TEMAT: ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 04 Mar 2019 21:06 #646515

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Wiktorio, przede wszystkim spokojnie - to żaden koniec świata. Pamiętaj, że jesteśmy tu razem i nikt nie zostanie sam ze swoim problemem.
Na początek: wysiej szybciutko te warzywa, które mają krótki czas kiełkowania i wschodów. Jestem gotowa wysłać Ci kilka rozsad papryk, cebulę, pory, selery i jednego bakłażana, który jest moim Ziarnem Nadziei.. Niech teraz będzie Twoim.
Bez paniki - masz mnóstwo czasu, dopiero początek marca. Weź dwa oddechy, prześpij sprawę i jutro pogadamy.

Aluś - jutro !!!
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 04 Mar 2019 21:08 przez Adasiowa.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Zielona, Pizza, JaNina

Zielone okna z estimeble.pl

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 04 Mar 2019 21:08 #646517

• Kajtkowa
  • Kajtkowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2951
Szkoda mi Aniu tego "historycznego" wątku :( Może napisz tam na czerwono wielką czcionką PROSZĘ CZYTAĆ CAŁY WĄTEK I PYTAĆ PYTAĆ PYTAĆ .....
( nie po co i dlaczego tylko jak? ;) ).
Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 04 Mar 2019 21:15 #646520

• Kajtkowa
  • Kajtkowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2951
Wiktorio nie wiem jakiej wielkości są siewki i czy to w ogóle możliwe, ale może spróbuj chociaż kilka przesadzić do czystego perlitu nasączonego czysta wodą z filtra?
Ela

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 04 Mar 2019 21:24 #646521

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Jest jeszcze jedna kwestia ... papryki i bakłażany to wybitne ciepłoluby - optymalna temperatura dla ich wegetacji to 20-30 stopni. W momencie, gdy dostały "strzał" w postaci przewiewu o temp. 15 stopni, mogły zareagować zwiędnięciem... - zastopowała transpiracja i fotosynteza
Zwłaszcza, że Wiktoria twierdzi, że korzenie są o.k., więc załóżmy, że powodem spadku kondycji nie było jednak zasolenie podłoża.
Mamy za mało danych.

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 04 Mar 2019 21:47 #646529

• Pizza
  • Pizza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2828
Aniu, dziękuję pięknie za propozycję :kiss3: Ale myślę, że nie ma potrzeby. Jeśli roślinki mają się podnieść - to się podniosą. Jeśli nie... cóż, zawsze będzie kolejny rok. Uprawa roślin to dla mnie zabawa, nie źródło utrzymania, więc nikt nie umrze z powodu takiego błędu, całkowicie zresztą mojego - niech nikt proszę nie odbiera tego jako wyrzut do kogokolwiek - to ja źle zrozumiałam i zrobiłam coś głupiego.

Wyciągnęłam dwie siewki, które według mnie nie mają już większych szans na podniesienie. Może coś to zobrazuje.

IMG_20190304_214252.jpg

Mogę spróbować wymienić im podłoże, ale... aż strach dotykać tych siewek, powiem szczerze.

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 04 Mar 2019 21:59 #646530

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
O kurde .... korzonki siewek z perlitu powinny być na każdy etapie wzrostu białe ( z wyjątkiem niektórych roślin ozdobnych, u których ciemne korzonki są naturalne ):

Nie widzę, na ile zdjęcie jest wyraźne, ale wygląda na to ( tzn. to tylko moje zdanie ), że złożyło się na to i zasolenie podłoża, i temperatura.
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma, Pizza

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 04 Mar 2019 22:01 #646533

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Wiktorio nieprzejmuj się, jest jeszcze dużo czasu. Wysiewaj jeszcze raz. Ja też mam spory asortyment nasion i z chęcią się z Tobą podzielę.
Zapewniam Cię, że porażki ogrodnicze to dla każdego z nas nic dziwnego.
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Za tę wiadomość podziękował(a): Pizza

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 04 Mar 2019 22:02 #646534

• Saute
  • Saute's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 384
Moim zdaniem to zgorzel.
Andrzej

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 04 Mar 2019 22:10 #646535

• podjadek
  • podjadek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4765
tadeo68 wrote:
Jeśli chodzi o temperaturę polecam kabel grzejny terrarystyczny + regulator r2tc bodajże
Regulator temperatury rt2c :P :) również polecam
Piotr :)

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 04 Mar 2019 22:18 #646542

• Pizza
  • Pizza's Avatar
  • Platinum Boarder
Możliwe, że i zgorzel, choć ta, z którą miałam do czynienia, wyglądała jednak trochę inaczej... tzn. mocno ciemniał korzonek i wyraźnie zwężała się łodyżka tuż nad korzeniami. Chyba że w perlicie wygląda to inaczej. Ale też - skąd w perlicie wzięłaby się zgorzel? i jakim cudem we wszystkich siewkach z różnych źródeł jednocześnie, bez ich fizycznego kontaktu ze sobą? Jedyną opcją byłoby zainfekowanie samego podłoża, ale... jak?
Tak wiele pytań, tak mało odpowiedzi :jeez:
Wygląda na to, że nie dość, że mam problemy z czytaniem ze zrozumieniem, to jeszcze niezłego pecha. Aff.

Znaczy papryki słodkie i ostre "papryki roczne" chyba jeszcze mogę wysiać, ale superhoty, na których zależało mi chyba najbardziej, raczej lepiej sobie podarować. Tym bardziej, że nie wezmę ich potem w razie czego do doniczki na jesień, nie mam warunków. Jestem strasznie na siebie zła.
Dla pewności może tę resztę papryk, które mogę, wysieję już w normalnym podłożu. Podejdę jutro po ziemię.
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 04 Mar 2019 22:26 #646544

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Dziewczyno, wysiewaj wszystko, zdąży urosnąć. Nie raz wysiewałam wszystko w drugiej połowie marca i też urosło.
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 04 Mar 2019 22:27 przez Mamma.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Pizza

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 04 Mar 2019 22:31 #646545

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Saute wrote:
Moim zdaniem to zgorzel.

Perlit jest mikrobiologicznie jałowy. Nie ma prawa. Chcąc to wyjaśnić należałoby wrócić do jakości wody i sposobu przygotowania pożywki. Wystarczy, że woda będzie zawierać zbyt dużo wolnego chloru ,i kaplica.

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 04 Mar 2019 22:56 #646551

• Pizza
  • Pizza's Avatar
  • Platinum Boarder
Tak czy inaczej, coby nie było ostatecznym "powodem decydującym" - błąd jest mój. ;) No cóż, zdarza się, co poradzić. Zmarnowanych nasionek tylko szkoda.

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 04 Mar 2019 22:59 #646552

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Czy te siewki były podlane pożywką ?

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 04 Mar 2019 23:07 #646554

• Pizza
  • Pizza's Avatar
  • Platinum Boarder
Nie, nie były nawożone ani razu od posiania - tylko (niesłusznie) nasączyłam przed sadzeniem perlit.

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 04 Mar 2019 23:08 #646555

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Wiktorio, na wszelki wypadek zacytuję Ciebie samą :
Pizza wrote:
Nie, tamte siewki były całe czarne od korzonka do liścieni, całą łodyżkę miały czarną przy jednocześnie normalnie zielonych liścieniach (wciąż wyglądają tak samo swoją drogą, nie ruszałam ich) - tym albo brązowieją czubki liścieni, albo kładą się, albo jedno i drugie. Nasiona na pewno nie są felerne, no wszystkie z całkiem różnych źródeł nie mogą być, nie ma szans. Czyli coś robię źle - albo faktycznie tak zareagowały na chłód, ale to nie było znowu jakieś straszne zimno, nie zostały też przewiane, bo mają pokrywę.
Nawozić nie nawoziłam, bo te maluchy jeszcze nawet niektóre z nasionek nie wyszły, przed siewem nasycałam tylko perlit mieszanką woda z filtra Brita + nawóz ten biedronkowy 2ml na litr wody - pH było neutralne. Podłoże trzymane w tym roztworze do momentu, gdy perlit wchłonął większość wody i był mokry.
Kurczę, czy ja tutaj coś bardzo źle rozumiem?
Ostatnio zmieniany: 04 Mar 2019 23:09 przez Adasiowa.

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 04 Mar 2019 23:18 #646559

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Pizza spokojnie możesz wysiać Skot Bonnet, długiego Józia i wszystkie Aji.

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 04 Mar 2019 23:24 #646560

• czesio
  • czesio's Avatar
Emalia112 wrote:
... dwa lata temu w podobny sposób straciłam połowę papryki, ale wyraźnie ziemia którą kupiłam w Briko była felerna. Drugi rok sieję w perlicie.
Jako podłoża do produkcji sadzonek w domu używam sterylnego piasku osobiście kopanego przez mnie, mieszanki ziemi ogrodowej z działki, kompostu własnej produkcji oraz kupnego torfu odkwaszonego.
Podłoże nawilżam odstała wodą z kranu. Do litrowej butelki daję jedną granulkę saletry amonowej na początku. Jak listki mają bladą zieleń zwiększam ilość saletry amonowej.
Kompost własnej produkcji stoi co najmniej rok czasu na szafce w WC przy kratce wywiewowej w dwu obciętych 5 litrowych pojemnikach po wodzie mineralnej. Co pół roku go ważę. Jak straci na wadze na skutek odparowania wody nawilżam odstała wodą z kranu. Do litrowej butelki daję jedną granulkę saletry amonowej.
Kompost ten zbadałem w Stacji Chemiczno-Rolniczej gdy dopracowywałem technologię jego produkcji w warunkach domowych. Miał odpowiedni pH i ilości fosforu, potasu i magnezu.
Ziemię na działce też zbadałem w Stacji Chemiczno-Rolniczej. Miała odpowiedni pH i ilości fosforu, potasu i magnezu.
Miesiąc przed siewem ziemię i piasek oddzielnie gotuję w dużym garnku emaliowanym przez godzinę na kuchence gazowej. Przekładam do wygotowanych, gorących jeszcze litrowych twistów i zakręcam.
Torf z 120 litrowego worka też zbadałem w Stacji Chemiczno-Rolniczej. Miał odpowiedni pH i ilości fosforu, potasu i magnezu.

W czystym naczyniu mieszam ziemię, torf i kompost 1:1:1.
Do małego naczynia szklanego wsypuję nasiona i szczyptę zaprawy nasiennej T ze starych kilkuletnich, a może nawet jeszcze starszych zapasów. Przez potrząsanie doprowadzam do pokrycia nasion zaprawą nasienną T.
Nasiona wysiewam do starannie wymytych 500 g wysokich kubków po jogurcie. Najpierw wsypuję do kubka do pełna podłoże. Potem je nawilżam aż na powierzchni po wlaniu ostatniej dawki wody pojawi się woda. Kładę wtedy kubek poziomo na godzinę, aby wyciekł z niego nadmiar wody. Uzupełniam podłoże aż do krawędzi kubka suchą mieszanką. Lekko ugniatam dużą łyżką stołową aby uzyskać płaską powierzchnię kilka milimetrów poniżej krawędzi kubka. Sypię kilku milimetrową warstwę piasku. Na niej układam nasiona. Sypię kilku milimetrową warstwę piasku tak aby nasiona nie wystawały. Lekko ugniatam dużą łyżką stołową aby uzyskać płaską powierzchnię" milimetr" poniżej krawędzi kubka. Kubek przykrywam sterylną folią spożywczą z rolki i obciskam naokoło kubka recepturką.
Do momentu wschodów nie zdejmuję folii. Folię zdejmuję gdy kiełkujące siewki ją podnoszą.
Sukcesywnie przesadzam siewki do skrzynki z identycznym podłożem.
Aby wyjąć siewki z kubka nalewam do niego wody do pełna. Jak woda rozluźni podłoże podważam wąskim, spiczastym nożem siewkę od spodu. Siewkę ciągnę nie za łodygę, a za jeden z liścieni. Potem kładę kubek na boku aby nadmiar wody wyciekł.

Sterylne podłoże, kubki, skrzynka, folia, bardzo oszczędne podlewanie, światło słoneczne oraz doświetlanie LED’ami 2 godziny przed wschodem słońca i 3 godziny po zachodzie słońca, temperatura otoczenia dostosowana do wymagań siewki chronią moje siewki przed chorobami grzybowymi.

Nie udaje się uprawa tuż koło siebie roślin preferujących niższe temperatury niż pokojowa z roślinami wymagającymi wyższych temperatur niż pokojowa.
Ostatnio zmieniany: 04 Mar 2019 23:40 przez czesio.

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.841 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum