TEMAT: PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian w gruncie i pod osłonami część 2

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian w gruncie i pod osłonami część 2 15 Sty 2024 19:51 #849136

• Lukmen
  • Lukmen's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1530
W ostatnich dwóch latach prowadziłem eksperyment z Jalapeno.
2022 - donice
2023 w gruncie
Wniosek jaki wyciągnąłem w donicach rośliny były wyższe a i papryczek więcej.
Może komuś taka informacja się przyda. :)
Pozdrawiam MK.
"Bogatym nie jest ten, kto posiada, lecz ten, kto daje." - Św. Jan Paweł II
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, bietkae, magnes, ewakatarzyna, Ewelina83, JaKasiula, MagSta, calineczka

Zielone okna z estimeble.pl

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian w gruncie i pod osłonami część 2 16 Sty 2024 09:03 #849147

• Armasza
  • Armasza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3561
Do tej pory sadziłam ostre w gruncie i donicach (nawet doniczkach balkonowych). Też uważam, że w doniczkach radzą sobie zdecydowanie lepiej, Zresztą nie tylko ostre. Miałam w doniczkach słodkie papryki- też krzaki były większe i więcej owoców.
Pozdrawiam cieplutko
Hanka
Ostatnio zmieniany: 16 Sty 2024 11:22 przez Armasza.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, ewakatarzyna, JaKasiula, Grzebuła

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian w gruncie i pod osłonami część 2 17 Sty 2024 11:58 #849213

• Lukmen
  • Lukmen's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1530
Znalazłem zdjęcia Jalapeno.
2022 rok w donicach.

IMG_20220726_190006.jpg

IMG_20220726_190027.jpg

I w 2023 roku podobnie jak rok wcześniej 5 roślin - w gruncie.

IMG_20230817_171153.jpg
Pozdrawiam MK.
"Bogatym nie jest ten, kto posiada, lecz ten, kto daje." - Św. Jan Paweł II
Ostatnio zmieniany: 17 Sty 2024 12:00 przez Lukmen.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, JaNina, del, ewakatarzyna, zwykły chłop, JaKasiula

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian w gruncie i pod osłonami część 2 21 Sty 2024 08:52 #849490

• JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20306
Po pięciu dniach na wacikach zaczyna się już dziać :dance:
Jako pierwsza dwa dni temu kiełki puściła sklepowa papryka Posejdon.
Dzisiaj dołączyły do niej Aji White Fantasy i Tricolor Variegata.
Do podłoża przeniosę je dopiero jutro albo pojutrze, bo przecież jeszcze nie kupiłam ziemi do wysiewu :hammer:
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Babcia Ala

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian w gruncie i pod osłonami część 2 21 Sty 2024 11:03 #849498

• lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Otrzymane dziękuję: 13147
Też już bym zaczęła, ale jadę na tydzień w ferie i dopiero jak wrócę na początku lutego zacznę zabawę z wacikami :)
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian w gruncie i pod osłonami część 2 21 Sty 2024 13:08 #849509

• mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10235
Ostre kiełkują długo, więc możesz zabrać ze sobą na ferie waciki w dilerkach z wyłożonymi nasionkami. W trakcie pobytu nawilżysz waciki, od czasu do czasu im przewietrzysz, ...... można gdzieś położyć, albo nawet nosić w kieszeni ;) , to będą mieć ciepło. A do czasu powrotu może już pojawią się kiełki, to od razu wrzucisz do doniczki. :wink4:

20240121_130702.jpg

:bye:
Pozdrawiam,
Kasia
Ostatnio zmieniany: 21 Sty 2024 13:10 przez mymysteryy.
Za tę wiadomość podziękował(a): lucysia, bietkae, koma, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Emilia

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian w gruncie i pod osłonami część 2 21 Sty 2024 13:39 #849513

• MagSta
  • MagSta's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 347
Haniu (Armasza) i Lukmen, jakiej wielkości/pojemności były Wasze doniczki? Miałam w planach zrobić taki eksperyment w tym roku.
Pozdrawiam,
Magda
Ostatnio zmieniany: 21 Sty 2024 13:42 przez MagSta. Powód: Edycja tekstu
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Babcia Ala

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian w gruncie i pod osłonami część 2 21 Sty 2024 15:42 #849519

• Armasza
  • Armasza's Avatar
  • Platinum Boarder
Nawet w zwykłe balkonówki sadziłam po 3 papryczki ostre, Większe papryki, np Jalapeno, w donice 20l po 3, 4 sztuki. Choć trzeba przyznać, że pojedyncze krzaki dają radę nawet w doniczkach jedno- dwulitrowych.
Pozdrawiam cieplutko
Hanka
Za tę wiadomość podziękował(a): Jan4, koma, del, ewakatarzyna, MagSta

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian w gruncie i pod osłonami część 2 21 Sty 2024 17:56 #849528

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29651
Tylko podlewać trzeba wtedy często, coś za coś ;)
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, bietkae, koma, del, ewakatarzyna, MagSta

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian w gruncie i pod osłonami część 2 24 Sty 2024 14:43 #849702

• Armasza
  • Armasza's Avatar
  • Platinum Boarder
Tylko papryki grubościenne źle znoszą brak wody. Większość ostrych daje sobie radę przy niewielkich brakach.
Ja mam w ogrodzie cienką warstwę ziemi, pod spodem czysty piach, więc w moim przypadku i tak łatwiej, bardziej ekologicznie podlać doniczki niż lać w glebę.
Pozdrawiam cieplutko
Hanka
Ostatnio zmieniany: 24 Sty 2024 19:26 przez Armasza.
Za tę wiadomość podziękował(a): koma, del, ewakatarzyna

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian w gruncie i pod osłonami część 2 06 Lut 2024 12:57 #850396

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32060
W tym roku z papryczek ostrych będzie tylko Jalapeno i Jalaro.Nasionka tych papryk mam pomieszane,więc nie jestem pewna czy wyrośnie mi jedna i druga odmiana.
Dzisiaj były pikowane

20240206_123118.jpg
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Armasza, JaNina, del, ewakatarzyna, renmanka, zwykły chłop, Babcia Ala

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian w gruncie i pod osłonami część 2 19 Sie 2024 15:21 #864333

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7051
Co się napisałam, to moje. Spojrzałam papryka ostra, napisałam i wysłałam, tylko to był wątek w pojemnikach, a ja mam w gruncie. :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1:

Papryka średnio ostra czereśniowa NN z moich nasion, używam jej do faszerowania serkiem.

Po wysadzeniu, większość tej papryki zjadły mi rogate. Krzaki, które zostały nieruszone i kilka dosadzonych, pięknie obrodziły. Mam ok. 22 sztuki i ok. 8 zostawiłam z tych zgryzionych. Niestety te objedzone mają dużo mniej owoców i są słabsze. M mówił, żeby zostawić, ze nadgonią, ale widać różnicę.

Po pierwszym zbiorze jest ponad 5kg. Jest dobrze, myślę, ze jak nic się nie wydarzy będzie jeszcze parę kilo.
Najgorsze przede mną, oczyścić papryczki z nasion. Jestem alergikiem i muszę bardzo uważać. :cry3:

Od lat sadzę papryki ostre obok słodkich, zimą wczytując się w posty o paprykach dowiedziałam się, ze mogą się pozapylać i trochę bałam się co urośnie mi w tym roku. Ale wszystko jest tak jak było, czereśniowa jest średnio ostra, a słodkie są słodkie. :whistle:

20240819_1314481-2.jpg

20240819_131436-2.jpg

20240819_143854-2.jpg
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Ostatnio zmieniany: 19 Sie 2024 15:22 przez lusinda.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, papryczka

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian w gruncie i pod osłonami część 2 02 Wrz 2024 12:30 #864755

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
Kolejne 6kg papryczek ostrych. Czereśniowa do faszerowania, podłużne do suszenia, do sosów paprykowych i do sałatek z papryką słodką. :P

20240902_115502.jpg
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, ewakatarzyna, papryczka

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian w gruncie i pod osłonami część 2 02 Wrz 2024 21:59 #864765

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54390
Ewuniu, papryczka czereśniowa z Twoich nasion urosła zdrowo i owocuje.

IMG_8444.jpg

Te dwie zostają na nasiona.
Moja krótka kapia ma ostatnio twardą skórkę. Nie wiem, czy to ten rok taki, czy coś zaczyna się zmieniać :(
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, lusinda

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian w gruncie i pod osłonami część 2 02 Wrz 2024 23:19 #864767

• EwG
  • EwG's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1729
Czy to możliwe, że papryka ostra przestała być ostra? Miałam kilka krzaczków ostrej papryki praz kilkanaście słodkich. Po pierwszych próbowaniach miała ostry smak, le kolejne owoce nie miały prawie wcale ostrości. Czy mogły się zapylić od słodkiej papryki przestać być ostre?
Pozdrawiam cieplutko,
Ewa

Podlasie
Strefa: 6b

Cierpię na nieprzerwany brak miejsca do uprawy, brak wolnych parapetów oraz brak czasu ....
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian w gruncie i pod osłonami część 2 02 Wrz 2024 23:59 #864768

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
To możliwe.
Papryki są samopylne, ale zdarzyć się może krzyżówka między odmianami.
Do tego sezonu nie wiedziałam o tym i gdy doczytałam na Forum, zastanawiałam się co wyrośnie na moich krzaczkach w tym sezonie. Od zawsze sadzę paprykę ostrą obok słodkiej. Do tego roku nigdy nie skrzyżowały mi się odmiany. Ostre są ostre, a słodkie nadal słodkie.
Napisałaś, że pierwsze owoce były ostre, a kolejne już prawie wcale. Jeśli doszło do krzyżówki to rok temu na papryce z której pobrałaś nasiona i w tym roku wyhodowałaś roślinę z tych nasion. Więc wszystkie owoce powinny być albo ostre, albo trochę ostre.

Tak jak napisałam, dopiero jakiś czas temu o tym doczytałam i mogę się mylić. :wink4:
Pozdrawiam Ewa

św. Jan Paweł II
Ostatnio zmieniany: 03 Wrz 2024 00:07 przez lusinda.

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian w gruncie i pod osłonami część 2 03 Wrz 2024 07:37 #864771

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54390
Są takie odmiany papryk, że na krzaczku mają ostre i słodkie. Może Kasia tu zajrzy, bo chyba takie miała.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): del, ewakatarzyna, papryczka

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian w gruncie i pod osłonami część 2 03 Wrz 2024 09:16 #864776

• papryczka
  • papryczka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1174
A może raczej część owocu jest ostra, a część słodka i to niezależnie od miejsca na owocu, choć najwięcej w środkowej części, czubek zazwyczaj słodki.Też mi się nic nie zmienia słodkie są słodkie ostre ostre, poza ostrością choć to indywidualna sprawa odczucia.
Staszek
Ostatnio zmieniany: 03 Wrz 2024 09:20 przez papryczka.

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.941 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum