TEMAT: Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - 2017

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 26 Sie 2017 18:10 #562055

• patrycja
  • patrycja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2061
Dzięki Elu! Ja go długo traktowałam jako Malinowego Smaczka ze zmutowanym genem koloru :) Nie dość, że w smaku wydawał mi się podobny, to jeszcze w wyglądzie. Jednak Malinowy Smaczek jest ciut bardziej podłużny i u mnie pęka, a ten żółty nie.

Adasiowa wrote:
U Dorotki ( Horti ) na jednym z krzewów pomidorka, po ogłowieniu, na liściach, w kątach listków, zaczęły pojawiać takie niespodzianki - pokazuję je jako ciekawostkę :)
U mnie tak samo wyglądają liście w odmianie Cerise Verte :)
Ostatnio zmieniany: 26 Sie 2017 18:12 przez patrycja.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Horti

Zielone okna z estimeble.pl

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 26 Sie 2017 18:30 #562061

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13066
Pomidory Lianne F 1, Robin F1, 1 pomidor Boderine F1 oraz dwa koktajlowe po dzisiejszych opryskach IF.

DSCN1380.jpg

DSCN1381.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, otojolka, rozalia, patrycja, Betula, Agusiak

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 26 Sie 2017 19:46 #562074

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Dzisiejszy zbiór - część pomidorków zerwałam w stanie zapalonym, bo nigdy nie wiem do końca, kiedy przyjadę na działkę, a poza tym niemal na wszystkich krzaczkach liście wykazują objawy albo zatrzymanej ZZ, albo mają niewielkie, zaschnięte na wiór plamki. Najgorzej w tym towarzystwie wypadły Korale Morango - na kilku owocach znalazłam ogniska szarej pleśni, a kilka całych liści zaatakowała "zetka". Na szczęście wszystkie owoce pozostałych odmian nie uległy chorobie i systematycznie dojrzewają, a niektóre, jak np. koktajlówki, kwitną i zawiązują pomidorki.

Na pierwszym planie Czernoje Serdce

Owoce Serdca z wyższych gron

Trochę maluchów ( Ildi, Rosalita, Korale Morango )

Pomidory Indian Stripes z daleka można pomylić z Czernoje Serdce, jednak przy bliższym poznaniu wyraźne stają się ciemniejsze pręgi i bardziej spłaszczony kształt owocu. Plenność zbliżona, czyli nie szokuje: z jednego krzewu zebrałam cztery duże pomidory, ale nie miałam żadnego kłopotu ze zdrowotnością. Do dzisiaj krzaczki są o.k.
Smak zdecydowanie lepszy u Serdca.

Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Armasza, rozalia, Kasionek, patrycja, Betula, Agusiak

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 26 Sie 2017 20:08 #562079

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Też mam te odmiany w tym sezonie -Indian Stripe i Czernoje Serdce. Dla mnie też Czernoje Serdce góruje smakiem.
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 26 Sie 2017 20:18 #562080

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Stara Babcina Malinówka, którą pokazywałam wcześniej na przekroju;

Świetny pomidor, rzeczywiście tak smakowały i wyglądały onegdaj, gdy byłam małą dziewczynką ( znaczy wieki temu ). Polecam wszystkim starszym ogrodnikom jako swoistą podróż w czasie, jak i młodszemu pokoleniu, aby poznało smak dawnych pomidorków.
Odmiana o dużych owocach, na jednym gronie zawiązuje 3-4 pomidory, koniecznie wymaga palikowania, łodyga miewa tendencję do wyginania się w rozmaitych kierunkach, grona obowiązkowo podwiązujemy. Zdrowotność zadowalająca, naprawdę mogę zaliczyć Malinówkę do bardziej udanych odmian w tym roku.

Red Pear - bardzo udany pomidorek, duża sakiewka, intensywny wzrost owoców nastąpił dopiero w połowie sierpnia, a teraz zaczynają się zapalać. Bardzo dobrze wiąże, największe owoce na środkowym piętrze, w gronie 5-6 pomidorków. Wysoki krzew o szybkim wzroście, wymaga palikowania i podwiązywania gron.

I dla porównania nowość na moich grządkach - Zapotec - śmiesznego kształtu sakiewka, dość późny, bardzo długo nie decydował się na wiązanie owoców, ociągał się z ich wzrostem, ale koniec końców zaskoczył plennością. Zdecydowanie niższy od Red Pear, liście także mniej masywne, zdrowotność bez zarzutu. Bardzo ciekawie wybarwia się.
Podejrzewam, że wewnątrz będzie sporo "powietrza", ale to okaże się po rozbrojeniu ;-), na razie wyglądałby dobrze faszerowany lub typowo przerobowy.

W zestawieniu z Red Pear:

Owoce Bawarii z grona; takich gron naliczyłam 6 sztuk. Wszystkie są równiutkie, pięknie ułożone wzdłuż łodygi, na najwyższym piętrze trochę mniejsze. Usunęłam parę listków ( z zaschniętymi końcówkami ) z liści, sprawdziłam ciężar gron - to odmiana, którą obowiązkowo należy podwiązywać kilkakrotnie podczas dojrzewania ( !!! ) owoców. Wymaga także wysokiego palika, co najmniej 2m.

Przerobowy Korean Long nadal w dobrej kondycji, choć dojrzewanie poszczególnych owoców w gronie jest rozłożone w czasie, jednak nie ma z tym problemu, ponieważ zapalone owoce szybko dochodzą na segmencie. Cienka skórka, niewiele nasion i dużo miąższu stawiają go na pierwszych miejscach wśród typowych odmian na przetwory. Żaden owoc nie zachorował na SZW. Typ wybitnie generatywny, ale nadrabia plennością, mimo, że ilość pomidorków w gronach zróżnicowana.

Ostatnio zmieniany: 26 Sie 2017 20:20 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): kurjan, Armasza, Horti, rozalia, patrycja, Edyta D, Betula, Agusiak

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 26 Sie 2017 20:39 #562083

• Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5500
Dziś był pracowity dzień na działce, zlikwidowałam w końcu połowę plantacji pomidorów kilka koktajlówek i kilkanaście pustych już krzaczorów. ZZ zaatakowała na poważnie ale ale nie które odmiany radzą sobie z nią zadziwiająco dobrze np. Copia, Zagadka Prirody, Chocolate Stripes, i koktajlowe Tombolino oraz Yellow Pearshaped ale ja już koktajlowych nie zbieram dla siebie tylko jak znajomi chcą, za dużo ich jest nie przejadamy :wink2:

20170826_1633511.jpg

Zjadłam od razu, pychota :dance:

20170826_1637541.jpg
Pozdrawiam
Aga
Ostatnio zmieniany: 27 Sie 2017 18:35 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Ika2008, Armasza, Horti, rozalia, patrycja, Edyta D, Betula, Renia

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 27 Sie 2017 18:33 #562242

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Z ogrodu Dorotki Horti przytaszczyłam jeszcze jedną odmianę, która od dłuższego czasu mnie intrygowała, a to za sprawą nazwy i sprzecznych czasami opinii;

Amish Paste - okazał się pomidorkiem typowo przerobowym, wg mnie jest idealny na przeciery i keczupy oraz rozmaite sosy; fajny, duży, mięsisty owoc z niewielką ilością nasion, o słodkim smaku, ( typowo pomidorowym ), intensywnym, czerwonym kolorze i cienkiej skórce.

Za tę wiadomość podziękował(a): Ika2008, Armasza, Horti, rozalia, Renia, Agusiak

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 28 Sie 2017 22:15 #562436

• Ika2008
  • Ika2008's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 979
Niezawodny i pyszny Brutus:

20170828_201744.jpg

20170828_201717.jpg
Pozdrawiam, Marta.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Adasiowa, Armasza, Horti, rozalia, Edyta D, Betula, Agusiak

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 28 Sie 2017 23:20 #562441

• Horti
  • Horti's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3757
W tym roku nie mam Brutusa i bardzo mi go brakuje. W przyszłym roku koniecznie. :)
Pozdrawiam,
Dorota

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 29 Sie 2017 09:26 #562460

• Ika2008
  • Ika2008's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 979
Co roku testuję nowe odmiany pomidorów ale mam też listę" stałych bywalców ".
Brutus właśnie do nich właśnie należy.

A to część wczorajszego zbioru - przytargałam do pracy dla koleżanki.

20170829_075712.jpg
Pozdrawiam, Marta.
Za tę wiadomość podziękował(a): grzesiek59, Adasiowa, Horti, rozalia, Edyta D, Betula, Agusiak

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 29 Sie 2017 10:18 #562462

• Ewach
  • Ewach's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 387
:woohoo: Ale tu apetycznie się zrobiło :woohoo:
u mnie pomidory jak zwykle wszystkie na raz zaczęły dojrzewać ( oczywiście nie wszystkie) teraz maja postój, sporo jeszcze zielonych mi zostało.
Jeśli chodzi o plenność to zawiedziona jestem w tym roku koktajlowymi :dry: w tamtym roku o tej porze już miałam ich dość :oops: w tym roku płaczę bo ich prawie nie ma :unsure:

Ze straganiku miałam Aussie, Malachitową i black from tula. Najsmaczniejszy okazał się być Black from tula, Aussie i malachitowa po równo (aczkolwiek każdy inaczej smakuje) niestety ale Aussie okazał się być mało plennym pomidorem i w sumie dojrzały póki co może ze 4 reszta zielonych wisi i nie chce dojrzeć :mad2:
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Horti, rozalia, Agusiak

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 29 Sie 2017 11:06 #562467

• Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5500
Z Aussie mam podobne doświadczenia
Pozdrawiam
Aga

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 29 Sie 2017 11:43 #562472

• lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Otrzymane dziękuję: 13147
U mnie Aussie w tamtym roku był duży,w tym w gruncie pierwsze grono dużo mniejszych...a potem nic.
Znaczy się tylko tunel.
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 29 Sie 2017 13:20 #562485

• Armasza
  • Armasza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3561
No to mój Aussie z gruntu:

IMG_2416.jpg

Plenności nie można mu odmówić. Zdjęcie z dzisiaj. Chyba powinnam mu przerzedzać grona. Natomiast u mnie jest późny, dopiero kilka pomidorów dojrzało.
Pozdrawiam cieplutko
Hanka
Ostatnio zmieniany: 29 Sie 2017 13:34 przez Armasza.
Za tę wiadomość podziękował(a): Ika2008, Adasiowa, Horti, rozalia, patrycja, Betula, Pestka, Agusiak

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 29 Sie 2017 17:03 #562515

• badusia
  • badusia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2465
Piękny krzak, Haniu. :bravo: Ja nigdy nie uprawiałam Aussie w gruncie; zawsze sadzę w szklarni...
Z sezonu pomidorowego jestem więcej niż zadowolona, owoców naprawdę dużo i wyrośnięte. Z gruntowych zakończyły już owocowanie Mazarini i Watermelon Beefsteak, reszta jeszcze na krzakach.
Tak jak już wcześniej pisałam, jestem wielką miłośniczką pomidorów wielkoowocowych. Właściwie zdecydowana większość moich "grunciaków" to właśnie te.
Mam już sporo nasion wysuszonych na akcję wymiany a jeszcze na bieżąco pozyskuję.
Takie pomidoraski zbieram u siebie:
IMG_3831.jpg

IMG_3832.jpg

IMG_3829.jpg

Z tych wybrałam już nasionka, a reszta do gara :)
IMG_3844.jpg

IMG_3845.jpg

IMG_3846.jpg

IMG_3847.jpg

IMG_3848.jpg

IMG_3834.jpg

IMG_3843.jpg

:bye:
Pozdrawiam,Mila.
Za tę wiadomość podziękował(a): Mareq, Ika2008, Adasiowa, Armasza, Horti, otojolka, rozalia, patrycja, lucysia, Betula, Pestka, Agusiak, Lucas

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 29 Sie 2017 17:16 #562516

• badusia
  • badusia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2465
Zapomniałam o nasionkach :)
IMG_3830.jpg

Część odmian, które rosną u mnie w tym sezonie:

IMG_3849.jpg

IMG_3850.jpg

IMG_3851.jpg

IMG_3852.jpg

IMG_3853.jpg

IMG_3854.jpg

IMG_3855.jpg

Opisy wkrótce.
:bye:
Pozdrawiam,Mila.

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 29 Sie 2017 19:27 #562541

• Pestka
  • Pestka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8497
W minioną sobotę spadł u mnie grad i wczoraj na pomidorach zauważyłam takie plamki . Czy to sa zmiany pogradowe , czy też jakieś choróbsko.

20170829_191223.jpg

Plamki są suche, lekko wgniecione,
pozdrawiam Grażyna

Ogrodnictwo to ćwiczenie optymizmu.
Czasami jest triumfem nadziei nad doświadczeniem
(Marina Schinz)

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 29 Sie 2017 20:13 #562554

• Adrian89
  • Adrian89's Avatar
  • Platinum Boarder
  • śląsk strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 7964
Ja z aussie mam przeciwne, dobre, doświadczenia choć jest pierwszy rok u mnie. Grona obfite po 3-4 piętra na krzaku, owocować zaczął dość wcześnie, owoce duże, jestem zadowolony i na pewno ze mną zostanie. Aurija niestety chyba odpadnie, choć owocuje obficie ale bardzo późno dojrzewa, więc na bank nie zbiorę wszystkich owoców, do tego podatna na SZW. San marzano u mnie słabo rósł i wykazywał największe niedobory potasu więc też :bye: Z koktajlowych które miałem dotychczas naj naj Bartek :hearts:
Ostatnio zmieniany: 29 Sie 2017 20:16 przez Adrian89.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Horti, Betula, Agusiak

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.796 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum