TEMAT: Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja II 2017/2018

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja II 2017/2018 13 Sie 2018 11:50 #621923

  • lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Posty: 5031
  • Otrzymane dziękuję: 13147
Wszystko u mnie później w tym roku.Dobrze,że przyroda przyspieszyła bo inaczej zanim by się u mnie zaczęły zbiory to sezon by się skończył.
Najwcześniejsze nie licząc koktajlówek to Fatima,Amana,K/75(wtrąbiony niestety) i Ałtajskij Oranżewyj
20180813_114331.jpg
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………
Ostatnio zmieniany: 13 Sie 2018 11:51 przez lucysia.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Marlenka


Zielone okna z estimeble.pl

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja II 2017/2018 13 Sie 2018 13:44 #621928

  • Saute
  • Saute's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 157
  • Otrzymane dziękuję: 384
lucysia wrote:
Wszystko u mnie później w tym roku.Dobrze,że przyroda przyspieszyła bo inaczej zanim by się u mnie zaczęły zbiory to sezon by się skończył.

Lucysia , co to za papryczki ?... Jestem fanem pikli z papryki i mam trochę fajnych odmian włoskich i tureckich, ale być może tej nie mam i chciałbym nasionka, bo widać, że by się nadawała :)
Andrzej
Temat został zablokowany.

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja II 2017/2018 13 Sie 2018 14:47 #621931

  • Adrian89
  • Adrian89's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • śląsk strefa 6b
  • Posty: 3225
  • Otrzymane dziękuję: 7964
Po prawej papierek suchy-neutralny po lewej zanurzony w pomidorach Aurija i Bartek (oba takie samo ph)
39085243_264574307702521_4993695991874977792_n.jpg


39042049_2808229032521270_5702159677802938368_n.jpg
Ostatnio zmieniany: 13 Sie 2018 14:49 przez Adrian89.
Temat został zablokowany.

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja II 2017/2018 13 Sie 2018 15:02 #621932

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Czyli Carbon ma rację pomidory nie sa kwaśne.
Ostatnio zmieniany: 13 Sie 2018 15:02 przez Emalia112.
Temat został zablokowany.

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja II 2017/2018 13 Sie 2018 15:10 #621933

  • Adrian89
  • Adrian89's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • śląsk strefa 6b
  • Posty: 3225
  • Otrzymane dziękuję: 7964
Dla mnie są ph jest poniżej 7 w okolicach 4-5.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Zbyszko46

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja II 2017/2018 13 Sie 2018 17:43 #621942

  • leszek0921
  • leszek0921's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1027
  • Otrzymane dziękuję: 4941
Adasiowa wrote:
Wracałam rano z ZUS-u i przy okazji odwiedziłam jedno z dużych targowisk - pomimo sprzyjającego lata i obfitości wszelakich warzyw na straganach minimalne ilości warzyw, pomidorki rzekomo z własnych upraw, ale wszystkie równiutkie jak spod sztancy - malinowe za "jedyne" 12 zł za kilogram, jakieś mniejsze 7 zł, a typowo przerobowe Limy 3 zł/kg.. Wszystkie wzorowe, bez skazy, niemal wypolerowane... Ogórki do kiszenia, odmiany Śremskiej 4 zł/kg.
W tej chwili na kuchence powoli pyrka przecier z działkowych pomidorów, a w słoiku kiszą się działkowe ogórki. Chyba nie muszę nikogo przekonywać, jak pięknie pachnie w kuchni. Od ubiegłego roku nie kupowałam gotowych koncentratów czy pomidorów w puszkach.

Tak sobie myślę, gdzie do tej pory się podziewałam ..... tyle lat straconych...

p.s. Niko, nie trzeba oglądać filmów; wystarczy odwiedzić rzeźnię lub tuczarnię gęsi na stłuszczone wątroby, ale niech każdy z nas sam zadecyduje, kim jest. Wiesz przecież, o czym piszę ...no i chyba lepiej nie wiedzieć, co siedzi w chińskim przecierze :mad2:

Może się nie znam , ale pomidorowa z własnego przecieru to jest inna bajka . W piwnicy stoi 40 -ści słoików z
przecierem .
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Marlenka

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja II 2017/2018 13 Sie 2018 17:55 #621945

  • Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1912
  • Otrzymane dziękuję: 6412
zdravko wrote:
To polecam "Food, Inc." to o kurach, krowach, kukurydzy i soi.

A tak w skrócie to co dodają do tych przecieru Chińczycy ?,
oglądałem kiedyś dokument o pomidorach i nie wiem czy to to było, coś o Afryce (że nie opłaca im się przez chińczyków uprawiać,pomidory mieli jakieś takie karbowane trochę) i fałszowanych włoskich pomidorach.
To właśnie o ten film chodzi. Nie pamiętam co dodawali, bo oglądałam jakiś czas temu.A może nawet nie podali co to jest dokadnie,ponieważ nie jest wyszczególnione na etykiecie. W zeszłym tygodniu film ten był 2x na kanale Fokus. Właśnie to w tym filmie było, że w Afryce wszyscy kupują tanie chińskie "przeciery pomidorowe" i ich miejscowe uprawy i przetwórstwo upadają. Nędza wypycha rolników do miast, a następnie na emigrację.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Marlenka

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja II 2017/2018 13 Sie 2018 18:57 #621954

  • lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Posty: 5031
  • Otrzymane dziękuję: 13147
Saute wrote:
lucysia wrote:
Wszystko u mnie później w tym roku.Dobrze,że przyroda przyspieszyła bo inaczej zanim by się u mnie zaczęły zbiory to sezon by się skończył.

Lucysia , co to za papryczki ?... Jestem fanem pikli z papryki i mam trochę fajnych odmian włoskich i tureckich, ale być może tej nie mam i chciałbym nasionka, bo widać, że by się nadawała :)
To Aji Imambura,ostra papryka,ale na kanapce jest ok.Dojrzała będzie czerwona,ale ja juz w lipcu ją jadłam właśnie taką cytrynowo -żółtą.
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………
Temat został zablokowany.

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja II 2017/2018 13 Sie 2018 19:54 #621961

  • Saute
  • Saute's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 157
  • Otrzymane dziękuję: 384
Mogłabyś zostawić jakąś żeby dojrzała na nasionka dla mnie ? :) Sorry za off topik
Andrzej
Temat został zablokowany.

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja II 2017/2018 13 Sie 2018 20:54 #621976

  • jurek49
  • jurek49's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 488
  • Otrzymane dziękuję: 2233
Saute wrote:
badzia wrote:
Jurek49,czy Twoje pomidory na pewno nazywają się Oślane Uszy? Dobrze odczytałeś nazwę odmiany?

Wprawdzie to nie pytanie do mnie, ale tak się nazwywają, a dokładnie Oslinie Ushi(ОСЛИНЫЕ УШИ).
Jest to odmiana od darczyńcy, która była opisana jako Korean Long.Na forum stwierdzono, że to nie wygląda na Korean Long. Napisałem do darczyńcy, który przeprosił za pomyłkę i napisał że prawdopodobnie jest to odmiana Oslinie Ushi a ja sobie to przetłumaczyłem jako Oślane Uszy. Wygląd krzaka jak i owoców potwierdza tę nazwę.
Pozdrawiam Jurek
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja II 2017/2018 13 Sie 2018 21:18 #621982

  • majmaj
  • majmaj's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 491
  • Otrzymane dziękuję: 1029
A ja mam do Was skromne pytanie.

Na ten sezon zakupiłem nasiona pomidora VP1 King Ping z firmy xxxx. Nasiona w opakowaniu wyglądają o tak:


IMG_20180813_211155.jpg



Są niezwykle malutkie.
Natomiast po przekrojeniu zerwanego dojrzałego pomidora nasiona w środku są zupełnie normalne - czyli duże i innego kształtu.

Dlaczego tak się dzieje? Nie pytam bo to dla mnie jakiś problem ale zjada mnie ciekawość :D :crazy:
Analiza 2019:

Ph–7,64 ** g NaCl/l–0,15 ** N-NO3–23 ** P–319 ** K–226 ** Ca–2029 ** Mg–225 ** Cl–< 10 ** N-NH4–20,1
Temat został zablokowany.

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja II 2017/2018 13 Sie 2018 21:23 #621988

  • Kaskawel
  • Kaskawel's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 900
  • Otrzymane dziękuję: 5383
Pizza pizzą, ale gdyby Włoch zobaczył mój sos do spagetti to by się nogą ze zgrozy przeżegnał. Sos z takich np. pomidorów coby pozostać w temacie wątku.

Anahit
Anahit1a-2.jpg


Dolka Dalniewostocznaja

Dolka2a.jpg
Ostatnio zmieniany: 13 Sie 2018 21:28 przez Kaskawel.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, rozalia, Marlenka, carbon, lucysia, Sylwiaaa, Renia03, Stokrotka_jz

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja II 2017/2018 13 Sie 2018 21:38 #621991

  • carbon
  • carbon's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 426
  • Otrzymane dziękuję: 1017
Kaskawel piękne te krzaki i pomidorki , zazdroszczę :) . Co to kwasowosci i wogole pomidorów czy warzywnictwa to amatorzyna ze mnie .To co napisałem to czytam z książki Bell to firma co robi tu słoiki i wszystko do zaprawiania oczywiście ma tysiące przepisów wydanych przez lata w książkach .Adrian skoro pomidor który sprawdziłeś ma pH 4,5 -5 to nie jest kwaśny Wg opracowań kwaśny to jak ma <4,5 , czyli 1,2,3,4, , czyli twój pomidor oscyluje na granicy a ta granica to 4,6 pH stad dodaje się kwasku ( dla pewności lub świetego spokoju)by było to 4ph a tu już jad kiełbasiany się nie rozwinie wiec śmiało można pasteryzować w 100 st c .
www.engineeringtoolbox.com/food-ph-d_403.html - to tabelka co ile ma pH . Z tego co czytam z tej książki o zaprawianiu wszystkiego w słoiki na zimę to rzeczy o pH 1,2,3 ,4 można śmiało pasteryzować we wrzątku a te od pH 4,5 -14 trzeba pasteryzować w 120 st c( lub więcej w zależności położenia n.p.m w szybkowarze)
Ostatnio zmieniany: 13 Sie 2018 22:04 przez carbon.
Temat został zablokowany.

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja II 2017/2018 14 Sie 2018 06:53 #622008

  • Adrian89
  • Adrian89's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • śląsk strefa 6b
  • Posty: 3225
  • Otrzymane dziękuję: 7964
Carbon może z kulinarnego nie chemicznego punktu widzenia. Dla mnie jest to odczyn lekko kwaśny ponieważ jest poniżej 7. Opracowanie które podałeś też różni się od innych np herbata podana jako 7,2 na wikipedii 5,5 bardzo duża rozbieżność jakby nie patrzeć.
Temat został zablokowany.

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja II 2017/2018 14 Sie 2018 11:59 #622028

  • Przylepa
  • Przylepa's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 288
  • Otrzymane dziękuję: 1098
Brakuje mi czasu, żeby pisać na forum, ale ciągle czytam i podziwiam Wasze zmagania. Moje pomidory w tym roku bardzo mnie zaskoczyły, oczywiście pozytywnie :hearts: Rosną zdrowo i ekologicznie, tylko z kosmetykami Pomodoro. Jeszcze nigdy nie miałam tylu słoików sosów i przecierów, a i brzuchy pełne.
Pozdrowienia.
Pozdrawiam Ewa
"Chcesz być szczęśliwym - załóż sobie ogród"
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja II 2017/2018 14 Sie 2018 12:16 #622031

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Kochani, jak widzę, ostatnimi czasy wątek został zdominowany przez temat pizzy - i bardzo dobrze, ponieważ to jedna ze smaczniejszych potraw, a jeśli okrasimy ją przecierem czy sosem z własnych pomidorów, to dobry byt i zdrowie mamy zapewnione do końca życia.
Jednak, aby zachować ciągłość specyfiki wątku o UPRAWIE pomidorów, pozwolicie, że nasze przemyślenia i przepisy przeniosę do jednego z wątków kulinarnych, o tego forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/4...biadowe-i-na-kolacje.

Mam też gorącą prośbę o zamieszczanie receptur na pomidorowe przetwory w specjalnym miejscu
: forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/4...rzetwory-z-pomidorow

Sezon pomidorowy jest w tym roku niezwykle łaskawy, zbiory plonów trwają od dłuższego czasu, końca na razie nie widać, więc każdemu z nas przyda się znajomość sposobów przechowywania i utrwalania pomidorków. dlatego serdecznie zapraszam do odwiedzin KULINARIÓW :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 14 Sie 2018 12:17 przez Adasiowa.
Temat został zablokowany.

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja II 2017/2018 14 Sie 2018 15:51 #622055

  • carbon
  • carbon's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 426
  • Otrzymane dziękuję: 1017
Jeszcze odnośnie tych kwaśnych pomidorów Adrian mi chodziło o to by zaprawione w słoiki nasze pomidorowe sosy czy koncentraty nie uległy zepsuciu bo szkoda tyle pracy, stad dla pewności dodatek kwasku cytrynowego , a dlaczego mogą ulec zepsuciu a no dlatego ze jak wyczytałem poprostu maja za wysokie pH ( czyli nie są wystarczająco kwaśne )
Właśnie przy weekendzie dostałem od macochy żółte pomidory nie wiem co to za rasa , są kwaskowe ale maja gruba skórkę , smak taki sobie , bardzo mocno plonowały.Wyglada na to że u wszystkich wysyp pomidorów a u mnie średnio na jeża ,a już widziałem oczyma wyobraźni te zawalone półki w piwnicy rożnego rodzaju przetworami z pomidorów i ogórków ( całe szczęście ze z tamtego roku coś zostało)

67C34511-DA0C-4C51-88D4-CA2E2BF1BC0E.jpeg
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adrian89, Adasiowa

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja II 2017/2018 14 Sie 2018 16:27 #622066

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Myślę, że jeśli dobrze zapasteryzujemy słoiki z przecierem, to nic złego im się nie przytrafi. W ubiegłym roku zrobiłam naprawdę dużą ilość słoików przecieru ( kawałki pomidorków bez skórki, sól, odparowane, a następnie przetarte przez sito, aby pobawić mus pestek i dalsze zagęszczanie ), pasteryzowałam i zawartość żadnego słoja nie uległa zepsuciu. Nakładam gorący przecier do wyszorowanych słoików, lekko tylko zakręcam i wkładam do garnka z gorącą wodą - pasteryzuję duże słoiki 30 min, a po wyjęciu z garnka dokręcam zakrętki. Ostatni przetwór wykorzystałam dwa miesiące temu.

Każdy z nas ma swój sprawdzony sposób na zaprawy - grunt, aby był skuteczny.

Może warto dać czas tym żółtym pomidorom, aby maksymalnie dojrzały i dopiero potem je próbować? Czasami takie poleżenie dobrze robi twardym odmianom. U mnie rekordziści dochodzili do stanu zjadliwości nawet dwa miesiące.
W Polsce faktycznie mamy urodzaj pomidorów, choć nie ma to odzwierciedlenia w cenach na rynkach.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): carbon, Miragoral, koma


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 1.004 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum