TEMAT: ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 01 Mar 2019 22:46 #645846

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Ponoć japońskie miecze sprawdzało się wkładając miecz do wody np. potoku i puszczając na wodę płatek róży, jak ostrze przecięło płynący płatek to było doskonałe.
Natomiast skład stali mieczy samurajskich to temat nie na to forum.
P.s. ścinały ludzkie głowy jednym pociągnięciem.
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 01 Mar 2019 22:52 przez Mamma.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, JaNina

Zielone okna z estimeble.pl

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 01 Mar 2019 22:51 #645847

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Mamma, ale nasze informacje są niedokładne. Chodziło o nóż do krojenia pomidorów :silly:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 01 Mar 2019 22:54 #645849

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
Sorry :silly:
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 01 Mar 2019 23:00 #645852

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Mamma wrote:
P.s. ścinały ludzkie głowy jednym pociągnięciem.

Tylko głowy ? :evil:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma, JaNina

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 01 Mar 2019 23:06 #645853

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Wiecie co, mam taki dobry humor, że coś czuję, że będę spała bez zakłóceń całą noc. Dzięki dziewczyny. :hearts:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Mamma

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 02 Mar 2019 00:01 #645867

• carbon
  • carbon's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1017
Mam kilka noży kupionych w Japoni , kroją swietnie pomidory i nie tylko a rozcięty palec goi się poprostu pięknie . Nie wiem czy wiecie ale jest zasadnicza różnica w warzywach krojonych czy siekanych nożem z wysokogatunkowej stali a zwykłej bo ze zwykłej to szybko się tępi i warzywa nim nie są cięte a miażdżone co wpływa na ich chrupkości smak i pusczanie soków .
Ostatnio zmieniany: 02 Mar 2019 13:37 przez Adasiowa.

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 02 Mar 2019 10:52 #645920

• Saute
  • Saute's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 384
Też jestem fanem japońskich kuchenniaków i mam kilka. Myślę, że jak ktoś nie umie
zaostrzyć taki nóż na kamieniu , to szkoda kasy , bo w miarę dobry nóż to koszt
ponad 1000 zł . Co do krojenia pomidorów i w ogóle kwaśnych owoców i warzyw nie
nadają się noże ze stali węglowej np. Blue#1 itd. chyba, że mają nierdzewną okładzinę
albo ktoś lubi zapach i smak stali który uwalnia się podczas krojenia. Dlatego
najlepsze będą nierdzewki VG-10 , Swedish Stainless itd.

Jak ktoś chce kupić fajny nóż , to polecam tę stronkę . Niestety trzeba zapłacić cło,
chyba że ma ktoś kogoś z rodziny w US to da się obejść .

www.chefknivestogo.com/gyutos.html
Andrzej
Za tę wiadomość podziękował(a): carbon

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 02 Mar 2019 12:13 #645934

• Szafirek
  • Szafirek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10960
Przepikowalam Amish Paste.

20190302_120400.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Betula, Pestka, Pizza

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 02 Mar 2019 13:28 #645953

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43744
Chciałbym niektórym przypomnieć,że jest to wątek o rozsadach warzyw.Osobiście jako normalnemu forumowiczowi wtrącanie nutek nie dotyczących tematu przeszkadza mi.Proszę o usunięcie części wypowiedzi forumowicza carbona tj.ostatnie zdanie.To zdanie w wątku rozsadowym może uwłaczać prawdziwym bohaterom.Dodam też,że to forum jest apolityczne,a na pewno takie winno być. :hammer: :(
Pozdrawiam Józek!!

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 02 Mar 2019 13:33 #645961

• carbon
  • carbon's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1017
Saute co prawda moje noże mają dożywotnie ostrzenie za darmo ( wysyłam pocztą) to zazwyczaj raz na pół roku ostrze sam na kamieniu 1000 i 3000.
Co do pomidorów używam guoto vg 10 32 leyers , lub shuna vg max , blue steel to wyższa jazda i fakt szkoda go na pomidory zreszta jak wszystkich powyżej 60 hrt Mam również świetny niż do mięsa zwłaszcza kurczaków jednostronny tylko kąt , high carbon steel ,?jedyny minus ze po pracy trzeba go wytrzeć do sucha bo może korodować
Za tę wiadomość podziękował(a): Saute

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 02 Mar 2019 13:39 #645963

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Krecik stary wrote:
Chciałbym niektórym przypomnieć,że jest to wątek o rozsadach warzyw.Osobiście jako normalnemu forumowiczowi wtrącanie nutek nie dotyczących tematu przeszkadza mi.Proszę o usunięcie części wypowiedzi forumowicza carbona tj.ostatnie zdanie.To zdanie w wątku rozsadowym może uwłaczać prawdziwym bohaterom.Dodam też,że to forum jest apolityczne,a na pewno takie winno być. :hammer: :(

Masz rację Józiu; dziękuję za czujność, wcześniej nie zwróciłam na ten fakt uwagi.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adrian89, Marzenka, Krecik stary

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 02 Mar 2019 13:48 #645964

• Kajtkowa
  • Kajtkowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2953
Aniu, a może utworzyć wątek typu Hyde Park, gdzie będą lądowały posty zupełnie odbiegające od tematu?Rozumiem, że panom trudno zagościć w wątku :"Przy kuchennym stole". Taki "śmietnik" jaki zrobił się w tutaj powoduje, że giną posty wartościowe.
Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Adasiowa, Pizza, Zygowa

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 02 Mar 2019 13:52 #645965

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43744
O ile dobrze pamiętam taki wątek istnieje ,gdzieś w ostatniej grupie tematów.A na pewno był wcześniej.No a teraz zabieram się za pikowanie pomidorków m.inn.K-131 K-36 i kilka innych>Mam ich ok.30 szt. :bravo: :bye:
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 02 Mar 2019 13:54 przez Krecik stary.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Adasiowa

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 02 Mar 2019 13:53 #645966

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
Może coś w rodzaju-Klub dyskusyjny warzywomaniaków?
Oczywiscie bez polityki i innych takich rzeczy.
Marlena
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 02 Mar 2019 13:53 #645967

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Elżuniu, w założeniu takim wątkiem "pogaduszkowym" jest ten pogodowy, ale nawet tam WSZYSTKIE tematy polityczne, religijne i światopoglądowe będą usuwane ....
Jeżeli użytkownicy nie dostosują się do naszego regulaminu, zostaną wyciągnięte stosowne konsekwencje, ale tym razem przez Administratora Forum.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Armasza, Mamma, Pizza

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 02 Mar 2019 14:58 #645977

• Saute
  • Saute's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 384
Aniu , proszę o usunięcie mojego postu o nożach i sorry za OT.
Andrzej

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 02 Mar 2019 15:06 #645980

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Andrzeju, spokojnie. Chodziło o wtręt polityczny. A skoro już Cię "widzę", to spieszę donieść, że papryka Rocoto Red Manzano z nasion od Ciebie ma się dobrze - nie sądziłam, że taka niewielka rozsada może mieć tak dużą powierzchnię liści - w porównaniu z innymi paprykami.
Byłoby jeszcze lepiej, gdyby nie tragicznie mała ilość słonecznych dni i więcej ciepła. Mam nadzieję, że wkrótce pogoda będzie łaskawsza dla parapetowej uprawy :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Saute

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 02 Mar 2019 16:33 #646001

• Bobej
  • Bobej's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Pozdrawiam cieplutko. Błażej
  • Otrzymane dziękuję: 7235
Chyba jednak będzie gorsza, bo ma się rozchmurzyć i rozpadać.

Mija drugi tydzień po za domem alei wlaśnie otrzymałem fotki kontrolne. To jedno z nich.

received_2813023372256371.jpeg
Pozdrawiam Błażej
Za tę wiadomość podziękował(a): badzia, Adasiowa, Marlenka, janinka-n, Miragoral, Pestka, Sylwiaaa, Szafirek, Pizza

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.646 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum