Edyta D
Kto Ci naopowiadał takich bzdur ?:
Edyta D wrote:
podleję krzaczki fosforanem potasu. Przeczytałam, że fosforan potasu jest uzupełnieniem naturalnego nawożenia, w nawozach pochodzenia zwierzęcego dla pomidorów jest za mało fosforu.
Po pierwsze, skoro pomidory nie pobierają fosforu z podłoża, co Ci da podlanie nawozem fosforowym?. Po drugie stosowanie wysoko procentowych nawozów mineralnych na glebie o nieznanym składzie może się zakończyć jeszcze większymi kłopotami. Po trzecie wreszcie, wyjaśnijmy sobie, jak to jest z tymi nawozami naturalnymi .
Jak się kształtuje przeciętny skład obornika ?
www.oschrbialystok.internetdsl.pl/pdf/nawozy_naturalne.pdf
Widzisz, że obornik bydlęcy ma przeciętnie taki skład:
azot- 0,69 % ; fosfor - 0,87 % ; potas - 0,7 %
Powiedzmy, że chcemy obornikiem uzupełnić fosfor. Pomidor według liczb granicznych potrzebuje 60-80 mg/l fosforu. W przeliczeniu na m2 jest to 12-16 gram a po przeliczeniu na formę tlenkową P2O5 jest to 28- 37 g/m2. Kilogram obornika bydlęcego zawiera wg tabeli 8,7 g fosforu jako P2O5. Na metr kwadratowy potrzeba więc tego obornika od 3,2 do 4,2 kg. Widzisz więc, że obornikiem bydlęcym można pokryć potrzebny pomidorom fosfor.
A jak będzie z pozostałymi składnikami czyli azotem i potasem ?.
Wprowadzając do gleby , jak powyżej wyliczyłem, od 3,2-4,2 kg tego obornika wprowadzamy równocześnie :
azotu od 22- 29 g/m2 czyli od 110 - 145 mg/ l. Uwzględniając współczynnik nawozowy dla obornika równy 0,3 do wykorzystania z tej ilości obornika rośliny będą mieć tylko 33- 43,5 mg/l azotu czyli dużo za mało.
potas- od 22,4- 29,4 g/m2 czyli od 112- 147 mg/l. Zapotrzebowanie potasu przez pomidory jest wg. liczb granicznych rzędu 240 - 300 mg/l.
Wnioski ;
- obornikiem/ każdym/ jesteśmy w stanie pokryć zapotrzebowanie na fosfor. Potas i azot też jesteśmy w stanie pokryć, ale stosując dużo większe dawki obornika Wtedy przekroczymy jednak tzw norme azotanową narzuconą przez Unię Europejską.
Udowodniłem Ci naocznie, że twierdzenie jakoby nie można było pokryć zapotrzebowania na fosfor obornikiem, to bajeczki.