TEMAT: Produkujemy własną rozsadę warzyw, część II, rok 2017

Produkujemy własną rozsadę warzyw, część II, rok 2017 20 Kwi 2017 17:58 #536176

  • Edyta D
  • Edyta D's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 522
  • Otrzymane dziękuję: 767
0,2kg / 10m2 - siarczan potasu
0,3kg / 10m2 - superfosfat wzbogacony i tyle samo saletry amonowej

Czyli mój błąd tkwi w tym, że tylko raz je pikowałam i od razu do duzych kubków poszły.
Ok, mówisz północny parapet. Mam tylko jeden i to mały. Od północnej strony są drzwi tarasowe i rozsada mogłaby stać na podłodze, pod warunkiem, że nie byłoby ogrzewania podłogowego. :( Chyba że to nic nie przeszkadza i lepsze ciepło od dołu (?)
Ostatnio zmieniany: 20 Kwi 2017 18:10 przez Edyta D.
Temat został zablokowany.


Zielone okna z estimeble.pl

Produkujemy własną rozsadę warzyw, część II, rok 2017 20 Kwi 2017 18:15 #536178

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15796
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Tak, możesz je sadzić. Niewykluczone, że w tydzień po posadzeniu trzeba je będzie podlać roztworem saletry amonowej ale o niższym stężeniu 0,25 % tj 2,5 dkg/10 l. Największy jest niedobór azotu a saletra jest nawozem granulowanym. Trzeba trochę czasu zanim przeniknie do gleby, a pomidory czekać nie będą.

Pomidory K-37 i Red Pear ze zdjęcia muszą być wsadzone ukośnie. Nie wiem jak wysoki masz tunel ale Red Pear jest b. wysoki. Ponadto, czytałem doniesienia, że bardziej udaje się w gruncie.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Edyta D

Produkujemy własną rozsadę warzyw, część II, rok 2017 20 Kwi 2017 18:18 #536179

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15796
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Edyta D wrote:
Czyli mój błąd tkwi w tym, że tylko raz je pikowałam i od razu do duzych kubków poszły.

Odkąd o tym trąbie ?!. Dla pocieszenia powiem, że to nie tylko Ty ten błąd popełniasz.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Edyta D

Produkujemy własną rozsadę warzyw, część II, rok 2017 20 Kwi 2017 18:18 #536180

  • Edyta D
  • Edyta D's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 522
  • Otrzymane dziękuję: 767
Tak, jedna sztuka będzie dla sprawdzenia w gruncie, ale tylko tej jednej odmiany.
Powiedz mi proszę, czy pomimo że nie mają jeszcze żadnego kwiatka, a tak ogólnie jest zalecane, to nic im nie będzie?


Odkąd o tym trąbie ?!.
Ups, czyli muszę uzupełnić notatki. A tak się starałam, żeby wszystko było dobrze, i znowu błędy :hammer:
Ostatnio zmieniany: 20 Kwi 2017 18:27 przez Edyta D.
Temat został zablokowany.

Produkujemy własną rozsadę warzyw, część II, rok 2017 20 Kwi 2017 18:28 #536184

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15796
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Czekisty i K-37 to odmiany generatywne dość wcześnie zakwitają i wiążą owoce. Red Pear raczej wegetatywne. Dobrze by było, byś się opierała w uprawie na sprawdzonych odmianach wiedziałabyś czy sadzić z I gronem kwitnącym czy nie. Nowości, to tak przy okazji. Znacznie rzadziej będziesz cierpieć na ból głowy, no chyba że z nadmiaru owoców :)
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Edyta D

Produkujemy własną rozsadę warzyw, część II, rok 2017 20 Kwi 2017 18:33 #536186

  • Edyta D
  • Edyta D's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 522
  • Otrzymane dziękuję: 767
Ślicznie Ci dziękuję za pomoc :)
Temat został zablokowany.

Produkujemy własną rozsadę warzyw, część II, rok 2017 20 Kwi 2017 18:46 #536190

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15796
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Edyta D wrote:
.
Ok, mówisz północny parapet. Mam tylko jeden i to mały. Od północnej strony są drzwi tarasowe i rozsada mogłaby stać na podłodze, pod warunkiem, że nie byłoby ogrzewania podłogowego. :( Chyba że to nic nie przeszkadza i lepsze ciepło od dołu (?)

Nie zrozumiałaś mnie. Mówię o północnym parapecie nie dlatego bym zachwalał takie warunki. Wspominam tylko o tym fakcie, by się nikt nie tłumaczył niedoborem światła
Niestety, skoro światła jest tyle, ile jest ,trzeba dopasować temperaturę do oświetlenia i zrezygnować na czas robienia rozsady z grzania dupeczki. Ogrzewanie podłogowe tylko przyspiesza wybieganie, ponieważ podłoże ma za wysoką temperaturę, wyższą niż temperatura powietrza, bo inaczej podłoga by nie ogrzewała pomieszczenia, gdyby była chłodniejsza od powietrza.
Ostatnio zmieniany: 20 Kwi 2017 18:48 przez pomodoro.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Edyta D

Produkujemy własną rozsadę warzyw, część II, rok 2017 20 Kwi 2017 19:23 #536198

  • Edyta D
  • Edyta D's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 522
  • Otrzymane dziękuję: 767
No tak, u mnie niestety z tą temperaturą jest kiepsko. Włączam piekarnik na godzinę i mam prawie 24 st., dlatego też opóźniłam sianie do 15.03. Wydaje mi się, że najlepszym rozwiązaniem będzie kupno nagrzewnicy do tunelu i w chłodne dni czy noce grzać i trzymać rozsadę na stałe w tunelu. Tylko nie wiem, czy utrzymanie odpowiedniej temp w ten sposób będzie takie proste jak się wydaje.
Temat został zablokowany.

Produkujemy własną rozsadę warzyw, część II, rok 2017 20 Kwi 2017 19:38 #536200

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15796
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Przesadzasz. Krótkotrwałe spadki temperatur nie są groźne dla pomidora. Chodzi o niedopuszczenie do spadków temperatury poniżej 0 *.

Wiele osób już zauważyło, że nadopiekuńczość jest nawet bardziej szkodliwa dla pomidorów niż zaraza ziemniaczana. Wsadzić i śledzić mapę temperatur. W razie zagrożenia ludzie sobie różnie radzą. Stawiają znicze, kuchenki gazowe turystyczne, farelki i inne wynalazki. Nie trzeba od razu stawiać elektrowni atomowej by uchronić pomidory od zmarznięcia w tunelu.
Ostatnio zmieniany: 20 Kwi 2017 19:40 przez pomodoro.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Edyta D

Produkujemy własną rozsadę warzyw, część II, rok 2017 20 Kwi 2017 19:52 #536204

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Edyta moje już dwa tygodnie w tunelu. Na noc przykrywam kilka warstwami flizeliny. I powiem Ci ze nawet rosną, no może nie tak oszałamiająco jak Twoje , ale parę listków im przybyło. W dzisiejsza noć która ma być najchłodniejsza zapale 3 znicze. O godzinie 16 w tunelu było 22 st potem temperatura zaczęła spadać dosyć szybko. ale pod otuliną spada wolniej. Dużo wolniej.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Edyta D

Produkujemy własną rozsadę warzyw, część II, rok 2017 20 Kwi 2017 19:58 #536208

  • Edyta D
  • Edyta D's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 522
  • Otrzymane dziękuję: 767
Ok, przez weekend przygotuję rozsadę hartując ją do posadzenia w poniedziałek.
Temat został zablokowany.

Produkujemy własną rozsadę warzyw, część II, rok 2017 20 Kwi 2017 20:04 #536213

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Tak musisz hartować , siostra dała do tunelu nie hartowna i widzę ze wyglądają nieszczególnie.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Edyta D

Produkujemy własną rozsadę warzyw, część II, rok 2017 20 Kwi 2017 21:04 #536236

  • logitech55
  • logitech55's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 149
  • Otrzymane dziękuję: 55
Kwaśny fosforan wapnia jeśli byłby wykorzystany to w wykazie składników pokarmowych byłby raczej wapń. Czy się mylę?
Żadnego wapnia nie ma w wykazie

Tak pisze na opakowaniu
Przy sporządzaniu roztworów skoncentrowanych *** zawsze rozpuszczamy w zbiorniku innym niż saletrę wapniową. Czyli nie ma przeciwwskazań na rozrobienie w niskim stężeniu trochę zużycie i przechowania do następnego zużycia?
Temat został zablokowany.

Produkujemy własną rozsadę warzyw, część II, rok 2017 20 Kwi 2017 21:05 #536237

  • Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2828
  • Otrzymane dziękuję: 5500
Moja rozsada pomidorów tak wybujała że jak ją dziś zobaczyłam u mamy na parapecie dostała karcel balkonowy. Tak nosiłyśmy te pomidory z balkonu do domu w te i wewte, dziś patrzę a ona już mi kubeczki poprzerastała. Wiec dostała bilet na zaszklony balkon ale żeby nie było że jestem taka zła nakryłam je podwójną warstwą fizeliny.
Pozdrawiam
Aga
Temat został zablokowany.

Produkujemy własną rozsadę warzyw, część II, rok 2017 20 Kwi 2017 21:24 #536244

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
logitech55 wrote:
Kwaśny fosforan wapnia jeśli byłby wykorzystany to w wykazie składników pokarmowych byłby raczej wapń. Czy się mylę?
Żadnego wapnia nie ma w wykazie

Tak pisze na opakowaniu
Przy sporządzaniu roztworów skoncentrowanych *** zawsze rozpuszczamy w zbiorniku innym niż saletrę wapniową. Czyli nie ma przeciwwskazań na rozrobienie w niskim stężeniu trochę zużycie i przechowania do następnego zużycia?


Hm, hm .... a tak właściwie odnośnie jakiego tematu napisałeś ten post ? Nie za bardzo rozumiem także sens ostatniego zdania, mam na myśli składnię ... poproszę o rozjaśnienie ;-)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.

Produkujemy własną rozsadę warzyw, część II, rok 2017 20 Kwi 2017 21:33 #536249

  • logitech55
  • logitech55's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 149
  • Otrzymane dziękuję: 55
pomodoro wrote:
logitech55 wrote:
Czy rozrobiony w wiadrze 10 litrowym nawóz (pożywka) NPK 8:11:35 z saletrą wapniową może dłużej postać czy trzeba szybko zużyć. Wiem że stężonego nie wolno mieszać i przechowywać

Na 10 litrów pożywki: 9 gram nawozu NPK + 6 gram saletry wapniowej

To zależy w jakiej formie jest fosfor w nawozie wieloskładnikowym. Czy w postaci fosforanu amonu, kwaśnego fosforanu potasowego czy kwaśnego fosforanu wapnia. Jeśli w postaci kwaśnego fosforanu wapnia fosfor ulegnie uwstecznieniu wskutek nadmiaru jonów wapnia. Można to sprawdzić matematycznie, czy przy tej proporcji ilość powstałego fosforanu wapnia będzie większa jak jego rozpuszczalność. A rozpuszczalność fosforanu wapnia jest bardzo niska i wynosi tylko 29 mg/l . Odpowiada to zawartości P2O5 w roztworze nawozu ok 7 mg/l. W Twoim roztworze fosforu jako P2O5 jest 0,1 g/l czyli 100 mg/l. Zatem większość fosforu ulegnie uwstecznieniu do wartości 7 mg/l. Oczywiście pod warunkiem, że jako źródło fosforu w użytym nawozie wieloskładnikowym znajduje się kwaśny fosforan wapnia.
Temat został zablokowany.

Produkujemy własną rozsadę warzyw, część II, rok 2017 20 Kwi 2017 21:38 #536253

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15796
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Czyli sprawa jest jasna. Nie ma w nawozie wieloskładnikowym kwaśnego fosforanu wapnia.

Ale to nie jest koniec zagadnienia . :teach:
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): logitech55

Produkujemy własną rozsadę warzyw, część II, rok 2017 20 Kwi 2017 22:01 #536263

  • logitech55
  • logitech55's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 149
  • Otrzymane dziękuję: 55
Poproszę o rozwinięcie tematu
Temat został zablokowany.


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.674 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum