TEMAT: Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - 2012-2016

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 28 Cze 2016 12:00 #485353

• patrycja
  • patrycja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2061
Kontynuując temat:
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/5...ie?start=3402#484139
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/5...ie?start=3474#484950
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/5...ie?start=3474#484967

Zamieszczam przed chwilą zrobione zdjęcia. Choroba postępuje, tych plam wczoraj rano nie było. Zmiany na dolnych i środkowych liściach. Ogólnie krzaki, poza tymi plamami, są w dobrej kondycji. Jak coś zauważę, od razu usuwam (fragment liścia, bo jak bym miała usunąć całe, to chyba już nie byłoby czego skubać:) na początku usuwałam całe). Jak mam 2 krzaki do oskubania, to robię to różnymi rękami. Na owocach zmian nie widać. Jeszcze się zastanawiam, czy to przypadkiem nie brunatna plamistość? Obiecuję, że to już ostatnie zdjęcia przypadłości moich pomidorów, ale jak by ktoś wiedział co to jest, będę wdzięczna za informacje.

1-4.jpg

2-2.jpg
3.jpg

4-2.jpg

5.jpg

6-2.jpg

7-2.jpg
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 28 Cze 2016 12:06 #485358

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Czy te zmiany są takie fioletowe, czy to przekłamanie aparatu.?
Za tę wiadomość podziękował(a): patrycja

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 28 Cze 2016 12:10 #485359

• patrycja
  • patrycja's Avatar
  • Platinum Boarder
Zmiany nie są fioletowe, są szare i ciemnoszare :) Kolory najlepiej oddaje drugie zdjęcie.
Ostatnio zmieniany: 28 Cze 2016 12:11 przez patrycja.

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 28 Cze 2016 12:19 #485362

• iwcia55
  • iwcia55's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 702
patrycja wrote:
Obiecuję, że to już ostatnie zdjęcia przypadłości moich pomidorów, ale jak by ktoś wiedział co to jest, będę wdzięczna za informacje.
Patrycja, nie wiem niestety co jest Twoim pomidorom, ale mam nadzieję, że będziesz dalej zamieszczać zdjęcia i informować o sytuacji. Może ktoś coś wymyśli? Jesteśmy tu, aby pogłębiać wiedzę na temat uprawy pomidorów i rozpoznawania ich dolegliwości, a nic tak nie edukuje jak konkretne opisywane i dokumentowane zdjęciami przypadki
pozdrawiam, Iwona
Za tę wiadomość podziękował(a): Marysia80, patrycja

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 28 Cze 2016 12:21 #485363

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Ja bym to zakwalifikowała jako szarą pleśń, i chyba IF będzie najlepsze.Tez na paru krzakach mam takie blizny, ale raczej młodsze liście to atakuje. Lecze IF.

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 28 Cze 2016 12:47 #485366

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53254
Patrycja

Czy są plamy na łodygach ?

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 28 Cze 2016 13:03 #485373

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Ostatnio zmieniany: 28 Cze 2016 13:05 przez pomodoro.

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 28 Cze 2016 13:11 #485376

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 28 Cze 2016 13:17 #485378

• Marysia80
  • Marysia80's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1568
Mietku, na pewno? Te plamy u Patrycji są ułożone w charakterystyczny sposób. Mi bardziej przypominają bakteriozę, ale diabli wiedzą.
Patrycjo, a nie jest tak, że im więcej obrywasz, tym więcej i nowych plam wychodzi?
Pozdrawiam, Ania.
Ostatnio zmieniany: 28 Cze 2016 13:22 przez Marysia80.

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 28 Cze 2016 14:41 #485408

• otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3766
Te plamy są specyficznie między nerwami usadowione. Czy te pomidory miały jakieś specyficzne warunki w fazie rozsady, czy inną ziemię, może dłużej przetrzymane? To jedna odmiana, czy różne? W innych miejscach zaczyna się pojawiać? Bo dla mnie to dalej wygląda na problemy z transpiracją, jak korkowatość liści pelargonii.
Musi być coś co je różni od pozostałych.
Pozdrawiam. Jolka.

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 28 Cze 2016 15:33 #485416

• beabie
  • beabie's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 19
Witam, takiego prostego opisu obrywania liści szukałam.ja jestem na początku sadzenia pomidorków.dostalam sadzonki nie wiem jakich ale sporo bo że
25szt. I niechciałabym zmarnować.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marysia80

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 28 Cze 2016 15:51 #485420

• patrycja
  • patrycja's Avatar
  • Platinum Boarder
O rany :) Wielkie dzięki za tyle pomysłów :thanks:

Iwciu :drink1:, chodziło mi o to, że też możecie mieć dość oglądania w kółko jednego i tego samego. Na szczęście nie mam już, póki co, czego pokazywać :)

Emalko, mam niedaleko truskawki, które faktycznie mają szarą pleśń! Zrobię jutro drugi oprysk IF, bo dotychczas zrobiłam tylko jeden, tym preparatem, a nuż plamy trochę przystopują... Poza tym na niektórych owocach (chociaż nie na tych krzakach z plamami) mam kilka kraterów z plamistością widmową.

Mieciu, plamy są tylko i wyłącznie na liściach, byłam przed chwilą raz jeszcze obejrzeć dokładnie łodygi i owoce, nic nie znalazłam. Dzięki wielkie za kolejną garść linków. Jeżeli chodzi o ten wirus TSWV to moje plamy chyba faktycznie są trochę inne, ale opis jak najbardziej pasuje. Poza tym ja już sobie wmówiłam, że to jakiś grzyb i całkowicie wirusy pomijałam, bo nie wiedziałam, że infekcja nimi może dawać podobne objawy. Dziękuję za uświadomienie :)

Marysiu, nie wiem jak by było, gdybym liści nie obrywała, ale najwyższy czas się przekonać. Tak sobie myślę, że nieobrywanie liści pogorszy sprawę w moim ogródku tylko w przypadku, gdy jest to choroba grzybowa i wytworzą się dodatkowe zarodniki na liściach? Bo jeżeli to bakterioza albo wirus, a krzaków na dzień dzisiejszy nie wyrywam, to bez znaczenia chyba, czy zostawię te liście, czy nie? A może jak zostawię, to zmiany zrobią się bardziej charakterystyczne... Muszę zobaczyć jeszcze tylko, czy przypadkiem pierwszym objawem poprzedzającym jasne plamy na wierzchniej części liścia nie są maleńkie ciemne punkty na spodzie.

Jolu, właśnie niewiele te pomidory łączy poza tym, że rosną na jednej grządce. Zainfekowane odmiany są różne. Zaczęło się od Malachitowej Szkatułki, która rośnie na skraju grządki. Potem przeszło na Cinnamon Pear, Cascada Lava, Yellow Pear. Zmian póki co nie widzę na odmianie Opalka i Black Zebra, które mają trzech chorych sąsiadów. Wszystkie pomidory z tej grządki wysadzane były jednego dnia (najwcześniej ze wszystkich moich pomidorów - 5 maja). Na etapie rozsady prawdopodobnie rosły w różnej ziemi, bo strasznie w tym roku z podłożami namieszałam. Na innych grządkach, mimo, że są niedaleko, podobnych zmian na liściach nie zaobserwowałam.

Raz jeszcze wielkie dziękuję :hearts: Najbardziej z Waszych wypowiedzi cieszy mnie to, że nie uważacie, że to zaraza. To daję póki co spokój brzydkim liściom, ale nie zaprzestaję oprysków preparatami wymyślonymi przez Miecia i pewnie odezwę się w tym temacie za kilka dni. :thanks:
Ostatnio zmieniany: 28 Cze 2016 15:55 przez patrycja.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marysia80, iwcia55

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 28 Cze 2016 17:06 #485426

• krystynac50
  • krystynac50's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 37
Pomóżcie zdiagnozować moje pomidory i ogórki które na dolnych liściach mają żółto pomarańczowe obrzeża i plamki . Przejrzałam katalog niedoborów i chorób i najbardziej pasuje opis niedoboru potasu. Poza tymi plamami środek i góra liści pomidora są zielone . w tym roku bardzo oszczędnie nawoziłam dlatego podejrzewam niedobory

Na ogórku mam chyba jeszcze niedobór magnezu - wszystko rośnie w gruncie . Na razie są to pojedyncze krzaki

www.fotosik.pl/zdjecie/a8531dde377ebae9
www.fotosik.pl/zdjecie/734c0f1f2d6cbfc7
Ostatnio zmieniany: 28 Cze 2016 17:07 przez krystynac50.

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 28 Cze 2016 17:13 #485428

• Marysia80
  • Marysia80's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1568
Wracam do tezy, że u Patrycji to coś o podłożu fizjologicznym. Bakterioza siedziałaby już na owocach i plamy byłyby bardziej chaotycznie rozmieszczone. I co ważne, jeśli tego nie ma na innych częściach pomidora, to nie powinno to być groźne.
Krystyno, sprawdź czy na spodniej stronie liści pomidora nie masz lokatorów :)
Pozdrawiam, Ania.
Ostatnio zmieniany: 28 Cze 2016 18:03 przez Marysia80.

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 28 Cze 2016 18:11 #485441

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
krystynac50 wrote:
Pomóżcie zdiagnozować moje pomidory i ogórki

Coś mi chodzi po głowie, że Ty miałaś analizowaną glebę. Masz tą analizę, bo ja u siebie nie mogę znaleźć ?

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 28 Cze 2016 22:04 #485526

• Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6427
Jak często podlewać pomidory w szklarni saletrą potasową+Florowit.Dotychczas wystarczyło podlewanie raz na tydzień .
Na 50 krzaków wylewałam wodę z beczki o pojemności 200 litrów z rozpuszczoną saletrą i nawozem.
Ale jak zajdzie potrzeba częstszego lania wody to nie przedobrzę z nawożeniem?

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 29 Cze 2016 15:45 #485789

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43804
Kaja czy ja dobrze rozumiem?(chodzi o podlewanie).W namiocie nigdy nie nawoziłem ani posypowo,ani podlewając rozpuszczonym nawozem.Natomiast raz na 10-14 dni robię oprysk potasem(czasem K+Mg.) i co drugi trzeci oprysk dodaję florovit uniwersalny,oczywiście w razie takiej potrzeby..Dodam,że przed sadzeniem stosowałem nawożenie rzędowe obornikiem końskim. :garden1: :drink1: :drink1:
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 29 Cze 2016 15:46 przez Krecik stary. Powód: uzupełnienie
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 29 Cze 2016 16:02 #485792

• otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3766
Moje wiejskie pomidorki przetrawiły nadmiary. Liście przestały im się zwijać na górze. Potężne krzaki mi porosły

DSC081141.jpg

Mata Harii w całej okazałośći

DSC081161.jpg

Wszystkie wydają się być niestety właściwą Matą Harii

DSC081171.jpg

Malachitowa Gruntowa

DSC081091.jpg

I Bartek owocuje

DSC081101.jpg

Megagron gruntowy ma nieco mniejsze grono

DSC081131.jpg

I na koniec eksperyment. Wsadzone w polu krzaczki. Nie było dla nich już wcale miejsca i szkoda było wyrzucić. Poszły w pole. Postanowiłam nic z nimi nie robić, nie obrywać wilków, żeby sprawdzić, jak pomidor radzi sobie w naturze, ile wykarmi i jakie będą owoce. Jeden befsztyk, drugi jakiś śliwkowy. Na jednym doliczyłam się sześć grubych pędów, na drugim siedem

DSC081031.jpg
Pozdrawiam. Jolka.
Ostatnio zmieniany: 29 Cze 2016 16:03 przez otojolka.

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.792 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum