TEMAT: Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 30 Sie 2018 13:10 #623615

  • Bobej
  • Bobej's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Pozdrawiam cieplutko. Błażej
  • Posty: 2153
  • Otrzymane dziękuję: 7235
Adasiowa wrote:
Bobej wrote:
Niestety czas mi nie pozwoli być ani we Wrocławiu ani w Krapkowicach ale zapraszam wszystkich na konkurs w Grzybnie. To niedaleko Poznania, więc chyba nawet lepiej niż Wrocław. :)

Błażej, napisz, poproszę, coś więcej o tym festynie w Grzybnie - może jest już wyznaczony tegoroczny termin ? Obejrzałam relacje z ubiegłych lat i jeśli nic nie stanie na przeszkodzie, to bardzo chętnie się wybiorę.


Aniu Tu fotorelacja z zeszłorocznego konkursu. :) Zainteresowanych zapraszam do obejrzenia, jak i na tegoroczny konkurs. ;)

srem.naszemiasto.pl/artykul/tlumy-podcza...527,gal,t,id,tm.html
Pozdrawiam Błażej
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa


Zielone okna z estimeble.pl

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 30 Sie 2018 17:28 #623630

  • Adrian89
  • Adrian89's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • śląsk strefa 6b
  • Posty: 3225
  • Otrzymane dziękuję: 7964
Dynie zebrane poplon posiany i spokój uff :dance:

DSC01346.jpg


DSC01349.jpg
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobej, Biotit, Lana, Betula, najemnik, Sylwiaaa

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 30 Sie 2018 19:52 #623644

  • Biotit
  • Biotit's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 974
  • Otrzymane dziękuję: 2359
U mnie w "dyniowisku" raczej poplonu jesiennego nie będzie.Panuje żywioł.
Lungo di Napoli:
26.8licieLungodiNapoli.jpg

26.81owocLungodNapoli.jpg

26.8metr.jpg

Tą ciężko będzie wyjąć:
IMG_1300.jpg


Reszta "30cm maluchów" tak się ma, oby przed przymrozkami dojrzały:
IMG_1298.jpg

IMG_1299.jpg


Galeux d'Eysines ma się dobrze, czyli rośnie wzdłuż i wszerz :


IMG_1292.jpg

IMG_1293.jpg


Podobnie jak Uchiki Kuri:

26.8UhikiKurity.jpg


a do zbiorów daleko.
Na Woli do woli

pozdrawiam Piotr
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobej, Emalia112, Miragoral, Betula, najemnik, UllaM

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 01 Wrz 2018 18:48 #623849

  • XYZ
  • XYZ's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Błądzę we mgle...
  • Posty: 3740
  • Otrzymane dziękuję: 7401
Dynie nad stawem, badyle, które wpełzają do wody bardzo smakują amurom:

PICT0014-20.jpg
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobej, Adasiowa, BOROWKA1, Miragoral, lucysia, Betula, najemnik, UllaM

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 01 Wrz 2018 19:15 #623857

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Nawet nie wiem co tam jest w tym buszu.
IMG_20180831_095537.jpg


Bo tam gdzie luźniej to nie powiem ładne..
IMG_20180831_095405.jpg
IMG_20180831_100402.jpg
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): XYZ, Bobej, Adasiowa, BOROWKA1, Lana, Miragoral, Betula

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 02 Wrz 2018 17:17 #623926

  • Lana
  • Lana's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 415
  • Otrzymane dziękuję: 877
Kochani chcę zrobić dżem z dyni i mam pytanie czy z każdej dyni można zrobić taki dżem i któraś się nie nadaje?

W dziale kulinarnym jest przepis dżemu z wanilią i pomarańczą, czy robiliście taki dżem? Jak smakuje?
A może ktoś zna jeszcze jakiś dobry smaczny przepis?

Także mam pytanie co do wielkości kostki, jak mała kosteczka ma być.

z góry dziekuję za podpowiedzi :)
Temat został zablokowany.

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 02 Wrz 2018 17:42 #623930

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Ja żadnej kostki nie kroję posiekam jak się da a potem w trakcie smażenia to się rozpada na jednolitą masę. Z tym że nie każda dynia się nadaje. Tzn dżem będzie z każdej, ale np z Marina de Chioggia którą tu pokazałam daje dżem ciężki mączasty. Lepiej ją wykorzystać na pure do mięsa, zupę, frytki itp. Natomiast Kareta (Miodowy Deser} czerwona na dżem nadaje się idealnie. Pokaż jakie masz to Ci powiemy z których warto robić dżem. Jaune Gros de Paris która mam od Ciebie daje świetne dżemy. Kazdy słoiczek dżemu z niej został zjedzony. Natomiast dżem z Buttercup musiałam zużyć do zagęszczania sosów bo nikt tego nie chciał jeść.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Lana

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 02 Wrz 2018 19:28 #623934

  • Lana
  • Lana's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 415
  • Otrzymane dziękuję: 877
Mąż dzisiaj z działki przywiózł kilka dyń. Dwie małe już obrałam i pokroiłam w cząstki, zdjęcia całych niestety nie zrobiłam. Zostały mi jeszcze trzy dynie. Jedna jest duża i zupełnie niedojrzała i oddam ją koleżance dla kur. Mąż ją zerwał, bo wisiała na siatce i wyginała siatkę. Gdybym była z nim na działce, to bym nie pozwoliła zerwać tej dyni.

A dwie pozostałe to zdjęcia poniżej. Ta pomarańczowa to nie znam odmiany, a ta szaro-zielona to rosyjska odmiana chyba wolżskaja szara

W zasadzie nie wiem czy z tych co już pokroiłam robić dżem czy nie. Bo jak nie wyjdzie, to szkoda mi dwóch lasek wanilii.


D2-2.jpg


były pomarańczowego koloru :bye:

D3.jpg


dla kur

D4.jpg
Ostatnio zmieniany: 02 Wrz 2018 19:52 przez Lana.
Temat został zablokowany.

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 02 Wrz 2018 20:28 #623945

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Z tej popielatej to raczej nie rób dżemu. Ja ją miałam pod nazwa Invincible, jest świetna, ale ona własnie jest z tych ciężkich kasztanowatych, www.unwins.co.uk/pumpkin-invincible-seeds-pid1225.html Natomiast ta różowa to jak najbardziej nadaje się na dżem. to będzie w typie Bambino. A z niebieskiej zrób zapiekankę z serem pokochasz tą dynie.
Ostatnio zmieniany: 02 Wrz 2018 20:36 przez Emalia112.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jan4, Lana

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 02 Wrz 2018 22:23 #623963

  • najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1381
  • Otrzymane dziękuję: 9133
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 03 Wrz 2018 12:52 #623987

  • agg
  • agg's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 168
  • Otrzymane dziękuję: 89
Witam dyniomaniaków serdecznie.
Mam pytanie do znawców, których tutaj jest bez liku. Uprawiam dynie od ubiegłego roku i mam Muscade de Provence oraz Butternut (tę już trzeci rok, bo raz dostałam ją od sąsiada i została tylko dlatego, że nie wiedziałam co dokładnie dostałąm:)). Dynie używam głównie do zup oraz ciast. Muscade bardzo mi smakuje (nawet na surowo trochę podjadam), a Butternut wcale, jest okropnie mączysta i zupa z niej mi nie smakuje. Muscade zostaje na kolejny rok z rzędu, ale zamiast Butternut chciałabym spróbować innej. Czy jest inna dynia, która nie jest taka mączna jak Butternut? Krzaków jest tylko kilka łącznie licząc, więc nie chcę próbować uprawy dyni, która jest podobna do Butternut, bo miejsca na dynie mam mało. Może ta: GALEUX D' EYSINES lub Ambar?
Proszę o podpowiedź.
Pozdrawiam
Ania
Pozdrawiam. Ania
Temat został zablokowany.

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 03 Wrz 2018 13:26 #623992

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Agg, za znawcę się nie uważam, ale kilkanaście odmian dyniek miałam okazję próbować i wykorzystywać w kuchni. Galeaux jest bardzo słodką dynią i o mocnym dyniowym smaku - jeśli lubisz zupy o takich cechach, to możesz ją uprawiać. Ambar był dla mnie trochę nijaki w smaku, ale znam osoby, które uprawiają tę odmianę i sobie ją chwalą.
Podobna do BUtternuta, ale bardziej maślana i o wilgotnym miąższu jest Australian Butter - idealna na zupy lub Kareta Kopciuszka, bardzo soczysta, o pięknym, pomarańczowym miąższu.
Jeśli odpowiada się smak i konsystencja Uchiki Kuri, to tę dynię też możesz zastosować na zupę.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 03 Wrz 2018 13:28 przez Adasiowa.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): agg, Lana

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 03 Wrz 2018 15:17 #623995

  • agg
  • agg's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 168
  • Otrzymane dziękuję: 89
Dziękuję za podpowiedzi. Spróbuję chyba Galeaux.
Pozdrawiam
Pozdrawiam. Ania
Temat został zablokowany.

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 05 Wrz 2018 14:07 #624171

  • Lana
  • Lana's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 415
  • Otrzymane dziękuję: 877
Zrobiłam powidło/dżem z dyni typu "Bambino" Robiłam z przepisu z działu kulinarnego "dżem dyniowy z pomarańczą"
Po obraniu dyni wyszło 2 kg więc jakby dwie porcje. Dżem mi wyszedł raczej pomarańczowy niż dyniowy.
Może za dużo dałam skórki pomarańczowej.... :think:
Według przepisu na 1 kg dyni+ miąższ i skórki trzech pomarańczy mnożymy razy 2 i mamy 6 pomarańczy. Ja dałam 5 pomarańczy. Dżem mocno jest w smaku pomarańczowy i słodki. Nie bardzo mi odpowiada. Na wygląd bardzo ładny. Smaku wanilii w ogóle nie wyczuwam, może dlatego że dałam tylko 2 laski, a trzeba było 4. Dałam mniej, bo wanilia droga. Pomyślałam że może wystarczy. Nie wiem do czego bym mogła taki dżem używać.

Dzisiaj nie mój dzień...
Dżem nie wyszedł taki jak oczekiwałam, słoiki kupione w Pepco nie nadają się na przechowywanie dżemu na zimę. A na dodatek zgubiłam kartę bankową. Koszmar! :jeez:

Kochani, może ktoś ma sprawdzony jeszcze jakiś przepis na dżem?

A z tej pokrojonej dyni co nie wiedziałam co to za dynia, zrobiłam zupę i zupka już została zjedzona :)


T1.jpg


T5.jpg
Ostatnio zmieniany: 05 Wrz 2018 14:10 przez Lana.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 05 Wrz 2018 17:37 #624188

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Współczuję Ci . Ale dzień się jeszcze nie skończył , moze być lepiej,a jutro jest nowy.
co do przepisu to ja po wypróbowaniu wielu zostałam przy dżemie z pigwą . Przepis prosty !/3 pigwy 2/3 dyni i dosładzam pod koniec tak na oko i co dwie łyżki próbując.A dżemy z dyni to używam do naleśników, omletów placków z ciasta dyniowego.
A to moje rozczarowanie. Kupiłam nasiona tej dyni pod nazwa Dynia Olbrzymia. (Nie wiem kto w znanej firmie wymyśla nazwy), ale dynia była podobna do Baby Bear, więc posadziłam, ale niestety podobna tylko z wyglądu, bo w smaku bardzo przeciętna. Dziś pieczona nie podeszła mi. Juro zobaczę jak sie sprawdzi w plackach z ciasta dyniowego.Pestki smaczne z cieńka łupiną. Waga 2-3 kg
Dynia olbrzymia..
IMG_20180905_120423.jpg
IMG_20180905_131915.jpg
Ostatnio zmieniany: 05 Wrz 2018 17:42 przez Emalia112.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Biotit, Betula

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 05 Wrz 2018 18:19 #624194

  • najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1381
  • Otrzymane dziękuję: 9133
Dziś zmierzyłem swoją największą rouge de etampes- miała ok. 135 cm w obwodzie. Mam jeszcze 3 troszkę mniejsze ok. 115cm oraz ok. 10 mniejszych. Co ciekawe te największe owoce pochodzą z nasion posianych w ziemniakach, gdzie sadzarka przepuściła sadzeniaka i było odrobinę miejsca.
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 06 Wrz 2018 13:23 #624260

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Kompletujemy cukinie na zimowe leczo w słoiki - zrywam młode okazy, z delikatną skórką, ponieważ lubię ją w przetworach.
Owoce bardzo ładnie przechowują się w lodówce, więc mogę spokojnie czekać na następny plon. Krzaczki są zdrowe, bez objawów mączniaka czy innych plag, jedynie męskich kwiatków już coraz mniej .... Nawożenie i opryski regularne.

Cukinie Lungo Bianco i Bianca di Trieste

Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobej, jurek49, pszczolka

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 06 Wrz 2018 15:51 #624267

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15796
  • Otrzymane dziękuję: 53243
Szkoda, że Poznań tak daleko, bo bym Ci dołożył cukinii do tego lecza :rotfl1:

Ja swoim cukiniom usunąłem stare liście i zaczęły owocować na nowo :club2:
Ostatnio zmieniany: 06 Wrz 2018 16:06 przez pomodoro.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Malkar, Adasiowa


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.565 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum