TEMAT: ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 03 Mar 2019 13:21 #646188

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Melduję wykonanie większości zaplanowanych na dzisiaj zadań; do najbardziej stresujących należało pikowanie selera ( zdjęcia w wątku perlitowym forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/5...ch?start=3708#646184 ).

Pozostałe czynności: wysiewy, pikowanie i umieszczanie skiełkowanych nasion w podłożach poszły całkiem sprawnie, a siew pietruszki naciowej, wyłożenie na waciki kolejnych papryk i pikowanie sałaty kozulkowej zostawiłam sobie na wieczór.

W międzyczasie na parapecie stanęła szklarenka z bezcenną zawartością. Obok zmieściły się jeszcze donice z ubiegłorocznymi, przezimowanymi ostrymi paprykami.

Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 03 Mar 2019 13:31 #646190

• Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
  • Otrzymane dziękuję: 7780
Aniu, przepraszam, że się wtrącam, ale tak się zastanawiam, czy folia na szklarence, na parapecie wewnętrznym, to dobry pomysł... Zapewne dzięki niej jest cieplej, na pewno wilgotniej, ale za to ogranicza światło... :think: już same szyby sporo zabierają, a tu jeszcze folia... :think:

Ładne gile :)
Nic nie napełnia serca takim smutkiem, jak symetria. Symetria bowiem to nuda; nuda zaś to dno smutku. - V. Hugo

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 03 Mar 2019 13:40 #646191

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Ika, bardzo słuszna uwaga - już tłumaczę ( się ): - folia jest tylko chwilowo, aby zabezpieczyć rozsady przed zapędami kocich łapek. Okno ma wystawę wschodnio-południową, więc światła jest dosyć, ale jak widzisz - i tak palety ustawione są pod kątem do szyby. Temperatura w środku wynosi 18 stopni, więc i tak jest chłodno.
Kiedy zacznie przygrzewać słońce, folię obowiązkowo zdejmę, aby maluchy nie zaparzyły się wewnątrz.

Wiesz ... prawdę mówiąc, chcę nacieszyć się choć dwa, trzy dni czymś, czego nigdy nie miałam i szans na wystawienie jej na zewnątrz nie mam żadnych.

Na razie to eksperyment, a jak będzie w "praniu" - czas pokaże. Jestem przygotowana na każdą ewentualność :)
Ostatnio zmieniany: 03 Mar 2019 13:53 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, aga

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 03 Mar 2019 14:42 #646200

• Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
  • Otrzymane dziękuję: 7780
Oj, chęć nacieszenia się jest całkowicie zrozumiała :) No i argument kocich łapek też niebagatelnej wagi.
Podziwiam, jak sobie radzisz z tymi rozsadami, to naprawdę wyższa szkoła jazdy. Ja mam kawałki z doświetlaniem, balkon w odwodzie i żadnych szkodników ;) a i tak nieźle się muszę nagimnastykować z zaplanowaniem wszystkiego, więc wyobrażam sobie, o ile trudniej jest u Ciebie! :flower2:
Nic nie napełnia serca takim smutkiem, jak symetria. Symetria bowiem to nuda; nuda zaś to dno smutku. - V. Hugo

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 04 Mar 2019 09:05 #646327

• Adrian89
  • Adrian89's Avatar
  • Platinum Boarder
  • śląsk strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 7964
Kilka lat użytkowałem tej szklarenki dopóki nie podziurawiła się folia i faktycznym minusem jest to że górne rośliny mocno zacieniają te dolne. No i wysokość między półkami dla niektórych sadzonek też była za mała.
Ostatnio zmieniany: 04 Mar 2019 12:39 przez Adrian89.

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 04 Mar 2019 10:55 #646337

• green_bee
  • green_bee's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 195
Ania Adasiowa swoją szklarenkę wystawiła na parapet- ja dysponuję trochę większą, z której korzystałam do hartowania na balkonie rozsad kwiatów balkonowych. U mnie wystawienie szklarenki do światła się nie sprawdzało - mieszkamy w kamienicy i tego światła dochodzi dla roślin zdecydowanie za mało.

W ten weekend zakasałam rękawy i zamontowałam w szklarni lampy cob led ze światłem białym- korzystałam z nich już z powodzeniem do szykowania sadzonek pelargonii. Boki szklarni są aktualne wyłożone materiałem który wykłada się na ścianę, za kaloryfery – cienkim styropianem powleczonym srebrną folią – świetnie działa jako odbłyśnik.

W szklarence stała temperatura 22-23’C, ja tylko wietrzę, przeglądam i w razie potrzeby podlewam :)

20190302_181924.jpg

20190302_201753.jpg

20190304_095449-01.jpeg

20190304_095544.jpg

20190304_095634-01.jpeg

20190304_095657-01.jpeg
Karo
Ostatnio zmieniany: 04 Mar 2019 11:43 przez Betula.
Za tę wiadomość podziękował(a): rychu44, Adasiowa, edek86, agg, Miragoral, Betula, Pestka, Maggie, aga

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 04 Mar 2019 11:08 #646340

• agg
  • agg's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 89
Ja już drugą szklarenkę tego typu tylko 4-półkową w weekend postawiłam - jedna na balkonie, a druga w mieszkaniu. Ja również mam tak jak Ania dwa koty, które uwielbiają rozgrzebywać ziemię, dlatego obie szklarenki są zakryte folią - na balkonie przed zimnem, w domu przed kotami.
Ponieważ również mam mało światła w mieszkaniu, a pod drzwiami balkonowymi nie mogę postawić, bo koty wychodzą na balkon więc zamówiłam na alledrogo wczoraj lampy ledowe w formie długiej świetlówki do wzrostu roślin - akwarystyczne, gotowe z zasilaczem, tylko do gniazdka włączyć (światło nie tylko białe, ale diody mieszane z czerwonymi i niebieskimi). Każde piętro dostanie swoje oświetlenie - te w domu oczywiście. Świetlówki są z polecenia znajomego, który już je wypróbował.
Znalazłam też na alledrogo podstawki, które po dwie świetnie pasują na dno mojej szklarenki, wypełniając półkę całkowicie, żebym mogła uprawiać w perlicie i postawić podziurowane kubki na nich.
Co do odbłyśnika, zobaczę czy będzie potrzebny, ale w zeszłym roku gdy rozsada stała w starym akwarium z powodzeniem wykleiłam ściany folią spożywczą aluminiową.
Polecam
Ania
Pozdrawiam. Ania
Ostatnio zmieniany: 04 Mar 2019 11:09 przez agg.
Za tę wiadomość podziękował(a): rychu44, Adasiowa, Miragoral, Betula, aga

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 04 Mar 2019 11:30 #646345

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Bardzo dziękuję wszystkim za cenne spostrzeżenia, uwagi i opinie - obiecuję dostosować się do Waszych porad.

Ponieważ czas na nacieszenie się całokształtem szklarenki upłynął, więc dzisiaj w folii, która ogranicza dostęp światła przylegając do szyby okiennej, wytnę otwór analogiczny wielkością do tego, który jest roletką. Koty nadal nie będą miały dostępu, a roślinom dostanie się tyle światła, ile miały przed umieszczeniem ich wewnątrz.
W każdym razie, kiedy po powrocie od weterynarza, podciągnęłam roletę, ze środka wydobyło się miłe ciepło ( rankiem świeciło słoneczko ), rozsady wyraźnie zadowolone, co uświadomiło mi, jak wspaniałą rzeczą byłby choć podgrzewany parapet. No ale cóż, musimy radzić sobie, jak możemy.

Teraz, gdy muszę być w domu i aktywność zawodową ograniczyłam do zera, opieka nad roślinami nie stanowi żadnego problemu. Znacznie gorzej było, gdy rozsady były pozostawione same sobie przez 10 godzin dziennie. Ale też daliśmy radę ;-)
Za tę wiadomość podziękował(a): rychu44, Miragoral, Betula, green_bee, Maggie, aga

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 04 Mar 2019 11:44 #646350

• tadeo68
  • tadeo68's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 998
Jeśli chodzi o temperaturę polecam kabel grzejny terrarystyczny + regulator r2tc bodajże
Za tę wiadomość podziękował(a): Miragoral, aga

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 04 Mar 2019 12:38 #646358

• Pestka
  • Pestka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8497
Moja szklarenka stoi już na balkonie ,a ponieważ dzisiaj jest bardzo ciepło więc wystawiłam do niej moje rozsady cebulki odm. AILSA CRAIG i EXHIBITION, pory BARTEK i MESSELBURGH ,selera ZAGŁOBA i ALBIN ,mix sałat masłowych i rzymskich, oraz kwiaty
Jeśli na noc będzie prognozowana temperatura powyżej 5* to zostawię je w szklarence.

20190304_122807.jpg

A tak prezentuje się całe towarzystwo.
pozdrawiam Grażyna

Ogrodnictwo to ćwiczenie optymizmu.
Czasami jest triumfem nadziei nad doświadczeniem
(Marina Schinz)
Ostatnio zmieniany: 04 Mar 2019 12:39 przez Pestka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rychu44, Adasiowa, Miragoral, Betula, Basia Rozyczka, Bala, Maggie, aga

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 04 Mar 2019 14:25 #646382

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Kochani, podpowiedzcie mi, poproszę, kiedy robimy rozsadę aksamitek ?
Do tej pory albo wysiewałam nasiona wprost do gruntu, albo kupowałam na ryneczku. Co roku obsadzam nimi grządki z pomidorami, a w tym sezonie chciałabym spróbować wyhodować kilkanaście własnych.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 04 Mar 2019 14:39 #646386

• Pestka
  • Pestka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8497
Aniu ja już wysiałam w miniona sobotę
pozdrawiam Grażyna

Ogrodnictwo to ćwiczenie optymizmu.
Czasami jest triumfem nadziei nad doświadczeniem
(Marina Schinz)
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Miragoral

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 04 Mar 2019 14:47 #646388

• Maggie
  • Maggie's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 108
green_bee w identyczny sposób korzystam ze swoich dwóch szklarenek co ty :drink1:

szklarenka.jpg
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniany: 04 Mar 2019 16:05 przez Maggie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Miragoral, Basia Rozyczka, green_bee

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 04 Mar 2019 15:15 #646399

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Adasiowa wrote:
Kochani, podpowiedzcie mi, poproszę, kiedy robimy rozsadę aksamitek ?

Ja zawsze wysiewam w połowie marca. To łatwa rozsada do wyhodowania.
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 04 Mar 2019 15:19 #646401

• edek86
  • edek86's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1431
Ania, nie śpiesz się z rozsadą aksamitek. Ja zawsze robię na początku kwietnia(na opakowaniu też tak pisze) i do gruntu wysadzam po zmarzluchach. Tak postępuje z rozsadą aksamitki pomarańczowej itp. W tym roku mam również białą aksamitkę Albatros, którą wysiałem w połowie lutego(takie zalecenia na opakowaniu) i są z nią małe problemy bo zaczyna wybiegać i muszę ją pikować coraz głębiej. Także lepiej trochę poczekać aż będziemy mieli więcej światła.

20190304_153004.jpg
Pozdrawiam, Michał
Ostatnio zmieniany: 04 Mar 2019 15:32 przez edek86.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rychu44, Adasiowa, janinka-n, Betula, Pestka, Basia Rozyczka, Maggie

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 04 Mar 2019 15:59 #646413

• pszczolka
  • pszczolka's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 697
U mnie na waciki dzisiaj wyłożone: por, sałatki z AWN dubaja i simson, musztardowiec i cebula exhibition, której pierwsza partia wysiana bezpośrednio do perlitu nie skiełkowała. Zobaczymy czy na dekoderku da radę :flower:
Pozdrawiam Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rychu44, Adasiowa, Pestka, Maggie, aga

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 04 Mar 2019 16:06 #646417

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43743
W połowie marca będę wysiewał cynie,a robię to po raz pierwszy.Mam nadzieję,że uda mi się. :rotfl1: :bye: :drink1: :drink1:
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Pestka, Agusiak, pszczolka, Basia Rozyczka, Maggie, aga, JaNina

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 04 Mar 2019 16:54 #646426

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Józiu, parę lat temu robiłam rozsadę z cynii; skoro mnie się udało, to Tobie tym bardziej. Piękne, dostojne kwiaty, takie typowe dla sielskich ogródków, uwielbiam cynie... jedyny mankament to podatność na mączniaka podczas deszczowego lata.

Obmyśliłam sobie, że kiedy ze szklarenki wyprowadzę sałaty, pietruszkę, pory, cebulkę i inne rozsady znoszące chłody, wówczas wysieję aksamitki, a to przypadnie mniej więcej pod koniec marca. Bardzo Wam dziękuję za odzew w kwestii kwiatowej :)

Niebawem rozsada bobu zostanie wyekspediowana na zewnątrz - nasiona włożone 5 dni temu w pierścienie właśnie wzeszły. Przepikowałam nareszcie sałatę Kozuli, a do podkiełkowania wyłożyłam nasiona kalarepy.
Wysiałam też pietruszkę korzeniową i marchewkę.
Przepikowane selery Maxim przeżyły, na swoją kolejkę czeka też seler Makar - jeszcze rachityczny jest jakiś ....
Porom rośnie trzeci liść, cebule także jeszcze dzielnie znoszą warunki lokalowe.

W kiełkowniku - ciastkarni zaczynają się wschody słodkich papryk.
Właściwy wysiew pomidorków już za 20 dni :dance:
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rychu44, Betula, Basia Rozyczka, Maggie, aga, JaNina

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.778 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum