TEMAT: Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - 2012-2016

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 01 Kwi 2016 19:11 #451254

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Emalko, właśnie nabożnie pożywiam się pomidorami "daktylowymi" z Bied*** - i jest mi już obojętne, czy moja rozsada będzie mała, duża, chuda, gruba .... najważniejsze, że będzie własna, bo to, co kupujemy w marketach woła o pomstę do nieba.... Pamiętam swoją pierwszą rozsadę pomidorów ( malinowych bodajże ) wyprodukowaną osobiście kilkanaście lat temu , wbrew wszelkim regułom: wysiew do ziemi ogrodowej, zero nawozów, tylko podlewanie kranówką, oczywiście żadnego pikowania, a potem pobyt na parapecie, byle jakie hartowanie, rośliny wyciągnięte i wątłe ... posadzone do ziemi z krowimi plackami. Owoców było mnóstwo, może i małych, ale ten smak :)
Teraz robię wszystko inaczej, według Waszych wskazówek. I nadal mam nadzieję, że narodzone pomidorki zachwycą smakiem, może nie wyglądem, ale będą moje "osobiste" :)

Mietku, skoro o islamie mowa ... zastanawiacie się, czy ogławiać czy nie, a ja modlę się, żeby cokolwiek wzeszło :happy: Pisałeś kiedyś Edkowi, że nasiona po skiełkowaniu wsadzamy do kuwety z ziemią - w rowki. Następnie umieszczamy je na jasnym parapecie - nawet wówczas, gdy na tymże parapecie jest hm..., chłodno ( 18-19 stopni )? Słońce dopiero od jutra .... Moje kuwetki są już na parapecie :think: , a rodzina ma zakaz otwierania okien.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia, iwcia55

Zielone okna z estimeble.pl

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 01 Kwi 2016 19:17 #451261

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53250
Oj, chyba coś nieopatrznie zrozumiałaś. Kuwetę z wysianymi podkiełkowanymi nasionami stawiam gdziekolwiek w ciepłym miejscu. Na co roślinom światło skoro nie wyszły z ziemi ?. Stawiam na parapecie jak tylko pierwsze roślinki ukażą się z podłoża.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 01 Kwi 2016 19:22 #451270

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Ciepło! Robi się, Szefie ;-)

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 01 Kwi 2016 19:32 #451278

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu

Gwoli prawdy mój post do Michała z 3 lutego.

pomodoro wrote:
Edek86

Nasiona papryki wykładam na waciki około połowy marca i trzymam w temperaturze 25-30 * C. W miarę wypuszczania kiełków przenoszę skiełkowane nasiona pojedynczo do palety z 28 doniczkami. Takiej oto :

cid_FEE094A3-0833-4B80-A31A-F5ED9A31C148-2.jpg

Póki roślinki nie zaczną wychodzić z ziemi paleta nie musi stać na parapecie. Trzeba ją jednak trzymać w cieple w temperaturze pokojowej 20-25 *C. Jeśli pokażą się pierwsze papryczki należy paletę ustatwić na parapecie pod kątem do światła. W palecie trzymam papryki do momentu, aż nie zaczną się wzajemnie cieniować.

Pic_0047-3.jpg
Ostatnio zmieniany: 01 Kwi 2016 19:32 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Terri, Adasiowa, Zbyszko46, rozalia

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 01 Kwi 2016 20:07 #451294

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Mietku :) dziękuję ...
Ja z kolei zasugerowałam się wskazówką, jakiej udzieliłeś Michałowi, a Michał zacytował ją w wątku o przygotowaniu rozsad. Teraz ja pozwolę sobie zacytować całość - dodatkowo pogrubiłam zdania, które niewłaściwie zrozumiałam.
Tak czy inaczej - kuwety zdjęłam z parapetu i schowałam w ciepłe miejsce :)

Cytat:
"Myślę, że Pomodoro nie pogniewa się jak wrzucę tutaj zalecenia jakie przekazał mi odnośnie przygotowania rozsady pomidorów. Myślę Aniu, że Tobie i innym też to się przyda.
Po pierwsze , jako nawóz kup sobie Fructus do roślin kwitnących NPK 5:5:7 . Torf odkwaszony jest jałowy a bioflorin ma za mało fosforu jak na to podłoże. Fertygować musisz rozsadę już od momentu wzejścia aż do wysadzenia stosując 3 ml tego nawozu na każdy litr wody do podlewania. To załatwia temat nawożenia.
Pomidory Dajesz na waciki odmianami. Waciki umieszczasz w kuwecie, nawilżasz je letnią przegotowaną wodą i wykładasz na nie nasiona. Nasion nie moczysz.Trzymasz w cieple w temperat.ok 25 * C. Ty na pierwszy raz też nie odkażaj nasion bo się w tym pogubisz. Nie przenoś wykiełkowanych nasion do wielodoniczek , bo do czego wsadzisz je potem jeśli Ci zaczną wybiegać . Nasiona skiełkowane/ kiełki 2-3 mm nie większe/ przenosisz stopniowo w miarę skiełkowania do podłożą w kuwecie siejąc je w rzędach opisanych. Do kuwet dajesz podłoża nie więcej niż 3 cm grubości, lekko uklepiesz i porobisz rowki ok 1 cm. Jeśli taki rowek zapełnisz nasionami/ nasiona nie za gęsto/ zasypujesz go podłożem ale nie przez nagarnianie lecz nową porcją podłoża przy pomocy łyżeczki od herbaty. Po zasypaniu każdy rowek lekko przyklep tą łyżeczką. Całość podlej ale z umiarem i postaw na parapecie lekko nachylając kuwetę do światła. Kuweta musi być ustawiona na parapecie na takiej wysokości aby rama okienna nie zasłaniała światła roślinom. Ja podkładam styropian o grubości 10 cm, który jednocześnie stanowi izolacje termiczną od zimnego parapetu. Kiedy rośliny wyjdą i rozłożą liścienie dopiero wtedy przenosisz je do wielodoniczki sadząc po same liścienie. Wielodoniczki najlepiej o 45 doniczkach. To są optymalne dla tej rozsady. Wielodoniczki też stawiasz na parapecie pochulając je do światła. To ogranicza wybieganie. Rozsada pozostaje w wielodoniczkach u mnie do momentu aż temperatura pozwala mi ją wystawić na balkon po uprzednim przesadzeniu do kubków 0,4-0,5 l. . Jak podłożę do kubków najlepiej kupić gotowe podłoże z nawozem do 0,6 kg.m3.
Pozdrawiam, Michał"
Za tę wiadomość podziękował(a): Terri, Zbyszko46, rozalia

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 01 Kwi 2016 20:25 #451306

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
No to dla jasności sprawy proszę poprawić podkreślone zdanie :

" Całość podlej, ale z umiarem i jeśli tylko zaczną pokazywać się siewki postaw na parapecie lekko nachylając kuwetę do światła. "
Ostatnio zmieniany: 01 Kwi 2016 20:25 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Terri, Zbyszko46, rozalia

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 01 Kwi 2016 20:34 #451309

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
:kiss3:

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 01 Kwi 2016 23:58 #451465

• carbon
  • carbon's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1017
image-5-2.jpg

image-4-2.jpg

Witam
To moje kilka pomidorkow wysianych w połowie stycznia , wystawilem je na godzinke dzis na zewnatrz bo pogoda wiosenna , a tak to trzymam juz przy parapecie bo w piwnicy pod lampami miejsca zabraklo . Hm czyli radzicie je obciac tak jaj papryke , a ile mam z nich obciac 1/3 czy wiecej ?
Te pomidorki to brandywine otv .
Załączniki:
Ostatnio zmieniany: 02 Kwi 2016 00:33 przez Emalia112.

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 02 Kwi 2016 00:12 #451466

• carbon
  • carbon's Avatar
  • Platinum Boarder
Niewiem dlaczego zdjecia sie wgraly do gory nogami , nie moge tego zmienic a na tablecie mam je w normalnej pozycji , a moze to prima aprilis

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 02 Kwi 2016 00:21 #451468

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Dziś u nas jest późno, ale jutro pomodoro na pewno Ci odpowie, bo ja sama się uczę.
Ostatnio zmieniany: 02 Kwi 2016 00:36 przez Emalia112.

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 02 Kwi 2016 08:49 #451489

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Carbon

Daj zdjęcie pojedynczej sadzonki, a zaznaczę Ci na tym zdjęciu, jak masz ciąć.

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 02 Kwi 2016 14:32 #451522

• carbon
  • carbon's Avatar
  • Platinum Boarder
Pojedyncza sadzonka
image-3.jpg

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 02 Kwi 2016 14:41 #451524

• Pabblo_pl
  • Pabblo_pl's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 494
Czy mi się wydaje czy tam idą dwa pędy?

Zrób zdjęcie bokiem pomidora, czyli dwoma pędami na wprost do obiektywu.
Te kubki stanowczo za małe.
Ostatnio zmieniany: 02 Kwi 2016 14:42 przez Pabblo_pl.

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 02 Kwi 2016 15:51 #451532

• carbon
  • carbon's Avatar
  • Platinum Boarder
Ten drugi pęd to wilk juz go usunałem

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 02 Kwi 2016 17:22 #451547

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43775
Mój namiot od dziś przygotowany do wysadzeń pomidorów.Planuję tę robotę pomiędzy 15-24.04.Nawożenie rzędowe już zrobione.We wtorek pomidorki zostaną przeniesione pod folię,gdzie będą przebywały do czasy wysadzenia.Aktualnie rośnie sałata i wschodzi rzodkiewka. :drink1: :drink1:

WP_20160402_16_11_06_Pro.jpg

WP_20160402_16_10_05_Pro.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Terri, kurjan, Adasiowa, Trixi, edek86, rozalia, Marysia80, Slavo67, iwcia55

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 02 Kwi 2016 17:25 #451548

• Trixi
  • Trixi's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 208
Kreciku a będziesz czymś dogrzewał ?
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 02 Kwi 2016 17:33 #451551

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43775
Trixi w najgorszym przypadku grzejnikiem(farelką),jeśli prognozy będą poniżej +8-10*C.Oczywiście nocne.
Kiedyś stosowałem znicze,ale teraz bezpieczniejszy jest grzejnik.Znicze nie zawsze się palą.W ub.roku też sadziłem w takim terminie i dogrzewałem chyba 3 noce od godz. 2 do 7 rano. :drink1: :drink1: :garden1:
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): kurjan, Zbyszko46, rozalia, Slavo67

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 02 Kwi 2016 17:57 #451560

• Pabblo_pl
  • Pabblo_pl's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 494
A nie bezpieczniej dać większe cylindry, ustawić je blisko siebie i zrobić coś w rodzaju inspektu?

W łódzkim prognozy w okolicach 3-4 stopnie i dla tego tak ja zrobię, górę będę otwierał na dzień a na noc zamykał.
Do tego w cylindrach zawszę mogę ewakuować w razie godziny "W".
Nie podobają mi się te zmiany pogodowe, w dzień gorąco a w nocy zimno jak na Saharze.

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.553 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum