TEMAT: ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 02 Mar 2019 16:39 #646002

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Błażej, a ta grupka rozsad w prawym, dolnym narożniku co to takiego ? Zresztą poprosiłabym o wykaz tych wszystkich skarbów :) - mam na myśli rodzaje ...
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobej

Zielone okna z estimeble.pl

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 02 Mar 2019 16:46 #646006

• Pizza
  • Pizza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2828
Moja najstarsza papryczka jest już taka.

IMG_20190302_163955.jpg

IMG_20190302_164009.jpg

IMG_20190302_164019.jpg

Zastanawiam się, czy powinnam ją już zacząć nawozić. Listki ma za jasne, ale to raczej nie kwestia nawożenia, tylko oświetlenia - pewnie ściemnieją, kiedy pójdzie na słonko. Chyba że się mylę i da się po tym poznać głodowanie. :think:

Błażej, super paprykowa plantacja! :wink4:
Edit. a widzę, że nie tylko paprykowa, zasugerowałam się kształtem listków - w każdym razie wygląda to super. Zazdroszczę miejsca.
Ostatnio zmieniany: 02 Mar 2019 16:48 przez Pizza.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobej, Adasiowa, Miragoral, Pestka, Sylwiaaa, magnes, Szafirek

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 02 Mar 2019 16:46 #646005

• Bobej
  • Bobej's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Pozdrawiam cieplutko. Błażej
  • Otrzymane dziękuję: 7235
Jak wrócę i się trochę ogarnę, to postaram się o jakieś lepsze fotki.

W prawym dolnym rogu, w pudelku gdzie rośliny są w połowie tylko, rosnie szałwia olbrzymia, z nasion które otrzymałem z wymiany. Niestety był mały wypadek i całość wypadła z pudełka, właśnie tak pod skosem ale to i dobrze, bo choć połowa się uchowała. :D
Pozdrawiam Błażej
Ostatnio zmieniany: 02 Mar 2019 16:47 przez Bobej.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Marlenka, Pizza

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 02 Mar 2019 16:48 #646007

• Bobej
  • Bobej's Avatar
  • Platinum Boarder
Pizza Wszystko zależy kiedy ją przesadzałaś do tej doniczki. Ogólnie wygląda bardzo ładnie. Ja bym jednak ją zasilił, bo czubek jest troszkę jaśniejszy.
Pozdrawiam Błażej
Za tę wiadomość podziękował(a): Pizza

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 02 Mar 2019 16:51 #646008

• Pizza
  • Pizza's Avatar
  • Platinum Boarder
Błażej, w ogóle nie była przesadzana. Wyrosła w niej przypadkiem - właściwe nasionka nie wzeszły, a ta papryczka tak, więc już tu została. Przesadzona do większej zostanie zapewne dopiero późniejszą wiosną, jeśli będzie sobie tego życzyła.
Więc chyba faktycznie muszę ją zasilić. Starałam się tego nie robić, żeby nie rosła za bardzo, póki nie ma naturalnego słońca.

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 02 Mar 2019 17:11 #646009

• Bobej
  • Bobej's Avatar
  • Platinum Boarder
Nie wygląda jakby nie wiadomo jak głodowała ale skoro ziemia jest w tej doniczce ta sama od dawna, to można pomyśleć o jakimś zasileniu. :)
Pozdrawiam Błażej
Za tę wiadomość podziękował(a): Pizza

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 02 Mar 2019 18:29 #646024

• carbon
  • carbon's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1017
Ups zapomniałem ze tylko moderatorka może gwiazdki do nieba wysyłać na forum adamowiczowi ,ale prawdziwym bohaterom nie można juz gwiazdki wysłać .
Adasiowa wybacz ale myliłem się co do ciebie nie różnisz sie niczym od tych kodziaży co plują na wlasny kraj . Wstyd
......Cześć i Chwała Bohaterom ......
Ostatnio zmieniany: 02 Mar 2019 18:36 przez carbon.

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 02 Mar 2019 19:02 #646035

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Obraźliwe posty przeniosłam w inne miejsce. .
Ostatnio zmieniany: 02 Mar 2019 22:13 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 02 Mar 2019 22:47 #646094

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
No dobrze Ludzie, do roboty ...
Zaczął się ten marzec nieszczególnie, ale rośliny na szczęście o tym nie wiedzą. Na jutro zaplanowałam:
1.Pikowanie sałaty oraz selera, a do kubków z podłożem pójdą kolejne słodkie papryki.
2.Rozpikuję część rozsad papryki
3. Wysieję trochę musztardowców "na teraz"
4.Mam nadzieję na zainstalowanie szklarenki na parapecie.
5.Może będę pamiętać o wysiewie kalarepy na rozsadę.
6. Wypiję świąteczną kawę :coffe:
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Krecik stary, podjadek, rychu44, Armasza, Zbyszko46, janinka-n, Miragoral, Pestka, Pizza, JaNina

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 02 Mar 2019 23:06 #646097

• Pizza
  • Pizza's Avatar
  • Platinum Boarder
Mam problem z siewkami jednej z papryk. Czy może kiełkami, siewką jeszcze nie nazwę czegoś, co nie "stoi".
Wyglądają straszliwie dziwnie. To miała być Aji Imbambura - ja na pewno nic nie pomieszałam, bo spisywałam wszystko na bieżąco podczas siania, może ewentualnie dostałam coś pomylonego... albo chorego? Nie wiem, czy to może być choroba.
No, wracając do sedna, te kiełki wyglądają dziwacznie, cienko i słabowicie, nie stanęły jeszcze "na nogi". Do jednego "oczka" wrzuciłam dwa nasionka z zamiarem wycięcia słabszej siewki. Oba kiełki wyglądają tak samo.
To raczej nie zgorzel, łodyżki są całe czarne od korzonka aż do poziomu liścieni, nie "chudną". Przepraszam za słabe zdjęcia, oglądałam przy latarce przy okazji podlania i trochę mnie zmroziło jak je zobaczyłam.
Siewki i kiełki pozostałych roślinek w tej szklarence wyglądają normalnie.

siewki.jpg

ajiimbambura.jpg

Dać im jeszcze czas czy spróbować siać na nowo?

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 03 Mar 2019 04:22 #646099

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Ostatnio zmieniany: 03 Mar 2019 04:23 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): rychu44, Adasiowa, Armasza

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 03 Mar 2019 07:13 #646101

• mari18
  • mari18's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1
Dwa tygodnie temu wysiałam paprykę kalifornia...i ani rusz...orientuje się po jakim czasie od wysiania następuje kiełkowanie nasion?? :bad-idea:

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 03 Mar 2019 07:17 #646102

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Różnie, czasem nawet nigdy. Nasiona sprzedawane amatorom, to najgorszy sort.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, aga

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 03 Mar 2019 07:44 #646105

• podjadek
  • podjadek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4765
Dlatego lepiej (jak dla mnie) nasiona kiełkować.
Piotr :)

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 03 Mar 2019 07:51 #646106

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Zdecydowanie. Bezpośredni siew, to objaw masochizmu :rotfl1: . Posiejesz, i czekasz. Wyjdzie, nie wyjdzie. Poza tym ,wysianie w podłoże z dużą zawartością nawozów, pogarsza warunki kiełkowania.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rychu44, Zbyszko46, Marlenka

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 03 Mar 2019 08:21 #646109

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Poza tym wyłożenie na waciki pokazuje - już na etapie przygotowań nasionka do kiełkowania - kondycję przyszłej rośliny. Jeśli kiełkowanie znacznie się opóźnia ( a my znamy mniej więcej, długość tego czasu ), lub nasiona zaczynają pleśnieć, albo wypuszczone kiełki odbiegają wyglądem od dopuszczalnego, to jest to dla nas sygnał, że lepiej z takich nasion zrezygnować i czym prędzej postarać się o nowe.
W przypadku, gdy mam do dyspozycji nasiona cennej odmiany, zawsze wykładam je najpierw do skiełkowania. Podobnie postępuję gdy wysiewam nasiona stare. Chociaż zdarzyło mi się dwukrotnie, że materiał z renomowanej firmy Franchi Sementi okazał się porażką.
Od tej pory korzystam ze sprawdzonych odmian od sprawdzonych ludzi.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rychu44, Edyta D, Miragoral, Betula, olegowa, Basia Rozyczka, Maggie, aga

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 03 Mar 2019 08:26 #646113

• rozalia
  • rozalia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7800
A mnie położone na wacik do skiełkowania k201 z otrzymanych 5 nasion żadne nie skiełkowało, już tydzień to chyba nie ma co trzymać ich dłużej.
Pozdrawiam.Rozalia

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 03 Mar 2019 11:54 #646163

• Edyta D
  • Edyta D's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 767
U mnie w tym roku też problem z kiełkowaniem.

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.816 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum