjusz
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Dyniowy straganik 01 Lut 2016 15:58 #430667

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Zbyszku, bardzo dziękuję :)
Razem z nasionkami dyń wyślę nasionka pomidorów, oczywiście ze stosownym opisem :happy:
pozdrawiam cieplutko ...

Chciałabym tylko przypomnieć, że wysyłka wszelkich zamówień odbędzie się według planu, czyli 15 lutego.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.

Dyniowy straganik 01 Lut 2016 17:38 #430706

  • babojaga
  • babojaga's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 138
  • Otrzymane dziękuję: 141
Witaj Aniu
Tak pięknie piszesz o dyniach :thanks: ,że się skuszę i będą również u mnie w tym roku.W tej materii jestem całkowicie zielona :hammer: .Zdam się na twoje doświadczenie,i wybierzesz kilka odmian dla mnie :thanks: :thanks: :thanks:
pozdrawiam Mariola :)
Ostatnio zmieniany: 01 Lut 2016 17:55 przez babojaga.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Dyniowy straganik 01 Lut 2016 18:03 #430719

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Mariolko, dobry wieczór :)
Bardzo się cieszę z kolejnego Dyniowego Ludka - każdy z Was jest niezwykle wyczekiwanym Gościem :)
Zrobię, co w mojej mocy, poproszę tylko o informację, jaki ma być los uprawianych przez Ciebie dyniek? Czy mają pełnić funkcję ozdobną, czy kulinarną? Jeśli mają powędrować do garnka, to w formie zupy, zapiekanki, klusek, racuszków, ciasta, przetworów, dyni faszerowanej ? Jaką powierzchnię zamierzasz przeznaczyć pod uprawę ? No i powinnam wiedzieć, jak liczne będzie grono zjadaczy tych dyniek :happy: ? Pytam, ponieważ niektóre odmiany mają spore gabaryty ...
pozdrawiam cieplutko ...

Przy okazji dopisuję BlueAnnę :kiss3: do naszego Straganiku - do Anusi powędrują nasionka Burgess Buttercup, Tromba d'Albenga i Muscat Prowansalski.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 01 Lut 2016 18:06 przez Adasiowa.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): babojaga, BlueAnna

Dyniowy straganik 01 Lut 2016 18:36 #430732

  • babojaga
  • babojaga's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 138
  • Otrzymane dziękuję: 141
ziemi Ci u mnie dostatek :rotfl1: ,mieszkam na wsi i mam gospodarstwo,chciałabym te kulinarne,one same w sobie są ozdobne,ja zajmuję się czarną robotą :ouch: ( tylko piekę jeszcze chlebek i ciasta) a od gotowania i przetworów jest M,więc będzie mógł się wykazać :devil1: .Aniu mogą być i te duże i mniejsze, :happy: Jest nas czworo ludzia,i kilka zwierzaczków :rotfl1:
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Dyniowy straganik 01 Lut 2016 19:17 #430748

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
No to się zabieram do układania Ci menu. A pakować i wysyłać będzie Ani , ona jest tu od czarnej roboty. :jeez: :bravo:
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, babojaga

Dyniowy straganik 01 Lut 2016 19:44 #430757

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Emalko, za co ... :jeez: ale ja LUBIĘ tę czarną robotę! Jestem też od zjadania dyń :happy:
Czekam w takim razie na Twoje menu dla Mariolki :)

Mariolko, w tej sytuacji możesz spać spokojnie... ta szalona kobieta ( :devil1: ) wybierze Ci najlepsze odmiany, z których z pewnością będziesz zadowolona, Ty i Twoje stadko :) Ciasta i przetwory powiadasz ... hmmmm :idea2:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): babojaga

Dyniowy straganik 01 Lut 2016 20:10 #430766

  • babojaga
  • babojaga's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 138
  • Otrzymane dziękuję: 141
Aniu,Lucynko dziękuje i z nieśmiałością poproszę jeszcze tykwę :thanks:
Ostatnio zmieniany: 01 Lut 2016 20:11 przez babojaga.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Dyniowy straganik 01 Lut 2016 20:29 #430773

  • BlueAnna
  • BlueAnna's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 142
  • Otrzymane dziękuję: 126
Adasiowa wrote:

Przy okazji dopisuję BlueAnnę :kiss3: do naszego Straganiku - do Anusi powędrują nasionka Burgess Buttercup, Tromba d'Albenga i Muscat Prowansalski.

:kiss3:

Po nazwie mi się podobają, zwłaszcza ta TROMBA, żebym tylko ja w tej uprawie się nie okazała trąbalska :happy3:
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Dyniowy straganik 01 Lut 2016 21:39 #430806

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Anusiu, dyniuszki wymagają tylko dobrej, żyznej ziemi, dużo słońca, dużo wody, ale najwięcej serca. Coś mi się wydaje, że wszystkie te warunki spełniasz w 100% :kiss3:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.

Dyniowy straganik 01 Lut 2016 23:40 #430853

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Mam już listę dyń
Telma Sanders Wygodna dyńka: cztery na obiad wypchane mięsem zapieczone z serem to akurat dla 4 sób
Buternut klasyka: na zupy, zapiekana z ziołami jarzyna do mięsa
Trombe Albigen nie wiem, trzeba wypróbować, ale jak wyżej
Hokaido Wczesna, uniwersalna, na racuchy i omlety
Muskat Na wszelkie słodkie przetwory
Burges ButtercupTa dynia mi się śni zapiekana z ziołami, na co inne ją szkoda
Delikata
Tykwa
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Dyniowy straganik 02 Lut 2016 09:19 #430891

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Emalko, zapisuję Twoje typy dla Mariolki, bardzo dziękuję za menu ;-)

Mariolko, nic dodać, nic ująć ... uzupełnię tylko informację o dyni Tromba d'Albenga - to odmiana o zwartym, wytrawnym miąższu, więc idealnie sprawdzi się w racuchach, plackach, frytkach lub w formie zapiekanki.
Natomiast Delicata nadaje się typowo do faszerowania i zapiekania, aczkolwiek jej miąższ jest słodki, nawet bardzo, mączysty, ale smak .... poezja :)

Dla Marzenki rezerwuję Rouge'd Etampes :)

Nie dziwię się większości ludzi, że na widok dyni lub na dźwięk tego słowa, krzywią się z niesmakiem albo obojętnie mijają stragany z tymi olbrzymami .... dopóki nie poznałam tylu ciekawych odmian, miałam podobne skojarzenia i wspomnienia z dzieciństwa, w których dominowała mdła, nijaka w smaku, słodka zupa z dyni. Dopiero osobiste doświadczenia kulinarne z dynią w roli głównej oraz wrażenia wizualne, jakich dostarczają pozwoliły mi na postawienie dyni na piedestale :happy:
Niestety, w większości miast, na targowiskach królują dynie z "poprzedniej epoki", wybór odmian jest mizerny, dopiero od 2-3 lat w marketach nieśmiało pojawiają się hokkaido, butternuty, a jeśli ktoś ma szczęście, to trafi na muskata....
Dlatego mam nadzieję, że dzięki naszemu Straganikowi sporo osób przekona się do tego warzywka i doceni różnorodność smaków, zapachów, kształtów i zakocha się w dyni ... tak jak ja :)
pozdrawiam cieplutko ...
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 02 Lut 2016 09:37 przez Adasiowa.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Anna96, BlueAnna

Dyniowy straganik 02 Lut 2016 13:11 #430937

  • babojaga
  • babojaga's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 138
  • Otrzymane dziękuję: 141
Aniu koperta wysłana
pozdrawiam Mariola :hug:
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.665 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum