TEMAT: ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 01 Mar 2019 18:22 #645727

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
A ja jakoś nie lubię bawić się w chemika. I żeby nie było, że z chemią leżę. Jako jedyna z całej szkoły zdawałam maturę z chemii. Z powodzeniem. W życiu zawodowym też parę lat robiłam analizy stali i na ich podstawie określałam ich gatunki. A tak szczerze to chciałam iść na chemię, żeby pracować w laboratorium kryminalistycznym. :) Ale jak się potoczyło, tak się potoczyło. Jest mi dobrze, jestem szczęśliwa i robię sobie rozsady warzyw :garden1: A za chemią już nie tęsknię i nie wiem czemu. :ohmy:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Sylwiaaa, Pizza

Zielone okna z estimeble.pl

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 01 Mar 2019 18:29 #645730

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Pisałam to w nieco innym kontekście Janeczko :)
Kończyłam liceum humanistyczne, a potem był skok na biologię, gdzie chemii było mnóstwo. Jakoś udało mi się przeżyć.

Niektóre rośliny rosną w ziemi, ale też są na kombinacji naszych nawozów:

Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, patrycja, Miragoral, Betula, Mamma, Pizza, JaNina

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 01 Mar 2019 18:39 #645735

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
Zrozumiałam Cię Aniu dobrze, ale tak mnie jakoś naszło :oops: . Nie rozumiem bowiem dlaczego tak wzdrygam się na myśl o uprawie w perlicie. Jakoś podchodzę do tego jak do jeża i to nie z powodu wątpliwości co do jej zalet. Bo widzę raczej same plusy. Tylko właśnie z powodu chemii. Może dlatego, że zrobiłam się za wygodna i nie chce mi się, szczególnie myśleć :woohoo: . Ale za to lubię śledzić wasze poczynania. No ale już dosyć. Może kiedyś :)
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Sylwiaaa, Bala

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 01 Mar 2019 19:45 #645761

• carbon
  • carbon's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1017
Black Prince , Czarny Książę i Czarnomor to ten sam pomidor tak myśle ale czy Black Krym to nie wiem , zawsze wydawało mi się ze to zupełnie inne odmiany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Pizza

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 01 Mar 2019 19:58 #645765

• Pizza
  • Pizza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2828
Ja obiektywnie nie stwierdzę, musiałabym wysiać oba i to możliwie blisko siebie, żeby móc wyraźnie stwierdzać ew. różnice. Ale Black Krim/Noire de Crimee również są pod nazwą "Czarny książę" sprzedawane i oferowane.
To taka luźna ciekawostka, bo ciężko sprawdzić, na ile to w rzeczywistości ten sam pomidor. Podczas przygotowania arkusza z opisami odmian na AWN na sąsiednim forum przerobiłam ich... no, chyba kilkaset w krótkim czasie, więc rzuciło mi się z tym Księciem w oczy.
Ostatnio zmieniany: 01 Mar 2019 19:59 przez Pizza.
Za tę wiadomość podziękował(a): carbon

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 01 Mar 2019 19:59 #645766

• carbon
  • carbon's Avatar
  • Platinum Boarder
Hm to z jakiej stali lepszy nóż do krojenia pomidorów VG-10 czy H1 ?

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 01 Mar 2019 20:10 #645772

• kazko47
  • kazko47's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6222
Powoli przymierzam się do przygotowania rozsady. W tym roku z rozsady będę uprawiał pomidory, trochę ogórków i paprykę.
Chcę zacząć 16 marca. Zawsze robiłem to ok. 25-27 marca. Prawdopodobnie pogoda ma być podobna do ubiegłorocznej, więc chcę
wcześniej wysadzić rośliny do gruntu. Spróbuję utrzymać rozsadę w ryzach, żeby przy wysadzaniu była krępa i gotowa do rośnięcia.
Kazik
Pamiętajcie o ogrodach, przecież stamtąd wyszliście. "Jonasz Kofta"
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Miragoral, Betula, Pizza

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 01 Mar 2019 20:11 #645773

• Pizza
  • Pizza's Avatar
  • Platinum Boarder
To do mnie pytanie o ten nóż? :woohoo: Bo tak zabrzmiało.
Przeanalizowałam swoją poprzednią wiadomość zdanie po zdaniu i doszłam do wniosku, że mogłam wprowadzić w błąd - "przerobiłam" w znaczeniu nie kulinarnym, a przerobienia materiału, jak w szkole ;) Siedziałam i czytałam opisy, oglądałam zdjęcia na stronach, forach tak polskich, jak i obcojęzycznych i analizowałam różnice. Okazało się wtedy, że naprawdę wiele odmian występuje pod kilkoma nazwami. A najgorzej z papryką Piri Piri - ta to ma chyba kilkanaście. :P
Tych pomidorów nie uprawiałam.

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 01 Mar 2019 20:21 #645775

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16786
A mnie ciekawi, co ta nasza Adasiowa tam hoduje?
Co to jest, wygląda jak fasola.
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 01 Mar 2019 20:22 #645777

• carbon
  • carbon's Avatar
  • Platinum Boarder
Nie Pizza do Janiny bo pisała że robiła analizy stali wiec pewnie się zna Apropo właśnie miałem metting w pracy podczas lunchu i zgadnij co było : Pizza z pomidorami i bekonem na cieniutkim cieście , chyba dobrze ze sporo Włochów wyemigrowało do USA bo kto by taka dobra Pizzę robił .
Ps masz pochodzenie włoskie :P
Ostatnio zmieniany: 02 Mar 2019 05:50 przez Betula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Pizza

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 01 Mar 2019 20:26 #645779

• Kaskawel
  • Kaskawel's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5383
carbon wrote:
Black Prince , Czarny Książę i Czarnomor to ten sam pomidor tak myśle ale czy Black Krym to nie wiem , zawsze wydawało mi się ze to zupełnie inne odmiany.

Black Prince i Czarny Książę to jest ta sama odmiana. Czernomor i Black Krim to inne odmiany. Natomiast Noire De Crimee to naturalna mutacja Black Krim z mniejszymi owocami, jeśli się nie mylę. A cały bałagan wprowadził Vilmorin, który na opakowaniu Noire de Crimee, nie wiedzieć czemu, dopisał Czarny Książę. Ale wiadomo, papier wszystko przyjmie.
Za tę wiadomość podziękował(a): carbon, patrycja, Miragoral, Betula, Mamma, Pizza, Zygowa

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 01 Mar 2019 20:29 #645783

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Mamma, brawo :bravo:
Kiedy pakowałam nasionka do kopert na AWN, Nikodem porwał fasolę "Poznańską Jeżycką" - po zabawie porzucił ją, a ja wetknęłam w donicę z ziemią i zaschniętą rośliną, no i zapomniałam o niej. Zobaczę, jak będzie wybiegać :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma, Pizza

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 01 Mar 2019 20:35 #645787

• Pizza
  • Pizza's Avatar
  • Platinum Boarder
Dzięki Kaskawel, czyli tak jak sądziłam - "czarny książę" pewnie wywoływał dobre wrażenie na klientach i sprzedawcy zaczęli robić bajzel, żeby przyciągnąć "arystokratyczną, wyjątkową" nazwą.
A Noire de Crimee to nie jest dokładnie to samo co Black Krim? Wiele stron tak podaje, zresztą to dokładne tłumaczenie - oba oznaczają "czarny Krym".

Pochodzenia włoskiego nie mam :P Ale pizzę lubię robić chyba nawet bardziej niż jeść.

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 01 Mar 2019 20:44 #645788

• Kaskawel
  • Kaskawel's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5383
Tak jak napisałem, Noire De Crimee to naturalna mutacja Black Krim z mniejszymi owocami. Taką mutacją Black Krim jest też Brad's Black Heart, którą to na swoim polu znalazł Brad Gates z Wild Boar Farms.
Ostatnio zmieniany: 01 Mar 2019 20:45 przez Kaskawel.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 01 Mar 2019 20:52 #645791

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
carbon wrote:
Hm to z jakiej stali lepszy nóż do krojenia pomidorów VG-10 czy H1 ?
To, że robiłam analizy stali i określałam ich gatunki, nie znaczy że jestem ekspertem na temat zastosowania stali. Gatunków jest tysiące. Ale mogę Ci powiedzieć jaki jest najlepszy nóż do krojenia pomidorów: Ostry. :)
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Kasionek, Marlenka, Mamma, Pizza, Zygowa

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 01 Mar 2019 20:56 #645794

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Janinko dziś otrzymujesz złotą czcionkę :rotfl1:
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Marlenka, JaNina

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 01 Mar 2019 21:52 #645812

• carbon
  • carbon's Avatar
  • Platinum Boarder
Oj a myślałem że powiesz coś na temat tych 2 stali np ile molibdenu maja a ile chromu albo jaką twardość maja ,wbrew pozorom ciekawy temat bo nie tylko używa się ich do noży ale np do narzędzi ogrodowych np nr 1 tu do pielenia i nie tylko cobra head toe, jest zrobiony z dość wysoko gatunkowego carbon steel więc posłuży wiele lat a praca nim to przyjemność ( wkleję fotkę jak wrócę z pracy ) Co ci po takim co będzie ostry 2 minuty , po czym do niczego już się nie zda a powtórne jego naostrzenie będzie graniczyć z cudem i z takim wysiłkiem że ci się odechce tego hm krojenia.

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 01 Mar 2019 22:29 #645835

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
No tak, wszystkie normy mam w domu i w wolnym czasie czytam tysiące składów chemicznych. Kupujesz porządny nóż "szefa kuchni" są specjalistyczne sklepy i masz. Ciekawe czy Gordon Ramsay zna gatunek stali z którego wykonany jest jego nóż "szefa kuchni" :ohmy:
Istnieje forum o ostrzach noży kuchennych. Łatwo znaleźć.
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Mamma

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.626 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum