TEMAT: Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 21 Sie 2017 00:12 #561336

  • CHI
  • CHI's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3984
  • Otrzymane dziękuję: 21386
Lucynko - trochę przekręciłam nazwę, powinno być llena de napoles

z tej torebki:

P8201401.jpg


Miała być do jedzenia na surowo - dlatego tak wypytuję...
A wygląda dziś tak:

P8201184.jpg


P8201388.jpg


P8201389.jpg


Inne też rosną

P8201174.jpg


Dziś zebrałam pierwsze hokkaido

P8201313.jpg

Mniejsza poszła do zupy, a większą przekroiłam na dwie części i rzuciłam kurczakom:

P8201315.jpg


P8201339.jpg


To był moment...
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, otojolka, Marianna, Agusiak


Zielone okna z estimeble.pl

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 21 Sie 2017 00:47 #561342

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
No Małgosiu jestem zgorszona. Hokaido kurczakom? nie dziwie się ze to był moment.
A co do "długiej z Neaplu" to oczywiście że można ja jeść na surowo, I soki. Ale wydaje mi się ze bardziej słodki smak ma dojrzała.Teraz przypomina w smaku bardziej kalarepę.
Potem marchewkę.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 21 Sie 2017 01:00 #561343

  • CHI
  • CHI's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3984
  • Otrzymane dziękuję: 21386
No to pytanie nie do końca w temacie, ale...
Jaka sokowirówka do soku z dyni? Jakie macie doświadczenia?
Temat został zablokowany.

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 21 Sie 2017 06:34 #561347

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Ja do soków używam wyciskarki. To droższa inwestycja niż sokowirówka. Ale ma kilka zalet. Wyciska więcej soku (zwłaszcza z twardych owoców), sok może być przechowywany (u nas się to nie zdarza :) ) i wyciska sok z warzyw liściastych i ziół. Słabo sobie radzi tylko z bardzo miękkimi owocami np arbuz. Sok z wyciskarki jest gęstszy niż z sokowirówki i bogatszy w składniki odżywcze.
Jeśli zdecydowałabyś się na wyciskarkę, to jest ich kilka rodzajów i warto o nich poczytać przed zakupem.
Ja nigdy nie robię soku z samej dyni, nawet z tych słodkich odmian typu Muscat de Provence. Wato dodać jabłko, pomarańczę. Ja z reguły robię mix owocowo - warzywny na winie (czyli wszystko co w ręce wpadnie). Ale zawsze staram się dodać buraka (eko) i granat, jako superfoods.
Pozdrawiam
Bea
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, CHI, Agusiak

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 21 Sie 2017 10:25 #561364

  • Zofix
  • Zofix's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 288
  • Otrzymane dziękuję: 536
Ja zawsze czekam na sezon dyniowy, kiedy pojawiają się na targowisku dynie, szczególnie dynia Lunga Di Napoli. Jest pyszna właśnie na surowo. Też mam wyciskarkę i robię prawie codziennie soki mieszane z warzyw i owoców. Tak jak Bea wspomniała, sok tak wyciśnięty ma wtedy pyszną, aksamitną konsystencję. W sezonie dyniowym dodaję do każdego soku obowiązkowo też dynię. Jest bardzo wartościowa, szczególnie na surowo, no i mało kaloryczna, po obróbce termicznej już niekoniecznie :wink2: .
Pozdrawiam - Zosia
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Armasza, Betula, Agusiak

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 21 Sie 2017 21:42 #561424

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Ciąg dalszy moich dyń. Niektóre wywędrowały poza poletko na trawę, a mąż się irytuje, bo nie może w tym miejscu kosić :).

Blue de Hongrie
Kolor na zdjęciu jest przekłamany. W rzeczywistości ma ona kolor typowy dla niebieskich dyń, czyli zielono-szary.

BdH.jpg


Piena Lunga di Napoli
Największy krzak wśród moich dyń. Owoc też duży, a na pewno jeszcze urośnie.

PLN.jpg


To miała być Hokkaido. A na pewno nią nie jest. Duża płaska. Nie obrażę się jak się okaże, że to Rouge d'Etamps (kareta Kopciuszka).

fH2.jpg


A to miał być butternut. A jest małe nie wiadomo co :)

fB.jpg
Pozdrawiam
Bea
Ostatnio zmieniany: 21 Sie 2017 21:45 przez Betula.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, CHI, Agusiak

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 23 Sie 2017 22:26 #561750

  • Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2828
  • Otrzymane dziękuję: 5500
Przeżyły suszę ale już mi ślinka cieknie jak pomyślę o ich smaczku ;)

20170823_1821141.jpg


20170823_1821271.jpg


20170823_1821571.jpg


20170823_1822081.jpg


20170823_1822231.jpg
Pozdrawiam
Aga
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 24 Sie 2017 06:56 #561779

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Widzę, że Rouge d'Etamps królują u Ciebie w tym sezonie :)
Co to za odmiana po lewej na pierwszym zdjęciu (ta mniej pomarańczowa)?
Pozdrawiam
Bea
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 24 Sie 2017 07:54 #561786

  • Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2828
  • Otrzymane dziękuję: 5500
To od sąsiada olbrzymia przylazła, ale to pastewniaki dla zwierząt. U mnie tak, królują w tym roku muskaty nie sądziłam że coś z nich wyjdzie a tu masz, wspaniale oczy cieszą. Już kombinuje jak spożytkować największą żeby się nie zmarnowała. Najlepszą alternatywą byłby sok ale nie robiłam jeszcze takiego do przechowania na zimę i trochę się obawiam czy się przechowa a też nie chcę sypać cukru kilogramami.
Pozdrawiam
Aga
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 24 Sie 2017 08:17 #561791

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Dynie najlepiej przechowują się w całości w suchym miejscu. A niektóre po długim przechowywaniu zyskują na smaku. U mnie na regale jeszcze leżą dwie z ubiegłego roku.
Moim zdaniem nie warto robić na zapas soku z dyń (dżem to innego), bo albo pasteryzacja zabije witaminy, albo trzeba faktycznie dodać tony cukru ryzykując, że i tak się zepsuje.
Ja przechowuje dynie w całości. I pożytkuję do soków owocowo-warzywnych jakie robię prawie codziennie.
Takie muscaty mogą do stycznia poleżeć.
Jak koniecznie chcesz największą przerobić, to można zamrozić mus albo dżem dyniowo-pomarańczowy zrobić.
Pozdrawiam
Bea
Ostatnio zmieniany: 24 Sie 2017 08:18 przez Betula.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Renia, Agusiak

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 24 Sie 2017 08:24 #561793

  • Renia
  • Renia's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 294
  • Otrzymane dziękuję: 815
Ja jeszcze je rozprażam w piekarniku lub gotuje na pulpe i to porcjuję do pudełek i zamrażam lub do słoików i pasteryzuję. Potem używam do zupy czy ciast.
Pozdrawiam, Renia :)
Ostatnio zmieniany: 24 Sie 2017 08:24 przez Renia.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 24 Sie 2017 08:24 #561794

  • Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2828
  • Otrzymane dziękuję: 5500
W ub. roku miałam Buttena i poleżał do listopada i zdechł. Pure z dyni do mrożenia jak najbardziej robię ponieważ u mnie jest duży popyt na bułeczki dyniowe. Smutna sprawa z tym sokiem :(
Pozdrawiam
Aga
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 24 Sie 2017 08:35 #561797

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
A gdzie przechowywałaś? Ja swoje w domu przechowuje. Temperaturę mam ustawioną na 20C. Najszybciej psuły mi się kupne (pewnie były wcześniej źle przechowywane). Moje najwcześniej w styczniu zaczęły się nadpsuwać, a jak pisałam wyżej dwie mam do dziś.
Po zbiorze utwardzałam dynie. To też mogło się przyczynić do lepszego przechowywania.
Pozdrawiam
Bea
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 24 Sie 2017 08:41 #561800

  • Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2828
  • Otrzymane dziękuję: 5500
Ja swoje przechowywałam w piwnicy nieogrzewanej i to fakt mogło im zaszkodzić ale nie mam tyle miejsca w domu żeby je przechować. Jak utwardzasz dynie?
Pozdrawiam
Aga
Temat został zablokowany.

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 24 Sie 2017 08:52 #561801

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Faktycznie piwnica to nie najlepsze miejsce dla dyń, bo może być wilgotna. Po moim przykładzie widać, że najważniejsze w przechowywaniu dyń jest suche miejsce, temperatura jest na drugim planie.
Utwardzanie dyń to po prostu wystawienie ich po zerwaniu na różne warunki atmosferyczne - słońce w dzień, chłód nocą przez min 10 dni. Ja swoje dynie układam na słonecznym tarasie i tam sobie leżą 2 tygodnie. Jeśli na noc zapowiadany jest przymrozek to chowam dynie i rano wystawiam znowu. Tak faktycznie to chowam je jak zapowiadają poniżej +3, bo wiadomo prognozy nie są idealnie dokładne.
Pozdrawiam
Bea
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Renia, Agusiak

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 24 Sie 2017 09:01 #561802

  • Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2828
  • Otrzymane dziękuję: 5500
Dzięki, kochana jesteś. Spróbuję twojej metody może wtedy uda mi się je przechować :flower2:
Pozdrawiam
Aga
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 24 Sie 2017 09:14 #561805

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
A i jeszcze chronię je wtedy przed deszczem. Jak ma padać robię daszek z foli.
Pozdrawiam
Bea
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Renia, Agusiak

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 02 Wrz 2017 19:36 #563096

  • Zbyszko46
  • Zbyszko46's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 290
  • Otrzymane dziękuję: 485
Pomodoro Mieczysław cukinia Lungo Bianco od Ciebie pozostawiona na nasienie,po właściwym owocowaniu zawiązała obecnie na końcu pędu osiem małych cukinek w jednym gronie, nie spotkałem się z takim przypadkiem.Dziękuję za nasionka.Cukinia na szóstkę.
Pozdrawiam,Zbyszek
Życie jest naprawdę proste, lecz upieramy się by je komplikować” Konfucjusz
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Adasiowa, Agusiak


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.717 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum