TEMAT: Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - 2012-2016

<ID>Ekologiczne środki ochrony roslin 21 Cze 2016 20:27 #483366

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Zarta :) daj spokój z przeprosinami. Każdy z nas jest po części winny tej sytuacji ....
Osobiście cieszę się, jeśli poruszane tu zagadnienia skłaniają kogoś do poszukiwania "dalszego ciągu" .
I nie zastanawiaj się zbyt długo ;-)
Ten nie popełnia błędów, kto nic nie robi - pamiętaj.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Zbyszko46, rozalia, Zarta

Zielone okna z estimeble.pl

<ID>Ekologiczne środki ochrony roslin 21 Cze 2016 20:30 #483368

• Marysia80
  • Marysia80's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1568
Zarto, dokładnie tak zrozumiałam tamto Twoje pytanie :bye:
Pozdrawiam, Ania.
Za tę wiadomość podziękował(a): marzusia, Zarta

<ID>Ekologiczne środki ochrony roslin 21 Cze 2016 20:54 #483382

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43805
Marysiu dziękuję.Tu też była tylko wymiana zdań i wcale nie chodziło tylko o Zartę.Jej pytanie było ,że tak powiem kulminacją "dziwnych pytań".Po za tym mądrzy raczej głupich-dziwnych pytań nie zadają,a zanim zadadzą jakiekolwiek szukają odpowiedzi wszędzie.Ostatnie zdanie też nie dotyczy Zarty. :drink1: :drink1:
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 21 Cze 2016 20:56 przez Krecik stary.
Za tę wiadomość podziękował(a): Zarta

<ID>Ekologiczne środki ochrony roslin 21 Cze 2016 21:10 #483393

• mk1a
  • mk1a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 841
nieprawda wpadasz w panikę bo coś ci się dzieje z roślinkami i już masz głupie pytanie
ale ja nadal uważam że takich niema
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Marysia80, marzusia, Zarta

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 21 Cze 2016 23:03 #483465

• Majkowy
  • Majkowy's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 113
Miałam dziś dosłownie minutkę żeby spojrzeć na moje warzywka i oto co na mnie czekało

Bbc.jpg

Większa część grona zniknęła podczas ostatnich pogodowych kaprysów :jeez: ale i tak jestem zachwycona :hearts:
Majkowy...

[*] Są takie chwile, kiedy wszystko inne przestaje mieć znaczenie...
Ostatnio zmieniany: 21 Cze 2016 23:05 przez Majkowy.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi, Adasiowa, rozalia, Marysia80

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 22 Cze 2016 07:52 #483490

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Postanowiłam napisać w tym wątku, ponieważ jest jednym z najbardziej poczytnych i obleganych :) - później oczywiście usunę wiadomość, aby nie zaśmiecać pomidorowych wieści.
Drodzy moi ... przemyślałam pewne sprawy, zachowałam się wczoraj mało przytomnie, za co przepraszam. Ponieważ w tym sezonie nasz Warzywnik nabrał niespotykanego rozpędu i znacznie "przytył", wielu z nas ma kłopoty ze znalezieniem istotnych informacji, a nasz Szef - Mietek został znacznie obarczony dodatkową pracą. Aby zminimalizować ilość powtarzających się pytań i odciążyć Mietka, utworzę nowy wątek z najczęściej przytaczanymi przepisami, linkami, odnośnikami, etc, tak, aby każdy miał je pod ręką i nie musiał przebijać się przez gąszcz wiadomości w kilku wątkach: a więc wskazówki, gdzie szukać przepisów na preparaty ochronne, tabele, adresy Stacji Chemicznych, miejsca zakupu środków chemicznych, ryciny, schematy, aktualizacje.
Jeśli macie swoje propozycje na to "kompendium", bardzo proszę o współpracę :)
pozdrawiam serdecznie....

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 22 Cze 2016 08:27 #483494

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53256
Adrian89 wrote:

a przy okazji jak już pytam, to dwa lata temu pod koniec owocowania wystąpiła taka choroba, ktoś wie co to?

Zmiany na liściach niby przypominają ZZ, ale intryguje mnie brak zmian na owocach. Przy takim porażeniu liści plamy na owocach powinny być.

objawy-zarazy-ziemniaczanej-na-pomidorach3669.jpg

Były takie zmiany na owocach czy nie było- Adrian ?
Ostatnio zmieniany: 22 Cze 2016 08:28 przez pomodoro.

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 22 Cze 2016 09:03 #483504

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Adasiowa wrote:
Postanowiłam napisać

Próbuj Aniu !. Może to coś da ?. Choć śledząc FO, gdzie takie kompendium zrobiono, i tak nie brak powtarzających się pytań o zagadnienia tam wcześniej ujęte. Jeśli taki wątek będzie istniał, to takie powtarzające się pytania w dwójnasób podnoszą ciśnienie. Zjawisko jest z dziedziny psychologi społecznej. Zaczynałem swoją przygodę z ogrodnictwem w latach 70. Kto tam myślał wtedy o internecie?. Trzeba było latać po księgarniach, bibliotekach i szukać książek . Teraz wystarczy kliknąć a i to się często niejednemu nie chce, albo nie wie , czego szukać.

Niektórzy uprawiają warzywa, bo to lubią i przyjemność im sprawia zjeść smaczne owoce własnej pracy. Ale wielu uprawia też dla szpanu . Największa satysfakcja jest jak sąsiadowi szczęka opadnie na widok dwukilogramowego pomidora- dajmy na to. Dlatego istnieje taki szał nawozowy, próba dogadzania roślinom za wszelką cenę, według zasady im więcej, tym lepiej, byle tylko osiągnąć cel tj zaszpanować w swoim otoczeniu. Tacy klienci nie są zainteresowani samokształceniem się. To jest sposób na samorealizację, na leczenie kompleksów. Swoisty rodzaj ekshibicjonizmu. Wielu było na tym forum takich, którzy uciekli na FO, bo tam jest większa widownia.
Ostatnio zmieniany: 22 Cze 2016 09:17 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Terri, leszek0921, grzesiek59, Jan4, Adasiowa, rozalia, Marysia80, Slavo67, marzusia, Edyta D

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 22 Cze 2016 10:38 #483528

• Edyta D
  • Edyta D's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 767
Przykre to jest. Chciałabym w swojej uprawie wyhodować takie pomidory, aby im niczego nie brakowało i po prostu wiedzieć, gdy coś się z nimi dzieje złego. Mam za dużo różnych odmian. W przyszłym roku zminimalizuje do maksimum pięciu. Każda odmiana wymaga innego traktowania. Dlatego teraz mam problem z dwiema, co przy trzynastu i tak nie jest źle.

IMG_20160620_112450.jpg

IMG_20160620_112525.jpg

IMG_20160620_112540.jpg

IMG_20160620_113258.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Marysia80, Slavo67

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 22 Cze 2016 11:31 #483543

• Marginetka
  • Marginetka's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 54
Pomodoro bardzo Ci dziękuję za opinię.
Zrobię analizę gleby.
Na dzień dzisiejszy pomogłam swoim poskręcanym pomidorom podlewając je mocno. Na tunel o wymiarach 5*12,5 m. i 115 krzaków wlałam kropelkowo 1000 litrów wody. Zrobiłam dwa opryski w 5 dniowych odstępach czasu. Siarczan magnezu z nawozem wieloskładnikowym (taki kupił mi eM. sklepdlaogrodu.pl/pl/nawoz-plynny-aromat...l-target.html?reszta ). Co kilka dni robię oprysk cytrynianem wapnia. Mam kilka krzaków Purple Pear Brandywine i to one łapią bardzo szybko zgniliznę wierzchołkową.
W każdym razie pomogło, krzaki się wyprostowały, są nowe ładne przyrosty.
Gruntowe nadal bez jednego oprysku i jakiegokolwiek śladu niedoboru ;)
Pozdrawiam, Marta :)

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 22 Cze 2016 12:05 #483550

• mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10262
Pomodoro na dwóch krzakach Mata Hari, które dostałam od Ciebie do poszukiwań krzyżówki są już pierwsze owocki :dance: . Na obu wyglądają chyba tak samo. Pokażę oczywiście je też jak będą całkiem dojrzałe, ale teraz też wrzucę. :)

P6226718.jpg

P6226719.jpg
Pozdrawiam,
Kasia
Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi, Krecik stary, otojolka, rozalia, Marysia80, Edyta D

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 22 Cze 2016 14:08 #483564

• Pabblo_pl
  • Pabblo_pl's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 494
To ja pokarzę swoją Mata Harii

IMG_20160622_134216.jpg

IMG_20160622_134158.jpg

Ciągle głodna ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi, Krecik stary, rozalia, Marysia80, Edyta D

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 22 Cze 2016 14:14 #483565

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Moja na gruncie też podobne owoce, ale cała jest niezbyt wielka, na pewno nie w czołówce, natomiast w donicy w tunelu chyba przenawoziłam, bo kolos olbrzymi, ale dopiero zaczęła kwitnąć.

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 22 Cze 2016 16:06 #483583

• otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3766
Moje wszystkie Maty- krzaczory ogromne. Owoce raczej będą miały niestety takie same.

Anuś. Co do bazy, to rzuciłam już takie hasło i doszliśmy do wniosku, że bez sensu. Niektórzy i z bazą i bez nie potrafią rozpoznać problemu, a najczęściej nie wierzą własnemu sądowi. Jednak preparaty, nawozy do fertygacji, linki do diagnostyki mogłyby być w jednym miejscu.
Pozdrawiam. Jolka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Emalia112

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 22 Cze 2016 16:17 #483584

• mk1a
  • mk1a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 841
można też dodać sposoby przygotowania nawozów ich koncentratów sposobu przeliczania jak łączyć w jakich proporcjach napewno wielu osobom by to pomogło
bo każdy dopytuje bo jak coś zrobi źle to pytanie a czemu nie pytałeś wcześniej
Ostatnio zmieniany: 22 Cze 2016 16:38 przez mk1a.
Za tę wiadomość podziękował(a): maciachowa, Edyta D, agama

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 22 Cze 2016 17:55 #483593

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Jeśli chodzi o Matę Hari - moja na razie ma pąki kwiatowe, ale dzięki Wam wiem, czego mogę się spodziewać ( lub zmarnować ) - bardzo ładny kształt owoców, taki, jak lubię :)

A jeśli chodzi o bazę - zrobię to dla nas wszystkich, bo w jakiś sposób czuję się odpowiedzialna za nasz Warzywnik i chcę, aby było nam lżej i łatwiej. Jeśli ktoś zada setne pytanie np. z serii "jaki preparat", albo "co to za niedobór na papryce", zostanie skierowany do nowego wątku i właściwego linku. To samo będzie dotyczyło adresów sklepów czy ciągu blokowania pierwiastków podczas pobierania ich z gleby przez roślinę, sposobów pozyskiwania i odkażania nasion, rysunków prowadzenia na 1-2 pędy, wzrost wegetatywny, podstawowe pojęcia: samokończący, fertygacja ....itd.

Prosiłabym przy okazji o podesłanie mi na PW linku do informacji związanych z Borasolem.
Reasumując - będzie mi bardzo miło, jeśli powolutku, wspólnie stworzymy taką bazę informacji. :kiss3:
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, mymysteryy, rozalia, Marysia80, Edyta D

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 22 Cze 2016 18:30 #483597

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
mymysteryy wrote:
Pomodoro na dwóch krzakach Mata Hari, które dostałam od Ciebie do poszukiwań krzyżówki są już pierwsze owocki

To jest typowy kształt owoców tego pomidorka

MataHari-4.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, rozalia

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 22 Cze 2016 18:38 #483599

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Ktoś tu narzekał, że Aussie słabo wiąże. Nie wiem czy to wpływ Borasolu, czy nawożenia , bo u mnie na dwóch piętrach wiązanie 100/100.
Nasiona od Kasi :thanks:

Myślałem , że to zdechlak, ale widzę, że ładne krzaczki raczej o typie zrównoważonym. Podobnie jak K-191.
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.806 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum