TEMAT: Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - 2012-2016

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 22 Cze 2016 21:27 #483684

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Aniu Ty dymisja nas nie strasz, bo jasne że nie wyjdzie. Ja kiedyś próbowałam tylko jeden temat ogarnąć, zgniliznę wierzchołkową rozrosło mi sie do kilkunastu stron i tak nie do końca zebrałam wiadomości. Bo to trzeba i analizę gleby i zależność miedzy wapnem a pobieraniem reszty pierwiastków i wiele wiele innych rzeczy, a wyrwane z kontekstu traciły sens, więc trzeba było całe strony przytaczać linkować w kilku tematach, a i tak nie było to wyczerpujące. Ale przyjdzie zima to może dasz rade.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 22 Cze 2016 21:35 #483695

• otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3766
Iwcia. Strasznie przykre to jest. Mnie osobiście bardzo. Moje są ładne i niewiele trzeba by radość z nich mieć. U Ciebie tyle starań, nawet tunel i taka niezawinniona porażka. Zobaczysz. Za rok wrzucisz kilka do gruntu. Spodoba Ci się.
Pozdrawiam. Jolka.
Za tę wiadomość podziękował(a): iwcia55

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 22 Cze 2016 21:44 #483705

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Emalko, przeceniasz moje i siły, i zamiary :) Szumnie nazywana Baza będzie tylko wycinkiem całej masy informacji zawartej w Warzywniku i będzie dedykowana nowicjuszom. Nie mam, broń Boże, chorych ambicji zebrać w jednym miejscu 100% naszych problemów. Poza tym, możemy wspólnie ustalić, co jest istotne, a co nie. Sama wiem, ile czasami muszę poświęcić czasu, aby znaleźć w zalewie informacji tę konkretną, np. zalecenia dotyczące podlewania PW ....albo rycinę papryki z objawami niedoborów :jeez:
Nie chcę tworzyć opracowań tematów, tylko wskazać drogę ( link ), gdzie szukać.

Dziękuję bardzo za zainteresowanie, będę Was potrzebować :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

<D> Uprawa pomidorów pohttp://forumogrodniczeoaza.p​d folią i w gruncie 22 Cze 2016 21:50 #483709

• Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6427
Nie przeraża mnie ta tabela.Przyjmuje dane z niej pokornie do wiadomości.Tylko żeby te antagonizmy przerobić na synergizmy,których tam wcale nie ma zbyt dużo trzeba by mocno się w wgryźć w temat i wiele nauczyć.Niestety,lub stety oprócz pomidorów jest pozostała część działki.
Mam ją dla przyjemności i nie przeszkadza mi nawet,gdy zadomowi się kret.Dzisiaj miałam kosić trawę,ale zauważyłam malutką żabkę i odstawiłam kosiarkę,bo wiadomo że takie maleństwa nie uciekną spod noża.Dookoła wszyscy oczywiście kosili,bo "zadbana" trawa ważniejsza jest od żywego stworzenia.
Za tę wiadomość podziękował(a): grzesiek59, Adasiowa, Marysia80, Zarta

<D> Uprawa pomidorów pohttp://forumogrodniczeoaza.p​d folią i w gruncie 22 Cze 2016 21:55 #483713

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
U mnie nawet trawy nie ma - w potocznym tego słowa znaczeniu :) Szkoda życia na koszenie. Poza tym gdzie mają szaleć psy ? U nas dookoła też czciciele trawnika, ale w końcu każdy z nas jest inny.
Dzięki za żabę.

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 22 Cze 2016 22:07 #483725

• iwcia55
  • iwcia55's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 702
Jolu, dziękuje za wsparcie. Pewnie w gruncie też będzie fajnie, ale strasznie mi dzisiaj smutno
pozdrawiam, Iwona
Ostatnio zmieniany: 22 Cze 2016 22:07 przez iwcia55.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, otojolka, Marysia80, patrycja

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 22 Cze 2016 22:12 #483728

• Armasza
  • Armasza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3561
Adasiowa wrote:
Emalko, przeceniasz moje i siły, i zamiary :) Szumnie nazywana Baza będzie tylko wycinkiem całej masy informacji zawartej w Warzywniku i będzie dedykowana nowicjuszom. Nie mam, broń Boże, chorych ambicji zebrać w jednym miejscu 100% naszych problemów. Poza tym, możemy wspólnie ustalić, co jest istotne, a co nie. Sama wiem, ile czasami muszę poświęcić czasu, aby znaleźć w zalewie informacji tę konkretną, np. zalecenia dotyczące podlewania PW ....albo rycinę papryki z objawami niedoborów :jeez:
Nie chcę tworzyć opracowań tematów, tylko wskazać drogę ( link ), gdzie szukać.

Dziękuję bardzo za zainteresowanie, będę Was potrzebować :)
Mnie, nowicjuszowi w uprawie pomidorków, na pewno nowy wątek się przyda. Po raz pierwszy w życiu uprawiam pomidory. Zaczęłam od czytania (jeszcze w zimie). Nadmiar nowych informacji powodował, że niewiele pamiętałam. Zaczęłam tworzyć sobie folderki z ważnymi rzeczami- rozrosło się niemożebnie. Zaczęłam drukować sobie niektóre informacje. Przygotowałam się do sezonu. I co? Teraz wiem, że "już to widziałam". Nie wrzucam więc pytań- tylko zaczynam szukać. Wracam do wątków, do notatek. Siedzę jak maniak, aż znajdę. Ale i tak wpadki się zdarzają. Zanim przypomniałam sobie o wzroście wegetatywnym- ze dwa tygodnie cieszyłam się jak głupia, że tak ślicznie i szybko rosną w donicach, a z kolei martwiłam się powolnym wzrostem w gruncie.
Wiem, że denerwujące jest odpowiadanie na wciąż te same pytania. Ale nie wynika to z lekceważenia kogokolwiek, tylko (jeżeli uprawia się coś po raz pierwszy od nasionek), to nawet jak się człowiek naczyta- to tak naprawdę przyswaja informacje na bieżąco, a nie na zapas.
I jeszcze jedno- nigdy nie podejrzewałam siebie, że z bijącym sercem będę latała codziennie pomidorki oglądać i niemal głaskać. Szaleństwo chyba już widać, bo nawet mąż (przez wszystkie lata obojętny na "roślinki") leci w pomidory za mną.
Dziękuję wszystkim za cierpliwość, wyjaśnienia, porady i informacje. Także tym zadającym pytania- bo dzięki nim wiem na co zwrócić uwagę.
Pozdrawiam cieplutko
Hanka
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Terri, Adasiowa, Emalia112, otojolka, Marysia80, Florka, patrycja, Maniaa, Edyta D, Zoja

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 22 Cze 2016 22:27 #483739

• mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10262
pomodoro wrote:
Ktoś tu narzekał, że Aussie słabo wiąże. Nie wiem czy to wpływ Borasolu, czy nawożenia , bo u mnie na dwóch piętrach wiązanie 100/100.
Nasiona od Kasi :thanks:

Myślałem , że to zdechlak, ale widzę, że ładne krzaczki raczej o typie zrównoważonym. Podobnie jak K-191.

To u mnie Aussie aż taki grzeczny z tym wiązaniem nie był. Widać poczuł respekt przed pomidorowym guru :happy:
Całe szczęście wielkością owoców nadrobił oraz smakiem ujął mnie na tyle, że mimo dużej konkurencji znów wcisnął się na listę tegorocznych wybrańców.
Pozdrawiam,
Kasia
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 22 Cze 2016 22:35 #483744

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53254
Kwiaty systematycznie pryskane Borasol + mocznik, a poza tym rośnie wraz z K-191 na innym stanowisku niż reszta pomidorów. Rosną w luce między drzewami tak, że bezpośrednie słońce mają tylko w godzinach około południowych, a resztę dnia w świetle rozproszonym.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 22 Cze 2016 22:47 #483746

• Edyta D
  • Edyta D's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 767
Borasol 7,5 ml/l a mocznik?
Mam problem z wiązaniem przy dwóch odmianach, spróbuję opryskać jutro to może pomoże.
Jolu to prawda co napisałaś, ze młodzi uczący boją się własnego osądu, bo myślą że jest zły i dlatego pytają żeby się upewnić.
Kozak czy miałeś na początku zasychajacy czubek liścia taki jak ja na str 186?
Ostatnio zmieniany: 22 Cze 2016 22:49 przez Edyta D.

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 22 Cze 2016 22:58 #483751

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Edytko

A byłaś Ty kiedykolwiek na blogu u Danusi ?

magia-ogrodu.blogspot.com/2015/06/dobre-...oda-borowa.html#more
Za tę wiadomość podziękował(a): Terri

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 22 Cze 2016 23:01 #483752

• Edyta D
  • Edyta D's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 767
Oczywiście że byłam :) nawet na nie jednym z tematów jest mój komentarz. Przepraszam Cię że ten temat mi umknął :)

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 23 Cze 2016 00:59 #483764

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Może komuś się przyda

www.plantvillage.org/en/topics/tomato

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 23 Cze 2016 18:12 #483910

• Bakus
  • Bakus's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12
Witam, jest to moj pierwszy post na forum i chciałbym się ze wszystkimi przywitać. Od dłuższego czasu śledzę temat i w wielu kwestiach był mi pomocny, teraz nadszedł czas na moje pytanie ponieważ nigdzie nie moge znaleźć odpowiedzi. Może zacznę od tego że przed posadzenie przekopałem ziemie z obornikiem i po w sadzeniu do gruntu podałem saletrzakiem, teraz wiem ze napewno przesadziłem z nawozami i staram sie tylko regularnie podlewać. Większość swoich pomidorów prowadzę na 2 pędy, dwa na 3 z czego jeden przez przypadek i jeden na 1 pęd i ten na 1 pęd rosnie najgorzej i wykazuje jakies niedobory ale to pewnie przez duza ilosc azotu reszta w miare sobie radzi. Z yellow pear mam taki problem ze pierwszy ped rosnie ladnie i ma juz 3 grona natomiast drugi ma dziwnie pomarszczone liscie i strasznie dziwne i bardzo małe grona z których chyba nic nie będzie, poniżej zamieszczam zdjęcia

20160616_160153.jpg

20160620_181539.jpg

20160620_181549.jpg

20160621_161625.jpg

20160621_161634.jpg

20160621_163153.jpg

20160621_163159.jpg

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 23 Cze 2016 18:23 #483915

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Bakus, witam serdecznie - mam także prośbę w kwestii formalnej; zapraszam do naszego wątku powitalnego, tutaj, napisz kilka słów o sobie i swojej ogrodowej pasji, ponieważ zawsze ułatwia to późniejszy kontakt.
Z pewnością nasi Fachowcy udzielą Ci wyczerpującej i pomocnej odpowiedzi :)
pozdrawiam ....

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 23 Cze 2016 19:54 #483953

• patrycja
  • patrycja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2061
Bakus wrote:
Z yellow pear mam taki problem ze pierwszy ped rosnie ladnie i ma juz 3 grona natomiast drugi ma dziwnie pomarszczone liscie i strasznie dziwne i bardzo małe grona z których chyba nic nie będzie, poniżej zamieszczam zdjęcia
Moja odpowiedź nie będzie ani wyczerpująca, ani zapewne pomocna, ale też mam podobne problemy z yellow pear:
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/5...ie?start=3204#481955
Właściwie to miałam, bo wyrwałam z pomidorowej grządki, ale wsadziłam do doniczki i wyniosłam na drugi koniec ogrodu ;) Teraz tylko czasami do nich zaglądam i wyglądają coraz gorzej ;)
W każdym razie też chętnie dowiem się co dolega Twoim pomidorkom.
Ostatnio zmieniany: 23 Cze 2016 19:55 przez patrycja.

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 23 Cze 2016 20:04 #483957

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14472
I ja mam już od dawna taki sam problem z Pear, ale nie wiem czy Yellow czy Red. Pomidor wygląda jak wygląda, ale cos tam wiąże i pomidory rosną. Od malutkiej sadzonki był taki powykręcany, tylko przez pomyłkę się został. Został za plecami innych i dopiero niedawno zobaczyłam , że to pokracze rośnie. jego przeznaczeniem był kompost.

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 23 Cze 2016 20:07 #483960

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
To nosi nazwę w tłumaczeniu z angielskiego " zespół małego liścia ". Proszę wpisać w wyszukiwarkę Google hasło w języku angielskim " Tomato little leaf " i poczytać sobie i przejrzeć znajdujące się pod tym hasłem publikacje.

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.611 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum