TEMAT: Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - 2012-2016

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 27 Lip 2016 10:58 #493133

• PaulaPola
  • PaulaPola's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3709
Stało się jak sie stało, bynajmniej jak na urlop pojade to sie nie będę musiała martwić o nie. Właśnie telefonowałam z Besią. Obiecała poratować jak będzie miała czym :) Dobra kobieta :) Myslalam że mi się upiecze, a tu takie zaskoczenie. Ale będę obserwować jak tam u Was uprawy :)
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): besia, Marysia80

Zielone okna z estimeble.pl

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 27 Lip 2016 11:27 #493139

• besia
  • besia's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 333
Paula

Mam nadzieję, że moja lokalizacja trochę utrudni dotarcia ZZ do mnie. Aż boję się mówić, że jej jeszcze nie było. Poza tym są też inne niebezpieczeństwa, choćby szara w szklarni. I całe mnóstwo innych przeciwności.

Oczywiście, że poratuję koleżankę w potrzebie. :drink1:
Pozdrawiam , Beata .
Za tę wiadomość podziękował(a): Marysia80

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 27 Lip 2016 11:54 #493146

• marzusia
  • marzusia's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 102
PaulaPola szczerze współczuję :hug: Chyba bym się zapłakała, tyle poświęcenia, czasu, troski na nic...

U mnie też ZZ, na razie na liściach. Szukam od wczoraj Mildexu albo Infinity, ale w całym powiecie wymiotło. Chyba faktycznie jest epidemia. W każdym razie dziś mają mi sprowadzić Mildex.
Chciałam się upewnić co do dawki- 4cm3 na 1 litr wody? Czy jakoś inaczej to przeliczacie? Pierwszy raz w życiu stosuję ŚOR :oops:

Czy dodanie siarczanu magnezu jest wskazane? (nie wszystkie pomidory wykazują braki, ale widzę, że sporo osób stosuje. Chyba wpadam w panikę....
Pozdrawiam, Marzena :)
Ostatnio zmieniany: 27 Lip 2016 11:56 przez marzusia.

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 27 Lip 2016 12:00 #493148

• kurjan
  • kurjan's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1436
U mnie ZZ wystąpiła na pomidorach niskołodygowych Hektor i Rodeo ,jedną z przyczyn to zbyt małe odległości pomiędzy nimi co spowodowało że,się bardzo zagęściły. Stosowane zabiegi PW i IF nie były skuteczne w takiej sytuacji .Opryskałem więc wszystkie pomidory Infinito w stężeniu 0,5 % ,który niestety był przeterminowany.Dziś zobaczę jaki będzie efekt Podobno dobrym środkiem byłby taki który posiada w swoim składzie metalaksyl i mankazeb.Pogoda nie rozpieszcza,gdy pisze ten post nadeszła burza i zaczął padać deszcz :thanks:
Ostatnio zmieniany: 27 Lip 2016 12:05 przez kurjan.
Za tę wiadomość podziękował(a): besia, Marysia80

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 27 Lip 2016 12:20 #493150

• akkara
  • akkara's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53
Wygląda na to, że w tunelu na odmianie Noire de Crimee wystąpiła u mnie na liściach ZZ. Chciałabym zastosować Infinito, niestety nie mogę nigdzie znaleźć jaki jest okres karencji w wypadku pomidorów pod osłonami. Aktualnie środek ten nie jest zarejestrowany dla pomidorów.
Pozdrawiam
Anna

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 27 Lip 2016 12:28 #493154

• kuhara
  • kuhara's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1491
marzusia wrote:
... W każdym razie dziś mają mi sprowadzić Mildex...Chciałam się upewnić co do dawki- 4cm3 na 1 litr wody? Czy jakoś inaczej to przeliczacie? Pierwszy raz w życiu stosuję ŚOR

Wszystko będzie napisane na etykiecie, którą znajdziesz w pudełku oraz w internecie (etykieta i karta charakterystyki). Przelicznik masy na objętość dla Mildexu :
1ml= 0,74grama
1 gram= 1,35 ml.
Pomidor(w gruncie) Zaraza ziemniaka, alternarioza 0,35% (35 g środka w 10 litrach wody), (karencja - 7 dni)
Pomidor (pod osłonami).Zaraza ziemniaka 0,2-0,3 % (20 - 30 g środka w 10 litrach wody), (karencja - 7 dni)

Czyli 4,7cm3 na 1 litr wody
Pozdrawiam, Krzysiek
Ostatnio zmieniany: 27 Lip 2016 12:30 przez kuhara.
Za tę wiadomość podziękował(a): besia, marzusia

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 27 Lip 2016 13:01 #493156

• marzusia
  • marzusia's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 102
Dziękuję kuhara :)

Nie widziałam ulotki, dlatego pytam zapobiegawczo. Jak już będę w domu z Mildexem wolałabym nie tracić czasu na kombinowanie i przeliczanie, zwłaszcza, że pogoda niepewna i deszcze mają "przelatywać".
Pozdrawiam, Marzena :)

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 27 Lip 2016 13:12 #493160

• patrycja
  • patrycja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2061
U mnie też ZZ zbiera plony, ale bardziej się martwię prawdopodobnym rakiem bakteryjnym (diagnoza Iwci sprzed jakichś dwóch tygodni wydaje się prawidłowa) i jakimś wirusem (chyba mozaiki ogórka). Tak że mam na grządkach dramat i blask "królowej" w związku z wizytą innych gości został lekko przytłumiony ;) Ostatni oprysk środkami Miecia robiłam 18 lipca. Na razie się poddałam, już niczym nie pryskam, chodzę tylko obrywać zainfekowane ZZ i z plamami raka bakteryjnego części liści. Mimo wszystko jakieś tam zbiory są, więc myślę, że mogło być gorzej. To wczorajsze:

WP_20160727_13_10_40_Pro.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi, Krecik stary, besia, mymysteryy, zanetatacz, Marysia80

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 27 Lip 2016 13:26 #493162

• Trixi
  • Trixi's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 208
Paula glowa do gory chetnie udostepnie Ci swoje nasiona !!!
Za tę wiadomość podziękował(a): besia

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 27 Lip 2016 14:23 #493170

• mk1a
  • mk1a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 841
też mogę udostępnić to co mam i co zbiorę

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 27 Lip 2016 15:36 #493181

• Edyta D
  • Edyta D's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 767
Bardzo prosze o pomoc, macie jakis sprawdzony skuteczny sposob na kreta? Mam juz kilka kopcy wykopanych w tunelu, w tym dwa dzis pod pomidorami i fasola :(

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 27 Lip 2016 17:02 #493189

• AB
  • AB's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 94
Pułapkami w postaci rurki można wyłapać 75% kretów, tylko trzeba dojść do wprawy i być cierpliwym. Należy przede wszystkim zlokalizować główny tunel, którym kret wychodzi ze swojej bazy wypadowej. Odkopać go (tunel), trochę poszerzyć wejście i wstawić tam rurkę. Później trzeba regularnie sprawdzać, czy kret w nią wszedł, czy też przekopał się dołem lub bokiem. Jeśli się przekopał, należy ponownie pogłębić otwór i ustawić pułapkę. I tak aż do skutku.

Jeśli trafimy na sprytnego kreta, wówczas pozostaje namierzenie jego głównego legowiska, możliwie bliskie zbliżenie się poprzez jego kanał i zastosowanie świecy dymnej.

Złapałem w ten sposób ok. 10 kretów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Edyta D

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 27 Lip 2016 17:33 #493197

• Edyta D
  • Edyta D's Avatar
  • Platinum Boarder
U mnie rowniez na lisciach koralika wystapily pierwsze slady ZZ. Wszystkie owoce w tunelu czerwone i zapalone zebralam, beda dochodzic na parapecie. Chore liscie oberwane i wieczorem wykonam oprysk Ridomilem, Infinito brak, a na przesylke boje sie czekac kilka dni, zwlaszcza ze wilgotno po burzy bardzo.
AB dzieki za wpis. Poszukam jakiejs odpowiedniej rurki i bede probowac.

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 27 Lip 2016 17:41 #493198

• AB
  • AB's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 94
Rurki kupuje się w sklepach ogrodniczych. To takie coś:
genfoto.org/images/bsns/wthpodpisanepulapkakrety.jpg

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 27 Lip 2016 17:42 #493199

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53243
Edytko

Obowiązkowo dodaj do oprysku mocznik 5 g/l. W przypadku środków wgłębnych i układowych znakomicie poprawia to skuteczność oprysku.
Za tę wiadomość podziękował(a): besia, mymysteryy, Edyta D

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 27 Lip 2016 17:44 #493201

• lunatyk
  • lunatyk's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 126
Miałem też kreta w tunelu , strasznie mnie denerwował , wywalał razem z kopcem posadzone pomidorki , postanowiłem się z nim rozprawić i się udało , trwało to jakiś tydzień .
Zakupiłem pułapki trzy sztuki każda inna , jedna plastikowa rura z zapadkami i flagą jak wejdzie kret do środka sygnalizując złapanie się , i z tej nie byłem za bardzo zadowolony , spadały plastikowe korki mocujące zapadki , często się gubiąc , to była typowa na kreta .
Druga i trzecia była na nornice , takie w formie szczypiec ze sprężyną i zwalnianą blaszką , jedna o węższym rozstawie a druga szersza i z bardzo mocną sprężyną , trzeba było uważać na palce podczas zastawiania , wszystkie montowało się na korytarzu kreta .
I w końcu wpadły ten mój terorysta w tą najmocniejszą i najszerszą na nornice , pchał ziemię aż wypchał blaszkę i zwolnił blokadę , i to był jego ostatni raz , nawet nie wiedziałem że się złapał , dopiero pokazał się w kleszczach jak wytargałem pułapkę z ziemi .

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 27 Lip 2016 17:56 #493203

• akkara
  • akkara's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53
Ponawiam pytanie jaki jest okres karencji dla Infinito na pomidory w tunelu?
Pozdrawiam
Anna
Ostatnio zmieniany: 27 Lip 2016 17:58 przez akkara.

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 27 Lip 2016 17:56 #493204

• Edyta D
  • Edyta D's Avatar
  • Platinum Boarder
No to musze kupic odpowiednie rurki.

Pomodoro mialam zamiar dodac mocznik, czytalam kilka wpisow wczesniej lub na innym watku, ze tez doradzales komus. Maz kupil mi Ridomil ale nie jest w ulotce napisane nic, ze mozna uzywac tego pod oslonami. Mam jeszcze Acrobat. Podpowiedzcie ktory srodek wybrac.

Przepraszam za brak polskich liter.

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.758 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum