TEMAT: <ID>Ekologiczne środki ochrony roslin

<ID>Ekologiczne środki ochrony roslin 31 Lip 2015 13:03 #392700

• Dozer
  • Dozer's Avatar
  • Expert Boarder
  • Howdy partner
  • Otrzymane dziękuję: 51
waldek727 wrote:
Czytam, że w większości przypadków opryski MW, OW, HT czy KSM wykonywane są dopiero wtedy, gdy rośliny porażone są już przez grzyby, bądź opanowane przez owady ssąco-kłujące.

Jeżeli do mnie pijesz z tymi "ssąco-kłujące", to informuję, że używam tych środków od samego początku uprawy pomidorów. Dzień po posadzeniu dostały miedzian i po nim liście na indigo rose mi się poskręcały. Od tego czasu tylko HT na bazie ziół + OW. Ostatnio zmieniłem HT ziołowe na tymol krystaliczny. Każdy oprysk, podlewanie, fertygowanie skrupulatnie zapisuję :)

Wracając do compost tea - wiesz, że na E. coli trzeba uważać i 3 tyg karencji przed zbiorem? Chyba, że bierzesz gorący lub dojrzały.

pomodoro

Raczej ciężko będzie znaleźć coś lepszego od kwasu salicylowego.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18944699

PS. Nie sądze, żeby ktoś był zwiedzony tym, że szukasz. Zbyt negatywnie podchodzisz do życia :teach: :)
Ostatnio zmieniany: 31 Lip 2015 13:06 przez Dozer.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

<ID>Ekologiczne środki ochrony roslin 31 Lip 2015 17:35 #392745

• Ilona58
  • Ilona58's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 86
Jan4 oprykiwałam OW bo wystąiła u mnie SZW zachowując tygodniowe odstępy.Pomidory przeżyły :wink2: :wink2: Ilona
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro

<ID>Ekologiczne środki ochrony roslin 31 Lip 2015 20:59 #392782

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53237
Spieszę donieść, że jeden oprysk HT przedwczoraj wystarczył by pozbyć się przędziorka na fasoli szparagowej tycznej. Stężenie 5 ml/l. Dziś sprawdzałem,liście czyste.
Ostatnio zmieniany: 31 Lip 2015 20:59 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): emilka79

<ID>Ekologiczne środki ochrony roslin 09 Sie 2015 17:45 #394692

• Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6410
Mam winorośl,która od kilku lat corocznie ma mączniaka prawdziwego i wszystkie winogrona idą do śmieci.
W tym roku od wiosny co rusz to pryskam Siarkolem i raz były potraktowane Topsinem.
Od lipca właściwie to są opryskiwane na zmianę HT i KSM. Ostatnio pryskałam roztworem sody,bo wydawało mi się że na gronach coś się dzieje. Na razie jest dobrze.Mam pytanie jaką długą i czy należy zrobić przerwę po oprysku roztworem 1% sody przed opryskiem HT,lub KSM?
Grażyna

<ID>Ekologiczne środki ochrony roslin 09 Sie 2015 18:55 #394708

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
W przypadku HT to nie ma znaczenia. W przypadku KSM sprawa jest skomplikowana. Dotąd bowiem utrzymuje się na liściach stosunkowo wysokie pH dokąd jony sodu nie zostaną wchłonięte lub zmyte. Ponieważ nie dysponuję danymi o szybkości wchłaniania przez roślinę sodu dla bezpieczeństwa proponuję odstęp 7 dniowy od oprysku sodą.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, rozalia

<ID>Ekologiczne środki ochrony roslin 13 Sie 2015 18:35 #395514

• zielonaplaneta
  • zielonaplaneta's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 163
Pomodoro, chciałem zapytać o proporcje nawozu do oprysku np. florovitem do pelasiek 4-6-8. Wiem,że już go nie używasz i wiem dlaczego ale podaje jako przykład bo znam jego NPK i mikroelementy.

Do fertygacji pomidorów używaliśmy w ilości 3ml na litr i brało się to z liczb granicznych dla pomoidora.

Jak sprawa się ma przy zastosowaniu tego przykładowego środka do oprysku,czy stężenie do fertygacji jest równe temu do oprysku ?

Mam jeszcze problem z zrobieniem oprysku w razie braku jakiegoś pojedynczego składnika. np. brakuje magnezu i czarna magia :)

Pytanie czysto teoretyczne jak to wyliczasz ?

<ID>Ekologiczne środki ochrony roslin 14 Sie 2015 10:29 #395628

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Po pierwsze nie używać do oprysku nawozów z fosforem jeśli pomidory były sadzone na oborniku. Niepotrzebne są w tym przypadku i mikroelementy. W przypadku niedoborów żelaza, manganu, miedzi warto zainteresować się pH gleby , bo jeśli jest za wysokie lub przyczyniliśmy się do jego wzrostu to lepiej jest zakwasić glebę wokół pomidorów niż latać z rozpylaczem niczym kot z pęcherzem. Druga sprawa to temat fertygacji. Co innego jest fertygować pomidory w pojemnikach a co innego w uprawie towarowej w szklarni, gdzie pożywka cyrkuluje. W uprawie w pojemnikach zaproponowałem skład pożywki korespondujący z liczbami granicznymi i jak okazało się w praktyce z pozytywnym rezultatem. W uprawie towarowej te stężenia są nieco inne ale wynikają one z innych warunków technologicznych

pomidor-uprawatradycyjna.jpg

Co zaś tyczy się oprysków to należy trzymać się stężeń nawozów umieszczonych w tej tabeli

Tabelaste.gif

Przy oprysku kilkoma nawozami trzeba pamiętać , że są pewne obostrzenia. Niektórych nawozów nie wolno mieszać w stanie płynnym ponieważ reagują ze sobą , np. saletry wapniowej z siarczanem magnezu czy potasu.
Ostatnio zmieniany: 14 Sie 2015 10:30 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): koniczynka, leszek0921, zielonaplaneta

<ID>Ekologiczne środki ochrony roslin 19 Sie 2015 16:04 #396614

• beatab
  • beatab's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 49
Czy oprysk Tymolem podziała na osy na winogronach???

<ID>Ekologiczne środki ochrony roslin 19 Sie 2015 17:55 #396628

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Po prostu trzeba spróbować.

<ID>Ekologiczne środki ochrony roslin 25 Sie 2015 09:58 #397808

• Ilona58
  • Ilona58's Avatar
  • Senior Boarder
Jak długo należy stosować HT i KSM ? Ilona
Za tę wiadomość podziękował(a): KaśQu

<ID>Ekologiczne środki ochrony roslin 25 Sie 2015 11:48 #397834

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Zależy na jakie rośliny lub owady.

Generalnie dotąd, dokąd trwa wegetacja i istnieje zagrozenie chorobami lub inwazją szkodników.

W przypadku likwidacji uprawy pomidorów z przeznaczeniem na przechowanie owoców polecam dokładny oprysk,zwłaszcza owoców, OW. Bardzo poprawia zdrowotność przechowywanych owoców.
Ostatnio zmieniany: 25 Sie 2015 11:53 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, Ilona58

<ID>Ekologiczne środki ochrony roslin 25 Sie 2015 14:58 #397868

• Ilona58
  • Ilona58's Avatar
  • Senior Boarder
Doprecyzuję pytanie-chodzi mi o pomidory w gruncie.Na razie stosuję HT i KSM .Czyli dalej pryskam ,aż zbiorę
pomidory .Na dobre przechowywanie pryskać OW.Dziękuję za odpowiedź Ilona

<ID>Ekologiczne środki ochrony roslin 31 Sie 2015 21:22 #399171

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Nie wiem jak OW działa na kwasolubne, ale ja mam trochę inną sytuacje. Moje wiodące rośliny to zatrwian tatarski i lawenda. Obie rośliny lubią ziemie zasadową lekką. Nie znoszą ciężkiej o odczynie kwaśnym a taką mam. W tym roku ostra susza jeszcze sytuacje pogorszyła. Po ścięciu kwiatów stwierdziłam, że cały rząd 3-letnich zatrwianów nie istnieje nie ma nic tylko kikuty po łodyżkach. Zaczęłam kombinować co się stało. Zatrwian to roślina słońca więc to nie słońce zniszczyło mi rośliny.Jednym z sugestii pomodoro było, że może korzenie gniją. Rozkopałam miejsce gdzie powinna być roślina, korzenie były zdrowe. Mi co roku właśnie po kwitnieniu wypada pewna liczba roślin, ale nigdy nie było takiego pogromu. Pomodoro zasugerował bym opryskała OW. Ale co tu opryskiwać jak nic nie ma. Więc podlalam raz , potem drugi OW. Rozcieńczyłam 1:2 i podlewałam po pół litry na krzak.po tygodniu moje rośliny wyglądały tak;

IMG_0006-2.jpg

Teraz to mogłam opryskiwać . opryskiwałam co tydzień.

po trzech tygodniach wyglądały tak.

IMG_0007.jpg

Uratowane!!Nie wiem czy to był grzyb, czy zakłócenie w pobieraniu wapna, które jest tym roślinom niezbędne, ale OW pomogło. Żeby nie było takiej sielanki to połowa leczonych roślin zabiera mi się do ponownego kwitnięcia,co nie jest korzystne. Nie bardzo wiem co zrobić by zatrzymać tą bujną wegetacje , bo one powinny przygotowywać sie do zimy., a nie kwitnąc.
Ostatnio zmieniany: 31 Sie 2015 21:23 przez Emalia112.

<ID>Ekologiczne środki ochrony roslin 31 Sie 2015 21:38 #399180

• Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Emalio, a nie prościej byłoby im podsypać trochę wapna lub dolomitu, skoro rośliny lubią glebę zasadową? Na pewno lepiej by się rozwijały :) Nietypowe, zbyt późne kwitnienie bardzo mocno osłabia każdą roślinę. Może spróbuj ogławiać je.

<ID>Ekologiczne środki ochrony roslin 31 Sie 2015 22:22 #399191

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Ja co roku na wiosnę podsypuję dolomit. bo bez tego w ogóle bym nie miała ich dłużej jak dwa lata. A jest o co walczyć. 3 letnie rośliny maja przeważnie 5-7 gałązek , czteroletnie i starsze 20-30 a niektóre ponad 30.To, że w glebie ciężkiej gliniastej szybko wypadają to jest znany problem. Na pewno je ogłowie, ale to nie tylko to, liście sa jasno zielone , a powinny być już bardziej popielate, woskowe. Są częściowo zimozielone i ten nalot woskowy jest im niezbędny. one potraktowały to zniknięcie z powierzchni jako przerwę zimową.
Na pewno ta susza przyczyniła sie do tego, że rośliny nie miały zdolności do pobierania wapna. . One przez pierwsze dwa lata świetnie się rozwijaja, bo ziemia jest przygotowana. Jest wapno, piasek bo tak przygotowuję stanowisko. Korzeń palowy idzie w dół a w trzecim czwartym roku wapno z głębszych warstw zostaje wypłukane a ja uzupełnia go tylko w górnej warstwie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary

<ID>Ekologiczne środki ochrony roslin 20 Gru 2015 20:24 #418851

• statoka
  • statoka's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 47
Mam pytanie. Czy do rozpuszczenia tymolu można stosować spirytus do odkażania?
Pozdrawiam. Stanisław.

<ID>Ekologiczne środki ochrony roslin 20 Gru 2015 23:22 #418901

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Jaki spirytus do odkażania ?. Podaj nazwę produktu. Takie spirytusy są skażone różnymi dodatkami.

<ID>Ekologiczne środki ochrony roslin 22 Gru 2015 16:44 #419045

• statoka
  • statoka's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 47
Mam na myśli alkohol etylowy 96%. Skażony- bitrex 2% i alkohol izopropylenowy 3%.
Powtórzyłem ze strony internnetowej -alkohole skażone do odkażania.
Pozdrawiam. Stanisław

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.855 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum