TEMAT: Produkujemy własną rozsadę warzyw, część II, rok 2017

Produkujemy własną rozsadę warzyw, część II, rok 2017 02 Maj 2017 11:45 #538717

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15796
  • Otrzymane dziękuję: 53242
otojolka wrote:
Zobaczcie, jak wygląda sadzonka pomidora po przesadzeniu do ziemi z Lidla

Widać niedobór żelaza. Jest zapewne wysokie pH i do tego zasolenie.

Nie wykluczone, że winą jest mocznik.
Ostatnio zmieniany: 02 Maj 2017 11:46 przez pomodoro.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): otojolka


Zielone okna z estimeble.pl

Produkujemy własną rozsadę warzyw, część II, rok 2017 02 Maj 2017 12:07 #538725

  • otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2649
  • Otrzymane dziękuję: 3766
Pomodoro. Czy te przesadzone mają Twoim zdaniem jakieś szanse?

Przesadzać paprykę?
Pozdrawiam. Jolka.
Ostatnio zmieniany: 02 Maj 2017 12:12 przez otojolka.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

Produkujemy własną rozsadę warzyw, część II, rok 2017 02 Maj 2017 12:28 #538728

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15796
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Wypadałoby delikatnie przy użyciu łyżki stołowej wyciągnąć sadzonki wraz z porcją podłoża i wypłukać korzenie we wodzie najlepiej deszczówce i wsadzić nawet do ziemi wziętej z pola lub własnego kompostu.

Te rozjaśnione wierzchołki to niedobór żelaza. Konia z rzędem, czym ten niedobór jest spowodowany?. Może być za wysokie pH ale na pewno nie od kredy jeśli to ją użyto do odkwaszania. Dlatego podejrzewam, że wysokie pH może pochodzić od amoniaku z rozkładającego się mocznika. Co do zasolenia to też może być efekt nadmiaru amoniaku bo nie sądzę by producenci byli tak rozrzutni, by walili bez pamięci nawóz do podłoża.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): otojolka, Zbyszko46, Zarta, Agusiak

Produkujemy własną rozsadę warzyw, część II, rok 2017 02 Maj 2017 12:42 #538729

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15796
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Papryka toleruje wyższe pH, więc tu objawy mogą być słabo zaznaczone albo wcale. Kiedyś pokazywałem taki diagram wzajemnego wpływu składników nawozowych.

Wynika z niego, że żelazo może być blokowane zarówno przez nadmiar wapnia jak i potasu czy mikroelementów . Przy nadmiarze potasu liście papryki miałyby święcącą powierzchnię


Pic_0047-4.jpg


Tak wyglądała papryka w biedronkowej ziemi.


A to ten diagram


10056438201-4.jpg
Ostatnio zmieniany: 02 Maj 2017 12:44 przez pomodoro.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, otojolka, Edyta D, Zarta, zeberka363, Agharta

Produkujemy własną rozsadę warzyw, część II, rok 2017 02 Maj 2017 22:42 #538848

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Joliś, u mnie to samo :( zasychanie posuwa się w zastraszającym tempie, dotyka wyłącznie pomidorów, papryki sobie radzą; najbardziej ucierpiały m.in Red Pear, Mizuba i jeszcze ze dwie odmiany. Ewidentnie to wina podłoża, Compo Sana Super Lekkie - kiedyś prosiłam Mietka o analizę tego podłoża dla młodziutkich rozsad - stanowczo mi odradził ze względu na zbyt wysokie wartości pierwiastków... przepikowując tydzień temu sadzonki sądziłam, że do najmłodszych już nie należą i nie odchorują tego aż tak ... Kolejna nauczka za mną, moja głupota i moja strata, ale szkoda mi roślin jako takich.

Mam jeszcze trochę innego podłoża, w którym rozsady dobrze rosną - jutro czeka mnie przesadzanie - może i moim coś pomoże ?
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): otojolka, Edyta D, Agusiak

Produkujemy własną rozsadę warzyw, część II, rok 2017 02 Maj 2017 23:26 #538853

  • otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2649
  • Otrzymane dziękuję: 3766
Cały wieczór znów płukałam korzonki i przesadzałam. Ciekawe, czy odżyją. Mają trzy tygodnie do wysadzenia.
Trochę mi żal, bo miałam po dwie sadzonki z odmiany (40 odmian) i nie wszystkie mają zdrowych braci. :cry3:
Najgorzej ma się Aurija. :jeez:
Pozdrawiam. Jolka.
Ostatnio zmieniany: 02 Maj 2017 23:27 przez otojolka.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, rozalia, Agusiak

Produkujemy własną rozsadę warzyw, część II, rok 2017 02 Maj 2017 23:56 #538855

  • iwcia55
  • iwcia55's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 367
  • Otrzymane dziękuję: 702
Dziewczyny współczuję Wam z całego serca. Mnie do wczesnego posadzenia rozsady w tunelu zmusiły właśnie problemy z ziemią z kubkach. Coś nie miałam do niej szczęścia w tym roku. Dwukrotnie zmieniałam podłoże otrzepując korzonki. A to mi liście zrobiły się fioletowe i pomidory stanęły w miejscu. A to po jednym podlaniu w kubkach robił się beton i korzenie zagniwały. Powiedziałam sobie dość - wynocha do tunelu i tam sobie radzić w prawdziwej ziemi.
pozdrawiam, Iwona
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Armasza, rozalia, patrycja, Edyta D, Zarta

Produkujemy własną rozsadę warzyw, część II, rok 2017 03 Maj 2017 10:59 #538899

  • Pol
  • Pol's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 140
  • Otrzymane dziękuję: 201
Jaki skład tej ziemi z Lidla, nazwa, producent?
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

Produkujemy własną rozsadę warzyw, część II, rok 2017 03 Maj 2017 11:02 #538900

  • Pabblo_pl
  • Pabblo_pl's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 359
  • Otrzymane dziękuję: 494
Drogie Panie czy to na pewno wina ziemi??
Moje wysadzone w styczniu, rosły w strluxie i niby miało robić się błoto ale jakoś rosną.
Composan również testowałem i było ok. Może to inna wina, za dużo lub za mało wody, czy choćby zła fertygacja.
Otojka mój jeden czekista wygląda tak jak Twoje, ale ja usmażyłem go falerką, za mało pojemne podłoże i jak przywiędł to go usmażyło. Mimo wszystko rośnie i rozwija się.
Marcowe wymagają pikowania i pójdą do biedronkowej ziemi bo innej nie mam.
Te wymagają pikowania:

Tu styczniowe - Kwitną i regularnie są fertygowane:

A tu 4 szt. 2x Dancing Witch Smerfs i Malachitowa Szkatułka do donic. Te same co wyżej tylko wsadzone 2 dni temu w ziemię z biedronki bo nie mieściły się już w mini szklarence. Za gęsto.



A to jako ciekawostka cukinia z początku kwietnia - Rugosa Friulana
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia

Produkujemy własną rozsadę warzyw, część II, rok 2017 03 Maj 2017 11:07 #538903

  • Pol
  • Pol's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 140
  • Otrzymane dziękuję: 201
Ja w tym roku też eksperymentuję z podłożem grzejnym ze słomy. Możesz coś więcej napisać jak wyglądało to u Ciebie?
Ostatnio zmieniany: 03 Maj 2017 11:12 przez Pol. Powód: błąd
Temat został zablokowany.

Produkujemy własną rozsadę warzyw, część II, rok 2017 03 Maj 2017 11:25 #538910

  • otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2649
  • Otrzymane dziękuję: 3766
Pabblo. Na pewno wina ziemi. Przesadzone do biedronkowej, aż zbyt bogatej, mają się dobrze. Przesadzone do lidlowej w trzy dni padły.
Nie mam już opakowania po ziemi i nie mogę sprawdzić producenta.
Pozdrawiam. Jolka.
Ostatnio zmieniany: 03 Maj 2017 11:26 przez otojolka.
Temat został zablokowany.

Produkujemy własną rozsadę warzyw, część II, rok 2017 03 Maj 2017 11:34 #538916

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Paweł u mnie tez zdecydowanie, popalona papryka to wina ziemi. Za długo już się w to bawię bym nie zorientowała sie o co chodzi. Na to, ze u jednych pali, u innych nie, maja wpływ rożne czynniki. Temperatura, światło, wiek rozsady.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

Produkujemy własną rozsadę warzyw, część II, rok 2017 03 Maj 2017 11:34 #538917

  • Pol
  • Pol's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 140
  • Otrzymane dziękuję: 201
Warto wiedzieć co w tej ziemi mogło tak zadziałać. Może da się skład znaleźć w internecie, może pamietasz jaka to była kategoria ziemi, uniwersalna, do kwiatow, warzyw, do pikowania, wielkosc i kolor opakowania?
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

Produkujemy własną rozsadę warzyw, część II, rok 2017 03 Maj 2017 11:39 #538918

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Pol , ale to nie tylko ziemia z Lidla jest zła, Ja miałam torf odkwaszony z firmy Las i też była toksyczna dla roślin.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak, Pol

Produkujemy własną rozsadę warzyw, część II, rok 2017 03 Maj 2017 11:42 #538919

  • Pabblo_pl
  • Pabblo_pl's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 359
  • Otrzymane dziękuję: 494
Emalia a czym fertygujesz i jak?
Pamiętacie że fertygacją też można przenawozić.
To aż dziwne żeby torf i ziemia były złe.
Chyba że to wina ph, mierzyłaś?
Temat został zablokowany.

Produkujemy własną rozsadę warzyw, część II, rok 2017 03 Maj 2017 11:43 #538920

  • Pol
  • Pol's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 140
  • Otrzymane dziękuję: 201
Pewnie za duzo kredy sypnęli albo źle wymieszali. W tamtym roku miałem ziemie z T..., która miała za wysokie pH. Widac bylo te krede w torfie, po podlewaniu na powierzchni robiła sie warstwa osadu.
Ostatnio zmieniany: 03 Maj 2017 11:47 przez Pol. Powód: błąd
Temat został zablokowany.

Produkujemy własną rozsadę warzyw, część II, rok 2017 03 Maj 2017 12:01 #538924

  • Armasza
  • Armasza's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1648
  • Otrzymane dziękuję: 3561
Gdyby nie to, że zaczęłam przygodę z pomidorami w ubiegłym roku, to pewnie w tym bym się poddała. Sprawdzona w ubiegłym roku ziemia do wysiewów Las, w tym robiła się jak beton i rośliny chorowały. Sprawdziłam też torf tejże firmy, rozluźniałam wyprażonym piaskiem- trochę siewek w nim padło, wyglądało jak zgorzel. Sterlux do wysiewów, świetny w ubiegłym roku, w tym składał się głównie z patyków i kłaków. Teraz wsadziłam całe towarzystwo do ziemi uniwersalnej Las- jakoś rosną, choć bez szału. Najdroższy kupił mi też wór polecanej w sklepie uniwersalnej- na wygląd, w zapachu i w dotyku dziwna, chyba to to, co opisywał Pomodoro- ziemia z oczyszczalni. Poszła do wsadzenia bylin i rabarbaru.
Pozdrawiam cieplutko
Hanka
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

Produkujemy własną rozsadę warzyw, część II, rok 2017 03 Maj 2017 14:04 #538938

  • zielonaplaneta
  • zielonaplaneta's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 208
  • Otrzymane dziękuję: 163
Ja już nie kupuje podłoża,biorę ziemie z foliaka do rozsad.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.628 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum