Daria3012 wrote:
Ach, bo juz się zniechęcilam... sadzonki zawsze mozna dokupic
NIE ZNIECHĘCAJ SIĘ !
właśnie z sadzonkami to jest taki myk że teraz są i jest jeszcze w czym wybierać, a potem to już różnie bywa, ja nie kupuje ale nieraz przechodzę przez targ to zawsze zwracam uwagę na rozsadę pomidorów (takie zboczenie :-] )
To co masz oceniłem wyłącznie po pierwszym zdjęciu, bo tam w tle widać, na pozostałych jest niewyraźnie, ale da się dostrzec jakieś niskie roślinki one by się mogły nadać, więc chyba nie wszytko stracone. Jak chcesz zrób fotkę.
Jeszcze podrążył bym temat nawozu, bo w necie znalazłem target ekologiczny do pomidorów i ogórków. zobacz czy ma taki sam skład. Bo jest tam sód, a pomidor niezbyt to lubi zwłaszcza w doniczce.
Skład wieloskładnikowego organicznego nawozu w płynie NK 3-5.
3% - azot całkowity (N),
0,5% azot dostępny (N)
5% - tlenek potasu całkowity (KO)
2% - siarka całkowita (S)
2% - sód całkowity (Na)
35% - zawartość substancji organicznej
Zalecana dawka 10 ml na 1 l wody.
Swoją drogą jaką dawkę dawałaś? bo skład jest dość ubogi, dla porównania ja 2 razy podlewałem nawozem co miał NPK 20:20:20 + do tego MgSO4 i nic i się nie stało, a porównując te 20% do 0,5% "dostępnego" to dość spooooora różnica.
Z ciekawości podsypie do doniczki z awaryjnym pomidorkiem trochę soli.
Emalia112 wrote:
Daria Ty chyba nie piszesz poważnie. Twoje pomidory może nie sa najładniejsze ale nic im nie dolega, a jest dopiero początek maja. Moje maja dopiero drugie liście i wcale się nie martwię.
Nie dolega, a te dziwne objawy na liściach ?
kored wrote:
kurzys12345, podstawowa zasada- w miare wzrostu rozsady rozsuwaj doniczki. Na tym etapie powinny stać przy samym oknie w jednym rzędzie, max 2 a i to jest za gęsto.
to by okien ludziom nie starczyło
u mnie rosną doniczka przy doniczce w 5-6 rzędach od okna, ale podkładam deskę żeby były nachylone do światła, zapobiega to odchylaniu się do okna. w ten sposób na jednym oknie mieści się 45 lub 54 sztuki i na styk wystarczają mi 3 okna