Wielu sobie wyobraża, że wiedzę w dziedzinie choćby nawożenia roślin można streścić w jednym poście na Forum. Gdybym ja musiał każdemu z osobna tłumaczyć, to wylądowałbym w końcu w psychiatryku
. Ja uprawiam działkę od 50 lat. Kiedy zaczynałem, nie było komputerów w każdym domu, a portali ogrodniczych już wcale. Trzeba było ganiać po księgarniach i szukać różnych publikacji o uprawie roślin. Dzisiaj każdy / prawie każdy/ idzie na łatwiznę i szuka wiedzy na różnych forach czy portalach ogrodniczych. Nie mając jednak własnej wiedzy w temacie nie jest w stanie ocenić, które informacje są prawdziwe.
Ponieważ słońce jeszcze nie wyszło spoza horyzontu, a ja jestem tuż po przebudzeniu i o dziwo nic mi nie dolega wysilę się by Ci w skrócie wytłumaczyć sprawę nawozów.
Otóż zaczniemy od tego, że zawartości składników podawanych w opisie nawozu są w formie tlenkowej, za wyjątkiem azotu. Fosfor jest podawany w formie pięciotlenku P2O5 ; potas w formie tlenku K2O; magnez- MgO, wapń- CaO . Te zawartości są podawane w procentach. Niestety liczby graniczne dla warzyw określające otymalną zawartość poszczególnych składników dla uzyskania przyzwoitego plonu wyrażone są w mg/litr gleby. Aby umożliwić przeliczanie składu nawozów na ilości wagowe konieczne do uzyskania w glebie składu odpowiadającego owym liczbom granicznym konieczna jest znajomość liczb atomowych pierwiastków i przeliczników z formy tlenkowej na czysty składnik pierwiastkowy.
www.skrstrzelce.pl/uploads/katalogi/Wspo...owych_w_nawozach.pdf.
Przejdźmy teraz do konkretnego przykładu saletry potasowej i żółtego kristalonu
Na opakowaniu saletry potasowej czytamy:
Skład: Azot 13,5% (N), Potas 45% (K2O)
Znaczy to, że w 100 g nawozu potrzebnego do sporządzenia koncentratu naszego nawozu do fertygacji znajduje się : 13,5 g azotu oraz 45 g potasu jako tlenek K2O. Aby przeliczyć na czysty potas K bierzemy z tabeli współczynnik dla potasu i mnożymy 45 x 0,83= 37,9 g
Na opakowaniu żółtego kristalonu czytamy skład:
Skład nawozu KRISTALON ŻÓŁTY:
azot ogólny – 13% N (w tym: 4,4% N-NO3 i 13,6% N-NH4),
fosfor – 40% P2O5,
potas – 13% K2O,
W 100 g tego nawozu mamy :
azot- 13 % x 100 g = 13 g
potas- 13 % x 100 g = 13 g. Przeliczająć na czysty potas K 13 x 0,83 = 10,8 g
fosfor- 40 % x 100 g = 40 g fosforu jako P2O5. Przeliczając na czysty fosfor P 40 X 0,436 = 17,4 g
Jeżeli zatem wsypiemy do butelki 100 g saletry potasowe + 100 g żółtego kristalonu i dopełnimy do objętości 1 litra wodą, to otrzymamy 1 litr koncentratu w którym będzie :
azotu- 13,5 g + 13 g = 26,5 g
fosforu 17,4 g
potasu- 37,9 g +10,8 g =48,7 g
Te ilości znajdują się w 1 litrze roztworu, zatem w jednym mililitrze będzie ich 1/1000 część ich zawartości w jednym litrze koncentratu , czyli:
azot- 26,5 mg ; fosfor- 17,4 mg ; potas- 48,7 mg
Teraz trzeba spojrzeć na stronę 37 tej publikacji, gdzie znajduje się tabela z liczbami granicznymi dla warzyw.
iung.pl/dpr_eng/publikacje/Nawozenie_roslin_ogrodniczych.pdf
Czytamy liczby graniczne dla pomidora :
azot- 100-150 mg/l
fosfor- 60-80 mg/l
potas- 200-250 mg/l
Te warunki spełnia minimalna dawka 4 ml koncentratu na litr wody do podlania. Dostarczamy do gleby wtedy z każdym litrem podlania :
azot- 4 x 26,5 =
106 mg ; fosfor- 4 x 17,4 =
69,6 mg ; potas- 4 x 48,7 mg =
194,8 mg
Troszkę mniej jest potasu, ale warzywnik, to nie apteka !