kurzys12345 wrote:
Czy one rosną od strony południowej?
Czynniki powodujące wybiegnięcie: za ciepło, za ciemno, za mokro, za gęsto i zasobność ziemi w składniki pokarmowe.
Wg mnie masz 2 wyjścia
1. wywal to i kup sobie coś co da Ci owoce, chyba że te pomidory to tylko jako ozdoba ?
2. zaryzykuj i posadź to tak żeby jak najmniej te "wykałaczki" wystawały z ziemi, na płasko (10-15cm), bo w głąb to do chin byś się dokopał
Czym szybciej tym lepiej.
PS ja bym tego nie sadził, raz że dużo roboty, dwa dziadostwo
Ale to już Twój wybór.
Tak mniej więcej powinna wyglądać rozsada (ta akurat jest trochę opóźniona w rozwoju), zwróć od razu uwagę na średnicę doniczki:
tak wygląda posadzona 7 dni temu, już ma pąki rozwinięte, a ta w donicy się męczy i jest jeszcze zwarty i słabo widoczny:
Daria3012 wrote:
...
U Ciebie również rozsada wygląda na wybiegnietą, a w dodatku ze zmianami. Moja rada to zakup nowej, nie baw się w ukorzenianie, chyba że planujesz zbiory w grudniu. Być może ten magiczny nawóz co masz ma w sobie jakieś pozostałości po ŚOR (jeśli powstał ze słomy zbóż), warto było by zachować ostrożność i na wszelki przetestować na kilku krzaczkach.
Miragoral wrote:
Znalazłam w necie poniższą informację"
"Zapobiegać wybieganiu rozsady można mechanicznie. W jaki sposób? Rośliny należy "głaskać" ręką bądź użyć do tego celu np. kija.
albo chemicznie np:
WG ETYKIETY: Antywylegacz płynny 675 SL działa hamująco na wzrost zapobiegając nadmiernemu "wyciąganiu się" roślin. Opryskana rozsada pomidora łatwiej przyjmuje się w gruncie i stanowi lepszy materiał, zwłaszcza do mechanicznego sadzenia.
TERMINY STOSOWANIA I DAWKI
Opryskiwać lub podlewać rozsadę, gdy rośliny mają wysokość około 10 cm i wykształcone 4-5 liści, stosując środek w ilości 1-2 ml w 5 l wody.
Stosując opryskiwanie grubokropliste pod niskim ciśnieniem zastosować 0,5 l cieczy użytkowej/m2, a do podlewania 2,5-3 l/ m2 .
W przypadku opryskiwania wskazane jest wykonanie drugiego zabiegu, jeżeli następuje opóźnienie terminu sadzenia roślin. Wykonać je wówczas po 10-14 dniach, lecz nie później niż na 3-4 dni przed sadzeniem.
Uwaga: Środka nie stosować w warunkach silnego nasłonecznienia i w temperaturze powyżej 25oC.