TEMAT: Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - 2012-2016

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 24 Lip 2016 20:04 #492611

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53250
Mam dwa rzędy w rozstawie 60 x 70 cm i tylko tu wystąpiły trzykrotnie objawy infekcji na najniższych liściach i to położonych do wewnątrz tych dwóch rzędów. Przy takim rozstawie utrudniony jest dostęp z opryskiem właśnie do wewnątrz tych dwóch rzędów. No i słabsza jest wentylacja. Następny pojedynczy rząd jest oddalony od dwóch poprzednich , o których wspomniałem, już nie o 70 cm a o metr. Tu jest swobodny dostęp z opryskiem z obu stron rzędu. Te trzy rzędy mają orientację N-S i pomidory sadzone w systemie 2 x 1. Mam jeszcze czwarty rząd w innym miejscu o orientacji W-E sadzony pojedynczo. Tu też jest swobodny dostęp z obu stron do całego rzędu. Na tych dwóch rzędach, gdzie jest swobodny dostęp z opryskiem nie było żądnego śladu infekcji ZZ.

Postanowiłem wyciągnąć wnioski na przyszły sezon z tegorocznej obserwacji.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, Krecik stary, grzesiek59, Adasiowa, mymysteryy, Armasza, rozalia

Zielone okna z estimeble.pl

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 24 Lip 2016 20:06 #492614

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Krecik stary wrote:
U mnie wystąpiła szara pleśń w namiocie po źle odłamanym liściem na cze-ka.Pozostał kawałek liścia -czopek i tam nastąpiła infekcja.Na razie oceniłem na szarą,ale być może to bakterioza.Aktualnie zalana kroplami jodyny,a jutro zgodnie z planem idzie PW. :drink1: :drink1:
.

Józiu w przyszłym sezonie muszę spróbować przynajmniej ze dwóch "cz-k" zaszczepić na podkładce z Mata Hari.Mają za delikatny system korzeniowy jak na moją wilgotną glebę.
Ostatnio zmieniany: 24 Lip 2016 20:10 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 24 Lip 2016 20:17 #492621

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43778
Ja również po obserwacji tegorocznej zmieniam układ sadzenia pomidora pod folią.Np.K-37 , na pewno K-191 będą sadzone 1x1.Ponadto inny rozstaw pozostałych z tym iż 1x1 beda prowadzone na 2 pędy. :drink1: :drink1:
Mieciu u mnie pod folia wydają się prawidłowo ukorzenione.Przede wszystkim są mniejsze od K-122 wielkością krzaka.Natomiast ilość kwiatków jest jednakowa.Gdyby wszystkie zaowocowały to dlat tych pomidorów starczyłoby jedno grono. :rotfl1: :rotfl1:
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 24 Lip 2016 20:27 przez Krecik stary. Powód: uzupełnienie
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 24 Lip 2016 20:23 #492625

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
U mnie, podobnie jak u Ciebie, mam dwa typy K-191 . Jeden ma owoce w typie K-37 a drugi w typie Faworyta. Zobaczę jakie będą w smaku. Ale one też będą wymagać szczepienia, bo też mi mdleją w pełnym słońcu po tym ostatnim okresie wilgoci i zimna.

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 24 Lip 2016 20:37 #492632

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Mieciu ja 2 tygodnie temu posadziłem dwa wilki w gruncie .Zobaczę jak będą się zachowywać.Liczę,że co najmniej 2 grona zdążą dojrzeć.W namiocie 191 duży to potężny krzak,już ogłowiony.U mnie są jednak inne warunki. :drink1: :drink1:
Pozdrawiam Józek!!

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 24 Lip 2016 20:41 #492634

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Wiesz, ja jeszcze obejrzę dokładnie korzenie tych pomidorów po zbiorze owoców, bo nie wykluczone, że to nie zanik włośników ale zakażenie korzeni rizoktoniozą albo fuzarioza. Tak, czy owak , spróbujemy zaszczepić, a ileż to roboty ?. Mata Hari rośnie jak burza i nic jej nie przeszkadza, więc na podkładkę będzie akurat.
Ostatnio zmieniany: 24 Lip 2016 20:43 przez pomodoro.

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 24 Lip 2016 20:46 #492637

• mk1a
  • mk1a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 841
niestety aby dobrze rozmieścić pomidor trzeba dobrze znać zapotrzebowania i wymogi gatunku ja w tym roku sadziłem na pałe ale już zapisuje uwagi na przyszły rok
najgorsze że rok do roku nie równy
Za tę wiadomość podziękował(a): besia, rozalia

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 24 Lip 2016 20:54 #492643

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Generalny wniosek nie sadzić pomidorów jako zwarty zagon. Ja uprawiam i tak z konieczności na redlinach, więc jest mi bez różnicy jeśli wyciągnę uprawe w jeden rząd o orientacji W-E czyli z pełną ekspozycją na słońce. Pomidory będą sadzone na początku redlin i w niczym nie będą mi przeszkadzać. Szybsze obsychanie liści, lepsza wentylacja i swobodny dostęp z opryskiem z obu stron rzędu.
Ostatnio zmieniany: 24 Lip 2016 20:56 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): kurjan, besia, Adasiowa, rozalia

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 24 Lip 2016 20:58 #492645

• mk1a
  • mk1a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 841
w redlinach rozumiem że na tych górkach a jak to podlewać?
czy ty masz nadmiar zawsze wilgoci?
pytam bo mnie nawet dziki ogórek 3 dni po deszczy zaczął usychać musiałem rano podlać owoce są smaczne jak dla mnie żona nielubi
Ostatnio zmieniany: 24 Lip 2016 21:00 przez mk1a.

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 24 Lip 2016 21:42 #492658

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Mam taką glebę, że nie muszę podlewać. Gdyby nie redliny, to w takie lato jak te, które mamy, warzywa stałyby często w wodzie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, besia

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 24 Lip 2016 22:40 #492682

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
emek pomyśl trochę masz redliny czy jak to nazwiesz,okopcujesz je i lejesz wodę w "dół redliny".Ogóreczki chcąc pić znajdą wodę .Waśnie w tym roku zrobiłem błąd,że nie obredliłem zagonu ogórka jak co roku w ten sposób,że dwa rzędy prowadząc na rusztowaniu ,nie obsypałem podłożem od zewnątrz rzędu.Mieciu ma inne warunki wodne. :drink1: :drink1:
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 25 Lip 2016 11:48 #492749

• kurjan
  • kurjan's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1436
Też stosuje uprawę pomidorów a redlinach,a to ze względu na podlewanie,można wtedy bez problemów podlewać nie mocząc liści i wykorzystując wąż W tym roku wysadziłem 10 szt pomidorów nisko łodygowych samokończących Rodeo i Hektor gdzie zastosowałem takie same odległości jak przy odmianach wysokich, spowodowało to problemy przy ich opryskiwaniu ze względu na znaczne zagęszczenie.Myślę ,że odległość ta powinna wynosić około 80 -100 cm między rzędami a w rzędzie 60-70 cm
Ogórki natomiast sieje wybierając na całej długości rzędu szpadlem wgłębienie o głębokości ok.5-10cm co umożliwia mi podlewanie bez zamoczenia liści,woda rozlewa się wtedy na całej długości rowka nawadniając równomiernie siewki.
Ostatnio zmieniany: 25 Lip 2016 11:59 przez kurjan.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, besia, Adasiowa, rozalia, marzusia

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 25 Lip 2016 12:04 #492754

• marzusia
  • marzusia's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 102
Kurjan, tez mam Rodeo i wg zaleceń nie obrywałam wilków wcale. Mam dżunglę, zagęszczenie krzaka mam większe niż przy koktajlówkach np. Koraliku. A jak Ty go prowadzisz?
Pozdrawiam, Marzena :)
Za tę wiadomość podziękował(a): besia

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 25 Lip 2016 12:27 #492758

• kurjan
  • kurjan's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1436
Było podobnie ,musiałem więc część pędów wyciąć,ale robiłem to już gdy były na nich owoce bo nie przypuszczałem .że tak się zagęszczą.Jestem jednak z nich zadowolony bo mają bardzo duże owoce,wyglądem przypominają wysokie Bawole Serce
Za tę wiadomość podziękował(a): marzusia

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 25 Lip 2016 13:14 #492767

• marzusia
  • marzusia's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 102
Chyba też tak zrobię, bo wydaje mi się, że jakaś ZZ na łodydze się pojawiła, a warunki w takim zagęszczeniu ma, że pozazdrościć :mad2:
Pozdrawiam, Marzena :)

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 25 Lip 2016 13:50 #492775

• Daro65
  • Daro65's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 924
kurjan wrote:
Myślę ,że odległość ta powinna wynosić około 80 -100 cm między rzędami a w rzędzie 60-70 cm

Od paru lat sadzę jakieś 140 cm między rzędami i pale co metr w rzędzie. Oczywiście przy każdym palu dwa krzaki na dwa pędy rosną. Pełen komfort w obsłudze roślinek. Fakt - ogród jest spory a moja plantacja liczy aż.. 24 krzaki ;)

Co najważniejsze dojrzały już pierwsze bawole serca. Nareszcie :)

Pozdrawiam
Darek
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, kurjan, besia, Adasiowa, rozalia, marzusia

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 25 Lip 2016 13:53 #492777

• akkara
  • akkara's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53
Ja miałam Rodeo w ubiegłym roku. Też nie obrywałam wilków i podobnie jak Wam bardzo się zagęściły. Wydaje mi się, że tego typu odmiany powinno się jednak trochę "temperować"- pozwolić im rosnąć na 4-5 pędów.
Pozdrawiam
Anna
Za tę wiadomość podziękował(a): marzusia

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 25 Lip 2016 14:26 #492782

• Edyta D
  • Edyta D's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 767
Tak prezentuja sie moje pomidorki w tunelu.
Koralik

DSCN1835.jpg

DSCN1826.jpg

DSCN1829.jpg

zloty ozarowski

DSCN1830.jpg

IMG_20160725_122944.jpg

dla kilku krzakow zabraklo niestety palikow

IMG_20160725_123013.jpg

IMG_20160725_123107.jpg

no i musowo salatka z pomidorow

IMG_20160725_125722.jpg

oraz przeciery

IMG_20160725_141239.jpg

W przyszlym roku musze kupic w sklepie internetowym podwojna porcje tymolu i kwasu mlekowego, zeby raz placic tylko za przesylke. Niestety, ale juz mi sie wszystko skonczylo, zostalo jedynie PW.
Za tę wiadomość podziękował(a): Daro65, grzesiek59, besia, Adasiowa, rozalia, Marysia80, iwcia55, patrycja, marzusia, Zoja

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.894 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum