TEMAT: ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 04 Mar 2019 23:34 #646561

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Adasiowa wrote:
Wiktorio, na wszelki wypadek zacytuję Ciebie samą :
Pizza wrote:
Nie, tamte siewki były całe czarne od korzonka do liścieni, całą łodyżkę miały czarną przy jednocześnie normalnie zielonych liścieniach (wciąż wyglądają tak samo swoją drogą, nie ruszałam ich) - tym albo brązowieją czubki liścieni, albo kładą się, albo jedno i drugie. Nasiona na pewno nie są felerne, no wszystkie z całkiem różnych źródeł nie mogą być, nie ma szans. Czyli coś robię źle - albo faktycznie tak zareagowały na chłód, ale to nie było znowu jakieś straszne zimno, nie zostały też przewiane, bo mają pokrywę.
Nawozić nie nawoziłam, bo te maluchy jeszcze nawet niektóre z nasionek nie wyszły, przed siewem nasycałam tylko perlit mieszanką woda z filtra Brita + nawóz ten biedronkowy 2ml na litr wody - pH było neutralne. Podłoże trzymane w tym roztworze do momentu, gdy perlit wchłonął większość wody i był mokry.
Kurczę, czy ja tutaj coś bardzo źle rozumiem?

No to chyba jesteśmy w domu. Woda z filtra Brita wymaga pożywki z dodatkiem saletry wapniowo- magnezowej. Siewki padły z braku wapnia i magnezu.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Pizza

Zielone okna z estimeble.pl

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 04 Mar 2019 23:34 #646562

• magnes
  • magnes's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 904
Ja mam rozsady pomidorów, papryk i bakłażanów (oraz trochę przypadkowo jednego melona :pinch: ) wysiewane na różnych etapach czytania i doczytywania wątku: perlit nasączony pełnym stężeniem pożywki, perlit nasączony pożywką o stężeniu 1/3 i perlit nasączony samą wodą deminerailzowaną. Wszystkie trzymają się dzielnie i szczerze mówiąc nie widzę większej różnicy w kondycji roślin. Może pomidory w pełnej dawce pożywki wyglądały na trochę „przejedzone” na początku, ale szybko doszły do siebie.

Absolutnie niczego to nie dowodzi i zachęcam do uważnego czytania i przestrzegania instrukcji, ale ewentualne pomyłki i zastosowanie starych receptur nie musi na szczęście oznaczać natychmiastowych efektów śmiertelnych dla rozsad.

Agnieszka

Hiszpania, Andaluzja, strefa 10a
Ostatnio zmieniany: 04 Mar 2019 23:36 przez magnes.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Pizza

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 04 Mar 2019 23:47 #646564

• Pizza
  • Pizza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2828
No to jednak niepopalone, ale coś innego i owszem zepsułam? Uhh. Dzięki, pomodoro. Może następnym razem, jak podejdę do uprawy w perlicie na spokojniej, pójdzie to lepiej - albo już w pełnym sezonie się pobawię np. z sadzonkami ogórków (zamierzam je siać generalnie do gruntu w maju, ale co zaszkodzi parę sobie zrobić w kubeczkach "eksperymentalnie").

Ok, dziękuję. Wdech, wydech - posadzę co mogę. A wcześniej odkażę podłoże - choć słyszałam, że nawet wygotowaniem ziemi w piekarniku nie pozbędę się ziemiór, jeśli tam siedzą.
Może uda mi się zdobyć później z jakiegoś pewnego źródła sadzonkę Caroliny Reaper, jej mi najbardziej szkoda ze wszystkich, jak już przekonałam się, że to przepyszna papryka, a od siewu do pierwszych dojrzewających owoców potrafi ponoć minąć... ponad dziewięć miesięcy. :crazy:
Chyba w przyszłym sezonie posieję ją w grudniu. I to w kilku różnych podłożach dla pewności.

Emalio, mam takie papryczki. Te na niebiesko to te, których zostało mi w większości po 1-2 nasionka.

www.fotosik.pl/zdjecie/02cb7a864097d4f2

Mogłabyś mi może podpowiedzieć, które raczej się już nie wyrobią, jeśli wysieję je teraz? Poza Caroliną, przy niej się domyślam, że w grę wchodziłaby tylko duża donica i przetrzymanie w domu, jak się zaczną przymrozki.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 05 Mar 2019 00:44 #646565

• tadeo68
  • tadeo68's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 998
podjadek wrote:
tadeo68 wrote:
Jeśli chodzi o temperaturę polecam kabel grzejny terrarystyczny + regulator r2tc bodajże
Regulator temperatury rt2c :P :) również polecam
Pisałem z pamięci, dzięki za poprawkę ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): podjadek

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 05 Mar 2019 06:54 #646571

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Wiktorio przeglądam ta listę i powiem Ci że jeszcze dzisiaj możesz te papryki wysiać. Carolina Reper i Bhut Jolika prawdopodobnie nie dojrzeją Ci, ale ja już Ci to dawno miałam napisać: Carolina Reper w pierwszym roku bardzo słabo plonuje, ludzie piszą że dwa trzy owoce, dopiero przezimowana pokazuje na co ją stać, Bhut Jolika w pierwszym roku dobrze owocuje, ale też jest to najlepsza do zimowania papryka. Potraktuj te dwie papryki jako egzemplarze do zimowania.Takie młodsze lepiej zimują. A habanero to ja dopiero wczoraj wysiewałam.

Czesiu w podobny sposób jak Ty latami robiliśmy ziemię do wysiewu , ale mieliśmy dostęp do taniego kopanego torfu który przez rok kompostowaliśmy z kredą, kompost oczywiście własny, a piasek kupowaliśmy. No niestety od czterech lat nie ma możliwości zdobycia takiego torfu, a w ogrodniczym to jest w cenie podłoża i to się mija z celem.
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula, Pizza

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 05 Mar 2019 07:32 #646575

• Pizza
  • Pizza's Avatar
  • Platinum Boarder
No to już z góry mogę zrezygnować z uprawy tego typu papryk, bo nie mam miejsca, w którym taka papryka miałaby choćby najmniejszą szansę przezimować. Pokój w mieszkaniu nawet wychłodzony przez brak ogrzewania i uchylane okno był zbyt ciepły dla wszystkich moich roślin egzotycznych.

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 05 Mar 2019 07:55 #646578

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Jeszcze jedna uwaga. Pisałaś, że nie nawoziłaś siewek, a w innym miejscu, że nasączałaś perlit pożywką. Czyli jednak nawoziłaś.

Nie ma sensu moczyć perlitu w pożywce. Wystarczy po ukazaniu się siewek i rozłożeniu liścieni wyciągnąć wewnętrzny kubek i przelać perlit pożywką. Poczekać aż nadmiar pożywki wypłynie przez otwór drenujący i z powrotem włożyć wewnętrzny kubek na swoje miejsce.

Poza tym, jeśli stosujesz nawóz z Biedronki, to w stężeniu 1 ml/l. Nawóz ten ma w swoim składzie ponad 1 % azotu amonowego i amidowego, więc dając większe stężenie ryzykujemy, że przekroczymy dopuszczalną ilość azotu amonowego tj 14 mg/l. Grozi to uszkodzeniem korzeni. Dawka 1 ml/l w zupełności wystarczy . Ja właśnie w ub roku testowałem to na rozsadzie pomidorów z b. dobrym rezultatem .

IMG_0946-2.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Jan4, rychu44, Adasiowa, Zbyszko46, janinka-n, Betula, Sylwiaaa, Pizza

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 05 Mar 2019 08:44 #646586

• Edyta D
  • Edyta D's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 767
prbne.jpg

Moje próbne siewki pomidorów wysiewane w styczniu. Na początku nasączyłam perlit nawozem. Jedna z siewek, gdy miała już kilka centymetrów, nagle zaczęła więdnąć. Wyjęłam ją delikatnie z perlitu i zobaczyłam, że dostała zgorzel siewki. Na pewno przez mój błąd. Włożyłam ją jeszcze raz do perlitu tylko troszkę głębiej. Zgadniecie po zdjęciu która to była siewka? Gdy podrosną i będę przesadzać do większego kubka dokładniej przyjrzę się łodyżce, ale i tak jestem bardzo pozytywnie nastawiona na perlit.

Niestety, moje 90% skiełkowanych nasion, trafiło do perlitu nasączonego nawozem zamiast wody. Siewki wypuszczają listki właściwe i na razie mają się dobrze. Przelewam je wodą i dopóki nie zauważę na listkach jakichś zmian świadczących o głodzie to będzie tylko woda z octem. Błędy się popełnia.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Krecik stary, rychu44, Adasiowa, rozalia, Betula, Maggie

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 05 Mar 2019 09:10 #646588

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Świeższy perlit jest w kubeczku z lewej strony ;-)

Edytko, jeśli przelewasz perlit wodą, to są duże szanse na powodzenie uprawy. Obserwuj tylko uważnie kondycję maluchów i w razie czego alarmuj.
Moje początki z uprawą, nie tylko w perlicie, były zatrważające, ponieważ najczęściej albo rośliny miały zbyt mokro, albo otrzymywały za dużą dawkę nawozu.
O zaletach uprawy w perlicie nie będę już pisać, bo staje się to - z pewnością dla niektórych - już męczące.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Krecik stary, Edyta D

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 05 Mar 2019 10:53 #646605

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32069
Dni coraz dłuższe i coraz więcej pracy z rozsadami.W tym roku wszystko ładnie kiełkuje/trochę za szybko/.Szpinak Malabar 1.III moczyłam całą noc,potem poszedł na waciki do ciepłej kotłowni.Dzisiaj już pokazały się kiełki.

Bakłażan Long Purple 7 dni temu wyłożony na waciki,dzisiaj już szuka słońca

20190305_095629.jpg

Papryki słodkie,pomidory prawie wszystkie w ziemi.Zostało kilka odmian

20190305_094145.jpg

20190305_095720.jpg

Papryka ostra

20190304_152038.jpg
Załączniki:
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, rozalia, janinka-n, patrycja, Betula, Pestka, olegowa, Sylwiaaa, Basia Rozyczka, aga

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 05 Mar 2019 12:34 #646629

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16786
A mnie trochę zaniepokoił perlit Pizzy. Wiktorio skąd go masz?

forumogrodniczeoaza.pl/media/kunena/atta...20190302_143037.jpg5
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 05 Mar 2019 12:37 #646631

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Mamma, ten link się nie otwiera :(

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 05 Mar 2019 12:40 #646633

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu nie mogę wstawić zdjęcia Pizzy z wątku o Ziarenku Dobrej Nadzieji.
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 05 Mar 2019 12:45 #646634

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Robi się !

IMG_20190302_143037.jpg
Ostatnio zmieniany: 05 Mar 2019 12:45 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Mamma, Pizza

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 05 Mar 2019 13:13 #646641

• Pizza
  • Pizza's Avatar
  • Platinum Boarder
Perlit brałam z allegro, w 125L worze

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 05 Mar 2019 13:16 #646642

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Perlit jak nasączy pożywką to ciemnieje.

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 05 Mar 2019 13:17 #646643

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
Może kupiłaś jakiś zanieczyszczone. Czy nie wydaje Ci się trochę inny od naszych zdjeć?
Jeżeli to wina perlitu, to żadna uprawa się nie uda.
Marlena

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 05 Mar 2019 13:20 #646644

• Pizza
  • Pizza's Avatar
  • Platinum Boarder
Przed nasączeniem i posianiem był biały i wyglądał całkowicie ok na moje oko, mam jeszcze część w worku, jak będę w domu to cyknę zdjęcie.
Ale nie znam się, pierwszy raz używałam perlitu, więc nie wiem. Ciężko mi stwierdzić.
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.761 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum