TEMAT: Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja II 2017/2018

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja II 2017/2018 07 Maj 2018 21:26 #605051

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Jeśli przesadziłaś do gotowej mieszanki ziemi, to one zwykle zawierają dodatkową dawkę nawozu. Więc jeśli jeszcze kilka dni potem podlałaś nawozem to pewnie przenawoziłaś. Generalnie roślin świeżo po pikowaniu nie nawozimy. Pozwalamy im odbudować system korzeniowy.
Pozdrawiam
Bea
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, UllaM

Zielone okna z estimeble.pl

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja II 2017/2018 07 Maj 2018 21:44 #605056

• Daria3012
  • Daria3012's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10
Betula wrote:
Jeśli przesadziłaś do gotowej mieszanki ziemi, to one zwykle zawierają dodatkową dawkę nawozu. Więc jeśli jeszcze kilka dni potem podlałaś nawozem to pewnie przenawoziłaś. Generalnie roślin świeżo po pikowaniu nie nawozimy. Pozwalamy im odbudować system korzeniowy.
Acha ok, zapamiętam :) a jesli przenawoziłam to jest szansa ze krzaczki dojdą do siebie?

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja II 2017/2018 07 Maj 2018 21:51 #605058

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Ja zaczynam fertykować zwykle po 5-6 podlaniach bez nawozu. Jest cieplej to podlewam codziennie i po 5 dniach nawoz, jest chłodniej to dłużej mi to schodzi.Ale wierz zanim do tego doszłam
trochę roślinek zamordowałam. Może nawet więcej jak trochę.
edit
Dojda, ale będą później. Albo tez i nie dojdą. To jest żywy organizm.
Ostatnio zmieniany: 07 Maj 2018 21:53 przez Emalia112.
Za tę wiadomość podziękował(a): Dino_saur, Daria3012

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja II 2017/2018 07 Maj 2018 22:16 #605064

• Anielka
  • Anielka's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 446
Dziś rano zaczęły wychodzić moje świeżaki co dopiero je posiałam (3 dni temu). Wystawiłam im "kolanka"na słoneczko i zostają na noc na stole ,który stoi na dworze.Większość wystawiła w ciagu dnia łebki z przylistkami .Dziwne...te nowe bardziej mnie cieszą jak te ,które siałam na czas .

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja II 2017/2018 07 Maj 2018 22:27 #605067

• amsiz
  • amsiz's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 366
Daria dojdą nie przejmuj się. Więcej roślin zginęło z nadmiernej troski, niż z niedopatrzenia. Początki zawsze są trudne, ale dzięki Oazie nabieramy doświadczenia.
Aga

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja II 2017/2018 07 Maj 2018 22:47 #605075

• kored
  • kored's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 35
kurzys12345, podstawowa zasada- w miare wzrostu rozsady rozsuwaj doniczki. Na tym etapie powinny stać przy samym oknie w jednym rzędzie, max 2 a i to jest za gęsto. Masz tam miejsce przy oknie więc czemu stały w 4? To samo tyczy się ogórków które tam widze tylko jeszcze bardziej. One wybiegają momentalnie. Widzisz jak się gną do światła i w miare oddalenia od okna sa coraz dłuższe?
Ostatnio zmieniany: 07 Maj 2018 22:55 przez kored.

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja II 2017/2018 07 Maj 2018 23:07 #605077

• garden
  • garden's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 98
Daria3012 wrote:
Ach, bo juz się zniechęcilam... sadzonki zawsze mozna dokupic ;)

NIE ZNIECHĘCAJ SIĘ !
właśnie z sadzonkami to jest taki myk że teraz są i jest jeszcze w czym wybierać, a potem to już różnie bywa, ja nie kupuje ale nieraz przechodzę przez targ to zawsze zwracam uwagę na rozsadę pomidorów (takie zboczenie :-] )
To co masz oceniłem wyłącznie po pierwszym zdjęciu, bo tam w tle widać, na pozostałych jest niewyraźnie, ale da się dostrzec jakieś niskie roślinki one by się mogły nadać, więc chyba nie wszytko stracone. Jak chcesz zrób fotkę.

Jeszcze podrążył bym temat nawozu, bo w necie znalazłem target ekologiczny do pomidorów i ogórków. zobacz czy ma taki sam skład. Bo jest tam sód, a pomidor niezbyt to lubi zwłaszcza w doniczce.
Skład wieloskładnikowego organicznego nawozu w płynie NK 3-5.
3% - azot całkowity (N),
0,5% azot dostępny (N)
5% - tlenek potasu całkowity (KO)
2% - siarka całkowita (S)
2% - sód całkowity (Na)
35% - zawartość substancji organicznej

Zalecana dawka 10 ml na 1 l wody.
Swoją drogą jaką dawkę dawałaś? bo skład jest dość ubogi, dla porównania ja 2 razy podlewałem nawozem co miał NPK 20:20:20 + do tego MgSO4 i nic i się nie stało, a porównując te 20% do 0,5% "dostępnego" to dość spooooora różnica.

Z ciekawości podsypie do doniczki z awaryjnym pomidorkiem trochę soli.

Emalia112 wrote:
Daria Ty chyba nie piszesz poważnie. Twoje pomidory może nie sa najładniejsze ale nic im nie dolega, a jest dopiero początek maja. Moje maja dopiero drugie liście i wcale się nie martwię.
Nie dolega, a te dziwne objawy na liściach ?

kored wrote:
kurzys12345, podstawowa zasada- w miare wzrostu rozsady rozsuwaj doniczki. Na tym etapie powinny stać przy samym oknie w jednym rzędzie, max 2 a i to jest za gęsto.

to by okien ludziom nie starczyło :happy3: u mnie rosną doniczka przy doniczce w 5-6 rzędach od okna, ale podkładam deskę żeby były nachylone do światła, zapobiega to odchylaniu się do okna. w ten sposób na jednym oknie mieści się 45 lub 54 sztuki i na styk wystarczają mi 3 okna :)
Ostatnio zmieniany: 07 Maj 2018 23:23 przez garden.

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja II 2017/2018 08 Maj 2018 02:22 #605081

• kored
  • kored's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 35
On ma w rzędzie 4 , wg ciebie wszystko powinno być ok więc popatrz jak wygląda jego rozsada. To że ty trzymasz 50 sztuk pomidora na 1 oknie nie znaczy że u każdego tak można. U mnie nie można i u niego też nie. Zdjęcia mówią wszystko. Niech wnioski wyciągnie sam.

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja II 2017/2018 08 Maj 2018 05:46 #605084

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
garden wrote:
Masz na myśli sól kuchenną. Zdradź, proszę co ma na celu ten eksperyment.
Pozdrawiam
Bea

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja II 2017/2018 08 Maj 2018 07:28 #605088

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
Henryku! Jeśli pozwolisz mam kilka uwag do filmu prezentowanego przez Ciebie:

1. Wilki usuwamy gdy są jak najmniejsze, nie czekamy 20 dni od wysadzenia.
2. Dolne liście usuwamy gdy w gronie są wyrośnięte owoce, a nie gdy grono kwitnie. Zbyt wczesne usunięcie liści spowoduje, że nie wszystkie owoce się wykształcą. Owszem niektórzy usuwają liście wcześniej, by przyśpieszyć dojrzewanie owoców, ale robią to świadomie kosztem wielkości plonów. Osoby oglądające film powinny o tym wiedzieć, by mogły podjąć decyzję. Minimalna liczba liści jakie pozostawia się na roślinie to 15 sztuk, a po ogłowieniu 10.
3. Nie skracamy liści obcinając ich wierzchołek. Usuwamy całe liście. Przyznam się, że mi sporadycznie zdarza się tak robić, ale tylko w razie konieczności, gdy widzę na wierzchołkach liści początki choroby.
4. Ja jestem zwolenniczką ręcznego usuwania liści. Używanie do tego sekatora może powodować przenoszenie patogenów chorobowych.
Pozdrawiam
Bea
Ostatnio zmieniany: 08 Maj 2018 08:34 przez Betula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Emalia112, iwcia55, mk1a, Renia, emi247, koma, najemnik, UllaM

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja II 2017/2018 08 Maj 2018 09:09 #605097

• kurzys12345
  • kurzys12345's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 19
Z tego co widzę, odnalezienie przyczyny wybujałych roślin pozostaje sprawą dość indywidualną. Korzystając ze wszystkich podstaw dotyczących wzrostu roślin, jak: temp., nasłonecznienie, wilgotność, gęstość rozmieszczenia roślin, termin siewu, ziemia itp., muszę uzbroić się w cierpliwość i zastosować metodę prób i błędów. U jednego gęstość rozsad nic nie szkodzi, u innego to problem. U jednego wystarczy kupna ziemia i perlit, u innego gleba leśna z obornikiem. Dzięki za wszystkie rady, bo faktycznie spojrzałem na problem bardziej perspektywicznie. Za rok zrobię eksperyment. Posieję rośliny w różnych terminach, a jak już przepikuję do doniczek, to część postawię gęściej, a część rzadko. Część roślin dostanie zimie kupną, ale lepszej klasy, zaś pozostałe wrzucę w kombinacje tego co mam w ogródku, może troszkę z kompostem. Niestety zbić temp. do 18 st. będzie trudno, więc zapewne data siewu już dużo zmieni.

Póki co oglądam Wasze pomidory i serce rośnie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak, alfamixi, UllaM

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja II 2017/2018 08 Maj 2018 09:44 #605101

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
I to jest właściwie podejście. Nie ma to jak własne doświadczenia.
Temperatury do 18C nie musisz zbijać. Wystarczy jak dostosujesz termin siewu do temperatur panujących w domu. W rodzimym środowisku pomidory rosną przecież przy wyższych temperaturach. Ale na pewno nie siej przed 15 marca. Nie warto męczyć siebie i pomidorów.
Bądźmy szczerzy. Prawie każdemu w warunkach domowych bez doświetlania rozsada więcej lub mniej wybiega. Chociaż Twoja to przypadek ekstremalny. Ale i tak z tej wybiegniętej mamy zwykle lepsze plony niż z kupnej.
Pozdrawiam
Bea
Ostatnio zmieniany: 08 Maj 2018 09:46 przez Betula.

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja II 2017/2018 08 Maj 2018 11:23 #605109

• garden
  • garden's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 98
Betula wrote:
garden wrote:
Masz na myśli sól kuchenną. Zdradź, proszę co ma na celu ten eksperyment.

zobaczę czy będzie tak liście dziwnie zwijać, a przy okazji zobaczę czy ilość którą dam zaszkodzi roślinie. Czysta ciekawość :)

kurzys12345
jeśli idzie o ziemię to też trochę kombinowałem. Używam torfu do warzyw bo jest drobny i nadaje się również do siewu. Mogę polecić właśnie tą ziemię zmieszaną z drobnym piaskiem, w tym roku dałem go wyjątkowo dużo bo, aż pół na pół. Jestem na tyle z tego połączenia zadowolony, że w przyszłym roku zrobię tak samo.
Dlaczego tyle piachu? Gdy sam torf za bardzo z wierzchu przeschnie kurczy się i słabo wchłania wodę, która przelatuje przez doniczkę do podstawki, piasek rozwiązuje ten problem wzorowo. Ma to jednak małą wadę trzeba podlewać częściej bo jest mniej ziemi i ogranicza to ilość wody jaką może zgromadzić, ale jak za dużo się podleje to jest to znowu zaleta - sam torf trzyma wodę jak gąbka :)
Jak masz ciężką ziemię to wiedz, że się zbija i korzenie niezbyt dobrze w niej rosną, taki beton się robi. Jeśli bardzo chcesz to zmieszaj z piachem np pół na pół być może będzie OK.

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja II 2017/2018 08 Maj 2018 12:10 #605116

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53243
garden wrote:

zobaczę czy będzie tak liście dziwnie zwijać, a przy okazji zobaczę czy ilość którą dam zaszkodzi roślinie.

Norma na zawartość sodu i chloru to 100 mg/l w obu przypadkach. Przekroczenie normy chloru wystąpi po przekroczeniu stężeniu soli kuchennej 164 mg/l. . Przekroczenie normy sodu wymaga stężenia soli większego niż 250 mg/l. Poniżej 164 mg/l mogą wystąpić objawy zasolenie o ile stężenie nawozu w podłożu jest zbyt duże już przed dodaniem soli kuchennej.
Ostatnio zmieniany: 08 Maj 2018 12:12 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): garden

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja II 2017/2018 08 Maj 2018 13:18 #605129

• Henryk
  • Henryk's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 223
Betula wrote:
Henryku! Jeśli pozwolisz mam kilka uwag do filmu prezentowanego przez Ciebie:

1. Wilki usuwamy gdy są jak najmniejsze, nie czekamy 20 dni od wysadzenia.
2. Dolne liście usuwamy gdy w gronie są wyrośnięte owoce, a nie gdy grono kwitnie. Zbyt wczesne usunięcie liści spowoduje, że nie wszystkie owoce się wykształcą. Owszem niektórzy usuwają liście wcześniej, by przyśpieszyć dojrzewanie owoców, ale robią to świadomie kosztem wielkości plonów. Osoby oglądające film powinny o tym wiedzieć, by mogły podjąć decyzję. Minimalna liczba liści jakie pozostawia się na roślinie to 15 sztuk, a po ogłowieniu 10.
3. Nie skracamy liści obcinając ich wierzchołek. Usuwamy całe liście. Przyznam się, że mi sporadycznie zdarza się tak robić, ale tylko w razie konieczności, gdy widzę na wierzchołkach liści początki choroby.
4. Ja jestem zwolenniczką ręcznego usuwania liści. Używanie do tego sekatora może powodować przenoszenie patogenów chorobowych.
W zasadzie też tak uważam jak Ty,ale tam są też inne informacje jak np. zawijanie się liści w górę,w dół i jaka to przyczyna.
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja II 2017/2018 08 Maj 2018 17:13 #605148

• leszek0921
  • leszek0921's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4941
Poszły do ziemi . :bye: :drink1:
20180508_123734.jpg

20180508_123756.jpg

20180508_123813.jpg

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja II 2017/2018 08 Maj 2018 21:44 #605245

• pszczelarz5
  • pszczelarz5's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 1035
Witam , moje pomidorki też już nie mogą czekać jeszcze chwila i rozwiną się kwiaty
Pomimo nawału prać w pasiece muszę wziąć się za sadzenie i tak sobie pomyślałem jak nie będzie miodu , to choć może pomidorków będę miał do pojedzenia .Mała część już posadzona :rotfl1:
Message_1525705822449.jpg

Jeszcze w tunelu
Red Per idzie do dołka
Message_1525707527623.jpg

Malachitowa Szkatułka
Message_1525800381635.jpg

Tak wyglądają korzonki
Message_1525707552263.jpg

I część już na baczność przy tyczkach
Message_1525795282418.jpg
Muszę dodać nasionka pochodzą z akcji Poz Krzyś :bye: :flower1:
Kocha się za nić, nie istnieje żaden powód do miłości
Pszczelastwo i budowle własne na działce
Poz.Krzys
Ostatnio zmieniany: 08 Maj 2018 21:47 przez pszczelarz5.

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja II 2017/2018 08 Maj 2018 21:56 #605247

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Krzysiu - będzie i miód, i pomidorki. Przy takim podejściu do natury, jakie masz Ty, musi się udać, a tymczasem gratuluję z całego serca pięknych rozsad :bravo:
Pozwól, że napiszę w imieniu całej warzywnej braci: jesteśmy z Ciebie bardzo dumni!
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5, Szymek

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.869 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum