TEMAT: Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja II 2017/2018

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja II 2017/2018 03 Sie 2018 10:30 #620743

• Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6415
Posiałam K-37-tak było napisane na torebce.Od razu zaznaczam,że nie mam do nikogo pretensji,że u mnie są mało wydajne.U darczyńcy np.mogły się zapylić innym pyłkiem,bo przecież nasiona są z upraw amatorskich i chyba wszyscy o tym wiemy. Poza tym ja pomidory sieję głównie dla smaku,a nie dla ilości,ale przyznam że trochę mnie denerwuje jak jest ich bardzo mało.
Prawdę mówiąc to pomidory nie są moim ulubionym warzywem,ale uwielbiam je siać,przesadzać,doglądać i potem zbierać.No może mniej przetwarzać,gdy wszystkie naraz dojrzewają,jak teraz.
Przede wszystkim moje nie są takie karbowane jak na zdjęciu pomodoro.Z jednego krzaka są mniejsze i okrągłe,a z drugiego większe i owalne.Ten okrągły ma takie skromne zaczątki karbowania,ale owalny jest zupełnie gładki.
Czy ten wydajny k-37 jest wysoki,czy niski?
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Zielone okna z estimeble.pl

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja II 2017/2018 03 Sie 2018 10:59 #620745

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Otrzymane dziękuję: 13292
K-37/2 jest wysoki. W gronie 3-4 owoce, doczekałam się w ubiegłym sezonie 4-5 gron. Ponieważ owoce są duże plon jest dobry, choć nie rewelacyjny.
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja II 2017/2018 03 Sie 2018 11:43 #620748

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53243
Kajtkowa wrote:
I jakiś taki mało podobny do Red Pear?

Z pomidorami jak z kobietami. Z tyłu liceum, z przodu- muzeum :rotfl1:

Teraz chyba bardziej podobny do Red Pear ?.

aaa091.jpg

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja II 2017/2018 03 Sie 2018 12:04 #620753

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Kaja wrote:
Przede wszystkim moje nie są takie karbowane jak na zdjęciu pomodoro.Z jednego krzaka są mniejsze i okrągłe,a z drugiego większe i owalne.Ten okrągły ma takie skromne zaczątki karbowania,ale owalny jest zupełnie gładki.
Czy ten wydajny k-37 jest wysoki,czy niski?

W czasie ścinania zabarwionych owoców przez przypadek spadł mi zielony jeszcze K-37. U mnie mają taki albo podobny kształt

aaa092.jpg

Krzaki są średniej wysokości 120 - 150 cm
Za tę wiadomość podziękował(a): Jan4, Adasiowa, Kaja

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja II 2017/2018 03 Sie 2018 12:08 #620755

• Kajtkowa
  • Kajtkowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2953
No tak, teraz to Red Pear jak się patrzy :woohoo: I nawet zdrowo wygląda.Jak dużo jednak zależy od jakości (sic!) zdjęcia.

Mój K-37 ze straganiku (nie wiem kto był darczyńcą) wygląda tak

SSL29188.jpg
Ela
Ostatnio zmieniany: 03 Sie 2018 12:15 przez Kajtkowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Eus, Krecik stary, Adasiowa, Kaja, Ada

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja II 2017/2018 03 Sie 2018 12:09 #620757

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Ponieważ wszystkie wytypowane na przecier pomidorki wylądowały już w garnku, to przy okazji postanowiłam zrobić małą prezentację tych odmian. Generalnie zrywałam je niemal w pełni dojrzałe z krzaczków, a w mieszkaniu przeleżały około tygodnia, może 10 dni, podczas których doszły całkowicie. Dzięki temu nie musiałam sparzyć owoców, ponieważ skórka rewelacyjnie schodziła sama - cieniutka, z wyjątkiem Vovy Putina, z łatwością dała oddzielić się od bardzo soczystego miąższu.
W koszu, oprócz skórek, nie znalazły się żadne piętki, głąby, etc .... niesamowite...

Corazon F1 - cudowny, maślany, soczysty i słodki, bardzo pomidorowy - SUPER !

Voluptuoso - wrażenia organoleptyczne i smakowe prawie j/w, mniej plenny niż Corazon

Czekistka - nie muszę reklamować :happy: to wszechstronny pomidorek

CLX - to niezwykle plenna odmiana, ze zrównoważoną ilością miąższu i galaretki, słodki z delikatną kwaskową nutą

Vova Putin - najbardziej plenny u mnie w tym sezonie duży pomidor ( bije go tylko mniejszy Portos ), równie soczysty jak poprzednicy, jednak w smaku trochę nijaki, dlatego myślę, że raczej będzie bardziej przydatny do keczupów, soków czy lecza, czyli przetworów z dodatkami smakowymi czy z innymi warzywami.

Żełtyj Kardynał - małe rozczarowanie tegorocznej uprawy .... ale może dlatego, że nie przepadam mączystych pomidorków, a on właśnie taki jest; mało soku, smak praktycznie trudny do zdefiniowania. Podobnie jak Malachitowa Szkatułka i Anna German powinien być wykorzystany we wczesnej fazie dojrzałości.

PAW - z ostateczną oceną poczekam na opinię innych uprawiających tę odmianę :)

Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja II 2017/2018 03 Sie 2018 20:01 #620817

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13064
U sąsiada ZZ w tunelu i gruncie. Moje na razie zdrowe po opryskach PW. Zebrałem dziś wiadro dojrzałych pomidorków. Zaczynam je powoli ogławiać bo sięgają "sufitu" tunelu - ma on 3 metry wysokości. :dance:

DSCN2191.jpg
DSCN2190.jpg

DSCN2192.jpg
Ostatnio zmieniany: 03 Sie 2018 20:03 przez Jan4.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Emalia112, pouder, Betula, Kajtkowa, UllaM, MarzenaRybka

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja II 2017/2018 03 Sie 2018 21:11 #620824

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Mój interesujący nowy nabytek. Zobaczymy jakie będzie miał walory smakowe. Wysiany z oryginalnych nasion

aaa096.jpg
aaa095.jpg
Ostatnio zmieniany: 03 Sie 2018 21:12 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): leszek0921, Jan4, Adasiowa, Zbyszko46, rozalia, pouder, Betula, Kajtkowa, UllaM, Ada, MarzenaRybka, Renia03

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja II 2017/2018 03 Sie 2018 21:23 #620825

• majmaj
  • majmaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1029
Coś tam coś tam pozbierane po wielkiej burzy :drink1:

IMG_20180803_201524.jpg
Analiza 2019:

Ph–7,64 ** g NaCl/l–0,15 ** N-NO3–23 ** P–319 ** K–226 ** Ca–2029 ** Mg–225 ** Cl–< 10 ** N-NH4–20,1
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, rozalia, Betula, Kajtkowa, UllaM, Sylwiaaa, MarzenaRybka

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja II 2017/2018 03 Sie 2018 22:24 #620833

• Szarotka
  • Szarotka's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 534
Mój cuor di bue (pearson) też z oryginalnych nasion włoskich. Krzak wysoki, b. dobrze wiąże, owoce duże, niestety w gruncie po deszczu pojawiły się na nich pęknięcia.

bue2IMG_00142_Fotor.jpg

bue3IMG_0128_Fotor2.jpg

bueIMG_0186_Fotor.jpg

ten w koszyku ważył pow. 50 dkg.

Zdjęcia sprzed kilku dni.
Michalina
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, pouder, Betula, Kajtkowa, UllaM, MarzenaRybka

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja II 2017/2018 03 Sie 2018 23:39 #620842

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Tak trzymać Warzywny Narodzie :bravo:
Niech Matka Natura nadal nam sprzyja.

Pamiętam, że wśród nadesłanych na AWN nasion miałam dilerkę z odmianą, której nazwa w dosłownym tłumaczeniu oznaczała również Bycze - ale bynajmniej nie serce ....tylko inną część anatomiczną. Nie odważyłam się jej ani wystawić na Straganiku, ani wysiać :happy:

Pomysłowość ludzka nie zna granic, doprawdy ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula, UllaM, MarzenaRybka

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja II 2017/2018 04 Sie 2018 07:29 #620849

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13064
Kiedy ogławiacie pomidory (pozbawianie wierzchołków wzrostu pędu głównego ) w gruncie i tunelu.

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja II 2017/2018 04 Sie 2018 07:40 #620850

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
W gruncie ogłowiłam 10 dni temu.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jan4

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja II 2017/2018 04 Sie 2018 08:38 #620858

• leszek0921
  • leszek0921's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4941
Jan4 wrote:
Kiedy ogławiacie pomidory (pozbawianie wierzchołków wzrostu pędu głównego ) w gruncie i tunelu.

W gruncie zawsze nad czwartym gronem . :drink1:

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja II 2017/2018 04 Sie 2018 10:30 #620870

• Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Otrzymane dziękuję: 10443
W tym roku skupiłam się na moich dawnych, pewnych pomidorkach z wymiany sąsiedzkiej. Jednak kilka nasion z forumowego straganika też wysiałam.
Pomidor Russkaya Dusha był polecany na forum przez kilka osób. Żadnych konkretnych informacji o nim, poza zdawkowym polecam i wysyłam nasiona na straganik, nie było, jednak wysiałam, bo nazwa ładna :) W necie z kolei doczytałam, że jest to pomidor typu befsztyk, malinowy, bardzo plenny, czyli zapowiadał się obiecująco.

U mnie miał 2 owoce o wielkości takiej sobie, średniej. Faktycznie befsztyk, ale bardzo wodnisty, z dużą ilością nasion i galaretki. Trochę kwaśny. Kolor raczej nie malinowy.

pomidor-ruskaja-dusza.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Edyta D, Betula, Kajtkowa, UllaM, Ada

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja II 2017/2018 04 Sie 2018 11:24 #620875

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Gwoli wyjaśnienia odnośnie braku informacji o konkretnych odmianach .... kochani, na Straganiku mamy około 600 odmian, więc nie zawsze istnieje fizyczna możliwość, aby każda odmiana była w miarę szczegółowo opisana ... kiedyś jeden z naszych forumowiczów, Wioskowy, zgłosił chęć sporządzenia pomidorowej bazy danych, ale nie spotkał się z entuzjastycznym przyjęciem, więc cały projekt zarzucono.
Zresztą ... po kilku latach eksperymentowania z wieloma odmianami ( a co za tym idzie : i sukcesami, i porażkami ), doszłam do tego, że wytypowałam żelazny repertuar pomidorków, które zostaną ze mną do końca, a ewentualne nowości będą gościły na moich grządkach w ilościach minimalnych, ot, dwie, trzy odmiany.
Jednak gdyby nie nasza AWN, nie miałabym ani pojęcia o tylu wspaniałych warzywach, ani możliwości zorientowania się i spróbowania, jak smakują. I to doświadczenie jest dla mnie niezwykle cenne :)
AWN działa na poważnie od dwóch lat - może warto dać nam więcej czasu, abyśmy zorganizowali się jeszcze lepiej? Podejrzewam, że każdy z nas prędzej czy później dojdzie do wniosku, jakie odmiany chce uprawiać i jakie polecać, ale to MUSI POTRWAĆ ...

Alina, znam moich Warzywnych Ludzi i bardzo sobie cenię i szanuję współpracę z nimi. Wierzę, może naiwnie, że w którymś momencie będziemy rzetelną i odpowiedzialną "firmą" :)

Zauważ, że wiele osób dokłada wszelkich starań, aby jak najdokładniej przybliżyć cechy uprawianych przez siebie odmian.

Poza tym .... o gustach trudno dyskutować ... ktoś będzie zachwycony malinowym befsztykiem, a ktoś inny przerobową sakiewką, a jeszcze kolejna osoba poleci Tobie kwaskowatą Bajaję ;-)

Jest jeszcze inna możliwość, aby przekształcić AWN w wymianę nasion bez pośrednictwa forum i wówczas każdy forumek będzie kontaktował się z innymi poprzez pw, jak ongiś bywało. Jestem otwarta na wszelkie propozycje.
Ostatnio zmieniany: 04 Sie 2018 11:25 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): leszek0921, Ada, MarzenaRybka

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja II 2017/2018 04 Sie 2018 12:03 #620878

• Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Fakt, za ilością nie zawsze idzie jakość :) Na samym początku istnienia straganików był miły zwyczaj, że osoby wysyłające nasiona pokazywały, jak pomidor wygląda, czasem napisały o nim parę słów. Wówczas można było dokonać racjonalnego wyboru :) Potem ten świetny zwyczaj zanikł, a szkoda :jeez:

Dlaczego? Ze 2 lata temu, gdy kilka pomidorów rosło mi pod tunelem wyjątkowo rachitycznie, zaczęłam szukać o nich informacji, a na forum wyczytałam, że ta odmiana lepiej rośnie i plonuje w gruncie. Tyle, że posadziłam je w maju, a wiadomość pojawiła się na forum we wrześniu, 1/4 miejsca w foliaku zmarnowana :jeez:

Z forumowej wymiany bardzo polubiłam Gianta, którego nasiona dostałam parę lat temu od Pomodoro, a ze straganiku Cziornyje Sierdce, Malachitową szkatułkę i Ałtajskij oranżewyj. To były pomidorki z pierwszego roku akcji i naprawdę jestem wdzięczna osobom, które te nasiona przysłały, bo faktycznie pomidory są piękne, budzą zachwyt znajomych.
W kolejnym roku, gdy pokazałam fotkę Króla Syberii, forumki orzekły, że to nie jest ta odmiana, w wypadku pomidora Ruskaja dusza też mam wątpliwości, co do odmiany, bo opis z netu nijak mi nie pasuje do tego, co urosło. W papryczkach straganikowych, które kupiłam na aukcji w dziale charytatywnym, mam 100 % pomyłek.
Nie pisałam, też Aniu, że akcję należy zakończyć, napisałam tylko o swoich wątpliwościach. Jest dużo odmian, ale większość z nich, to zagadka. Mam też nadzieję, że inne osoby, które mają pomidor Ruskaja dusza pokażą też ich owoce, żeby można było je porównać.

Myślę, że z czasem ilość odmian oferowanych na straganikach wzrośnie i loteria będzie jeszcze większa :) To też jest ciekawe doświadczenie, sprawdzać, co wyrośnie :)
Ostatnio zmieniany: 04 Sie 2018 12:19 przez Hiacynta.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Kajtkowa

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja II 2017/2018 04 Sie 2018 12:46 #620879

• Kajtkowa
  • Kajtkowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2953
Pewnie nie powinnam zabierać głosu ponieważ to dopiero mój drugi rok na forum,ale gdyby nie Wy pewnie nigdy nie przyszłoby mi do głowy, żeby uprawiać pomidory wysokie i wielkoowocowe w donicach :thanks: Podobnie jak Ania, wyłoniłam już zdecydowanych liderów,odmiany plenne,zdrowe,niekapryśne i przede wszystkim smaczne.Gdyby nie wiedza zdobyta na forum nadal błądziłabym jak dziecko we mgle.Po raz kolejny dziękuję wszystkim, którzy tworzą to fajne miejsce :flower1:

Jeśli chodzi o AWN, niestety tak samo jak w każdym innym obszarze naszego życia spotykamy ludzi solidnych i pedantycznych jak i tych o całkiem przeciwstawnych cechach.Jak już wielokrotnie wspomniano, każdy korzystający z nasion ze straganika robi to z pełną świadomością, bez gwarancji, że wyrośnie co wyróść powinno.Dla mnie to przede wszystkim źródło wiedzy o odmianach.Nie ograniczam się jednak do opisów danego pomidora na forum, ale szukam też innych źródeł.Poza tym, jestem świadoma, że dana odmiana może zachować się i smakować inaczej uprawiana w gruncie, pod folią a inaczej u mnie w donicy.
Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): MarzenaRybka

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.652 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum