TEMAT: Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 30 Wrz 2018 10:13 #626222

  • BOROWKA1
  • BOROWKA1's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 147
  • Otrzymane dziękuję: 229
Iwona M w jaki sposób robisz roku na zimę?
Pozdrawiam
Jagoda
Temat został zablokowany.


Zielone okna z estimeble.pl

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 30 Wrz 2018 11:52 #626237

  • zdravko
  • zdravko's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 424
  • Otrzymane dziękuję: 396
BOROWKA1 wrote:
[quote="zdravko" post=626087
Ja mam praktycznie tylko takie(ze 20 pare sztuk),obiera się dosyć prosto, skóra nie jest twarda,
Szkoda mi bardzo że tych bąbli nie da się obrać :P , kawał dyni idzie przy tym na kompost...[/quote]

No bez przesady z tym kawałem, więcej z takiej dyni miąższu (nie miałem pojęcia ,ze tak to się pisze ;D) niż np. z hokkaido czy innej pustej w środku,ta ma ściankę na pare dobrych centymetrów.
Temat został zablokowany.

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 30 Wrz 2018 11:54 #626238

  • Iwona M
  • Iwona M's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 609
  • Otrzymane dziękuję: 2337
BOROWKA1 wrote:
Iwona M w jaki sposób robisz roku na zimę?
Chyba chodzi Ci o sok na zimę? Z dyni przepuszczonej przez wyciskarkę wolnoobrotową wychodzi gęsty sok, następnie umyte drobne jabłka wrzucam do wyciskarki w całości, a większe przekrajam, ale nie wycinam gniazda nasiennego. Mieszam oba soki, zagotowuję kilka minut, cukru nie dodaję, bo jabłka mam słodkiej odmiany Fantazja, wlewam wrzący sok do wyprażonych wcześniej w piekarniku butelek z zakrętką twist-off, zakręcam, naklejam nalepkę z nazwą i datą.
Do zamykania torebek foliowych mam kupiną w Lidlu zgrzewarkę próżniową, folię w rolce, oraz różnej wielkości woreczki ze specjalnej folii zamawiam na Allegro.
Zaczyna brakować mi miejsca w zamrażarce, więc chyba spróbuję zapasteryzować woreczki z pulpą dyniową w garnku do pasteryzacji w 85° przez ok. 1 godzinę.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): BOROWKA1, Betula, Mamma

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 30 Wrz 2018 12:23 #626247

  • BOROWKA1
  • BOROWKA1's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 147
  • Otrzymane dziękuję: 229
Dzięki za przepis Iwonko. Chodziło mi o to jak zabezpieczasz sok (a nie rok oczywiscie :P , ten moj słownik w tel.nie próżnuje i ciągle mi psikusy robi). Ile czasu taki sok przechowujesz? Ja mam trochę hopla na punkcie bezpieczeństwa przetworów przez co dużo tych mniej pewnych w mojej opinii idzie do kosza...
Powiesz mi jeszcze jaką masz słodką odmianę jabłek? Właśnie robię plany na następne nasadzenia drzewek.
Zdravko, ale i tak mi tych bąbli jest szkoda. Skórka Mariny powinna być jadalna :idea1:
Pozdrawiam
Jagoda
Ostatnio zmieniany: 30 Wrz 2018 12:24 przez BOROWKA1.
Temat został zablokowany.

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 30 Wrz 2018 12:45 #626249

  • Iwona M
  • Iwona M's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 609
  • Otrzymane dziękuję: 2337
Według mojego doświadczenia podstawą dobrego przechowywania przetworów jest zachowanie maksymalnej higieny podczas przygotowywania, oraz jak najkrótszy czas od zebrania do przetworzenia. Po przyniesieniu plonów z działki zaczynam od porządnego umycia zlewu kuchennego i blatów, wyparzam deski do krojenia, noże i elementy wyciskarki, słoiki przyniesione z piwnicy chociaż są czyste to myję w zmywarce w najwyższej temperaturze, a te które nie będą pasteryzowane wyprażam w 180 ° przez 40 min. w piekarniku, zakrętki gotuję w wodzie.
Co do słodkiej odmiany jabłek pisałam, że mam Fantazję, którą szczepił mój tato ponad 40 lat temu. On był z zawodu ogrodnikiem. Myślę, że obecnie jest dużo lepszych odmian, które owocują każdego roku, bo Fantazja co drugi rok.
Niepasteryzowane soki swobodnie przechowuję do do następnego roku, tylko sprawdzam czy denka są cały czas wklęśnięte. Czasami się zdarza, że któraś butelka się nie zassie to ją zużuwam od razu.
Ostatnio zmieniany: 30 Wrz 2018 12:51 przez Iwona M.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, BOROWKA1

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 30 Wrz 2018 13:17 #626253

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15796
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Jeszcze jedna ważna rzecz. Panie nie powinny wykonywać przetworów w okresie menstruacji.
Temat został zablokowany.

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 30 Wrz 2018 13:45 #626255

  • BOROWKA1
  • BOROWKA1's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 147
  • Otrzymane dziękuję: 229
A ja mam uprzedzenia co do wyparzania słoików na przetwory w zmywarce. Chodzi o nablyszczasz który przecież zostaje na powierzchni. Nie myślicie, że może on źle wpłynąć na zawartość?
Pomodoro, czy chodzi Ci o to, że w tym nieszczęsnym dla nas czasie mamy nie do końca dobry humor, jesteśmy obolałe i nie w pełni sił fizycznych i psychicznych na wielogodzinne stanie w kuchni dla dobra całej rodziny? Jeśli tak to się zgodzę rzeczywiście powinnyśmy sobie odpuścić.
Pozdrawiam
Jagoda
Ostatnio zmieniany: 30 Wrz 2018 13:55 przez BOROWKA1.
Temat został zablokowany.

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 30 Wrz 2018 14:12 #626257

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15796
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Pracowałem w zakładzie spożywczym i tam Panie podpisywały deklaracje, że będą zgłaszać fakt menstruacji. W tych dniach pracowały na innych stanowiskach, nie związanych bezpośrednio z produkowanymi wyrobami spożywczymi. Nie chodzi tu o zmiany nastroju, ale o zagrożenie mikrobiologiczne.
Temat został zablokowany.

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 30 Wrz 2018 14:53 #626262

  • Lana
  • Lana's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 415
  • Otrzymane dziękuję: 877
Przedstawiam część moich dyniowych plonów


L1.jpg


L2.jpg


L4.jpg


L5.jpg


L6.jpg



L7.jpg


L8.jpg
Ostatnio zmieniany: 30 Wrz 2018 15:00 przez Lana.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Danuta, Iwona M, Bobej, Adasiowa, Kaja, Miragoral, Betula, Mamma, najemnik, Zielona, magnes

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 30 Wrz 2018 16:47 #626274

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Super zbiory. Z ilu krzaków tykwy taka ilość owoców?
Pozdrawiam
Bea
Ostatnio zmieniany: 30 Wrz 2018 16:48 przez Betula.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Lana

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 30 Wrz 2018 17:02 #626277

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Jak mawiają "kto ma dynie ten nie zginie". Jak widać na zdjęciu zguba mojej rodzinie tej zimy nie grozi :) Wprawdzie moje plony nie są tak duże jak Mammy, Lany czy Borówki, ale areał mam chyba mniejszy (może to i lepiej, bo siałabym dynie bez opamiętania) i sporo już skonsumowaliśmy w zupach, gulaszach, ciastach, gnocchi i plackach.

zbiory-2.jpg
Pozdrawiam
Bea
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobej, Adasiowa, Emalia112, Zbyszko46, Miragoral, Mamma, magnes

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 30 Wrz 2018 18:13 #626288

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Zapowiedź dzisiejszej relacji ze Święta Korbola w Grzybnie 2018 :)

Gwoździem imprezy były dynie gigantki. Ciekawe, do kogo należy ta największa dynia :happy: ...



Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Iwona M, Bobej, BOROWKA1, Miragoral, lucysia, Betula, Mamma, magnes

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 30 Wrz 2018 20:05 #626321

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Ostatni dzień września - piękna, słoneczna i - o dziwo - ciepła niedziela.
Zgodnie z zapowiedzią wybrałam się do Grzybna, niedaleko Poznania, na coroczne Święto Korbola. Na potrzeby imprezy zaaranżowano teren Zespołu Szkół Rolniczych, położony w bardzo urokliwym parku, z niewielkim oczkiem wodnym, wiekowymi lipami, grabem i sosną.
Budynek szkoły prezentował się niezwykle nobliwie...







Dookoła głównego dziedzińca nadal pięknie kwitną dalie, moje ulubione kwiaty rodem z wiejskich ogródków - takie widziałam ostatni raz na Ojcowiźnie w podlaskiem.



Organizatorzy naprawdę postarali się o najdrobniejsze szczegóły, aby uatrakcyjnić niedzielne święto. Oprócz tradycyjnych stoisk z regionalnymi przysmakami i potrawami .... ( rewelacyjne pasty dyniowe do chleba i oczywiście dyniowe ciasta )





... znalazło się miejsce dla równie oryginalnych wystawców:



... rodem z początków państwa polskiego ...







Każdy znalazł coś dla siebie :)



Cdn ...za moment.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Danuta, Marzenka, Iwona M, Bobej, Armasza, BOROWKA1, Lana, Miragoral, lucysia, Mamma, magnes

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 30 Wrz 2018 20:20 #626331

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Świetna impreza. Dobrze zorganizowana. Szkoda, że tak daleko.
Pozdrawiam
Bea
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 30 Wrz 2018 20:33 #626334

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Odcinek II

Muszę szczerze przyznać, że takie rękodzieła zawsze były poza zasięgiem moich możliwości:







Jednak - nie da się ukryć - że głównymi bohaterkami Święta były dynie - spotykałam je na każdym kroku :)

Były malowniczo porozrzucane w rozmaitych zakątkach ...





... lub starannie ułożone w celach nabywczych ;-)



Na stanowisku konkursowym tłok - nie tylko spowodowany rozmiarami wystawionych warzyw, ale i tłumami zwiedzających.









Oczywiście nie mogłam się opanować ... zwróćcie uwagę na drugiego futrzaka zachodzącego mnie z prawej strony ;-)



Pomimo, że teren przeznaczony na wystawę nie był rozległy, to atmosfera była tak niezwykle sympatyczna, że obchodziliśmy alejki i stanowiska kilka razy - ludzie przemili, częstujący własnoręcznie wykonanymi potrawami, uśmiechnięci ( !!! ) i bardzo życzliwi. Można było zaopatrzyć się w miody, orzechy włoskie, jabłka i gruszki azjatyckie, zapachem kusiły stoiska z wędlinami, pajdą chleba ze smalcem i małosolnym ogórkiem, albo pastami dyniowymi, powidłami ; kto chciał, mógł przekonać się, jak pyszna jest zupa dyniowa, placki a'la ziemniaczane, kluchy z kapustą lub ciasto domowej roboty - niemal wszystkie te smakołyki były proponowane za symboliczną opłatę na poczet szkoły. Z ulgą nie zauważyłam dystrybutora z piwem.

Cdn ...
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 30 Wrz 2018 22:39 przez Adasiowa.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Danuta, Marzenka, Iwona M, Bobej, Emalia112, Armasza, BOROWKA1, Lana, Miragoral, lucysia, Betula, Mamma

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 30 Wrz 2018 20:41 #626337

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Nie wiem, jak dla Was, ale dla mnie hitem okazał się korowód starych traktorów - zobaczcie zresztą sami :)


zego








Tuż obok stacjonowały wiekowe samochody, m.in. oryginalna Czajka, Warszawa Babcia czy trabanty - panował tak jednak taki ścisk, że niemożliwością okazało się zrobienie wyraźnego zdjęcia.
Natomiast udało się uwiecznić występy artystyczne - wierzcie mi, było warto zatrzymać się na chwilę i popodziwiać talent zarówno młodego, jak starszego pokolenia ...





Mam nadzieję, że Błażej uchyli rąbka tajemnicy i dopisze brakującą część opowiadania :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Danuta, Marzenka, Bobej, Emalia112, Armasza, BOROWKA1, Lana, carbon, Miragoral, lucysia, Betula, Mamma, tadeo68

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 01 Paź 2018 05:31 #626364

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
BOROWKA1 wrote:
20180926_181549.jpg

Dopiero teraz zauważyłam, że wśród Twoich dyń jest też olbrzymia tykwa. Co to za odmiana? Czy miałaś ją już wcześniej? Jeśli tak to jak się taką dużą suszyło?
Pozdrawiam
Bea
Ostatnio zmieniany: 01 Paź 2018 05:32 przez Betula.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Emalia112, Lana, Mamma

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 01 Paź 2018 08:03 #626369

  • lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Posty: 5031
  • Otrzymane dziękuję: 13147
BOROWKA1 wrote:
A ja mam uprzedzenia co do wyparzania słoików na przetwory w zmywarce. Chodzi o nablyszczasz który przecież zostaje na powierzchni. Nie myślicie, że może on źle wpłynąć na zawartość?
.

Jako nabłyszczacz można stosować zwykły ocet.I problem z głowy.Polecam.

Aniu cudne dynie i widać na zdjęciach że fajnie było.Atmosfera spokojna,relaksacyjne.
Szkoda,że tak daleko.
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………
Ostatnio zmieniany: 01 Paź 2018 08:11 przez lucysia.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Mamma


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.820 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum