TEMAT: Pomidorowy Targ

Pomidorowy Targ 22 Wrz 2016 22:31 #502764

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Mój dom zawsze ma otwartą furtkę i kolekcję storczyków na parapecie :) wchodzisz, kiedy masz ochotę.
Jaka emerytura Aluś ? Ty zawsze będziesz młoda ...
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Pomidorowy Targ 22 Wrz 2016 22:31 #502765

• Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Pomidorki można uprawiać też w donicach :happy: Bardzo lubię mieć na balkonie jakiś pomidorowy krzaczek i rano skubnąć świeżego pomidorka prosto z krzaka :happy:

Pomidorowy Targ 22 Wrz 2016 22:41 #502771

• kokolidek
  • kokolidek's Avatar
Hiacynta wrote:
Pomidorki można uprawiać też w donicach :happy: Bardzo lubię mieć na balkonie jakiś pomidorowy krzaczek i rano skubnąć świeżego pomidorka prosto z krzaka :happy:
Nie kuś :happy: Pomyślę :idea1:
A, że syn zatrudnia sporo ukraińców to chyba zamówię u nich jakieś pomidorki, nasiona oczywiście. Może babcine? Poczytam jeszcze.
Ostatnio zmieniany: 22 Wrz 2016 22:44 przez kokolidek.

Pomidorowy Targ 23 Wrz 2016 08:12 #502780

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Wysłałam w tym roku do Ani San Marzano. Niby te nasiona sa te prawdziwe, owoce z dziobkiem, ale nie jestem tego na 100% pewna. W ubiegłym roku posiałam San Marzano mając nasiona z rożnych źródeł. Rozstrzał był ogromny. Miałam też nasiona z Vilimoru i choć krzaki były silne zdrowe to owoce ani nie leżały koło San Marzano. Twarde z galaretką niezbyt duze, bardziej podobne do Limy. Włosi położyli łapę na tym pomidorze i firmy nasienne sprzedają San Marzano 2 i San Marzano 3. A to są marne podróby. Trochę jestem na siebie zła, bo przecież Ania Łatka była we Włoszech i na pewno z radością przywiozła by nam te nasiona gdybym tylko była na tyle bystra i w odpowiednim czasie poprosiła ja.
W każdym bądź razie te nasiona które wysłałam są pobrane z krzaka który miał owoce najbliższe oryginałowi,czyli długie na 6-7cm , bez galaretki. Skórka cienka mocna przylegająca do owocu. Kolor czerwony. Nie malinowy, nie ceglasty , a czerwony.

Pomidorowy Targ 23 Wrz 2016 09:00 #502790

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Pomidory, których nasiona są na wszelkiego typu AWN, są uprawiane bez izolacji przestrzennej i wszystko jest możliwe. Sam się przekonałem, kiedy ni stąd ni zowąd moja Mata Hari skrzyżowała się z Perłą Małopolski
Ostatnio zmieniany: 23 Wrz 2016 09:02 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary

Pomidorowy Targ 23 Wrz 2016 17:04 #502852

• badusia
  • badusia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2465
Aneczko :) chciałam spytać, czy nasionka pomidorów, które ostatnio pokazałam będą miały wzięcie? Bo nie wiem czy wysyłać. Mam jeszcze trochę innych gruntowych, głównie rosyjskich- będą chętni?
Pozdrawiam,Mila.

Pomidorowy Targ 23 Wrz 2016 18:18 #502861

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Mila Ania będzie wysyłała nasiona do marca. To nie jest jednorazowa akcja. Cała zimę ludzie przychodzą szukają nasion . Właściwie to jest pomyślane o tych nowych , którzy zaczynają i tak nie bardzo wiedzą skąd wsiąść ciekawe nasiona. Nasiona pomidorów polecanych na forum. Ja Ty czy Krecik wiemy skąd wsiąść nasiona, ale Ania rok temu nie bardzo wiedziała i wiele innych. Jeżeli pomidory są warte polecenia, jeżeli nowych nie zniechęcą to jak najbardziej wysyłaj.

Pomidorowy Targ 23 Wrz 2016 19:30 #502868

• Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6412
W zeszłym roku na balkonie obok Megagroniastego rosła Perła Małopolski.Zebrałam nasiona tego pierwszego i w tym roku wyrosło mi coś zupełnie innego niż zwykle.To chyba Perła Małopolski ma taki żywotny pyłek.

Pomidorowy Targ 23 Wrz 2016 19:40 #502871

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Jeśli tak, to znaczy, że Megagron bezwstydnie obnażał swoje słupki. :rotfl1:

Pomidorowy Targ 23 Wrz 2016 20:02 #502875

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43744
W końcu to on,a Perła to ona. :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1:
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja

Pomidorowy Targ 23 Wrz 2016 20:10 #502883

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Józiu, odwrotnie. To przecież Megagron urodził mutanty , więc to on został zapylony. To taki pomidorowy GENDER :rotfl1: :rotfl1:
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary

Pomidorowy Targ 23 Wrz 2016 20:12 #502884

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Panowie :oops: :oops: :oops:

Kochani, jeśli nic nie stanie ( :rotfl1: ) na przeszkodzie, w ten weekend rozpocznę porządkowanie pomidorowych zasobów nasiennych. Sprawdzę, ile czego mamy w ofercie, porozumiem się z Paulinką w kwestii formularza zamówień i powolutku będziemy kompletować listę dostępnych odmian. Chciałabym w niej zaznaczyć nasiona z ubiegłego roku, aby każdy miał świadomość, co chce zamówić.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Terri, Emalia112

Pomidorowy Targ 23 Wrz 2016 20:52 #502893

• Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Administrator
  • gg 9117859
Pomidory wielkoowocowy 'Kрасный Крупный' - Czerwony Duży

Średniowczesna wielkoowocowa odmiana ałtajskich selekcjonerów przeznaczona do sadzenia na otwartym polu i tuneli foliowych. Czas od wschodów do rozpoczęcia dojrzewania to 112-120 dni. Średnia wysokość rośliny 1-1,5 m. Owoce są okrągłe, jasnoczerwone, mięsiste i smaczne. Ta odmiana skutecznie łączy wysoką wydajność i duże owoce, owoc osiąga ciężar ok. 600 g, nadaje się do jedzenia na surowo i do przygotowania zapraw zimowych.

Podczas sadzenia do gruntu umieszcza się nie więcej niż trzy rośliny na 1 m2. Prowadzić na jednym lub dwóch pniach. Zapewnić terminowe nawadnianie i nawożenie roślin. Aby przyspieszyć proces kiełkowania nasion i rozwoju roślin oraz poprawy zbioru owoców, zaleca się użycie stymulatorów wzrostu.

Pomidorowy Targ 23 Wrz 2016 21:11 #502896

• Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Administrator
  • gg 9117859
Pomidor 'Картофельньый Малиновый'

Odmiana wielkoowocowa, średniowczesna, o pięknych malinowych owocach. Przeznaczona do gruntu i do szklarni. Rośnie do wysokości 1 m, liście ma typu ziemniaczanego. Owoce okrągłe, lekko spłaszczone, lekko żebrowane, cukrowe w przekroju, do 600 g. Do jedzenia na surowo i do zapraw. Urodzajność 4-6 kg z krzaka. Wysiew na rozsadę 50 - 60 dni przed terminem sadzenia do gruntu. Temperatura kiełkowania 23-250C. Na 1 m2 sadzić 3-5 krzewów. Roślina dobrze reaguje na podlewanie i nawożenie, prowadzić na 1-2 pędy, podwiązywać. Stosować stymulatory wzrostu dla przyśpieszenia wzrostu i lepszego owocowania.

Pomidorowy Targ 23 Wrz 2016 21:25 #502898

• Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Administrator
  • gg 9117859
Pomidor 'СЕВРЮГА'

Nowa odmiana syberyjskich hodowców z bardzo dużymi owocami. Przy odpowiedniej pielęgnacji wyrastają pomidory o wadze do 1,5 kg. Odmiana owocuje średniowcześnie, krzak zdeterminowany, wysokość 1,0-1,5 m. Owoce są duże i piękne, w kształcie serca, jasnoczerwony kolor, wspaniały smak. Wydajność do 5 kg na roślinę.
Odmiana przeznaczona jest do uprawy w otwartym i chronionym terenie, dobrze reaguje na regularne nawożenia i podlewanie.
Na 1 m2 sadzić do 3 roślin. W celu przyspieszenia procesu kiełkowania i wzrostu stosować stymulatory wzrostu.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Pomidorowy Targ 23 Wrz 2016 21:42 #502902

• Biotit
  • Biotit's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2359
O tym Jesiotrze słyszałem, czy masz jego nasionka?
Na Woli do woli

pozdrawiam Piotr

Pomidorowy Targ 23 Wrz 2016 21:51 #502904

• Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Administrator
  • gg 9117859
Pomidor 'Орлиный Клюв'

Nowa średniowczesna odmiana syberyjskich hodowców z dużymi owocami o wadze do 800 g. w kształcie mocnego dzioba orła.
Zalecana do uprawy w szklarniach i otwartym gruncie. Rośliny w zależności od warunków uprawy rosną do wysokości od 1,2 do 1,5 m, a wymagają podwiązywania i obrywania pędów bocznych. Owoce malinowo różowe, pyszne.

Miąższ zwarty, o niewielkiej ilości nasion. Wydajność 6-8 kg na roślinę, ta odmiana może być uznana za jedną z najlepszych odmian wielkoowocowych. Szczególnie duże, o wadze do 800 g, są pierwsze owoce. Kolejne mają średnio 200 - 400 gramów.
Wysiewać 60-70 dni przed terminem sadzenia na stałe miejsce. Przed sadzeniem nasiona moczono, umieszczano na głębokości poziomie 1 cm. Optymalne kiełkowania w temperaturze 23 - 25 0C.
Na 1 m2 sadzić trzy rośliny. Dla wysokich plonów niezbędne jest regularne podlewanie i nawożenie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Pomidorowy Targ 23 Wrz 2016 22:11 #502912

• lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Otrzymane dziękuję: 13147
Adasiowa ja swoje podeśle w przyszłym tygodniu.Już suszę cukinie i dynię i z poniedzialku wyślę.Może policzyć ile będzie szt.każdej odmiany i ci podać na wekend?
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.683 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum