TEMAT: Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 28 Wrz 2018 20:37 #626073

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 20240
  • Otrzymane dziękuję: 64598
No tak - nomen omen "tapirek". Dziękuję :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma


Zielone okna z estimeble.pl

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 29 Wrz 2018 08:00 #626087

  • zdravko
  • zdravko's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 410
  • Otrzymane dziękuję: 353
Betula wrote:
Wszystko pięknie, dynia przecudnej urody. Tylko jak Ty ją Emalko obierasz? :)
Ja mam praktycznie tylko takie(ze 20 pare sztuk),obiera się dosyć prosto, skóra nie jest twarda,
to moja ulubiona dynia bo nie jest słodka i wodnista i b.dobrze się przechowuje,
ostatnio testuję je jako dodatek do ciasta chlebowego i jest ok.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Betula

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 29 Wrz 2018 09:16 #626092

  • anianiekurzak
  • anianiekurzak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 639
  • Otrzymane dziękuję: 849
IMG_20180926_170846.jpg



Czy dynia niedojrzała będzie się nadawać do przerobienia? Konkretnie na dżem?
Pozdrawiam serdecznie Ania.
Ostatnio zmieniany: 29 Wrz 2018 09:18 przez anianiekurzak.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 29 Wrz 2018 09:41 #626098

  • BOROWKA1
  • BOROWKA1's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 147
  • Otrzymane dziękuję: 229
Ania ta dynia niekoniecznie jest niedojrzała. Muscaty tak mają, że z czasem nabierają ceglastego koloru, po tygodniach przechowywania. Myślę że możesz z niej śmiało robić dżem.
Pozdrawiam
Jagoda
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): anianiekurzak

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 29 Wrz 2018 09:49 #626100

  • anianiekurzak
  • anianiekurzak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 639
  • Otrzymane dziękuję: 849
Dziękuję Jagoda, uspokoiłaś mnie. :) Mam dwie I obie tak wyglądają. W ubiegłym roku miały ten jak określiłaś ceglasty kolor. Nie mam zbyt dużego doświadczenia z dyniami to mój drugi sezon.
Pozdrawiam serdecznie Ania.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): BOROWKA1

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 29 Wrz 2018 10:04 #626102

  • lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Posty: 5028
  • Otrzymane dziękuję: 13134
Kilka sztuk na nasionka.Mam jeszcze dwie ale nn
20180928_115312.jpg
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………
Ostatnio zmieniany: 29 Wrz 2018 10:07 przez lucysia.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Iwona M, BOROWKA1, Betula, Renia, magnes

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 29 Wrz 2018 16:35 #626146

  • Iwona M
  • Iwona M's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 609
  • Otrzymane dziękuję: 2337
Dzisiaj zebrałam większość dyni. Wszystkie pomarańczowe są z samosiewu, z wyrzuconych nasion na kompost.

20180929_134147.jpg

Największa z moich dyniek to Llena di Neapoles, nasiona które otzymałam z naszej forumowej wymiany.

20180929_140546.jpg
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Miragoral, lucysia, Betula, Renia, magnes

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 29 Wrz 2018 16:41 #626148

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 20240
  • Otrzymane dziękuję: 64598
Iwonuś, jesteś bodajże jedyną osobą, której udało się doczekać Lleny - jeśli nie będzie to dla Ciebie kłopotem, to bardzo prosiłabym o parę nasionek na potrzeby naszego Dyniowego Straganiku. Będę bardzo wdzięczna...
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Iwona M

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 29 Wrz 2018 17:02 #626150

  • Iwona M
  • Iwona M's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 609
  • Otrzymane dziękuję: 2337
Posadziłam trzy sadzonki, a mam tylko jeden owoc. Drugi trochę mniejszy wyemigrował na sąsiednią działkę, więc nie będę go zabierać, tym bardziej że sąsiedzi nie mają żadnej swojej dyni.
Nie mam pewności, czy zebrana Llena jest już dojrzała, bo ogonek był jeszcze całkiem zielony, a nie zdrewniały. Dzisiaj wieczorem mam zamiar ją rozkroić. Zastanawiam się czy Llenna di Neapoles to jest ta sama dynia co Lunga di Napoli, krórej nasiona niedawno kupiłam, bo wyglądają bardzo podobnie.

1538233046826-1918009075.jpg
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Betula

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 29 Wrz 2018 17:18 #626151

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 20240
  • Otrzymane dziękuję: 64598
Iwonka, wg mojej wiedzy to dwie różne odmiany.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Iwona M

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 29 Wrz 2018 17:41 #626156

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13291
Iwonko! Koniecznie zdaj relacje z degustacji. Jestem bardzo ciekawa porównania z Pieną Lungą, która jest moją ulubioną dynią do jedzenia na surowo. Smakuje jak melon, a soki z niej to bajka.
Pozdrawiam
Bea
Temat został zablokowany.

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 29 Wrz 2018 18:21 #626162

  • Iwona M
  • Iwona M's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 609
  • Otrzymane dziękuję: 2337
Wieczorem, gdy wrócę z działki do domu mam zamiar rozkroić Llennę, z części zrobię sok, ewentualnie dodam do soku jabłkowego na zimę. Z pierwszej przerobionej dyni- zwykłej pomarańcziwej też wycisnęłam w wyciskarce gęsty sok, a wytłoki miały piękny pomarańczowy kolor i były jeszcze dosyć mokre, więc zamiast je wyrzucić włożyłam do woreczka zamykanego próżniowo i zamroziłam - będą na placki, lub do ciasta dyniowego.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Betula

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 29 Wrz 2018 19:32 #626165

  • BOROWKA1
  • BOROWKA1's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 147
  • Otrzymane dziękuję: 229
Przy kompostowniku poradziłam 1 Hokkaido. Jestem w szoku, że roślina mogła wydać tyle owoców!!! Niestety nie wszystkie zdążyły dojrzeć. Ale nic straconego, pójdą na pierwszy rzut do gara razem z cukinią. Będzie kolejne pyszne leczo.

20180929_172255-2.jpg
Pozdrawiam
Jagoda
Ostatnio zmieniany: 29 Wrz 2018 19:34 przez BOROWKA1.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, lucysia, Betula

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 29 Wrz 2018 19:39 #626166

  • BOROWKA1
  • BOROWKA1's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 147
  • Otrzymane dziękuję: 229
[quote="zdravko" post=626087
Ja mam praktycznie tylko takie(ze 20 pare sztuk),obiera się dosyć prosto, skóra nie jest twarda,[/quote]
Szkoda mi bardzo że tych bąbli nie da się obrać :P , kawał dyni idzie przy tym na kompost...
Pozdrawiam
Jagoda
Temat został zablokowany.

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 30 Wrz 2018 01:05 #626197

  • Iwona M
  • Iwona M's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 609
  • Otrzymane dziękuję: 2337
Właśnie skończyłam "walkę" z Lleną de Neapoli. Trochę jestem nią rozczarowana. Miąższ jest blado pomarańczowy i mocno wodnisty, mało słodki. Zaletą jest cienka skórka i łatwość krojenia. Tutaj widok rozkrojonej dyni:

20180929_221718.jpg



W całości ważyła 9 kg.

20180929_202834.jpg




Otrzymałam rozdrobniony dosyć mokry miąższ, wyciśnięty sok, który zostanie zmieszany z sokiem jabłkowym, oraz sporo pestek- część jest chyba pustych.

20180929_233408.jpg




Na ostatnim zdjęciu zapakowany w woreczki miąższ, który będzie zamrożony. Wyszło 9 porcji po 0,5 kg.

20180930_001214.jpg
Ostatnio zmieniany: 30 Wrz 2018 01:08 przez Iwona M. Powód: Błąd ze zdjęciami
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, BOROWKA1, Betula

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 30 Wrz 2018 06:28 #626199

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13291
BOROWKA1 wrote:
Przy kompostowniku poradziłam 1 Hokkaido. Jestem w szoku, że roślina mogła wydać tyle owoców!!!

Czy ja dobrze policzyłam na zdjęciu? 17 owoców z jednego krzaka? To chyba rekord nie tylko na forum?
Pozdrawiam
Bea
Temat został zablokowany.

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 30 Wrz 2018 06:35 #626200

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13291
Iwona M wrote:
Otrzymałam rozdrobniony dosyć mokry miąższ, wyciśnięty sok, który zostanie zmieszany z sokiem jabłkowym, oraz sporo pestek- część jest chyba pustych.

I to jest prawdziwa gospodyni, nic się nie zmarnuje :)
Podoba mi się patent z woreczkami. Poręczne porcje, wygodne do zamrożenia. Czy mogłabyś mi napisać na priv jakiego urządzenia używasz do zamykania woreczków?
Pozdrawiam
Bea
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Iwona M

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 30 Wrz 2018 10:09 #626221

  • BOROWKA1
  • BOROWKA1's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 147
  • Otrzymane dziękuję: 229
Betula, sama jestem w szoku! Wczoraj z z córką wyszukiwałyśmy je w trawie i coraz nowa niespodzianka! Dynia zaczęła późno kwitnąć. Miejsce gdzie wetknęłam nasiona było suche (sztucznie usypany pagórek z cienką warstwą kompostu na wierzchu). Podlewałam, ale ogólnie myślałam że nic z tego nie będzie. Widać korzenie przybyszowe miały bardzo dobrą pożywkę, co roku za pagagórkiem są lokowane większe odpadki ogrodowe (kukurydza, nieudane dynie, wielkie zielsko itp.) Poza tym jest to teren mokry.
Pozdrawiam
Jagoda
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.641 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum