TEMAT: PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian papryki ostrej w pojemnikach część 2

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian papryki ostrej w pojemnikach część 2 24 Lut 2021 12:36 #749969

• jaknieja
  • jaknieja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1832
Moje najstarsze pociechy dostały dziś własne mieszkania. Przy okazji miałam okazję przyjrzeć się jak rozwija się system korzeniowy ziemia vs perlit. Na niebie w końcu pokazało się trochę słońca, aż ptaki za oknem się rozśpiewały.. Mam nadzieję, że ta słoneczna pogoda da paprykom kopa, którego potrzebują.

siewki3.jpg

siewki2.jpg

siewki.jpg
Edyta
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Marlenka, aga, Agucha8801, Prządka, ewakatarzyna, Babcia Ala, czarna2066, JaKasiula, Eleni

Zielone okna z estimeble.pl

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian papryki ostrej w pojemnikach część 2 24 Lut 2021 14:18 #749983

• Lukas79
  • Lukas79's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3307
no to lecimy z listą, tego co już siedzi w ziemi ;)

posejdon
habanero żółta
anaheim chili
birdseye
okrasny zvonek
habanero chocolate
de cayenne
hungarian yellow
jalapeno
cyklon

i chyba 5 w drodze - to je potem dopiszę, jak coś dotrze ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): aga, Agucha8801, Prządka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Babcia Ala, czarna2066, JaKasiula, Eleni

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian papryki ostrej w pojemnikach część 2 24 Lut 2021 17:27 #750006

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Jaknieja, napisz, poproszę, czy prezentowane na poniższych zdjęciach papryki należą do tej samej odmiany ?Ciekawi mnie także - jeśli są to różne papryczki - czy były wysiewane w identycznym terminie.

Pytam dlatego, bo wyraźnie widzę również różnicę w proporcjach pomiędzy częścią nadziemną i korzonkami - perlitowa wydaje się starsza i bardziej zwarta, a system korzeniowy dorównuje łodyżce i listkom. Nawet same listki są większe :)

jaknieja wrote:
Przy okazji miałam okazję przyjrzeć się jak rozwija się system korzeniowy ziemia vs perlit.
siewki2.jpg

siewki.jpg
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, aga, Agucha8801, Prządka, ewakatarzyna, Babcia Ala, czarna2066, JaKasiula

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian papryki ostrej w pojemnikach część 2 24 Lut 2021 21:37 #750043

• Lukas79
  • Lukas79's Avatar
  • Platinum Boarder
jedno proste pytanie, bo co szkoła, to inaczej :)))

przycinacie, by się lepiej krzewiała ?
Za tę wiadomość podziękował(a): Prządka, ewakatarzyna, Babcia Ala, czarna2066, JaKasiula

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian papryki ostrej w pojemnikach część 2 24 Lut 2021 21:47 #750046

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Nie, osobiście nigdy nie przycinałam ani ostrej, ani słodkiej, natomiast usuwam kwiat w pierwszym rozwidleniu u ostrych.
Za tę wiadomość podziękował(a): Prządka, ewakatarzyna, czarna2066, JaKasiula

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian papryki ostrej w pojemnikach część 2 24 Lut 2021 22:18 #750053

• czarna2066
  • czarna2066's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7321
Aniu ja natomiast usuwam kwiat w rozwidleniu, ale u słodkiej papryki :think:
Pozdrawiam Beata
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Prządka, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian papryki ostrej w pojemnikach część 2 25 Lut 2021 08:03 #750077

• Eleni
  • Eleni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2298
ja na pierwszej uprawianej przycinałam ale dość późno teraz owocuje właśnie i takie fajne drzewko z niej

Te wysiane w tym roku poprzycinałam zgonie ze szkołą po 2 piętrze liści :)
pozdrawiam ciepło Elena
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian papryki ostrej w pojemnikach część 2 25 Lut 2021 11:40 #750100

• Lukas79
  • Lukas79's Avatar
  • Platinum Boarder
ja chyba pójdę na kompromis i część przytnę a część nie

przynajmniej pozwoli mi wyrobić taki manewr własne zdanie

o ile coś wykiełkuje :))))
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Szczypiorek, Babcia Ala, JaKasiula

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian papryki ostrej w pojemnikach część 2 25 Lut 2021 12:30 #750108

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32074
20210225_122406.jpg

Ja również,tak jak Ania Adasiowa,nie przycinam ani ostrej,ani słodkiej papryki.Usuwam pierwszy kwiat.
Maria
Ostatnio zmieniany: 25 Lut 2021 12:31 przez koma.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Marlenka, Prządka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Babcia Ala, JaKasiula

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian papryki ostrej w pojemnikach część 2 25 Lut 2021 12:44 #750113

• Prządka
  • Prządka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2445
Z zainteresowaniem czytałam powyższą dyskusję i właśnie zostałam przekonana do uszcznięcia pierwszego pąka kwiatowego. Może w tym roku doczekam się lepszych zbiorów?
'Z punktu widzenia Drogi Mlecznej wszyscy jesteśmy ze wsi' Loesje
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, ewakatarzyna, Szczypiorek, Babcia Ala, JaKasiula

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian papryki ostrej w pojemnikach część 2 25 Lut 2021 14:50 #750124

• jaknieja
  • jaknieja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1832
Adasiowa te dwie papryczki to sąsiadki. Wysiane tego samego dnia do tego samego pojemnika, który częściowo był wypełniony ziemią, a częściowo perlitem. Niestety są to dwie różne odmiany więc porównanie nie jest do końca takie jak powinno być. Niemniej jednak, podczas pikowania 6-ściu odmian papryki ostrej zauważyłam generalnie taką zasadę, że odmiany rosnące w perlicie rozrastały się zarówno w dół jak i na boki, a odmiany rosnące w ziemi miały widoczną tendencję do tworzenia dłuższego, ale mniej rozgałęzionego systemu korzeniowego :idea1:
Edyta
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Marlenka, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian papryki ostrej w pojemnikach część 2 25 Lut 2021 15:06 #750126

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
jaknieja wrote:
zauważyłam generalnie taką zasadę, że odmiany rosnące w perlicie rozrastały się zarówno w dół jak i na boki, a odmiany rosnące w ziemi miały widoczną tendencję do tworzenia dłuższego, ale mniej rozgałęzionego systemu korzeniowego :idea1:

O tę różnicę mi chodziło - mam dokładnie te same spostrzeżenia. Chociaż wczoraj, podczas pikowania Habanero Red i Hungarian Yellow Wax musiałam szybko zmieniać rozmiar kubeczków, bo okazało się, że korzonki papryczek rosnących do tej pory w perlicie były tak długie, że nie zmieściłyby się w przygotowane wcześniej pojemniki. Na szczęście na przeprowadzkę załapało się tylko kilka sztuk.

Niedługo czekają nas wysiewy słodkich :)
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marlenka, ewakatarzyna, Babcia Ala, jaknieja, JaKasiula, visar

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian papryki ostrej w pojemnikach część 2 25 Lut 2021 16:33 #750136

• visar
  • visar's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 51
Ja ostatnie ostre wysiałem dzisiaj, a jutro słodkie bo jeszcze się moczą w kąpieli :)

Jak ktoś korzysta z kalendarza biodynamicznego, to te dwa dni są wskazane dla roślin owocowych
przy rosnącym księżycu, a w sobotę już pełnia.
Pozdrawiam
Witek
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, ewakatarzyna, Szczypiorek, JaKasiula

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian papryki ostrej w pojemnikach część 2 25 Lut 2021 16:41 #750138

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
A kiedy w marcu będzie sprzyjający moment na wysiew papryk wg tego kalendarza ? - byłabym wdzięczna za wskazówki :)
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Szczypiorek, JaKasiula

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian papryki ostrej w pojemnikach część 2 25 Lut 2021 16:58 #750141

• visar
  • visar's Avatar
  • Fresh Boarder
W marcu najlepsze dla siewu roślin owocowych mają być dni 24-26 marca.
Ale już 14 - 16 marca też można wysiewać, bo księżyc 'idzie w górę' :)

Korzystam zwykle z tego kalendarza:
www.rytmnatury.pl/kalendarz-biodynamiczny-marzec-2021
Pozdrawiam
Witek
Ostatnio zmieniany: 25 Lut 2021 17:00 przez visar.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Agucha8801, ewakatarzyna, Szczypiorek, JaKasiula

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian papryki ostrej w pojemnikach część 2 25 Lut 2021 17:09 #750142

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Bardzo dziękuję :)
Czyli terminem odpowiednim dla papryk będzie "połowa" marca, a dla pomidorów - 24-26 marca. Idealnie!
Za tę wiadomość podziękował(a): Agucha8801, ewakatarzyna, Szczypiorek, JaKasiula

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian papryki ostrej w pojemnikach część 2 25 Lut 2021 17:21 #750143

• visar
  • visar's Avatar
  • Fresh Boarder
Bardzo proszę :)

Ja akurat pomidory w połowie marca będę siał z przeznaczeniem do tunelu,
a pod koniec marca te co pójdą do gruntu.
Wysiane teraz to tylko utrapienie na parapetach jak się wciągają
no i permanentny brak miejsca w domu ...
Pozdrawiam
Witek
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Agucha8801, ewakatarzyna, Szczypiorek, JaKasiula

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian papryki ostrej w pojemnikach część 2 25 Lut 2021 17:27 #750144

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
U mnie w grę wchodzi tylko grunt i donice na parapecie na zewnątrz.
Dopytam jeszcze z ciekawości :) , jeśli mogę, jakie odmiany ostrych wysiałeś ?
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Szczypiorek, Babcia Ala, JaKasiula

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.922 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum