TEMAT: PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian w gruncie i pod osłonami część 2

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian w gruncie i pod osłonami część 2 03 Wrz 2024 10:03 #864778

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54384
Rozmawiałam z Kasią. To Padron. Ona powinna być słodka, ale trafiają się na jednym krzaczku niektóre owoce ostre. Taka loteria :) Na kogo trafi, na tego bęc :happy:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian w gruncie i pod osłonami część 2 11 Wrz 2024 18:51 #865069

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7048
Czereśniowa średnio ostra NN, do faszerowania szaleje. Myślałam, ze będzie 3-4 kilo, a jest dobrze powyżej 10. Znajoma chciała, ale zrezygnowała, to skorzystają dwie inne. :P

Gdy rogate zjadły mi pierwsze sadzonki w maju, kilka w lepszym stanie zostawiłam, ale przez cały czas są takie obskubane i słabe :wink4:

Też wsadziłam sadzonkę, która od wzejścia była mniejsza i słabsza od innych. Nigdy więcej, miała kilka owoców, gdy inne będą miały po 3kg.

Świetnie dziś wyglądały te papryczki, niektóre z nich mają po 1.60m, i te wiszące czerwone i pomarańczowe piłeczki, jak choinki paprykowe. :rotfl1: :rotfl1:

20240911_130111.jpg

20240911_153413.jpg
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian w gruncie i pod osłonami część 2 11 Wrz 2024 19:52 #865070

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29651
Ewo, trochę nie rozumiem, to która z sadzonek w końcu tak zaszalała?
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): lusinda

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian w gruncie i pod osłonami część 2 11 Wrz 2024 19:56 #865072

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
No mam 39 czereśniowej, w tym zostawiłam 6 pogryzionych i są słabe i ta jedna niewydarzona.

Masz rację Alu, tylko 32 szaleją. :happy4:
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Ostatnio zmieniany: 11 Wrz 2024 20:04 przez lusinda.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Babcia Ala

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian w gruncie i pod osłonami część 2 11 Wrz 2024 19:58 #865073

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
Kiedy Ty to wszystko kobietko posadziłaś, powiązałaś :jeez:
Alicja
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, lusinda

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian w gruncie i pod osłonami część 2 11 Wrz 2024 20:08 #865074

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
Nie pytaj, zastanawiam się jak tu nagle w kalendarzu widnieje 11 września. JAK????

Gdzieś, okres wakacyjny mi sia wyzerował, pamiętam tylko: podlewanie, opryski, obrywanie, podwiązywanie, zrywanie, przerabianie.... :rotfl1: :devil1: :tongue2:

Ale nic to, najchłodniejszy weekend przed nami, a ja na chwilę odpoczynku się wybieram. :devil1: :dazed:
Pozdrawiam Ewa

św. Jan Paweł II
Ostatnio zmieniany: 11 Wrz 2024 20:37 przez lusinda.

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian w gruncie i pod osłonami część 2 11 Wrz 2024 20:11 #865075

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
Zaprzęgnij chociaż pomocników jakich do wydrążania gniazd nasiennych, sama chyba nie będziesz tego robić :supr3:
Alicja
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, lusinda

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian w gruncie i pod osłonami część 2 11 Wrz 2024 20:16 #865076

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
Mój M, to Pracoholik, tak przez duże P, pracuje z domu i trwa to na pewno dużo więcej niż 8 godzin. Podlewa, opryskuje, ale w przetwarzaniu jestem sama.

I tak, z tym wydrążaniem jest mały problem, bo ja alergiczka jestem. Ostatnio przy płukaniu, tak mnie wzięło, że sterydy poszły... :crazy:
Pozdrawiam Ewa

św. Jan Paweł II
Ostatnio zmieniany: 11 Wrz 2024 20:17 przez lusinda.

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian w gruncie i pod osłonami część 2 11 Wrz 2024 20:49 #865078

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
Mnie kapsaicyna też dusi. JaNina nasza w swoim wątku chyba kiedyś opisywała, że mroziła całe papryczki, a potem wydrążała łyżeczką ze zmrożonych gniazda stopniowo jak przygotowywała. Jest to dobry pomysł.
Alicja
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, zwykły chłop, lusinda

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian w gruncie i pod osłonami część 2 11 Wrz 2024 21:33 #865080

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8228
Śpieszę z podpowiedzią bo to mi Janinka dawała instrukcję
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...em?start=1440#817487
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, lusinda

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian w gruncie i pod osłonami część 2 17 Wrz 2024 19:26 #865284

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
  • nowy sezon - nowe możliwości
  • Otrzymane dziękuję: 4631
Hot Hungarian Waxx w donicy, wydaje nowe owoce po zebraniu poprzednich 6 sztuk , naliczyłem 12 nowych i może więcej. Pewnie dojrzeją w domu w przypadku prognoz ochlodzenia. ostrość w sam raz na moje podniebienie :mad2:
Załączniki:
Pozdrawiam Grześ
Za tę wiadomość podziękował(a): papryczka, lusinda

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.816 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum