TEMAT: Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - 2012-2016

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 31 Lip 2016 17:24 #494040

• otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3766
Z tego co tu mówimy to : Mildex, infinito, Ridomil. Jak nie będzie, to już co w sklepie doradzą. Coś dostaną. I niech nie pryska Ci tata w słońcu, ani w upale. Może wieczorem najlepiej. Długo jeszcze będziesz odpoczywać? Mam nadzieję, że pomidorki przetrwają. To jest naprawdę kiepski rok. W tamtym roku wystarczyły środki Pomodoro. U mnie KSM zatrzymał zarazę, ale było sucho i gorąco. Na sześć krzaczków obok domu wystarcza IF. Wiejskie niestety już pryskałam chemią.
Pozdrawiam. Jolka.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 31 Lip 2016 17:41 #494047

• kuhara
  • kuhara's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1491
otojolka wrote:
co w sklepie doradzą.

Jola jest optymistką i ma pozytywny stosunek do świata a ja jestem starym tetrykiem.
Już lepiej opryskać mlekiem niż tym co w sklepie doradzą, - a doradzą Miedzian. Niekiedy dla jaj proszę o radę sprzedawców w sklepie. Nawet przy mojej niewielkiej wiedzy w tym temacie mam niezły polew z tego co bredzą doradcy klienta. A mam takie wrażenie, że nie chodzi nawet o to żeby wepchnąć klientowi jakiś towar opłacalny dla sklepu (jak mają to w zwyczaju sprzedawcy w RTV-AGD), tylko zwyczajnie nie mają zielonego pojęcia o czym mówią.
Pozdrawiam, Krzysiek
Ostatnio zmieniany: 31 Lip 2016 17:46 przez kuhara.
Za tę wiadomość podziękował(a): leszek0921, otojolka, Marysia80

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 31 Lip 2016 19:54 #494077

• Rudbeki
  • Rudbeki's Avatar
Wielkie dzięki za zainteresowanie i pomoc. Niestety na działce będę dopiero 12 sierpnia. Z wszystkiego co się uratuje będę się cieszyć. Jak się nie uda, spróbuję znowu w przyszłym roku (bogatsza o tegoroczne doświadczenia). Pozdrawiam wszystkich.

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 31 Lip 2016 20:04 #494079

• Daro65
  • Daro65's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 924
Wczoraj nie wytrzymałem ciśnienia i zapodałem trochę kancerogenów. Po ostatnich deszczach dosyć mocno pokazała się alternarioza i pierwsze plamy ZZ. Zgodnie z prognozami ma padać (już pada) do wtorku włącznie.
Ogólnie nie jest źle, pomidorki dojrzewają na całego.
Poniżej owiana legendą, XIX-sto wieczna odmiana Brandywine Sudduth's Strain . Musiałem skopiować nazwę, bo ani to wygadać ani napisać ;)
Ale to jedyna wada. Rośnie bez większych problemów, bardzo smaczna. Owoce tak do 500-600 gram jak myślę. Gdyby poprzerywać zawiązki były by z pewnością większe.
Brandy.jpg
Ostatnio zmieniany: 31 Lip 2016 20:06 przez Daro65.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, Kaja

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 31 Lip 2016 20:15 #494082

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Kochani, mam nadzieję, że w tym sezonie przyjdzie nam jednak spróbować pomidorków z własnej uprawy: nie załamujmy się chwilowym atakiem choroby, walczmy ( bo jest o co ), a w obecnej sytuacji jakim środkiem powstrzymamy chorobę, to już inna bajka. Pogoda, własne błędy i zwykły pech pokrzyżowały plany wielu z nas, ale bądźmy dobrej myśli - co nas nie zabije, to nas wzmocni.

Moje grunciaki ... nie wiem, być może za parę dni będą tylko wspomnieniem, więc pokażę to, co jeszcze żyje :happy:

Yoders German ( Catwell nie dożył sesji zdjęciowej, padł za młodu )

Hellfrucht ( a "grecki" ma trzy owoce :supr: )

Cosmonaut Volkov ( tylko on, bo Ananas powędrował do pomidorowego raju, też za młodu )

Jedyne owoce Red Pear ;-)

Małe Costoluto

Volove Ukho ( u Czudo Ziemli są dwa niewielkie owoce )

Dotychczas pryskane co tydzień preparatami Miecia ( PW i HT, ostatni oprysk HT w stężeniu 6 ml/l wody ), a grona kwiatowe dodatkowo Borasolem.
Nie jest jednak różowo ... na kilku owocach zauważyłam bardzo regularne obwódki, jaśniejsze od barwy zielonej skórki; początkowo sądziłam, że to osad po opryskach, ale po potarciu palcem zmiany zostały.
Nie wyglądały optymistycznie. Jest mi bardzo, bardzo przykro, że wyłamałam się ze stosowania naszych środków eko, ale musiałam zastosować cięższą artylerię :(
Podobnymi objawami rozpoczęła się kilka lat temu choroba, która zniweczyła cały, 30 kg zbiór pomidorów, a ja nic wówczas nie zrobiłam. Nie chciałam ryzykować ponownie. Przyszłość pokaże efekty :think:
Być może zrobimy jakąś ogólnonarodową pomidorową ściepę ;-), aby każdy mógł przegryźć choć jednego nie sklepowego pomidorka ....
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi, Terri, Kaja, Marysia80, iwcia55, patrycja

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 31 Lip 2016 20:35 #494087

• Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6412
A o czym świadczyły te plamki? Co podejrzewałaś?
Nie wiem co jest na owocach jednego z moich krzaków.Myślałam na początku,że to jest może taka "oryginalna uroda" tej odmiany,ale potem zaczęły rosnąć normalne czerwone pomidory.Choroba to jest,czy może jakieś niedobory?
Wywalić,czy zostawić.
005-3.jpg

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 31 Lip 2016 20:41 #494088

• Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Platinum Boarder
Moje krzaki Brandywine Sudduth's Strain mają jaśniejsze i przede wszystkim ziemniaczane liście,a owoce owszem są duże (400-600 gramów)i bardzo smaczne, ale nie w takich ilościach na krzaku.Nie wiem,które są właściwe.
Za tę wiadomość podziękował(a): Daro65

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 31 Lip 2016 20:49 #494090

• Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Platinum Boarder
Na tym zdjęciu chyba lepiej widać co się dzieje z pomidorami na jednym z krzaków.
007.jpg
Ostatnio zmieniany: 31 Lip 2016 20:50 przez Kaja.

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 31 Lip 2016 21:04 #494093

• pouder
  • pouder's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2609
U mnie zaraza weszła na K/127 pierwszy w prawie tunelu, folia bez przodu i tyłu, popryskane IF z KSM i powtórka po 3 dniach, nowych plam nie ma a stare przyschły, może to jakaś łagodniejsza odmiana. Pozostałe krzaczki czyste i te w gruncie też, nareszcie już coś jem bo zaczynają dojrzewać. Chemia na półeczce a ja "krochmalę" i oby tak zostało, upałów nie ma, ZZ czycha ale ja mam pomidory koło domu i doglądam je codziennie a mimo tego i tak stres :jeez:
pozdrawiam Karina

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 31 Lip 2016 21:09 #494095

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Kaju, nie znam się na chorobach; wpisałam w wyszukiwarkę "diseases of tomato fruits", a tam kolorowy zawrót głowy ... znalazłam podobne zmiany, choć o wiele bardziej zaawansowane na dojrzałych pomidorach; później zajrzałam do przewodnika chorób, polecanego przez Mietka i podejrzewałabym antraknozę, ale to tylko moje mrzonki.
Może ktoś z Was ma podobne zmiany na owocach?
Dość dobrze widać je na poniższym zdjęciu - to te "obrączki".

Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 31 Lip 2016 21:18 #494098

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Kaju czy to jest K141 ? Pokaż ten pomidor rozkrojony. Zagladnij do propozycji na przyszły sezon, tam Jola pokazała 141 rozkrojony, porównaj.

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 31 Lip 2016 21:25 #494101

• Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Platinum Boarder
Nie to jest Cascade Lava,którą dostałam z Pomidorowej Doliny jako gratis.
Na zdjęciach z zagranicznych sklepów z nasionami te pomidory mają na skórce takie przebarwienia,ale nie widać aby były w formie narośli.Nie wiem,czy mogę je jeść w takiej postaci. Np.tutaj loghouseplants.com/plants/shop/tomato-wi...hybrid-cascade-lava/

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 31 Lip 2016 21:30 #494104

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
Kaju Ty wyraźnie masz na skórce skorkowacenia . To wynik stresu (zimne noce jak pomidor rósł). Jeść możesz tylko, ze to nie smaczne twarde i chropowate.

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 31 Lip 2016 21:52 #494111

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Na mój chłopski rozum to jest rain checks czyli uszkodzenia powierzchni owocu wskutek gwałtownego deszczu występującego po intensywnym nasłonecznieniu. Najbardziej wrażliwe są owoce dojrzewające/ zmieniające barwę/ . Nie wszystkie odmiany są jednakowo wrażliwe.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, Emalia112

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 31 Lip 2016 22:18 #494123

• Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Platinum Boarder
Rośnie w szklarni,a ja nigdy nie leję po roślinach.
Przekroiłam i spróbowałam.Nawet smaczny-lekko kwaśny.
002-4.jpg
Ostatnio zmieniany: 31 Lip 2016 22:19 przez Kaja.

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 31 Lip 2016 22:27 #494125

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Nie doczytałme więc, że to pomidor szklarniowy. Jeśli tak, to tym gorzej. Radzę nie zbierać z tych owoców nasion.

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 31 Lip 2016 22:48 #494130

• Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Platinum Boarder
A może skórka na tej odmianie jest wrażliwa na któryś ze składników PW,lub IF.
Wcześniej pisałam,że wyżej już rosną pomidory bez skorkowaceń,ale jak zaczną się czerwienić to być może stanie się to samo.Oczywiście,że nasion nie będę z nich zbierała.

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 31 Lip 2016 23:11 #494134

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
E.. nie przesadzaj całe forum pryska tymi preparatami i nic się nie dzieje. W szklarni masz na pewno w upał saunę, a dwa tygodnie temu noce były zimne.
Zresztą przeszukałam internet i znalazłam artykuł gdzie podobne schorzenie nazwano gray wall tomato przyczyny; niedobór potasu, chłodne i mokre warunki uprawy.

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.826 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum