TEMAT: Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - 2012-2016

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 07 Lip 2015 21:52 #386439

• Tacca
  • Tacca's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 571
A ja nie czekałam, temperatura spadła do 21, jest cicho, wiatr całkiem ustał. Jak będzie tak grzało przez tydzień to musiała bym całkiem zrezygnować z oprysku. Rano się przekonamy, ale nie przewiduję żadnych uszkodzeń, za to pozbędę się przędziorków, mszycy i ślimaków. Inwazji jakiejś wielkiej nie ma. Na tych roślinach które opryskuję regularnie nie ma szkodników, ale dziś jak opryskiwałam to dopatrzyłam się koloni mszycy na ostropeście i oczywiście w komplecie mrówki. Do tej pory jakoś pomijałam go w ochronie, bo nie widziałam potrzeby.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary

Zielone okna z estimeble.pl

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 07 Lip 2015 22:13 #386446

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43750
Też dziś opryskałem HT pomidory pod folią,w gruncie,ogórki i paprykę.W namiocie w czasie oprysków uskoczyło mi 3 mączliki,ale oprysk dostały,więc pewnie padną.Również na ogórkach kilka uleciało.Potwierdzam,że regularny oprysk kosmetykami w 90 % niszczy owady.Do wszystkich daję krochmal,więc co ich nie zagazuje,to uwięzi w krochmalu.Oprysk robiłem w temperaturze ok.24*C,bo za chwilę było już ciemno. :drink1: :drink1:
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Tacca

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 07 Lip 2015 22:15 #386448

• Tacca
  • Tacca's Avatar
  • Platinum Boarder
No i zaczęło właśnie padać. Oprysk wysechł na roślinach prawie natychmiast. Pryskałam szczególnie dokładnie spód liści. Myślę że deszcz nie przeszkodzi a wręcz odwrotnie wspomoże rośliny. Nawet jak spłucze trochę oprysku to i tak cieszę się że nie czekałam. Dodałam na wszelki wypadek troszkę więcej krochmalu. U mnie też czasem ujawni się jakiś mączlik, ale inwazji nie ma i jestem przekonana że po HT. Stężenie zawsze robię mocniejsze ( na szkodniki), żeby nie bawić się w domysły i dochodzenia. Jestem wtedy pewna że zadziała na to paskudztwo. W ubiegłym roku nie mogłam się ogonić od mączlików a w tym roku mam spokój.
Ostatnio zmieniany: 07 Lip 2015 22:19 przez Tacca.

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 07 Lip 2015 22:42 #386460

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
U mnie jeszcze są gwiazdy,ale i chmurki się pokazują.Również więcej zaczęło wiać.Jakby tak w linii prostej
od Ciebie Danusiu jest ponad 300 km.to może będzie rano.Ale jak przyjdzie z zachodu to może padać zaraz.Na wszelki wypadek chyba od nawietrznej zamknę 1 drzwi w namiocie,żeby nie biegać po nocy. :jeez: :bye: :bye:
Pozdrawiam Józek!!

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 07 Lip 2015 22:47 #386462

• Tacca
  • Tacca's Avatar
  • Platinum Boarder
Kreciku, nie musisz chyba się stresować. Lekko się ochłodziło, wiaterek lekki wieje, deszcz pada delikatnie, na burzę chyba nie ma co liczyć, i dobrze. Może tak padać do rana, była bym bardzo zadowolona.

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 07 Lip 2015 23:14 #386482

• zielonaplaneta
  • zielonaplaneta's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 163
Kilka fotek moich krzaków po wykonaniu oprysku przeciwgrzybicznego. :P

Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, agusia_1

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 07 Lip 2015 23:56 #386509

• otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3766
Całkiem ładna ta twoja uprawa. Mnie się też taka marzy. Niestety nie teraz. Ale jadę jutro na wsi u ojca taką pooglądać. Gratuluję!!! :garden1:
Pozdrawiam. Jolka.

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 08 Lip 2015 08:40 #386534

• 13ka
  • 13ka's Avatar
Wstałam o 4:00 coś mnie wytargało z łóżka, sprzątaczka już zamiatała pod oknami. W pięć minut zaczęło się ściemniać, nagle zrobiło się czarno. Wiało tak że wiatr połamał grube zdrowe drzewa na osiedlu. Godzinę siedziałam w chacie z pozamykanymi oknami bo miałam wrażenie, że je z futryn wyrwie. Armagedon istny.

W każdym razie uprzejmie donoszę: wszystko podlane. Wytrzepało mi nieco ogórki, ale żyją. Pomidory podwiązałam dodatkowymi taśmami wczoraj, przeżyły nie tknięte. Paprykę rano musiałam zacieniować i podlać bo mi podwiędła i to ją uratowało przed połamaniem.

Najbardziej to żal mi było cukinii bo miały takie piękne kwiaty i oczyma wyobraźni widziałam już bezkwietne badyle. A tu SUPRISE cukinia wiatr tak zamotał że ja odwrócił i wszystkie kwiaty schowały się za skrzynię i nie spadł ani jeden :dance: .

Strat zatem nie mam. U sąsiada jednego jedynego połamało ogromną wiśnię. Ucieszy się :wink4: bo narzekał, że sam już z racji wieku nie da rady ani zerwać ani ściąć tego drzewa. Ale innych strat nie widziałam niestety wiśnia spadła chyba na pomidory i paprykę :supr: .

Zapowiada się ładny dzień, słońce wyziera zza chmur.
A jak u Was?

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 08 Lip 2015 08:49 #386537

• otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Platinum Boarder
Niebo czarne. Dopiero się zaczyna. Moje pomidory podwórkowe w otwartym garażu. Samochód na podjeździe. Może go w końcu umyje. :rotfl1:
Pozdrawiam. Jolka.
Za tę wiadomość podziękował(a): 13ka

<ID>Ekologiczne środki ochrony roslin 08 Lip 2015 09:14 #386546

• jamles
  • jamles's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 92
to u mnie te plamy sczerniały, teraz chyba się to wykruszyło,
po pierwszym oprysku nie wszystkie plamy zlikwidowało, pryskałem
drugi raz HT, plam ubywa, ale też ostatnio za dokładnie się
nie przyglądałem, a po dzisiejszej nawałnicy może już nie będzie
na co patrzeć, bo gruszkę i czereśnię przewróciło, co prawda postawiłem
je do pionu, ale czy przeżyją to nie wiem. Strat burzowych więcej,
ale to by było nie na temat.
Leszek
Za tę wiadomość podziękował(a): kurjan

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 08 Lip 2015 09:19 #386549

• jamles
  • jamles's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 92
u trochę dalszych sąsiadów dwa auta lipa przygniotła
moje donice stały na dworze i robiły za .... domino,
złamało mi megagrona i perłę małopolski w gruncie,
a warzywa wyglądają jakby się ktoś na nich wylegiwał
Leszek
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, otojolka

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 08 Lip 2015 09:31 #386554

• otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Platinum Boarder
Tutaj spadło kilka kropli i się uspokoiło. Tak naprawdę cały region czeka na deszcz. Tu jest teren całkowicie rolniczy i susza to bieda. Najgorzej, że jak już przyjdzie załamanie pogody to tylko dobije to czego susza nie zmogła.

U Was widzę całkiem kolorowo. Tutaj nawet wiatr już ustał. Zapowiadają bardziej w południe.
Pozdrawiam. Jolka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, kurjan, emilka79

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 08 Lip 2015 09:59 #386565

• kurjan
  • kurjan's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1436
Około godz 3.30 przeszła burza,popadało z 10 min i na tym się skończyło,liczę na opady po po południu jadę za chwile na działkę.Myślę,że dziś nie będę musiał podlewać :dance:

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 08 Lip 2015 10:23 #386575

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Wczoraj zrobiłem oprysk HT z dodatkami ok.godz.21.Później się zachmurzyło i przyszedł deszczyk ok.0 30.Było kilka grzmotów,silniejszy wiaterek i padało 2-3 godziny,ale już spokojnie.Czy oprysk coś dał?Pewnie tak choć nie w pełni.Dziś jest spokojnie ciepło,ale nie gorąco.Wszystko jakby odżyło.Jutro pójdzie OW. :drink1: :drink1:
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): kurjan

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 08 Lip 2015 11:36 #386606

• agusia_1
  • agusia_1's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 58
Ja dziś miałam ciężką noc bo dotarłam do domu koło 4 :woohoo: Padnięta jak nie wiem co, ale było już jasno więc poszłam na balkon do pomidorków. Dopiero wtedy poczułam jaki zerwał się wiatr, wcześniej spędziłam 4h w samochodzie starając się nie usnąć tylko jakoś dojechać do domu. Piękny wschód słońca zaczęły psuć nadciągające szybko dziwne czarne chmury, po chwili doszły słyszane z oddali grzmoty. Postanowiłam trochę poprzestawiać rośliny co by mi ich nie poprzewracało, bo zapowiadała się bardzo solidna burza. Akurat kończyłam kiedy zaczęło padać. Popadało może ze 30-40min i koniec :mad2: Trochę się pobłyskało i na tym się skończyła burza... Teraz jest zmienna pogoda, chwilę słońce piecze niemiłosiernie, a zaraz nachodzą chmury. Czuć w powietrzu że na coś się zbiera.
U mnie jedynie mięta ucierpiała, bo jest mocno rozłożysta, a przez wiotkie gałązki łatwo ją położyć.

Ciekawe co tam na działce :whistle:

Pomodoro,
Dopiero wczoraj dotarłam na działkę, żeby obejrzeć grona o których pisałeś, spróbowałam zrobić lepsze zdjęcia. Bezpośrednio przy szypułce kolor jest ok, za to końcówki -nie wiem jak to się fachowo nazywa - rozetki na niektórych są brązowe :dry:

2015-07-0718.32.43.jpg

2015-07-0718.32.52.jpg

2015-07-0718.33.08.jpg

Z innej beczki, ale myślę że kierowców to zainteresuje. Wiecie że podobno od miesiąca zmieniły się przepisy i kiedy miniecie linię stopu przed światłami, a jest tam fotoradar, to traktuje to jako przejechanie na czerwonym?! Nie wyrobiliśmy się wczoraj z hamowaniem, a nie chcieliśmy przejeżdżać na czerwonym więc wysunęliśmy się gdzieś o 30cm. Nagle błysk. Myślimy o co chodzi. Po chwili kolejny błysk. Jako że tylko my tam staliśmy, wkurzyliśmy się że to nam cyka! Kilometr dalej trafiliśmy na patrol policji, który powiedział nam o tych zmianach. Podobno odwołanie nic nie daje, kolega jednego z policjantów próbował.
Mandat od 300 do 600zł i od 0 do 6pkt karnych!
Lepiej było przejechać te światła, na to samo by wyszło, a przynajmniej byłby sensowny powód :mad2:
Ostatnio zmieniany: 08 Lip 2015 11:39 przez agusia_1.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, otojolka

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 08 Lip 2015 13:29 #386627

• mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10260
Borasol, polopiryna, teraz gliceryna ...Pomodoro, jeszcze trochę i aptekarze Ci pomnik postawią :rotfl1:.
A tak na poważnie, to jutro planuję oprysk nowym ulepszonym Borasolem :drink1: (dzięki Pomodoro za cynk w tej sprawie :thanks: )
Pozdrawiam,
Kasia
Za tę wiadomość podziękował(a): otojolka

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 08 Lip 2015 18:20 #386681

• otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Platinum Boarder
Dzień dobry Kasiu. Jak miło, że nas odwiedziłaś w klubie wyrzutków. :drink1:

Dzisiaj byłam na wsi. Dopiero zaczęło padać. Jak to dobrze. I pomidory i ogórki miały się już stasznie. Jednak i tak roboty sobie na cały wieczór przywiozłam.
Pozdrawiam. Jolka.
Za tę wiadomość podziękował(a): agusia_1

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 08 Lip 2015 18:38 #386691

• mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10260
Też mi miło :drink1: :drink1: . Widzę, ze wesolutko tu macie :lol:. Będę tu zaglądać :search:
U nas też wreszcie pada. Wprawdzie rano jak mi poprzewracało pomidory donicowe nie byłam z tego tak zadowolona :evil:, ale w sumie nic im się nie stało poza kilkoma połamanymi listkami. Niech trochę uzupełni braki wody, a potem zamawiam z powrotem taką pogodę jak była :flower2:. Grunciaki maja u mnie dopiero małe owocki, więc muszą mieć cieplutko, by szybko dojrzały B).
Pozdrawiam,
Kasia
Za tę wiadomość podziękował(a): otojolka

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.870 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum