TEMAT: Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja II 2017/2018

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja II 2017/2018 11 Sie 2018 07:30 #621703

  • Marlenka
  • Marlenka's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 2850
  • Otrzymane dziękuję: 18675
21 maja kupiłam takie pomidory, wybrałam nasiona i wysiałam - wcześniej już je pokazywałam :)

IMG_20180521_115131.jpg

IMG_20180521_115152-2.jpg

IMG_20180521_115158-2.jpg


13 czerwca wsadziłam do gruntu, a teraz wyglądają tak

IMG_20180809_081729.jpg

IMG_20180809_081736.jpg

IMG_20180809_081754.jpg


Na razie wyglądają ładnie, ogłowiłam po drugim gronie i czekam co z nich wyrośnie.
Pozdrawiam Marzena
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, rozalia, lucysia, Betula, Kajtkowa, jurek49, Azbi, Sylwiaaa, Renia03, Lunka


Zielone okna z estimeble.pl

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja II 2017/2018 11 Sie 2018 14:09 #621738

  • najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1381
  • Otrzymane dziękuję: 9133
Skończyło padać to opryskam OW.

Pomału ustalam, które odmiany uprawiać w następnym sezonie.

Jak pozyskujecie nasiona na następny sezon? Ja przemywam pod bieżącą wodą, następnie papierowym ręcznikiem oddzielam od tej jasnej galaretki i kładę na ręcznik papierowy do wyschnięcia.
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Temat został zablokowany.

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja II 2017/2018 11 Sie 2018 14:23 #621740

  • jurek49
  • jurek49's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 488
  • Otrzymane dziękuję: 2233
Ja nasiona z galaretką z pomidora wrzucam do szklanki, opisuję, zalewam wodą i pozostawiam na 18 - 24 godzin.Z dwa razy pomieszam i zlewam na sitko, pod bieżącą wodą na sitku staram się oddzielić pozostałą jeszcze galaretkę, wrzucam do szklanki i znów zalewam wodą, nasionka opadają na dno natomiast pozostałe odlewam z wodą. Wilgotne nasionka układam na przykryciu masmixa i pozostawiam do wysuszenia, około 2 dni w temp. pokojowej.
Pozdrawiam Jurek
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): najemnik, Lunka

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja II 2017/2018 11 Sie 2018 14:33 #621741

  • Saute
  • Saute's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 157
  • Otrzymane dziękuję: 384
I ja zacząłem zbierać nasionka . Trochę fotek
Cloata Pink


Coustralle


Mexican giant


Gigantella


Gigantomo


Daniels


Jeff Davis


Julia Child


Hillbilly


Cudo Ałtaja


De Barao


Legenda Taraszenko


WES


Fingers Of Naples i Howard German
Andrzej
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, Iwona M, Adasiowa, Betula, Wodniczka, Kajtkowa, jurek49, UllaM, Renia03, Lunka

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja II 2017/2018 11 Sie 2018 14:44 #621742

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Już zapisuję Mexican Giant. Ja co prawda z deserowych preferuję czarne i zielone, ale rodzina żąda ode mnie lakierowane duze czerwone. Ausie jest dla nich za bardzo matowa.
Temat został zablokowany.

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja II 2017/2018 11 Sie 2018 14:59 #621743

  • Saute
  • Saute's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 157
  • Otrzymane dziękuję: 384
Mam jeszcze dużo odmian, jak znajdę czas wrzucę foty. Mexican Giant fajnie wygląda i ma świetny smak. Dobry wybór :)
Andrzej
Temat został zablokowany.

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja II 2017/2018 11 Sie 2018 17:56 #621754

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Andrzej, bardzo dziękuję za wyczerpującą dokumentację fotograficzną, a byłabym jeszcze bardziej szczęśliwa, gdybyś o każdej z tych odmian napisał choć dwa słówka subiektywnej oceny: jak sprawują Ci się krzaczki w uprawie, plenność, podatność na chorobby, no i oczywiście smak :)
A swoją drogą: piękne, dorodne pomidorki!

U mnie na szczęście nikt nie marudzi podczas wyboru pomidorka do schrupania; wychodzimy z założenia, że każdy, nawet ten najmniejszy czy ze skazą jest o niebo lepszy niż marketowy; słodki, wytrawny, mięsisty czy soczysty .... nie ma znaczenia, bo właściwie każdy z własnej grządki jest wspaniały, pachnący i smaczny :)

A'propos pozyskiwania nasionek : od ubiegłego roku stosuję chyba najprostszą metodę - na bardzo gęste sitko wyrzucam galaretkę z pestkami i pod bieżącą ciepłą wodą, pocieram masę delikatnie palcem lub drewnianą kulką. Po dokładnym oddzieleniu galaretki, przekładam nasionka na czystą, lnianą ściereczkę, osuszam i jeszcze dodatkowo pocieram nasiona, aby pozbawić ich resztek osłonki.
Później rozkładam je na talerzyku i zostawiam w ciepłym, ciemnym, przewiewnym miejscu.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Wodniczka, jurek49, najemnik, UllaM, Renia03, Saute, Lunka

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja II 2017/2018 11 Sie 2018 17:59 #621756

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
No dobrze, napisałam, co wiedziałam, a teraz marsz do kuchni. Robota czeka :)






Zobaczcie, poproszę, jak niesamowicie lśnią te Perły Małopolski ....

Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adrian89, Krecik stary, Zbyszko46, carbon, Betula, Wodniczka, Kajtkowa, Azbi, UllaM, Renia03, Lunka

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja II 2017/2018 11 Sie 2018 18:03 #621758

  • Adrian89
  • Adrian89's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • śląsk strefa 6b
  • Posty: 3225
  • Otrzymane dziękuję: 7964
Ale tego Aniu natachałaś :bravo: :eek3: współczuje tylko pracy przy przerobie :jeez:
Temat został zablokowany.

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja II 2017/2018 11 Sie 2018 18:05 #621759

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Adrian .... wierz mi, słowo harcerki ... ja UBÓSTWIAM przetwarzać pomidorki :hearts:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja II 2017/2018 11 Sie 2018 21:57 #621783

  • Azbi
  • Azbi's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 123
  • Otrzymane dziękuję: 480
Aniu wierzę ci na słowo, bo też przerabiam pomidorki od 3 lat, początkowo mąż mi współczuł i pytał się czy mi się tak chce. Oj chce, to mieszanie, przecieranie, przecedzanie i pasteryzacja, bardzo to lubię i oglądanie gotowych soków czy sosów. Lubię później obdzielać nimi znajomych. Opowiadam o pomidorach jak o swoich dzieciach. Nawet nie wiedziałam że to lubię, pomidory sadzę dopiero od pięciu lat, zaczęłam od 15 krzaczków kupionych na rynku niewiadomej nazwy, a teraz mam 90 i to ze swoje rozsady i to kilku rodzajów. Nasiona w poprzednim roku pozyskiwałam podobnie jak Ania, początkowo na sitko i pocierałam pod bieżącą wodą palcami, a później jak Najemnik, wrzucam na papierowy ręcznik, i pocieram tym ręcznikiem tak długo aż resztki galaretki znikną z nasionek, a nasionka nie przyklejają się do ręcznika.
Temat został zablokowany.

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja II 2017/2018 11 Sie 2018 22:14 #621787

  • carbon
  • carbon's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 426
  • Otrzymane dziękuję: 1017
Odnosnie pasteryzowania czy do sloiczka do ktorego nalewacie przecier czy sos pomidorowy przed pasteryzacja dodajecie 1/4 lyzeczki kwasku cytrynowego lub soku cytrynowego z butelki ( kupnego ) wg amerykanskich przepisow jest to niezbedne bo pomidory sa na granicy kwasowosci i trzeba im pomoc , zeby pozniej słoiki sie nie zepsóły , dotyczy to pasteryzaji we wrzacej wodzie , tu w usa 10-15 min zalezy od wysokosci npm.
Temat został zablokowany.

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja II 2017/2018 11 Sie 2018 22:22 #621788

  • Kaskawel
  • Kaskawel's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 900
  • Otrzymane dziękuję: 5383
W życiu nie zakwaszałem dodatkowo przecierów czy sosów. Jeśli wieczko jest dobrze wklęśnięte, to znaczy, że słoik jest szczelny i z zawartością nic się nie stanie. Mam jeszcze przeciery z 2016 i są dobre.
Temat został zablokowany.

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja II 2017/2018 11 Sie 2018 22:52 #621794

  • Iwona M
  • Iwona M's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 609
  • Otrzymane dziękuję: 2337
carbon wrote:
Odnosnie pasteryzowania czy do sloiczka do ktorego nalewacie przecier czy sos pomidorowy przed pasteryzacja dodajecie 1/4 lyzeczki kwasku cytrynowego lub soku cytrynowego z butelki ( kupnego ) wg amerykanskich przepisow jest to niezbedne bo pomidory sa na granicy kwasowosci i trzeba im pomoc , zeby pozniej słoiki sie nie zepsóły , dotyczy to pasteryzaji we wrzacej wodzie , tu w usa 10-15 min zalezy od wysokosci npm.
Przecieru pomidorowego nigdy niczym nie zakwaszam, jedynie dodaję łyżeczkę soli, 1-2 ząbki czosnku i ok. 1/4 ostrej papryczki de Cayenne na 1 litr. Wrzący przecier wlewam do wyprażonych przez 40 min. w piekarniku (180°C) butelek z zakrętką twist-off, po sam brzeg, zakręcam i już nie pasteryzuję. Przez kilka dni trzymam w mieszkaniu i gdy zakrętka nadal jest wklęsła wynoszę do ciepłej blokowej piwnicy. Co roku robię w ten sposób ponad 100 litrowych butelek przecieru pomidorowego i nigdy nie miałam problemów z ich przechowywaniem do następnego sezonu, lub dłużej.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Lunka

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja II 2017/2018 11 Sie 2018 23:18 #621796

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Carbon ja nawet nie słyszałam o zakwaszaniu pomidorów, wręcz przeciwnie czasem dodaję do 4 litrów przecieru( taki mam garnek) dwie łyżki cukru. ( te z przeznaczeniem na zupę)
Temat został zablokowany.

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja II 2017/2018 12 Sie 2018 00:09 #621800

  • garden
  • garden's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 109
  • Otrzymane dziękuję: 98
Potwierdzam skuteczność metody Iwona M z tym, że bez żadnych dodatków - dodatki są dawane bezpośrednio do zupy, sosu, itp.
Z keczupem postępuje tak samo.

Emalia112 - mam takie zabawne wspomnienia co do dosładzanej pomidorówki - dawno temu na wycieczce szkolnej była czeska kuchnia. każdy się ucieszył jak podali pomidorówkę... do czasu aż się skosztowało tego słodkiego obrzydlistwa, za bardzo nikt tego nie chciał jeść, a czeskie kucharki się dziwiły czemu nikt tego nie je. jak na mój smak to ze swojskich dojrzałych pomidorków przecier jest aż za słodki :)
Temat został zablokowany.

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja II 2017/2018 12 Sie 2018 06:58 #621807

  • Saute
  • Saute's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 157
  • Otrzymane dziękuję: 384
Adasiowa wrote:
Andrzej, bardzo dziękuję za wyczerpującą dokumentację fotograficzną, a byłabym jeszcze bardziej szczęśliwa, gdybyś o każdej z tych odmian napisał choć dwa słówka subiektywnej oceny: jak sprawują Ci się krzaczki w uprawie, plenność, podatność na chorobby, no i oczywiście smak :)

Aniu postaram się dopisać co będę mógł, dwa dni temu wróciłem z wczasów i to było tak na szybko, bo trzeba było tego masę przerobić i pobrać nasiona. Ogólnie napiszę tak. Odporność na choroby mają wszystkie przyzwoitą, bo jak wiesz szalała u mnie ZZ już od maja i co miało paść poszło w ogień. Smak napisałbym, że większość ma zrównoważony, ale oczywiście są wyjątki, jak np. Dark Galaxy, który smakuje powiedzmy dziwnie :) Nie wiem jak długo można edytować posty, ale na pewno dodam opisy.

Co do pozyskiwania nasion, to ja galaretkę z nasionami trzymam ok. doby lub dwóch w kieliszkach wtedy lepiej sie oddziela. Następnie na sitko i pod bieżącą wodą przecieram gąbką, później łyżką na szmatkę, zawijam i odsączam z wody. Takie nasionka rozkładam równomiernie na podpisanych kartkach papieru do całkowitego wyschnięcia.

Miłej niedzieli wszystkim :)
Andrzej
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Lunka

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja II 2017/2018 12 Sie 2018 09:26 #621813

  • najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1381
  • Otrzymane dziękuję: 9133
Co do nasion, spotkałem się z informacją, że nie powinno zbierać się nasion z owoców z pierwszego grona, ktoś zna jakieś uzasadnienie? :think:
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Temat został zablokowany.


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.812 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum